İsviçre Koltuğu İple İnme Kayışı Nasıl Bağlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İsviçre koltuk ipi koşum takımı, bir parça ip veya dokumadan yapılmış basit bir koşum takımıdır. Anında bir koşum takımı yapması gerekenler veya ticari olarak yapılmış bir koşum takımı satın almak istemeyenler için iyidir.

Adımlar

  1. adım 1 halatı ikiye katlayarak ve katlama noktasına giderek merkezini bulun.
    İpi ikiye katlayarak ve kıvrıma giderek merkezini bulun. Kıvrımı belinizin ortasına yerleştirin, her iki elinizde eşit uzunlukta tutacak şekilde uçları vücudunuzun her iki tarafına doğru uzatın.
  2. adım 2 belinizin etrafını saracak şekilde yarıları önünüzde çaprazlayın.
    Belinizi saracak şekilde yarıları önünüzde çaprazlayın. Yarım bağlantı yapmak için bir tarafı diğerinin altından çekin. Halat kendi etrafında iki kez dönecek şekilde tekrarlayın. Burası sonunda karabinanın yerleştirildiği yer olacak ve ipin testislerinize (eğer varsa) sıkışmasını önleyecektir. Serbest uçların her ikisini de önünüzde sarkacak şekilde bırakın (muhtemelen yere değecek şekilde).
  3. adım 3 her iki elinizle bacaklarınızın dış kısmına uzanın ve serbest uçları bacaklarınızdan geçirerek arkanıza doğru çekin.
    Her iki elinizle bacaklarınızın dış kısmına uzanın ve serbest uçları bacaklarınızdan geçirerek arkanıza doğru çekin. Her bir serbest ucu ipin belinize sarılı kısmından geçirin. Serbest uçlar şimdi vücudunuz ile 'kemeriniz' arasında olmalıdır.
    • Serbest uçları omuzlarınızın üzerine yerleştirin, böylece uçlar her iki tarafta birer tane olmak üzere göğsünüzün önünde aşağı sarkar.
  4. adım 4 çömelirken bunları aşağı çekin.
    Çömelirken bunları aşağı çekin. Bu önemli bir adımdır çünkü koşum takımınızı sıkılaştıracak olan şey budur. Serbest uçları çekerken ayağa kalkın ve birkaç kez çömelin. Bacaklarınızın arasında sizi sıkıştırdığını hissetmelisiniz - önemli parçaların ip ile bacağınız arasında olmadığından emin olun.
  5. adım 5 her iki taraf için...
    Her iki taraf için, serbest uçtaki gerginliği koruyarak, sırtınızın arkasına bırakın ve arkadan öne doğru poponuzu saran ip uzunluğunun arkasından geçirin. Bu, koltuğu yerine bağlar. Serbest ucu kalçalarınız boyunca önünüze doğru çekin.
  6. adım 6 i̇kisini bağlayın...
    İki ucu, vücudunuzu ortalayacak şekilde bir kare düğüm kullanarak birbirine bağlayın. Çoğu sağ elini kullanan kişi kare düğümü ön sol kalçasına yerleştirecektir.
  7. adım 7 her bir serbest uçla koruyucu düğüm olarak yarım bağlantı yapın.
    Her bir serbest ucu koruyucu düğüm olarak kullanarak bir yarım askı yapın. Yarım düğümün şu anda var olan her iki halat 'kemerinin' etrafından geçmesi gerektiğini unutmayın.
  8. adım 8 fazlalıkları yerleştirin...
    Fazla ipi, eğer varsa ve düğümünüz soldaysa, derin bir sol cebe (kargo pantolonu bir avantajdır) yerleştirin. İpin, bir rappel sırasında karabininize müdahale etmeyeceği bir yerde olduğundan emin olun.
  9. adım 9 emniyet kemeriniz hazır.
    Emniyet kemeriniz tamamlandı. Şimdi karabinanızı takın ve mutlu iple inişler.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Kablo demetinin arkadan görünüş resmini nerede bulabilirim?
    İnternetten resimlere bakın. Ya da kendiniz için bir tane yapmayı ve referans olarak fotoğraf çekmeyi deneyin.
  • Soru
    İple iniş için ne tür bir emniyet kemeri iyidir?
    Bu sadece acil durum kayışı. Çok acıtır ama doğru bağlanırsa sizi aşağı indirir.
  • Soru
    Bunun için gereken halat uzunluğu nedir?
    Herkesin farklı miktarda ipe ihtiyacı olacağından, bu tamamen bel ölçünüze bağlı olacaktır.

İpuçları

  • Eğer takarken acımıyorsa yanlış yapıyorsunuz demektir. İpe çıkmadan önce ne kadar sıkı olursa o kadar güvenli olur ve ip üzerindeyken daha az acı çekersiniz. Bir ipin yarısına geldiğinizde gevşek bir koltuk nedeniyle 'önemli bir parçanızın' yaralanmasından daha kötü bir şey olamaz.

Uyarılar

  • Halatınıza özen gösterin. Üzerine basmayın, ıslakken saklamayın, üzerine yakıt veya diğer kimyasalları dökmeyin. Uzun süre güneşte bırakmayın ve halatın gerilme mukavemetini azaltacağı için saklamadan önce sıkı düğümleri çözün.
  • Herhangi bir yükseklikte kullanmadan önce daima emniyet kemerinizi test edin. Tüm ağırlığınız desteklenene kadar karabinayı yukarı çekin. Ya da bir arkadaşınız sizi karabinadan tutarak yukarı kaldırsın ve sallasın. Emniyet kemeriniz, muhtemelen rahat olmasa da, çok gevşek olmamalı, erkeklik organlarınızı sıkıştırmamalı veya kaymamalıdır.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Halat. Bedeninize bağlı olarak yaklaşık 6-10 ft (182-304 cm) uzunluk. İsviçre koltukları için kullanılan çoğu halat örgülü kenevir, 550 paracord veya diğer doğal elyaf halatlardır. Halat temiz ve yeni olmalı ve vücut ağırlığınızın en az iki katını, tercihen daha fazlasını destekleyecek şekilde derecelendirilmelidir. Çap yaklaşık 12-16 mm olmalıdır.
  • Karabina. Bu, bir insanın vücut ağırlığını tırmanmak ve desteklemek için derecelendirilmiş ve onaylanmış olmalıdır. Kilitlenebilir bir kapısı olmalıdır.
  • Deri eldivenler. Bu bir tırmanma dersi olmasa da, halatla inerken ellerinizi korumalısınız; ellerinizden geçerken çok fazla sürtünme, ısı ve ipte parçacık olasılığı olacaktır. Ya da basit bir çift tamirci eldiveni kullanabilirsiniz.