Spiral Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hepimiz o yollardan geçtik: arka bahçede futbol oynuyorsunuz, cebinize geri dönüyorsunuz ve arkadaşınızın son bölgeye doğru bomboş ilerlediğini görüyorsunuz, sonra da pas vermekten çok gökten düşen topal bir kaz gibi görünen bir pas atıyorsunuz. Bunun bir daha olmasına gerek yok.

Adımlar

Topu Doğru Şekilde Tutmak

  1. 1Doğru boyutta bir top kullanın. Sizin için çok büyük bir top atıyorsanız, sıkı bir spiral atmanız çok zordur. Doğru tekniği kullanıyor olsanız bile, daha çok yaralı bir ördeğe benzeyen bir şey elde edebilirsiniz. Spiral atmak istiyorsanız, doğru türde bir top alın:
    • 9 numara profesyonel, kolej ve 14 yaş üstü tüm oyuncular için resmi ölçüdür
    • 12-14 yaş arası oyuncular için 8 beden kullanılmalıdır
    • 6 ve 7 bedenler çişli futbol ve küçük çocuklar için kullanılmalıdır
  2. 2Parmaklarınızı bağcıkların arasına yerleştirin. Spiral atış yapmak istiyorsanız, futbol topunu tutmanın en iyi yolu, atış yapan elinizin yüzük ve serçe parmağını bağcıkların arasına, başparmağınızı da bunların altına, topun diğer tarafına yerleştirmektir. Başparmak, futbol topunun üzerindeki beyaz halkanın hemen altında olmalıdır, bunu bir kılavuz olarak kullanabilirsiniz.
    • Bazı oyun kurucular orta parmağı da bağcıklar boyunca yerleştirir. Bu, elinizin ne kadar büyük olduğuna ve sizin için neyin en rahat hissettirdiğine bağlıdır.
  3. 3İşaret parmağınızı uca yakın bir yere yerleştirin. İşaret parmağınız bir dikişin üzerinde, futbol topunun ucuna yakın veya ucunda olmalı, başparmağınız ve işaret parmağınız birbiriyle dik açı yapmalıdır.
    • İşaret parmağınızın yerleşimi açısından sizin için en rahat olanı ve el gücünüzü görmek için biraz deneme yapmanız gerekecektir. Ellerinizin ne kadar büyük olduğuna bağlı olarak, parmağınız diğer parmaklarınıza veya ucuna daha yakın olacaktır.
  4. 4Topu kavramak için parmak uçlarınızı kullanın. Topun etkili bir şekilde spiral yapması için elinizle döndürmeniz gerekir, bu da topu parmak uçlarınızla kavramıyorsanız çok zor olur. Parmak uçlarınızla topu tutmaya çalışın, parmak eklemleriniz topun yüzeyinden hafifçe kavisli olsun.
    • Topu 'avuçlamayın'. Avuç içi ile top arasında boşluk bırakmaya çalışın, aksi takdirde sallantılı bir atış yapma olasılığını artırırsınız.
    • Top kaymadan elinizi döndürebilecek kadar sıkı tutun, ancak parmaklarınızı yoracak kadar sıkı tutmayın.

Spiral Atma

  1. 1Ayaklarınızı doğru şekilde konumlandırın. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde durun. Dizlerinizi hafifçe bükün ve vücudunuzu yan duracak şekilde konumlandırın. Yani, sağ elinizi kullanıyorsanız, sol ayağınız önde olacak şekilde sağa bakmalısınız.
    • Ağırlığınızı arka ayağınızın üzerinde olacak şekilde dağıtın. İyi paslar için adım atılması gerekir, bu nedenle ağırlığınızı geriye dağıtmak, toparlanırken atışlarınıza daha fazla güç katmanızı sağlayacaktır.
    • Atış kolunuzun karşısındaki ayak ileride olmalı ve atış yaptığınız yöndeki hedefinize doğru yönelmelidir.
    • Ayaklarınızı hareket ettirmek, parmak uçlarınızda kalmak için onları 'vızıldatmak' da iyidir. Topu fırlatırken asla düz ayak durmayın.
  2. 2Doğru fırlatma hareketini kullanın. Fırlatmaya hazırlanırken ve hedefinizi bulurken, üst kolunuzu vücudunuza dik ve ön kolunuzu dik açılı tutun. Topu sabit tutmak için diğer elinizi kullanın ve futbol topunu sağlam bir şekilde kavrayın.
    • Topu atmak için geriye doğru eğerken dirseğinizi her zaman 90 derecelik bir açıda tutun. Fırlatma kolunuzu omzunuzdan döndürerek düz bir şekilde geriye doğru itin, ancak futbol topunu ve elinizi yukarı bakacak şekilde tutun.
    • Topu fırlatırken tüm vücudunuzu kullanın ve tek bir akıcı hareketle kendinizi fırlatmaya doğru döndürün. Ön ayağınızla öne doğru adım atın, atmadığınız elinizi denge için önünüze doğru itin.
  3. 3Topu doğru şekilde bırakın. Bunu tomahawk chop tezahüratı gibi düşünün. Bir futbol topunu doğru şekilde fırlattığınızda, topu düz bir şekilde ileri doğru itiyormuşsunuz gibi hissetmeli ve atışı bitirirken avuç içiniz aşağı bakmalıdır. Kolunuz aşağı dönmeye başlamadan önce topu atıştaki en yüksek noktada bırakın. Çok yüksekten bırakırsanız atış sallanır ve çok geç bırakırsanız top yere düşer.
    • Topu bıraktığınızda, spirali başlatmak için parmaklarınızla döndürün. Atışa adım atarken, atış yapan elinizi öne doğru atın ve topu bırakırken döndürün. Temel olarak, topu elinizden çıkarmak için parmaklarınızı kullanmak istiyorsunuz. Elinizin ve kolunuzun, işaret parmağınız topun üzerindeki son parmak olacak şekilde uzandığından emin olun.
    • Philip Rivers ve Tim Tebow gibi bazı futbolcular spiralleri etkili bir şekilde atmak için topu daha çok yan kolla atma stilini kullanırken, Joe Montana gibi diğer oyun kurucular daha dikey bir atış hareketine sahiptir. Çoğu oyun kurucu bu ikisinin arasında bir yerde yer alır.
  4. 4Takip edin. Topu bıraktığınız anda atış hareketinizi durdurursanız, top sallanacaktır. Bu, sallantılı bir atışın en yaygın nedenlerinden biridir, bu nedenle kısa atışlarda bile her atışınızda takip etmeniz önemlidir. Fırlatma başparmağınızı karşı uyluğa doğru döndürün. İşaret parmağınızın iç kısmının vücudunuzun topa temas eden son kısmı olduğundan emin olun.

