Lider Ana Hatta Nasıl Bağlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir balıkçılık lideri, balıkçılık makarasının ana hattı ile kancanın veya yeminin kendisi arasında giden kısa bir iptir. Bir lider, yem balıkçılığı için harikadır çünkü serttir ve büyük, güçlü balıkların ısırması zordur. Bu, olta balıkçılarının parçalanma endişesi olmadan ince bir ana hatta sahip olabileceği anlamına gelir. Ana oltanıza bir lider bağlama işlemi oldukça basittir ve fazla ekipman gerektirmez. Biraz pratik yaptıktan sonra, herkes bir balıkçı lideri bağlayabilir!

Adımlar

Lider Uzunluğunuzu Belirleme

  1. ana hatta bir lider bağlayın adım 1.jpeg1Yapay yeminiz varsa 24 inçlik (61 cm) bir lider kullanın. Yapay yemlerle daha kısa bir lider kullanmak, düğümün kamış kılavuzlarınızdan geçmek zorunda olmadığı anlamına gelir. Tekrar tekrar döküm yapmaktan kaynaklanan sürtünme, sürekli olarak çubuk kılavuzuna sürtünen herhangi bir düğümü zayıflatacaktır.
  2. ana misinaya bir lider bağlayın adım 2.jpeg2Canlı yem için 30-48 inç (76-122 cm) bir lider deneyin. Canlı yem kullandığınızda, yapay bir yemle yaptığınız kadar fazla atış yapmazsınız. Bu nedenle, lider uzunluğunuzu 6-12 inç (15-30 cm) arasında herhangi bir yere kadar artırabilirsiniz. Canlı yem atarken 30 inç (76 cm) üzerindeki her şey lideriniz için sağlam bir uzunluktur.
  3. ana misinaya bir lider bağlayın adım 3.jpeg3Eğer misina yıpranmışsa lideri 16-20 inç (41-51 cm) kısaltın. Balık misinayı yıpratmışsa veya yem değiştirmeniz gerekiyorsa misinayı kısaltmak için yeniden bağlamaktan çekinmeyin. Suyun berraklığına bağlı olarak liderin 16 inç (41 cm) kadar kısalmasına izin verebilirsiniz.
    • Özellikle rüzgarda daha kısa liderleri atmak daha kolaydır.

    İpucu: Liderinizin uzunluğu kamışınızın uzunluğuna değil, su koşullarına uygun olmalıdır. Su ne kadar berraksa, liderinizin o kadar uzun olmasını istersiniz.

Lideri Ana Misinaya Bağlamak

  1. ana hatta bir lider bağlayın adım 4.jpeg1Lider ipinize üstten bir düğüm atın ama sıkmayın. Bir ilmek oluşturun ve lider misinanın çalışan ucunu başparmağınızla ilmeğin içinden itin. Bu ilmeği yeterince geniş tutun, böylece ana misinanın ucu düğümden geçebilir.
    • Döküm sırasında ana misinanın kırılmasını önlemek için en az 50 pound (23 kg) ağırlığında bir lider misinaya ihtiyacınız olacaktır.
  2. ana misinaya bir lider bağlayın adım 5.jpeg2Ana misinanın yaklaşık 7,9 inçini (20 cm) el üstü düğümden geçirin. Bu, lider ipi ve ana ipi birbirine bağlar ve bir ilmek oluşturur. El üstü düğümün yakınında bir ilmek oluşturduktan sonra, işaret parmağınız ve başparmağınızla tutun. Ana misinanın gevşek ucunu liderin etrafına yaklaşık 6 kez sarın ve ana misinanın gevşek ucunu ilmeğin içinden geçirin.
    • Daha fazla güvenlik için ana misinayı lider misinanın etrafına iki kez dolayın.
  3. bir lideri ana misinaya bağlayın adım 6.jpeg3Bağlantıyı sabitlemek için ana halatı üstten düğümün arkasından çekin. Herhangi bir gevşekliği gidermek ve bobinleri düzgün bir şekilde yerine getirmek için bunu nazikçe yapın. Ardından, bobinleri sıkılaştırmak için ana hattı üstten düğümün arkasından çekin. Bobinlerin sıkı olduğundan emin olmak için ana misinanın gevşek ucunu çekin ve ardından lider üzerindeki üst düğümü daha sıkı hale getirmek için ekstra bir çekme yapın.
    • Bitmiş düğüm düzgün görünmeli ve ana halat bobinleri birbirine yakın olmalıdır. Bu, herhangi bir kayma olasılığını en aza indirir.

