Bir Kaçırma Girişimi Nasıl Engellenir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Umarım hiçbir zaman bir kaçırılma girişimiyle karşı karşıya kalmazsınız, ancak her ihtimale karşı hazırlıklı olmak her zaman iyidir. Tehlikeli durumlara karşı hazırlıklı olmak, tek başınıza olduğunuzda kendinizi daha güvende hissetmenize de yardımcı olabilir. Çevrenizin farkında olmak bir kaçırma girişiminden kaçınmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir, ancak aynı zamanda bir kaçıran kişiden uzaklaşmaya veya gerektiğinde savaşmaya da hazırlıklı olmalısınız.

Adımlar

Çevrenizin Farkında Olmak

  1. adım 1 yürürken yukarıya ve etrafınıza bakın, böylece't distracted.
    Dikkatinizin dağılmaması için yürürken yukarıya ve etrafınıza bakın. Birçok saldırgan dikkati dağılmış ve etrafında olup bitenlerin farkında olmayan kişileri arar. Yürürken veya otobüsteyken telefonunuza bakmaktan kaçının ve bunun yerine gözlerinizi manzaradan ve etrafınızdaki insanlardan ayırmayın. Bu, potansiyel olarak tehlikeli durumları belirlemenize yardımcı olabilir.
    • Telefonunuzun dışarıda veya yakınınızda olması sorun değildir; hatta yardım çağırmanız gerektiğinde bile yardımcı olabilir. Sadece etrafınızda neler olup bittiğini bilmemek için kullanmayın.
    • İnsanların nasıl davrandığına, birinin sizi takip edip etmediğine veya size çok fazla bakıp bakmadığına ve bir şey olması durumunda kullanabileceğiniz potansiyel kaçış yollarına dikkat edin.
  2. adım 2 yanınıza yaklaşan yavaş hareket eden araçlardan uzaklaşın.
    Yanınıza yaklaşan yavaş hareket eden arabalardan uzaklaşın. Arabadaki kişi nazik, kafası karışık veya kaybolmuş gibi görünse bile, açık bir pencereye yaklaşmayın. Yapabiliyorsanız, sizinle konuşmaya çalışan tanımadığınız bir kişiden uzaklaşmak için caddenin karşısına veya bazı evlerin arkasına geçin.
    • Sizi kaçırmak isteyenlerin sıkça başvurduğu hileler arasında yol sormak ya da kayıp bir evcil hayvanı arıyormuş gibi davranmak vardır. İnsanların, özellikle de çocukların kendilerine acıyacaklarını ve yardımcı olmak isteyeceklerini varsayarlar.
    • Eğer bu araba tekrar size dönerse, bir komşunuzun evine gitmeyi veya ailenizi ya da polisi aramayı deneyin. Eğer yapabiliyorsanız, aracın plakasını not alın.
    • Bir arabanın sizi takip ettiğini düşünüyorsanız, dönüp ters yönde de yürüyebilirsiniz. Eğer onlar da geri dönerlerse, potansiyel olarak tehlikeli bir durumun söz konusu olduğunu bilirsiniz.
  3. adım 3 biri sizi takip ediyorsa karşıdan karşıya geçin veya başka bir kişinin yanına gidin.
