Wiffle Topu Atışları Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Wiffle topu, bir tarafında 8 delik bulunan ve diğer tarafında delik bulunmayan plastik bir toptur. Bu deliklere verdiğiniz açı, topun vurucuya giderken nasıl uçtuğunu ve kıvrıldığını etkileyecektir. Her atıcı bunu biraz farklı şekilde yapar, bu nedenle her bir temel atış üzerinde çalışmayı deneyin ve ardından sevdiğiniz bazı teknikler bulana kadar kol açınızı ve bırakma noktanızı değiştirin.

Adımlar

Duruş ve Kavrama

  1. adım 1 başparmağınızı ve diğer parmaklarınızı topun karşı taraflarına yerleştirin.
    Başparmağınızı ve diğer parmaklarınızı topun karşı taraflarına yerleştirin. Çoğu atış, beyzbolda standart hızlı top tutuşuna çok benzeyen bir el pozisyonuna dayanır. Wiffle topunun ekvator benzeri bir çizgi ile 2 yarıya bölündüğünü hayal edin. Başparmağınız ve işaret parmağınızla bir 'C' yapın, ardından elinizi doğrudan bu çizginin üzerine yerleştirin. Orta parmağınızı da topun etrafına kapatın ve hem işaret hem de orta parmaklarınızla ekvator çizgisinin üzerinde durun. Başparmağınızı karşı tarafta tuttuğunuzdan emin olun.
    • Atmak istediğiniz atış türüne bağlı olarak, topun deliklerini sola, sağa, üste veya alta doğru açabilirsiniz.
    • Deliklerden herhangi birini kısmen veya tamamen kapatırsanız, topun dönüşünü ve açısını değiştireceğinizi unutmayın.
  2. adım 2 atışınıza hazırlanırken baskın bacağınızı arkanızda bükülü tutun.
    Atışınıza hazırlanırken baskın bacağınızı arkanızda bükülü tutun. Sağ elini kullanan bir atıcıysanız, sağ bacağınızı arkanızda ve sol bacağınızı ileride tutmak isteyeceksiniz. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak başlayın, ardından sol bacağınızı öne doğru atın. Duruşunuzu daha sağlam hale getirmek için ön ayağınızla sola doğru 1 adım atın. Eğer solak bir atıcıysanız tam tersini yapacaksınız. Arka topuğunuzu yukarı kaldırın ve atışınıza daha fazla güç vermek için arka dizinize hafif bir bükülme ekleyin.
    • Gevşek kalın ve ön bacağınızı da hafifçe bükün.
  3. adım 3 üstten, alttan ve yandan atışlarla denemeler yapın.
    Üstten, alttan ve yandan atışlarla denemeler yapın. Atışınızın yaratmasını istediğiniz etkiye bağlı olarak, topu bu 3 yöntemden herhangi biriyle atabilirsiniz. El üstü atış için kolunuzu başınızın üzerine kaldırın ve topu başınızın üzerinden bırakın. Kolunuzu yana doğru sallayın ve yan atış için topu bel hizasına veya 3/4 atış için biraz daha yükseğe bırakın. El altından atış için kolunuzu aşağı doğru sallayın ve topu kalçanızın altına bırakın.
    • Hangi tekniği kullanırsanız kullanın, gözlerinizi hedefinize odaklayın ve topu göğsünüzün çaprazına atmaktan kaçının. Vücudunuzdaki momentum göz önüne alındığında bunu yapmak istemeniz doğaldır, ancak topu mümkün olduğunca vücudunuzdan düz bir şekilde dışarı yönlendirmeye çalışın.
    • Hızınızı geliştirmeye çalışmadan önce tekniğinize ve konumunuza odaklanın. İyi bir atış mekaniği edindiğinizde, bu daha verimli olmanızı ve vücudunuzdan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacaktır.
  4. adım 4 atışınızı takip ederken kalçanızı döndürün.
    Atışınızı takip ederken kalçalarınızı döndürün. Vücudunuzu gevşek tutmak önemlidir, böylece hiçbir şeyi zorlamaz veya sert bir atış yapmazsınız. Kolunuzu ileri doğru hareket ettirip topu elinizden bırakırken, atış kolunuzla aynı hizadaki kalçanızın öne doğru kaymasına izin verin.
    • Kalçanız öne doğru kayarken arka ayağınızın da öne doğru sürüklenmesine izin vermekten çekinmeyin.
    • Güçlü veya hızlı bir atış yapıyorsanız, momentuma ayak uydurun ve arka bacağınızı yukarı kaldırın.
  5. adım 5 ayaklarınızın üzerinde hafif durun, böylece't strain your joints during the pitch.
    Atış sırasında eklemlerinizi zorlamamak için ayaklarınızın üzerinde hafif durun. Atıştan sonra vücudunuzda çok fazla momentum varsa, arka bacağınız yerden kalkarken ve kalçanız öne doğru dönerken ön ayağınızın topuğu üzerinde hafifçe dönmeniz gerekecektir.
    • Sert, yere basan bir duruş sakatlanmaya yol açabilir.

