D-Loop Nasıl Bağlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

D-loop, okçuların mekanik serbest bırakma yardımcılarını hızlı ve kolay bir şekilde takabilmelerini sağlamak için genellikle bileşik yayların tellerine takılan bir cihaz türüdür. Yayınıza bir D-loop bağlamak için, D-loop ipinizi yaklaşık 4,25 inç (10,8 cm) uzunluğunda keserek başlayın. Kesilen uçları havalandırın ve bir çakmağın alevini üzerlerinde sallayarak top şeklinde sertleşmelerini sağlayın. Kordonunuzun her iki ucuna gevşek bir düğüm atın, ardından bir altıgen anahtar ve bir çift D-loop pensesi kullanarak her iki düğümü de iyice sabitlenene kadar sıkın.

Adımlar

Kabloyu Kesmek

  1. adım 1 i̇deal bağlantı konumunuzu bulmak için bir yay karesi kullanın.
    İdeal bağlama konumunuzu bulmak için bir yay karesi kullanın. Yay karesinin 'T' şeklindeki ucunu kirişinize tutturun. Cetvelli uç Berger deliğinin ölü merkezi ile hizalanana kadar kareyi ip boyunca azar azar kaydırın. Bu noktayı keçe uçlu bir kalemle veya bir bant şeridiyle işaretleyin - bu sizin nock'unuz olacaktır.
    • Halihazırda bir yay gönyeniz yoksa, okçuluk malzemeleri satan bir mağazadan veya spor malzemeleri satan bir dükkandan bir tane alabilirsiniz.
    • Berger deliği, ok dayanağının takıldığı yay çerçevesinin dış tarafındaki küçük deliktir. Okun doğru şekilde yerleştirilmesini ve serbest bırakıldığında doğru şekilde uçmasını sağlamak için ortalanır.

    İpucu: Bazı okçular ok yuvasının yaklaşık 1⁄8 Okun şaftındaki hareketi hesaba katmak için Berger deliğinden 0,32 cm daha yüksek.

  2. adım 2 bir d-loop kordon uzunluğunu yaklaşık 4,25-4,75 inç (10,8-12,1 cm) olacak şekilde kesin.
    Bir D-loop kordon uzunluğunu yaklaşık 4,25-4,75 inç (10,8-12,1 cm) olacak şekilde kesin. Kordonunuzu bir cetvel yardımıyla ölçün, ardından keskin bir makas kullanarak her iki ucunu da kesin. Kesiklerinizi mümkün olduğunca düz ve hassas yapmak için elinizden geleni yapın.
    • D-loop kordonunu herhangi bir spor malzemeleri mağazasından veya okçuluk malzemeleri satan çevrimiçi bir satıcıdan satın alabilirsiniz.
    • Kordonunuz 4 inçten (10 cm) daha kısaysa, bitmiş ilmeğin içinde mekanik bir serbest bırakma yardımcısını rahatça yerleştirmek için yeterli alan olmayabilir.
  3. adım 3 kordonun kesilmiş uçlarındaki lifleri havalandırın.
    Kordonun kesilen uçlarındaki lifleri havalandırın. Bunu yapmak için, lifleri parmaklarınızla manuel olarak yayabilir veya kordonun ucunu pürüzsüz, düz bir yüzeye karşı döndürebilirsiniz. Önemli olan liflerin her taraftan eşit şekilde dışarı çıkmasıdır.
    • Lifleri yanlara doğru düz bir şekilde uzanacak kadar genişletmekten kaçının. Çok geniş yayılırlarsa, yaktığınızda ince ve kırılgan hale gelebilirler.
  4. adım 4 yayvan kordon uçlarını çakmakla yakın.
    Yayvan kordon uçlarını bir çakmakla yakın. Çakmağınızın alevini 1-2 saniye boyunca kordon uçlarının üzerinde sallayın, bu süre kordon uçlarının eriyerek pürüzsüz, yuvarlak bir şekil almasına yetecektir. Bu tür top uç stili 'mantar' olarak bilinir.
    • Kordon uçlarını ısıttıktan sonra çakmağınızın gövdesi gibi yakındaki düz bir yüzeye hızlıca bastırarak da mantar oluşturabilirsiniz.
    • Mantarlar, kordonun ucunun daha sonra bağlayacağınız cinch düğümlerinden kaymasını önleyecektir.