    İpucu: Düğümü sabitlemek için sıkıca çekmeden önce, mümkün olduğunca sıkı oturması için tükürükle ıslatın.

Yem veya Kancayı Lidere Bağlamak

  1. ana hatta bir lider bağlayın adım 7.jpeg1Yemi veya kancayı sıkıştırmamak için bir ilmek düğümü atın. Lider misinaya üstten bir düğüm atın ve yem içine girecek tarafta lider misinadan 4 inç (10 cm) bırakın. Lider misinayı yem üzerine geçirin ve misinayı el üstü düğümün oluşturduğu orijinal ilmeğin içinden geçirin. Lider misinayı düğüm yemlerin üst kısmına değene kadar çekin. Ardından, lider misinanın kısa ucunu misinanın uzun ucunun etrafına 4 kez sarın. Misinanın geri kalan kısa ucunu yem üzerindeki ilmeğin içinden geçirin ve sabitlemek için sıkıca çekin.
    • Bu, bir yem veya kancayı lidere bağlamanın en önemli yönüdür. Bir ilmek düğümü, yemin mümkün olduğunca fazla harekete sahip olmasını sağlayarak size balık yakalamak için daha iyi bir şans verir.
  2. bir lideri ana hatta bağlayın adım 8.jpeg2Lider ve ana misinanın benzer kopma güçleri varsa sıkı bir düğüm kullanın. Lider misinayı kancanızın veya yeminizin gözünden geçirin ve bir ilmek oluşturmak için lider misinayı kendi arkasında döndürün. Lider misinanın kısa ucunu bu ilmeğin içinden geçirin ve ikinci bir ilmek oluşturmak için misinanın kısa ucunu sağ başparmağınız ve işaret parmağınızla tutun. İki ilmek şekil-8 veya sonsuzluk işareti gibi görünmelidir. İpliği kendi etrafında sararak lider ipi bu ikinci ilmeğin içinden iki kez geçirin. İlmekler kaybolana ve düğüm kancanın hemen üzerinde olana kadar sıkıca çekin.
    • Bu düğüm 'Orvis' düğümü olarak da bilinir. Yeminiz fazla hareket gerektirmediğinde bu düğümü kullanmak iyidir.

    İpucu: Bu düğüm diğer düğümlerden daha yüksek bir kopma mukavemetine sahiptir çünkü kanca gözünün yüzey alanı boyunca daha fazla sürtünme oluşturur.

  3. ana misinaya bir lider bağlayın adım 9.jpeg3Örgülü misina için bir Uni düğümü deneyin. Örgülü misinayı kancanın gözünden iki kez geçirin ve sıkıca çekin. Misinanızın kısa ucunu 6-8 inç (15-20 cm) yapın ve bir ilmek oluşturmak için yarısını kancaya doğru geri katlayın. Misinanın kısa ucunun geri kalanını alın ve misinanın ilmeğin üst kısmını oluşturan kısmının etrafına 10-12 kez sarın. İlmeği sıkılaştırmak için misinayı çekin.
    • Örgülü misinayı kancanın gözünden iki kez geçirmeniz önerilir çünkü diğer misina malzemelerine göre daha kaygandır.
    • Örgülü misinanızın asla kanca gözünün dibine denk gelmediğinden emin olun. Kanca gözünün alt kısmında malzemeye zarar verebilecek çıkıntılar vardır.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruKullanılacak en iyi düğüm türü nedir? Bu kısmen ne tür bir misina kullandığınıza bağlıdır. Monofilamentten monofilamente veya monofilamentten florokarbona için üçlü cerrah düğümü kullanın. Örgüden monofilamente veya örgüden florokarbona için RP düğümünü kullanın.

İpuçları