    Biri sizi takip ediyorsa karşıdan karşıya geçin veya başka bir kişinin yanına gidin. Birisi sizi yaya olarak takip ediyorsa, diğer insanların güvenliğini sağlamak ya da en azından sizi kolayca yakalayamayacakları kadar uzaklaşmak önemlidir. Asıl amaç, size dokunacak kadar yaklaşmalarını veya yakınlarda bir arabada bekleyen ikinci bir kişiyle kaçırmayı koordine etmelerini önlemektir.
    • Genel olarak, sayıca fazla olmak daha güvenlidir. Bir mağazaya girmeyi ya da daha işlek bir caddeye geçmeyi deneyin. Kaçıranların, kurbanlarının etrafı başka insanlarla çevriliyken saldırma olasılığı daha düşüktür.
  4. adım 4 yürürken ve park ederken iyi aydınlatılmış alanlarda yürüyün're outdoors at night.
    Gece dışarıda olduğunuzda iyi aydınlatılmış alanlarda yürüyün ve park edin. Hava karardıktan sonra alışverişe çıktıysanız, mağazanın önüne mümkün olduğunca yakın park edin ve bir lamba direğinin altında park yeri bulmaya çalışın. Hava karardıktan sonra bir yerde yürüyorsanız, etrafta başka insanların olduğu iyi aydınlatılmış alanlarda kalmaya çalışın.
    • Bir mağazadaysanız, bir çalışandan size arabanıza kadar eşlik etmesini de isteyebilirsiniz.
    • Yanınızda göz yaşartıcı sprey taşıyorsanız, nasıl kullanacağınızı bildiğinizden emin olun. Çantanızın dibinde unutulursa, saldırıya uğradığınızda size yardımcı olmayacaktır.
  5. adım 5 ailenizi sorun's
    Kişi arkadaşınız olduğunu iddia ediyorsa ailenizin 'parola sözcüğünü' sorun. Sadece sizin ve aile üyelerinizin bildiği, üzerinde anlaşmaya varılmış bir ifadeniz olsun. Birisi size yaklaşır ve herhangi bir nedenle sizi eve bırakması için aileniz tarafından gönderildiğini söylerse, size parolayı söyleyebilmelidir. Eğer bunu bilmiyorlarsa, kaçıp başka yetişkinler bulun.
    • Bu şifre kelime veya cümle, bir yabancının kolayca tahmin edemeyeceği basit ama ailenize özgü bir şey olmalıdır.
    • Size yaklaşan kişi adınızı ve diğer aile üyelerinizin adlarını biliyor olsa bile, yine de kodu sormanız gerekir. İsimlerinizi başka bir şekilde öğrenmiş ve aslında ailenizi tanımıyor olabilirler.
  6. 6. adım sezgilerinize güvenin ve't put being polite above your own safety.
    Sezgilerinize güvenin ve kibar olmayı kendi güvenliğinizden üstün tutmayın. Eğer bir kişinin size garip davrandığını ya da garip hisler verdiğini hissederseniz, bu hissinize güvenin. Herhangi bir durumda kendinizi rahatsız hissediyorsanız, oradan ayrılmanızda veya birinden sizi almasını istemenizde bir sakınca yoktur. Saldırganlar insanların kibar olma ya da kaba olmaktan korkma sözünü kendi çıkarları için kullanabilir, bu nedenle 'kaba' olmanız gerektiği anlamına gelse bile sezgilerinize güvenmeye ve kendinizi güvende tutmaya karar verin.
    • Sezgilerimiz genellikle güvenliğimize yönelik potansiyel tehditleri tespit etmeye yönelik ilkel bir yerden gelir.

