Hızlı Açılan Düğüm Nasıl Bağlanır (Highwayman's Hitch)

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çabuk çözülen düğümler, basit bir çekişle çözebileceğiniz düğümlerdir ve otoban adamı bağlantısı belki de en popüler olanıdır. Bağlandığında karmaşık, güvenli bir düğüm gibi görünür, ancak hızlı bir çekişle tamamen çözülür. İsmi, posta arabası ve tren soyguncularının favori düğümü olarak geçmişinden gelmektedir. Ancak, bu düğümü basit bağlama amaçları için veya sadece eğlence için kullanabilirsiniz! Bu düğüm kolayca çözülebildiği için dikkatli olun ve tırmanma veya diğer ağırlık taşıma amaçları için kullanmayın.

Adımlar

Temel Düğümün Oluşturulması

  1. Bir ilmek oluşturmak için halatı bir ucundan yaklaşık 2 ft (0,61 m) katlayın. İlmekler aynı zamanda büküm olarak da bilinir. Bükümü yaptıktan sonra, düğümü etrafında sabitleyeceğiniz direğin, direğin veya başka bir nesnenin arkasına yerleştirin. İlmeğin en üst kısmını direğin veya direğin yan tarafına veya etrafına sarın.

    İpucu: Bight, düğüm atmada ilmek anlamına gelen bir kelimedir. Bükler oluşturmak, hızlı serbest bırakma düğümü bağlamanın önemli bir parçasıdır.

  2. adım 2 i̇lk ilmeğin sağ tarafındaki ipten başka bir büküm oluşturun.
    İlk ilmeğin sağ tarafındaki ipten başka bir büküm oluşturun. Bu taraf duran uç olarak bilinir. Halatı daha önce ilk bükümü yapmak için yaptığınız gibi ilmekleyin, ancak direğin veya direğin hemen altındaki duran ucu kullanın. Duran uç, halatın serbest kalmayacak ve bu ucu bağladığınız şeye sabitleyeceğiniz tarafıdır.
    • Bu düğümü bir atı sabitlemek için kullanıyorsanız, at ipin sağ tarafına sabitlenecek ve sol taraf asılı bırakılacaktır.
  3. Yeni bağı ilk yaptığınız bağın içinden geçirin. Düğümü başlatmak için 2 ipin veya ilmeğin birleşmesi gerekir. Yeni yaptığınız ilmeği ilk yaptığınız ilmeğin içine doğru iterek direk ya da direğin etrafında birbirlerine yaklaştırın.
  4. adım 4 hızlı serbest bırakma ucuyla (çalışma ucu) üçüncü bir bağlantı oluşturun.
    Hızlı serbest bırakma ucuyla (çalışma ucu) üçüncü bir bağlantı oluşturun. Bu halatın sol tarafıdır. Bu bağı diğer 2 bağdan yaklaşık 6 ila 12 inç (15 ila 30 cm) uzakta oluşturun.
  5. Yeni bağı, yaptığınız son bağın içinden geçirin. Tıpkı ilk seferde yaptığınız gibi, yeni bükümünüzü yaptığınız son bükümün ilmeğinin içine sokun. İp, ipin tabanında gergin olacak şekilde çekin.
  6. Bağlantıyı sıkılaştırmak için duran ucu çekin. Bu, çekiştirdiğinizde sağlam olacak olan sağdaki ipin serbest bırakılmayan kısmıdır. Düğümü sıkılaştırmak için güvenli hissedene kadar bu ucu çekin.
  7. Hızlı serbest bırakma ucundan çekerek düğümü çözün. Bağlantıyı çözmek veya çökertmek için hızlı serbest bırakma ucunu çekin ve düğüm anında çözülecektir. Bunu yalnızca düğümü çözmeye hazır olduğunuzda yapın, çünkü düğüm tamamen çözülecek ve işiniz bitmediyse tekrar bağlamanız gerekecektir.