Cinch Düğümlerini Bağlama

  1. adım 1 kabloyu bükerek
    Kordonu, kirişinizin merkezinin hemen üzerinde 'D' şeklinde bükün. Kordonu kabaca kirişin üst tarafına yerleştirin 1⁄2 inç (1,3 cm) daha yüksek olmalıdır. Kavisli bölümün yükselticiden veya yayın merkezi 'gövdesinden' uzağa baktığından emin olun.
    • Bu noktada, kordonun her iki ucu da yaklaşık olarak aynı uzunlukta olmalıdır.
    • Ok yuvası, kiriş boyunca okun ucunu yerleştireceğiniz noktadır.
  2. adım 2 kordonun uçlarını ipin etrafına ve açık halkaya sarın.
    Kordonun uçlarını ipin etrafına ve açık halkanın içinden geçirin. Her iki ucu da kirişin etrafından aşağıya ve alttan dairesel halkadan yukarıya doğru sarın. Sonunda, iki kordon ucu ortadan geçecek şekilde 'B' gibi görünen bir şekil elde edeceksiniz.
    • Uçları geçirirken kordonun kavisli kısmının yerinden çıkmasını önlemek için bir parmağınızla baskı uygulamanız gerekebilir.
  3. adım 3 mantar düğüme takılana kadar kordonun bir ucunu çekin.
    Mantar düğümü yakalayana kadar kordonun bir ucunu çekin. Yayın altına en yakın ucu tutun ve yavaşça ilmeğin içinden çekmeye devam edin. Bu, diğer ucun düğümde boğulmasına neden olacak, ancak mantar sayesinde kaymayacaktır.
    • Mantarın hiçbir yere gitmediğinden emin olduğunuzda, ilk cinch düğümünüzü sıkıca ve güvenli hale getirmek için kordonun gevşek ucunu birkaç kez çekin.

    İpucu: Düğümü yoğunlaştırmak ve mantarın serbest kalması için yeterli alan kalmadığından emin olmak için kordonun kenarlarını birbirine doğru sıkıştırın.

  4. adım 4 gevşek ucu yayın kirişinin etrafına yuvanın altından sarın.
    Gevşek ucu yuvanın altındaki kirişin etrafına sarın. Kordonu yine kabaca kirişin karşı tarafına doğru yönlendirin 1⁄2 inç (1,3 cm) uzaklığa yerleştirin. Kordonu ipin üst tarafından geçirin, altından geçirin, sonra da uç tarafına geri sarın.
    • Bu ilk sarım, ikinci cinch düğümünüz için ilk bağlantı noktasını oluşturacaktır.
    • Mantarın, başladığınız kordonun aynı tarafında bitmesi çok önemlidir. Kordonu yayın altına doğru normal spiral bir şekilde sararsanız, ikinci cinch düğümünü bağlamak için doğru konumda olmayacaktır.
  5. adım 5 gevşek ucu ipin etrafından dolayın ve orta halkadan geri geçirin.
    Gevşek ucu ipin etrafından dolayın ve orta halkadan geri geçirin. Kordonu ilk düğüm çapası boyunca çekin, ardından tekrar kirişin etrafına sarın. Bu kez, ucu ipin altından ve ilk düğüme doğru geri yönlendirin. Ardından, ikinci düğümü tamamlamak için ucu ilmeğin içinden itin.
    • Kordonun kıvrımlı kısmındaki gevşekliği çektiğinizde, mantar yakalayacak ve düğümü her iki uçta da sabitleyecektir.
    • Eğer doğru bağladıysanız, iki cinch düğümünüz birbirini yansıtmalı ve mantarlar yuvanın her iki tarafında zıt yönlere bakmalıdır.