Saldırgandan Uzaklaşmak

  1. adım 1 kaçın ve't comply, even if your attacker has a weapon.
    Kaçın ve saldırganın silahı olsa bile itaat etmeyin. Mümkünse asla bir arabaya binmeyin ya da saldırganla birlikte ikinci bir yere gitmeyin. İstatistikler kaçırılma vakalarında, diğer suçlardan farklı olarak, saldırgandan uzaklaşmak için elinizden geleni yaparak ve onunla işbirliği yapmayarak hayatta kalma olasılığınızın daha yüksek olduğunu göstermektedir. Dövüşün, bağırın, koşun ve kaçıran kişi sizi arabasına bindirmeden önce uzaklaşmaya çalışın.
    • Bazen sizi kaçıran kişi size sadece onu dinlerseniz kötü bir şey olmayacağını söyleyebilir. Dinlemeyin. Bu, onlarla gitmenizi sağlamak için sizi manipüle etmeye çalıştıkları başka bir yoldur.
  2. adım 2 kaçarken başkalarının dikkatini çekmek için belirli şeyler bağırın.
    Başkalarının dikkatini çekmeye yardımcı olmak için kaçarken belirli şeyler bağırın. Nedeni ne olursa olsun, insanların 'yardım!' çığlıklarına yanıt verme olasılığı daha düşüktür. 'Seni tanımıyorum', 'beni yalnız bırak', 'bu benim annem/babam değil' veya 'kırmızı tişörtlü bir adam beni götürmeye çalışıyor' gibi şeyler söylemeyi deneyin. Belirgin ifadeler insanların dikkatini çekmek için harikadır.
    • Saldırgandan güvenli bir şekilde uzaklaşana kadar bağırmaya devam edin.
  3. adım 3 kişisel eşyalarınızı unutun.
    Kişisel eşyalarınızı unutun. Biri çantanızı, sırt çantanızı, telefonunuzu, ceketinizi, atkınızı ve hatta gömleğinizi kaparsa, o katmandan sıyrılın veya o şeyi bırakın ve koşun. İçgüdüsel tepkiniz o eşyayı geri çekmek olabilir, ancak bu aslında saldırganı size daha da yaklaştırabilir. Bunun yerine, onu bırakın ve size kazandırdığı birkaç saniyelik zamandan yararlanın.
    • Umarım, o eşyayı bıraktığınızda, saldırganın birkaç adım geri çekilmesine, hatta yere düşmesine neden olursunuz.
  4. adım 4 sahip olabileceğiniz avantajlar hakkında yalan söyleyin.
    Sahip olabileceğiniz avantajlar hakkında yalan söyleyin. Bir hastalık, polis şefi olan bir ebeveyn veya eş, vücudunuzda bir takip cihazı, yakındaki binalardan kameralar - bunların doğru olup olmadığı önemli değil. Kaçırılmanızı kaçıran kişi için çok fazla güçlük veya risk haline getirmek istersiniz, böylece sizi bırakmayı seçerler.
    • Cinsel saldırıdan korkuyorsanız, hamile olduğunuzu veya cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız olduğunu söyleyin.
    • 'Şuradaki binalarda kamera var, bu yüzden biri yüzünü görecek ve beni kaçırdığını bilecek' gibi bir şey söyleyin. Ya da 'Ailem bana bir çip taktırdı, bu yüzden her zaman nerede olduğumu biliyorlar. Polis seni bulacaktır.'
  5. adım 5 kendinizi biriyle aynı arabada bulursanız idrar veya dışkı yapın.
    Kendinizi biriyle aynı arabada bulursanız idrarınızı yapın ya da dışkınızı yapın. Saldırganınız sizi arabaya bindirirse, bedensel işlevlerinizi kendi yararınıza kullanın. Hatta kendinizi kusturabilirsiniz - kendinize, saldırganınıza, arabaya. Temel olarak, saldırganın sizi arabadan atması umuduyla kendinizi olabildiğince kötü kokulu ve iğrenç hale getirmeye çalışın.
    • Saldırgan için işleri olabildiğince zorlaştırmak istiyorsunuz. Biri sizi kaçırdığında hiçbir kural yoktur, bu yüzden onları atlatmak için aklınıza gelen her şeyi yapın.
  6. adım 6 derhal acil servisleri arayın.
    Hemen acil servisleri arayın. Eğer telefon kullanabiliyorsanız polisi arayın. Bir arkadaşınızı ya da aile üyenizi aramayın ya da mesaj atmayın. En önemli şey, yardım gönderebilmeleri için polise başınızın dertte olduğunu ve nerede olduğunuzu bildirmenizdir.
    • Cep telefonundan arıyorsanız, konumunuz büyük olasılıkla izlenebilir, bu nedenle müdahale ekibiyle konuşamasanız bile koşarken aramayı canlı tutun.