Spirallerinizi Geliştirmek

  1. 1Bu hareketi düzgün bir şekilde yapmak için pratik yapın. Bir futbol topunu doğru şekilde fırlatmanın birçok bileşeni olduğu doğrudur ve bunların çoğu ancak pratikle anlam kazanacaktır. Spiral hareketin en önemli kısmı, atışın tüm mekaniklerini mümkün olduğunca sorunsuz bir şekilde tamamlamaktır, bu nedenle uykunuzda yapana kadar pratik yapın.
  2. 2Kısa mesafelere atma pratiği yapın. Eğer Hail Mary'leri fırlatmaya çalışıyorsanız, büyük olasılıkla bunların çoğu yalpalamaya benzeyecektir. Spiralin mekaniğini öğrenmek için, ilk başladığınızda 10 veya 15 yardayı (9,1 veya 14 m) geçmeyecek şekilde sıkı ve isabetli kısa paslar atma alıştırması yapmak iyi bir fikirdir. Bu mesafede güç ve rahatlık kazandıkça, spiralleri daha uzak mesafelere atmaya başlayabilirsiniz.
  3. 3Atış yapmadan önce vücudunuzu gerin. Sıkı kaslar sallantılı atışlara ve kas çekilmelerine neden olur. Futbol topunu fırlatmadan önce esnemiş olmanız gerekir. Futbol topunu fırlatmadan önce 10-15 dakikanızı ayırarak doğru şekilde gerildiğinizden emin olun; spirallerinizin kalitesinde ve ertesi gün ağrıyan kaslarınızda bir fark olduğunu göreceksiniz. Aşağıdaki esneme hareketlerini deneyin:
    • Sırtınızı esnetin
    • Omuzlarınızı esnetin
    • Üst sırtınızı esnetin
    • Göğsünüzü gerin
  4. 4Üst bedeninizi güçlendirin. Doğru mekanikler spiral atmanın en önemli parçasıdır, ancak bunu yapacak güce sahip olmak da önemlidir, özellikle de daha uzun mesafelere atmaya başladığınızda. Üst bedeninizi güçlendirmek istiyorsanız, üst bedeninizi çalıştırmaya başlayın. Pazı, trisepsve pektoral kasların yanı sıra ön kollarınızdaki kaslar.
  5. 5Ellerinizi güçlendirin. El ve bilek gücü de aynı şekilde atış hareketinizin çok önemli bir parçasıdır. Spiralleri güvenilir ve doğru bir şekilde atmak istiyorsanız, futbol topunu fırlatmaya ve mekaniklerinizi uygulamaya ayırdığınız kadar zamanı spor salonunda kollarınızı ve ellerinizi çalıştırarak geçirmelisiniz.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • SoruTopu havaya yüksekten mi yoksa alçaktan mı atmalıyım? Bu, hedefinizin ne kadar uzakta olduğuna bağlıdır. Hedefiniz yakınsa, topun yükseğe çıkmasına gerek yoktur. Eğer hedefiniz biraz uzaktaysa, evet, topu biraz yükseğe atmanız gerekir.
  • SoruTopa ne kadar sert vurmanız gerekir? Hedefinizin ne kadar uzakta olduğuna bağlıdır. Ama genel olarak, sadece parmak uçlarınızdan yuvarlanmalıdır. Kuvvet, bacaklarınızla atışa adım atmanızdan gelmelidir, bu nedenle 'fiske' için gerçekten fazla güç harcamanıza gerek yoktur.
  • SoruÜç adımda nasıl düşerim ve dengede kalırım? Pratik yapın. Ayaklarınızı doğru şekilde ayarlamayı ve pas verirken iyi bir form kullanmayı öğrenin.

İpuçları