Karanfil Bağlantı Düğümü Nasıl Bağlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Karanfil düğümü oldukça basittir ve ipleri ağaçlara, direklere veya direklere sabitlemek için yararlı olabilir. Bu düğümün bir avantajı, ihtiyaç duyduğunuzda halatın uzunluğunu ayarlamanın oldukça kolay olmasıdır. Genellikle teknecilik ve yelkencilikte kullanılır ve tek elle bağlayabileceğiniz için tırmanışta da kullanabilirsiniz.

Adımlar

Bağlı Bir Direk Üzerinde Koyu Bağlantı Düğümü Bağlama

  1. adım 1 ucu direğin etrafına yarıya kadar sarın.
    Ucunu direğin etrafına yarıya kadar sarın. Önden arkaya doğru hareket edin ve ucu direğin diğer tarafından sarkacak şekilde ipi sürükleyin. Direğin diğer tarafında olması gereken uç halat üzerinde çalışmak için yaklaşık 6 inçlik (15 cm) bir uzunluk oluşturun.
    • İsterseniz daha uzun bir uç bırakabilirsiniz, ancak sonunda sarkacaktır. Direğin etrafını en az iki kez dolaşmaya yetecek kadar ip gerekir.
    • Daha büyük bir çapla çalışıyorsanız uzunluğu artırmanız gerekebilir.
    • Gözünüz her zaman ipin uçlarının birbirlerine kıyasla nerede olduklarında olsun. Bu, takip etmeyi çok daha kolay hale getirir.
  2. adım 2 çalışan ucu öndeki parçanın üzerinden çaprazlayın.
    Koşu ucunu öndeki parçanın üzerinden geçirin. Koşu ucunu direğin altına ve ardından ipin öndeki kısmının üzerine getirin. İki parça halat ile bir 'X' oluşturun.
  3. adım 3 halatın ucunu tekrar direğin üzerine sarın.
    İpin ucunu tekrar direğin üzerine sarın. Sararken, ucun ilk ipin üzerinde çapraz durduğundan emin olun, direğin etrafında geri dönerken bir 'X' oluşturun, son adımda ipleri çaprazlarken yaptığınızın aynısı. Direğin üstünden geçin, altından değil. Direğin yarısına kadar itin, ancak bir dakika içinde tekrar öne getireceksiniz.
    • Direğin üzerine sarılmış 2 ilmek görmelisiniz, önde bir 'X' oluşturuyor, bir önceki adımda oluşturduğunuz ilmek.
  4. adım 4 ucunu az önce direğin etrafına sardığınız parçanın altından geçirin.
    Ucunu az önce direğin etrafına sardığınız parçanın altından geçirin. İpi tekrar ön tarafa getirin. Orijinal ilmeği ve yeni yaptığınız ilmeği görmelisiniz. Az önce yaptığınız ilmeğin altına girin ve ucunu üstten dışarı çekin.
    • Bu hareketle ikinci bir 'X' oluşturacaksınız.
  5. adım 5 bitirmek için düğümü sıkın.
    Bitirmek için düğümü sıkın. Sıkılaştırmak için düğümün her iki ucundan çekin. Halatınız çok esnek değilse, ilmekleri direk üzerinde birlikte itmeniz gerekebilir.

Tırmanırken Karanfil Düğümü Kullanmak

  1. adım 1 halatınızı karabina klipsine yerleştirin.
    Halatınızı karabina klipsine yerleştirin. Emniyet kemerinizden çıkan ipi kavrayın. Klipsin nasıl baktığına bağlı olarak, kenarını soldan veya sağdan karabina klipsine kaydırın. Halatın uzun ucu (koşum takımınıza doğru inen) sizden uzak olan taraftan çıkmalıdır.
    • İç mekanda tırmanırken, karabina klipsleri kayalara sabitlenir, böylece emniyet görevi görmek için ipinizi onlara bağlayabilirsiniz. Bunu çapa kullanan herhangi bir tırmanışta kullanabilirsiniz.
    • Bu düğümün bir avantajı, tek elle bağlayabilmenizdir.
  2. adım 2 i̇pin uzun ucu ile bir ilmek yapın.
    İpin uzun ucu ile bir ilmek yapın. Halatın uzun ucunun bulunduğu karabina klipsinin diğer tarafına uzanın. Karabinanın klips kısmının karşısındaki taraftan tutun ve ardından küçük bir halka yapmak için kendi üzerinde döndürün. Küçük harfli el yazısı 'e' gibi görünmelidir.
    • Halat klipsten aşağı inmeli, ardından ilmek yapmak için yukarı ve ileri gitmelidir.
  3. adım 3 klipsin üzerine asmak için ilmeği önünüzdeki ipin üzerinden geçirin.
    Klipsin üzerine asmak için ilmeği önünüzdeki ipin üzerinden geçirin. İlmeği, koşum takımınızdaki ipin önüne gelecek şekilde etrafından dolaştırın. Düğümü tamamlamak için karabina klipsinin üzerine kaydırın.
    • İlmeğin 'ön' kısmı önce klipsin üzerinden geçmelidir.
  4. adım 4 düğümü sıkmak için her iki ucu da çekin.
    Düğümü sıkılaştırmak için her iki ucu da çekin. Bu düğümü daha güvenli hale getirecektir, ancak gevşetirseniz yine de çözülebilir. Düğümü çözmeden düğümün her iki tarafındaki uçları gerektiği gibi ayarlayabilirsiniz.

Gevşek Bir Direk veya Klips Üzerinde Hızlı Yöntemin Kullanılması

  1. adım 1 i̇pte 2 ilmek oluşturun.
    İpte 2 ilmek yapın. İpin ucu soldayken, basit bir ilmek yapmak için ipi ucun yakınında sola doğru bükün. İpin ucundan 1 ila 2 inç (2,5 ila 5,1 cm) uzaklaşın ve ikinci bir ilmek yapmak için ipi sağa doğru bükün.
    • Sonunda 2 ilmek elde etmelisiniz. Sol döngüde, uzağa giden uç döngünün diğer kısmının önünde olacaktır. Sağ döngüde, uzaklaşan uç döngünün diğer kısmının arkasında olacaktır.
    • Hızlı yöntemi yalnızca ilmekleri kaydırmak için en az bir ucu yukarıda olan bir şeyle kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 sağ ilmeği sol ilmeğin üzerine kaydırın.
    Sağ ilmeği sol ilmeğin üzerinden kaydırın. Hareket ettirirken ilmeği çevirmeyin. Sadece sol ilmeğin önünde duracak şekilde kaydırın. Şimdi üst üste 2 ilmeğiniz olmalı.
  3. adım 3 nesneyi ilmeklerin arasına yerleştirin.
    Nesneyi halkaların arasına yerleştirin. Eğer bir direk kullanıyorsanız, onu 2 ilmeğin içine kaydırın. Bunu bir karabina klipsi veya başka bir nesne ile de yapabilirsiniz. Çok sıkıysa, halkaları biraz açmak için parmaklarınızı kullanın.
  4. adım 4 düğümü tamamlamak için ipin uçlarını sıkın.
    Düğümü tamamlamak için ipin uçlarını sıkın. Nesnenin üzerinde sıkmak için ipin her iki ucunu da çekin. Düğümü yerinde tutmak için gergin tuttuğunuzdan emin olun.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

Uyarılar

  • Bu düğüm, üzerindeki gerilimi koruduğunuz sürece güvenli olacaktır. Ancak, halatın gergin olmadığı durumlarda gevşeyebilir.