Saldırganla Mücadele

  1. adım 1 abdüktörü ısırabildiğiniz her yerden ısırın.
    Isırabildiğiniz her yeri ısırın. Ağzınıza yaklaşan herhangi bir vücut parçasını olabildiğince sert ısırın. Dişlerinizin arasında ince bir deri parçasının bulunduğu 'çimdik' ısırığı, genellikle bir ağız dolusu eti ısırmaktan daha fazla acıya neden olur. Deriyi kıracak kadar sert ısırmaktan çekiniyor olabilirsiniz, ancak bunu yapmaktan çekinmeyin.
    • Saldırganınıza, kaçmak için kendinize zaman kazandıracak kadar acı vermek istiyorsunuz.
  2. adım 2 serbest uzuvları kullanın...
    Kaçırmaya çalışmak yerine kaçırana saldırmak için serbest uzuvları kullanın serbest bağlı uzuvlar.
    • Bu, diğer uzuvlarınızı serbest bırakmaya çalışarak sizi yormak yerine enerjinizi savunma ve saldırı için kullanır. Elbette, kurtulmak için elinizden geleni yapın, ancak saldırıya geçmeye ve kaçıran kişiye zarar vermeye odaklanmaya çalışın.
  3. adım 3 saldırganınıza vurun's sensitive areas:
    Saldırganınızın hassas bölgelerine vurun: ayaklar, incikler, kasıklar, boğaz ve gözler. Bu bölgeler saldırganı sersemletecek ve anlık olarak durduracak kadar acıya neden olma olasılığı en yüksek olan bölgelerdir.
    • Saldırganla dövüşmenin amacı dövüşü kazanmak değildir. Kaçmak için zaman kazanmaktır. Bu yüzden mümkün olan en kısa sürede kişiden uzaklaşın ve koşmaya ve bağırmaya başlayın.
  4. adım 4 anahtarlarınızla ya da bulabildiğiniz başka bir eşyayla saldırın.
    Anahtarlarınızla veya bulabildiğiniz herhangi bir eşyayla saldırın. Birçok şey silaha dönüştürülebilir, bu yüzden etrafınıza bakın ve saldırgana fırlatmak için elinize ne geçerse alın. Anahtarlar birini kesmek için kullanılabilir, kitaplar birinin kafasına fırlatılabilir ve kaldırımda bulabileceğiniz tuğlalar veya diğer şeyler saldırganınızı ciddi şekilde yaralayabilir ve kaçmanızı sağlayabilir.
    • Topuklu ayakkabı giyiyorsanız, ayakkabınızı çıkarıp onu bir silah olarak bile kullanabilirsiniz.
  5. adım 5 saldırganı etkisiz hale getirir getirmez kaçmaya başlayın.
    Saldırganı etkisiz hale getirir getirmez kaçmaya başlayın. Unutmayın, bir kavgayı kazanmaya çalışmıyorsunuz; hayatınızı kurtarmaya çalışıyorsunuz. Sizi kaçıran kişi yaralandığı ya da sersemlediği anda kaçmaya ve bağırmaya başlayın. Arkanıza bakmayın, çünkü bu sizi yavaşlatabilir. Güvenli bir yere ulaşana kadar koşmaya devam edin.
    • Mümkün olan en kısa sürede polisi arayın. Faili bulmak için saldırı mahalline geri dönebilirler. Ayrıca ifadenizi verebilir, yaralarınızı kontrol ettirebilir ve polise saldırgan hakkında ayrıntılı bilgi verebilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Kaçırılıyorsam bana söyleneni yapmam daha mı güvenli olur?
    Aslında, saldırgandan uzaklaşmak için elinizden gelen her şeyi yaparak ve onlarla işbirliği yapmayarak hayatta kalma olasılığınız daha yüksektir. Kaçıran kişi sizi bir kez kontrol altına aldığında, güvenli bir yere kaçmanız çok daha zordur.
  • Soru
    Bir saldırgan kollarımı sıkıştırırsa ne yapmalıyım?
    Saldırgan kollarınızı yan tarafınıza sıkıştırırsa, kollarınızı kurtarmaya çalışmak yerine bacaklarınızı, ayaklarınızı ve başınızı kullanarak saldırın.
  • Soru
    Kaçırılırken saldırganı nasıl sersemletebilirim?
    En hassas bölgelerine vurun. Örneğin, ayaklarına ve ayak parmaklarına basın, ayakkabılarınızı kişinin inciklerine sürtün, boğazını yumruklayın veya nefes borusunu tutun, kasıklarına diz veya yumruk atın veya parmaklarınızı göz çukurlarına sokun.

İpuçları

  • Al bir tane kendini savunma sınıfı bir saldırganı nasıl etkisiz hale getireceğinizi öğrenmek için. Birçok toplum merkezi, spor salonları gibi bu dersleri sunmaktadır.
  • Her zaman yanınızda bulundurmak için göz yaşartıcı sprey ya da alarm düdüğü alın.

Okuyucularımızdan İpuçları

  • Bir saldırgan sizi tuzağa düşürmek için başka bir çocuğu kullanabilir, bu nedenle yalnızca yetişkinlerin tehdit oluşturduğunu düşünmeyin. Tüm yabancılara karşı dikkatli olun. Kişisel bilgilerinizi biliyor olsalar bile, asla tanımadığınız biriyle gitmeyin.
  • Küçük, birbirine sıkı sıkıya bağlı topluluklardaki esnaf yerel suçluları tanıyabilir. Kendinizi tehdit altında hissediyorsanız, bir dükkana girin ve durumu ölçmek için gizlenen kişiyi tanıyıp tanımadıklarını yüksek sesle sorun.
  • Temel kendini savunma eğitimi, saldırıları engellemek için özgüveni artırır. Yerel toplum merkezleri genellikle ücretsiz veya düşük maliyetli temel dersler sunar. Hassas bölgeleri hedef almayı öğrenmek kaçış zamanı kazandırır.
  • Saldırganlar sizi cezbetmek için nezaketi kullanabilir, bu nedenle yabancılara karşı gardınızı asla düşürmeyin. Uyuyormuş gibi yapmak size zaman kazandırır, ancak her zaman bir kaçış planınız olsun ve ilk fırsatta oradan ayrılın.
  • Kalem, anahtar, çakmak veya topuz gibi doğaçlama silahlar saldırganların dikkatini dağıtır. Acıya, körlüğe veya yanıklara neden olan herhangi bir şey size kaçmak ve yardım çağırmak için değerli saniyeler kazandırır.
  • Arkadan yakalanırsanız, en güçlü bacağınızı kullanarak saldırganın dengesini bozun ve sizi bırakmasını sağlayın. Geçici olarak etkisiz hale getirmek için dizlerinin arkasına kuvvetlice vurun.