Prusik Düğümü Nasıl Bağlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Prusik düğümü veya üçlü kayan düğüm, bir ipin etrafına bir ip halkası yerleştirmek için kullanılan bir sürtünme düğümüdür, böylece ip tırmanılabilir. Çoğunlukla tırmanış, kanyon geçişi, dağcılık ve mağaracılıkta kullanılır. Prusik bir kayma ve kavrama düğümüdür, bu da ağırlık verilmediğinde kolayca kayacağı, ancak çekildiğinde sıkıca kavrayacağı anlamına gelir. Bu düğümün atılması, bir ilmeğin duran bir ipin etrafına birkaç kez içe doğru sarılmasını ve ardından düğümün sıkılmasını içerir.

Adımlar

Kurulum

  1. adım 1 ayakta duran bir çizgi ve bir halka toplayın.1Bir sabit çizgi ve bir ilmek toplayın. Durma çizgisinin ilmeğin çapının yaklaşık iki katı olması gerekir. Örneğin, ilmeğiniz 6 mm (yaklaşık çeyrek inç) kalınlığındaysa, sabit ip en az 12 mm (yaklaşık yarım inç) kalınlığında olmalıdır. Sabit ip düğümü destekleyecek ve ilmek sabit ipin etrafında düğümü oluşturacaktır. Yerel bir spor malzemeleri mağazasından veya Amazon'dan bir sabit ip ve bir Prusik halkası satın alabilirsiniz.
    • Ayrıca yaklaşık 5 ft (yaklaşık 1,5 m) uzunluğunda ve 5-6 mm (veya .2 inç) kalınlığında bir kordonla kendi ilmeğinizi oluşturabilirsiniz. Uçları birleştirmek için çift balıkçı düğümü atın.
    • Ayakta duran ip basit bir tırmanma ipi olabilir. Tırmanma ipleri, ne için kullanacağınıza bağlı olarak farklı uzunluklarda olabilir. Önemli bir mesafe kat etmek istiyorsanız, en az 100ft (yaklaşık 30m) uzunluğunda bir tane alın. Daha kısa mesafeler için 25ft (yaklaşık 7,5m) uzunluğunda bir ip işinizi görecektir.
  2. adım 2 i̇lmeği ince bir oval şeklinde şekillendirin.2İlmeği ince bir oval şeklinde şekillendirin. Yuvarlak tutmak yerine ilmeği uzatmak isteyeceksiniz. Bu, uzun ve kısa tarafını ayırt etmenize yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 i̇lmeği dikme çizgisinin altına yerleştirin.3İlmeği duran çizginin altına yerleştirin. Merkezin dışında ve durma çizgisine dik olmalıdır. İlmeği sabit çizginin altına düz bir şekilde yerleştirin ve sabit çizginin ilmeğin üzerine gelmesini sağlayın. İlmeğinizin düğümlü bir ucu varsa, bunu uzun uç yapın ve diğer uç kısa uç olacaktır. Merkezin dışına yerleştirerek, hangi tarafı ilmeklediğinizi daha kolay görebilirsiniz. Uzun uç ilmeklenecek ve kısa uç yerinde kalacaktır, bu nedenle ikisi arasında ayrım yapmak önemlidir.

Düğümün Bağlanması

  1. adım 1 uzun ucu duran çizginin üstüne katlayın.1Uzun ucu dikme çizgisinin üstüne katlayın. Bu noktada ovalinizi biraz genişletebilirsiniz, böylece ilmeklerin içe doğru hareket etmesi için yeterli alan kalır. Uzun ucu dikme çizgisinin üzerine katlayın. Katlama çizgiye çok yakın olmalı ve çizginin üzerine sarılmalıdır. İlmeğin duran çizginin üstünde durmasına izin verin. Kısa ucu yerinde tuttuğunuzdan emin olun.
  2. adım 2 uzun ucu ilmeğin içinde duran çizginin altından geçirin's short end.2Uzun ucu, ilmeğin kısa ucunun içinde duran çizginin altından geçirin. Uzun ucu alın ve ilmeğin kısa ucunun içine yerleştirin. Duran ipin altındaki uzun ucu karşı tarafa doğru çekin. Bu düğümünüzün ilk bobinidir. Bu düğüm dışarıdan içeriye doğru yapıldığından, bobin merkeze doğru içe doğru oluşmuş olmalıdır. Kısa ucu yerinde tutun. Asla hareket etmeyecektir; sadece uzun uç sarılacaktır.
  3. adım 3 her seferinde içe doğru sararak iki kez daha tekrarlayın.3Her seferinde içe doğru sararak iki kez daha tekrarlayın. Toplamda en az üç kez ilmeğin uzun ucunu ayakta duran çizginin etrafından içe doğru sarmaya devam edin. Her seferinde, ilmeğin uzun ucunu ayakta duran çizginin üzerinden, ardından önceki sarmalınızın iç tarafındaki ilmeğin küçük ucundan, ardından ayakta duran çizginin altından diğer tarafa doğru saracaksınız. Sarımınız her seferinde daha da daralacaktır, bu nedenle en az üç içe sarım için yeterli alan bırakarak başladığınızdan emin olun. Sargılar asla üst üste gelmeyecek, bunun yerine içe doğru sarılacaktır.
    • Üç sarımlı Prusik standarttır, ancak bir Prusik sadece iki sarımla veya beşe kadar sarımla oluşturulabilir. Eğer ilmeğin çapı ile duran çizgi arasında büyük bir fark yoksa, ilmeği beşe kadar daha fazla sarmanız gerekecektir. Ancak ikisi arasında iyi bir çap farkı varsa, ayakta duran çizgi en az iki kat daha kalınsa, üç sarımlı bir Prusik yeterli olacaktır.
  4. adım 4 uzun ucu ayakta durma çizgisinin üzerinden ve ardından kısa ucun altından geçirin.4Uzun ucu sabit ipin üzerinden ve ardından kısa ucun altından geçirin. Bu düğümünüzü bitirecektir. Duran ipin etrafından sonuna kadar dolaşmayın. Sadece uzun ucu sabit ipin üstüne katlayın ve ilmeğin küçük ucunun altına yerleştirin.
  5. adım 5 düğümü sıkmak için uzun ucu çekin.5Düğümü sıkmak için uzun ucu çekin. İlmeğin uzun ucu kısa ucun altına sıkıştığında, sadece uzun ucu çekin ve düğüm tamamlanmış olur. Yerinde duracak ve baskı uygulanmadığında ayakta duran ipte kolaylıkla yukarı ve aşağı kayacak, ancak çekildiğinde ayakta duran ipi sıkıca kavrayacaktır.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruDüğüme nasıl bir karabina ekleyebilirim? İlmeğin uzun ucuna basitçe bir tane klipsleyebilirsiniz. Düğümde karabina olan bir düğüm istiyorsanız, Bachmann hitch'i deneyin.

İpuçları

  • İlmeği bir önceki geçişin içine sardığınızdan emin olun, böylece içe doğru sarılır.

Uyarılar

  • Sargılar asla üst üste gelmemelidir.