Temel Atışlar

  1. adım 1 delikleri sağınıza doğrultarak bir kaydırıcı fırlatın, eğer're right-handed.
    Sağ elinizi kullanıyorsanız, delikleri sağınıza doğru hedefleyerek bir kaydırıcı atın. İşaret parmağınız, orta parmağınız ve başparmağınızla bir 'C' yaparak başlayın. Bu 3 parmağınızı topun etrafındaki pozisyona getirin. Eğer sağ elini kullanan bir atıcıysanız, delikler sağ tarafınızı gösterecek şekilde topu döndürün. Solak bir atıcıysanız delikleri sol tarafınıza doğru tutun.
    • Ellerinizin bu atış için hiçbir açıklığı kapatmadığından emin olun.
    • Bunu kolunuzu açarak atmak yerine tam ortadan atın.
    • Bu en yaygın ve muhtemelen en kolay Wiffle topu atışıdır.
  2. adım 2 screwball için delikleri sola doğru konumlandırın, eğer're a right-handed pitcher.
    Eğer sağ elini kullanan bir atıcıysanız delikleri sola doğru yerleştirin. Ya da solak bir atıcıysanız delikleri sağa doğru yönlendirin. İşaret parmağınız, orta parmağınız ve başparmağınızla bir 'C' oluşturun, ardından ellerinizi deliklerin hiçbirini kapatmadan topun etrafına yerleştirin. Biraz spin vermek için topu atarken parmaklarınızdan kaymasına izin verin.
    • Bu atışı yaparken, kırılmaya uyum sağlamak için vurucudan uzağa, vücudunuzun karşısına doğru açı verin.
  3. adım 3 düz bir hızlı top için delikleri yukarı doğru konumlandırın.
    Düz bir hızlı top için delikleri yukarı doğru konumlandırın. Delikler yukarı bakacak şekilde işaret ve orta parmaklarınızı deliklerin arasındaki boşluklara yerleştirin. Başparmağınızı hemen altlarında topun düz tarafında tutun, böylece eliniz bir 'C' şekli oluşturur. Yüzük parmağınız topu zar zor sıyıracak şekilde nispeten gevşek, esnek bir tutuş kullandığınızdan emin olun.
    • Üst 2 parmağınızla deliklerden 2'sini kapatarak bunu değiştirin ve bunu çeşitli kol açılarında atmayı deneyin.
    • Daha güçlü bir hızlı top atmak için sürtünmüş bir top veya daha pürüzlü bir dokuya sahip olması için çizdiğiniz ve puanladığınız bir top kullanın.
    • Bu alıştırmayı yaparken hedefinize yakın durun ve yavaş kol hareketleriyle başlayın. Isındıktan sonra hedeften uzaklaşın ve atışınızı hızlandırın. Bu, sakatlanmayı önlemeye yardımcı olacaktır.
  4. adım 4 yükseltici için delikler aşağı bakacak şekilde tutuşunuzu yana doğru çevirin.
    Yükseltici için delikler aşağı bakacak şekilde tutuşunuzu yana doğru çevirin. İşaret parmağınız, orta parmağınız ve başparmağınızla kaydırıcıda yaptığınız gibi bir 'C' yapın, ancak parmaklarınızı yere paralel olacak şekilde konumlandırın.
    • Serçe ve yüzük parmaklarınızı yana doğru tutun veya patent numarasının basılı olduğu delikler arasındaki küçük daireye doğru kıvırmayı deneyin.
    • Bunu yan atış olarak atın ve bırakma noktasını alçakta tutun.
    • Bırakma noktasından hemen önce, maksimum yükselişi elde etmek için bileğinizi kırın.
  5. adım 5 bir sinker için delikleri yana doğru tutuşla yukarı doğru yönlendirin.
    Sinker için delikleri yana doğru tutarak yukarı doğru çevirin. Bu atış yükselticiye benzer, ancak delikler aşağı yerine yukarı bakmalıdır. İşaret ve orta parmaklarınızı topun bir tarafına, başparmağınızı da diğer tarafına koyarak elinizi 'C' şeklinde tutun. Delikler yukarı bakacak şekilde ellerinizi yere paralel tutun.
    • Serçe ve yüzük parmaklarınızı topun altından kıvırmayı deneyin.
    • Topun aşağıya doğru batmasını teşvik etmek için bunu yan atış olarak atın.
  6. adım 6 12-6 falsolu top için delikleri orta parmağınızla kapatın.
    12-6 falsolu top için delikleri orta parmağınızla kapatın. Topu delikler aşağı bakacak şekilde yerleştirin. İşaret ve orta parmaklarınız birbirine yakın, ancak orta parmağınız deliklerin yaklaşık 3'ünü kapatacak şekilde tutun. Parmaklarınızın Wiffle topunun altından yuvarlanması için bileğinizi sallayarak topa biraz topspin verin.
    • Farklı bir etki için sağ elinizi kullanıyorsanız delikler sağınıza bakacak şekilde topun konumunu değiştirmeyi deneyin.