D-loop'un Sıkılması ve Ayarlanması

  1. adım 1 d-loop'unuzu altıgen anahtarla sıkın.
    D-loop'unuzu altıgen anahtarla sıkın. Altıgen anahtarın milini bitmiş halkanın içine kaydırın ve keskin bir şekilde yukarı çekin. Bu, halkayı maksimum boyutuna kadar esnetecek, seçtiğiniz mekanik serbest bırakma yardımcısının içine sığmasını mümkün kılacak ve daha doğru atış yapılmasını sağlayacaktır.
    • Son sıkma işlemine geçmeden önce cinch düğümlerini olabildiğince sağlamlaştırmaya çalışın.
    • İlmeğin yeterince büyük olup olmadığından emin değilseniz, iki bağlama düğümü arasındaki ipe plastik bir nock takarak hızlı bir test yapın. Bunlardan biri kabaca bir serbest bırakma ile aynı boyutta olacaktır.
  2. adım 2 düğümlerde kalan gevşekliği almak için bir çift d-loop pensesi kullanın.
    Düğümlerden kalan gevşekliği almak için bir çift D-loop pense kullanın. Pensenin ucunu ilmeğin içine sokun, ardından genişçe açın. İlmek artık kıpırdamayana kadar sapları gerçekten sıkın. İlmek ne kadar sıkı olursa, bir şeylerin yanlış gitme ve atışınızı sabote etme ihtimali o kadar az olur.
    • Eğer etrafta okçuluğa özel bir penseniz yoksa standart bir kargaburun seti de kullanabilirsiniz.

    İpucu: D-loop pense kullanmanın bir avantajı, sıkarken kordonu saran özel bir olukla tasarlanmış olmalarıdır, böylece kayma veya çözülme olasılığı daha düşüktür.

  3. Tercih ettiğiniz mekanik serbest bırakma yardımcısını takın. D-loop'unuzu başarıyla bağladıktan sonra, hızınızı ve hassasiyetinizi artırmak için bir işaret parmağı, başparmak tetiği, menteşe veya direnç serbest bırakma takmaya devam edebilirsiniz. Bu cihazların çoğu, bir karabinaya benzer şekilde bir kirişin veya D-loop'un arka tarafına klipslenir.Image:Tie a D-Loop Step 12.jpg
    • Serbest bırakma yardımcıları, serbest bırakma sırasında parmakların müdahalesini azaltarak her atışı olabildiğince pürüzsüz, temiz ve isabetli hale getirir.
    • Okçulukta yeniyseniz, farklı bırakma stillerini araştırmak ve denemek için biraz zaman ayırın ve hangisinin sizin için en uygun olduğunu görün.
  4. adım 4 gerekirse d-loop'un konumunu değiştirin.
    Gerekirse D-loop'un konumunu değiştirin. Yayınızı bir tur attıktan sonra hedefinizin şaştığını fark ederseniz, bunun nedeni D-loop'unuzun nock üzerinde düzgün bir şekilde ortalanmamış olması olabilir. Bu durumda, cinch düğümlerini olması gereken yere itmek için pense ile biraz baskı uygulamanız yeterlidir.
    • D-loop'u ayarladıktan sonra hala sorun yaşıyorsanız, bir yay karesi kullanarak ipinizi yeniden takmanız gerekebilir. Acele etmeyin ve yerleştirme noktasını mümkün olduğunca hassas bir şekilde hizalayın.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Kordonun ucu açık halkaya çok yakın olduğunda cinch düğümlerini bağlamak zor olabilir. Düğümlerinizi tam olarak oturtmayı başarmadan önce birkaç deneme yapmanız gerekebilir.
  • Kirişin kendisi yerine bir D-loop'a bir serbest bırakma takmak, teldeki aşınma ve yıpranmayı önemli ölçüde azaltabilir ve çok daha uzun süre iyi durumda kalmasını sağlayabilir.

Uyarılar

  • Uçları eritirken yanlışlıkla kendinizi yakmamaya veya D-loop ipinize zarar vermemeye dikkat edin.
  • Kendi okçuluk aksesuarlarınızı takma konusunda deneyiminiz yoksa, kalifiye bir yay uzmanının sizinle birlikte D-loop'un nasıl bağlanacağını gözden geçirmesi iyi bir fikir olabilir. İlk kez yapıldığını görmek, gelecekte kendi başınıza doğru şekilde nasıl yapacağınızı bilmenize yardımcı olacaktır.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bileşik yay
  • D-loop kordon
  • D-loop veya kargaburun pense
  • Çakmak
  • Makas
  • Fiyonk kare (isteğe bağlı)