Halatı Güvenli Bir Şekilde Demirlemek

  1. Bir atı veya tekneyi bağlayacaksanız balya siciminden bir güvenlik halkası yapın. Bir atı veya tekneyi bağlamak için hızlı serbest bırakma düğümü kullanıyorsanız, kullanacağınız bağlama halkasının veya direğin etrafında bir güvenlik ipi oluşturun. 1 ft'lik (0,30 m) bir balya sicim parçasını nesnenin etrafına gevşek bir şekilde bağlayın. Uçları birbirine çift düğümleyin. Ardından, düğümünüzü doğrudan nesneye değil sicimin içinden geçirin. Bu, düğüm dolanırsa ve çözemezseniz ipi kolayca kesebilmenizi sağlayacaktır.
  2. Çözülmesini önlemek için ucunu bir ilmeğin içine sokun. Bazı atlar, ipin ucunu dişleriyle çekerlerse düğümü çözebileceklerini ve kendilerini kurtarabileceklerini anlarlar. Düğüm yeterince güçlü değilse veya yanlışlıkla çekerseniz kendiliğinden de gevşeyebilir. Bunu önlemek için, ipin hızlı serbest bırakılan ucunu düğümün üst kısmındaki halkaya sokun. Bu, düğümün sabitlenmesine yardımcı olacaktır.

    İpucu: İpin ucunu ilmeğe soktuktan sonra yeterince çekerseniz, düğümü gerçekten sıkılaştıracağını ve hızlı serbest bırakma olarak geri alamayabileceğinizi unutmayın. Bu nedenle bir güvenlik halkası oluşturmak ve halatı doğrudan bir direğe bağlamak yerine bunun içinden geçirmek önemlidir.

  3. Düğümü güçlendirmek için fazladan bir tutam ekleyin. Otoyolcu düğümünü daha güvenli hale getirmek istiyorsanız, yaptığınız son ilmeğin içinden bir tutam daha ekleyin. Bunu yapmak için ipin duran ucunu (sağ taraf) kullanın ve ardından sabitlemek için ipin duran ucunu çekin.
    • Bu, 3 katmanlı bükümü olan takla düğümüne benzer.
  4. adım 4 otoban adamını kullanmaktan kaçının's hitch knot for climbing purposes.
    Tırmanma amacıyla otoban adamı düğümünü kullanmaktan kaçının. Yanlışlıkla hızlı serbest bırakma ucunu tutarsanız, düğüm tamamen çözülür ve düşersiniz. Bu düğümü sadece bir şeyi hızlıca sabitlemeniz gereken ve çözülmesinin bir tehlike oluşturmayacağı durumlar için ayırın.
    • Örneğin, atınızı birkaç dakikalığına sabitlemeniz veya bir kayığa binerken onu bağlamanız gerekiyorsa bu düğümü kullanabilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir atı çit veya benzeri bir şeye bağlarken bu düğümü mü kullanmalıyım yoksa farklı bir düğüm türü mü kullanmalıyım?
    Bu düğüm bu amaç için kullanılabilir, ancak daha stabil olan Tumble Hitch'i kullanmayı düşünün.
  • Soru
    Düğüm nasıl çözülür?
    Çalışan ucu veya kuyruğu çekin. Bu, bağladığınız şeye bağlı olmayan ipin ucudur.

Video

İpuçları

  • Kullanmadan önce her zaman düğümünüzün sağlam olduğundan emin olun.
  • Halatın uçlarının nerede olduğuna dikkat edin. Bir ucun diğerine kıyasla nerede olduğunu her zaman bilmelisiniz.
  • Düğümün nasıl görünmesini istediğinizi gözünüzde canlandırabiliyorsanız, düğümü atmanız daha kolay olacaktır.

Uyarılar

  • Bir atı asla gözetimsiz olarak bağlı bırakmayın.
  • Bir at için bağlama yeri seçerken engebeli zemin veya delikler gibi potansiyel tehlikelere dikkat edin.
  • Bir atı sadece omuzları hizasında sağlam direklere ve çitlere bağlayın. Bir atı asla kapı gibi hareket edebileceği bir şeye veya omuzlarından daha yüksek bir yere bağlamayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir ip
  • Düğümü bağlamak için bir direk, direk veya başka bir sağlam yer
  • Balyalama ipi (isteğe bağlı)
  • Bıçak (isteğe bağlı)