Değiştirilmiş Atışlar

  1. adım 1 i̇şaret ve orta parmaklarınızı topa doğru bükerek mafsal atışı yapın.
    Mafsallı atış için işaret ve orta parmaklarınızı topa doğru bükün. İlk olarak, ellerinizi değiştirmek istediğiniz perde için temel tutuş şekline getirin. İşaret ve orta parmaklarınızı ilk eklemden bükerek değiştirin. Tırnaklarınızı topa düz bir şekilde yerleştirin ve bu 2 orta eklemi yukarı kaldırın.
    • Topu bıraktığınızda, üst eklemlerinizin Wiffle topunu iterek ona bir dönüş vermesine izin verin. Örneğin, bir mafsal kaydırıcı ile saat yönünün tersine bir dönüş elde edersiniz.
    • Yüzük ve serçe parmaklarınızın topun etrafını sarmasına izin vermeyin.
  2. adım 2 kötü bir slider için bileğinizi kırarak takip hareketinizi ayarlayın.
    Kötü bir slider için bileğinizi kırarak takip hareketinizi ayarlayın. Bu atış için ellerinizi deliksiz tarafta daha yukarıda konumlandırın. Dramatik bir hareket ve büyük bir kırılma için bileğinizi hafifçe çevirin, böylece takip ettiğinizde delikler vurucuya bakacaktır. Topu bıraktığınızda parmaklarınız topun yan tarafını sıyıracak şekilde bileğinizi çekin.
    • Bu normal bir kaydırıcıdan daha yavaş bir atış olacaktır, ancak dramatik kavis vurucuyu şaşırtacaktır.
  3. adım 3 orta parmağınızı slider change-up veya riser change-up için bir deliğe yerleştirin.
    Orta parmağınızı slider change-up veya riser change-up için bir deliğe yerleştirin. Bu, en iyi çizilmiş veya kesilmiş bir Wiffle topu ile işe yarar. Topu normal bir kaydırıcı veya yükseltici için yaptığınız gibi deliklerle tutun, ardından orta parmağınızın ucunu deliklerden birine sokun. Diğer parmaklarınızı ve başparmağınızı topun etrafına gevşekçe sarın.
    • Topun sola kırılmasını istiyorsanız üstten bir slider değişikliği atın veya sonuna doğru biraz yükselme eklemek istiyorsanız 3/4'te atmayı deneyin.
    • Yükseltici bir change-up atarken topun farklı noktalarda kırılmasını sağlamak için farklı kol açıları kullanın.
  4. adım 4 delikleri elinize doğru tutun ve düz bir değişim için gevşek bir tutuş kullanın.
    Delikleri elinize doğru tutun ve düz bir değişim için gevşek bir tutuş kullanın. Topun deliklerini avucunuza doğru çevirin ve topu güvenli bir tutuşla tutun. Delikleri parmaklarınızla veya avucunuzla yoğun bir şekilde kapatmadığınızdan emin olun. Topu sadece işaret ve orta parmaklarınızla tutun veya bu atışı değiştirmek için yüzük ve serçe parmaklarınızı tutuşa ekleyin. Bunu hızlı bir topla yaptığınız gibi zorlayarak atın, ancak topu bileğinizi şıklatarak elinizden çıkarın.
    • Change-up'ın amacı vurucuyu hızlı bir top atacağınızı düşünmesi için kandırmaktır, ancak change-up daha yavaş bir atış olacaktır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Topu nasıl el üstü veya yandan atabilirim?
    Baş üstü atış yapmak istiyorsanız, topu başınızın üzerinden bırakmanız gerekir. Yandan atış yapmak istiyorsanız, topu vücudunuzun yan tarafında, bel hizasında bırakmanız gerekir.
  • Soru
    3/4 denizaltı atışını nereden yapmalıyım?
    3/4'lük bir denizaltı, el altı ile yan top arasındaki yarı yoldan atılır. Mükemmelleştirilmesi zor olduğundan bu atış stilini uygulamak için zaman ayırdığınızdan emin olun.
  • Soru
    'Bileğini oynat' ne demek? Bunu nasıl yapıyorsunuz?
    Bileğinizi falsolu bir atış yapıyormuş gibi hareket ettirin. Bileğinizi aşağı doğru sallayacaksınız.

Video

İpuçları

  • Kesik veya çizik bir top için Wiffle topunuzun delikli tarafını zımpara kağıdı veya bıçak kullanarak çizin ve çentik atın.
  • Atış cephaneliğinizi geliştirmeye çalışın, böylece vurucular ne olacağını asla bilemezler.
  • Her atışta ustalaşmak için sık sık pratik yapın. Sizin için en iyi atışı bulmak için hızlarınızı ve konumlarınızı, kol açınızı ve bırakma noktanızı karıştırın.