Kamyoncu Bağlantısı Nasıl Bağlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kamyoncu bağlantısı, ağır yükleri sabitlemek için etkili bir düğümdür. Maksimum güç ve fayda sağlamak için üç parçadan oluşur: bir ilmek, bir satın alma ve iki yarım bağlantı. Teorik olarak, sıkıldığında üçe bir mekanik avantaj sağlar, ancak gerçekte bu avantaj sürtünme nedeniyle genellikle daha azdır.

Adımlar

Klasik Kamyoncu Bağlantısı Bağlama

  1. adım 1 halatınızı bir ucundan bağlayın.
    Halatınızı bir ucundan bağlayın. Halatınızın bir ucunun kamyonunuzun kasasındaki bir çıta, iyi sabitlenmiş bir direk gibi sağlam bir şeye sabitlenmesini isteyeceksiniz. Kayma düğümüne dayanan kamyoncu askısını oluşturmak için halatınızın serbest ucunu kullanacaksınız.
  2. adım 2 bir ilmek oluşturun.
    Bir döngü oluşturun. Halatınızın ipinde bir ilmek oluşturun ve bu ilmeği halatın kendisiyle kesiştiği yerde tutun. Bunu, kesişen bölümü işaret parmağınız ve başparmağınızla birlikte sıkıştırarak kolayca yapabilirsiniz. Bir ilmek oluşturmak için ipinizi kendi etrafında döndürme hareketine çapraz dönüş denir. Ardından, serbest elinizle, çapraz dönüşten sonra bir miktar ipi ilmeğin içinden geçirin.
    • İlk ilmeğinizde sadece bir yerine birkaç çaprazlama oluşturarak aşırı yükler için daha uygun bir kamyoncu bağlantısı oluşturabilirsiniz. Bu, ilmeğinizi birkaç kez döndürerek kolayca yapılabilir.
    • Sadece ilk ilmeğinizden çıkan ikinci bir ilmek oluşturmaya yetecek kadar ipi ilk ilmeğinizden çekmelisiniz. Bu sadece birkaç inçlik bir ip gerektirecektir.
  3. adım 3 i̇lk ilmeğinizi sıkıca bağlayın.
    İlk ilmeğinizi sıkıca bağlayın. Bunu, çapanıza doğru beslenen ikinci ilmeğin yanından ve ilk ilmeğinize beslenen misinadan çekiştirerek yapabilirsiniz. Bu, ipinizi ve ilk ilmeğinizi ikinci ilmeğin etrafına sıkıştırmalıdır, böylece artık parmaklarınızla bir arada tutmanıza gerek kalmaz.
    • Bu noktada, halatınızda sadece tek bir ilmek olmalıdır. Bu ilmek artık sıkıca bağlanmış ilk ilmeğin dışına çıkmalıdır. Bu, kamyoncu bağlantınızın kayma düğümü kısmıdır.
  4. adım 4 halatınızın serbest ucunu sabitleyin.
    Halatınızın serbest ucunu sabitleyin. Bunu, halatınızın kuyruk ucunu bir kavela, kazık veya güvenli bir direk gibi sağlam bir nesnenin etrafından geçirerek yapabilirsiniz. Çapa noktası olarak kullandığınız şeyin, misinayla tuttuğunuz şeyi sabitleyecek kadar güçlü olduğundan emin olun.
    • Düğümü sıkılaştırmak için misinayı sıkıca çekin ve birinci ve ikinci çapalarınız arasındaki ipi gergin hale getirin. İpinizde çok fazla gevşeklik olması yükünüzün kaymasına veya yer değiştirmesine neden olabilir.
  5. adım 5 halatınızın serbest ucunu kalan ilmeğin içinden geçirin.
    Halatınızın serbest ucunu kalan ilmeğin içinden geçirin. Halatınızın serbest ucunda artık gevşeklik kalmayana kadar kuyruk ucunu ilmeğin içinden geçirin. Bu aynı zamanda kamyoncu bağlantı düğümünüzü sıkılaştırmaya ve güçlendirmeye yarayacaktır.
  6. adım 6 düğümü iki yarım inçlik kilitle tamamlayın.
    Düğümü iki yarım inçlik kilitle tamamlayın. Bu kilitlere bazen hitch denir. Serbest ucunuzu ipinizin her iki düğüm sonrası ipinin etrafından geçirin. İpinizi bir bağlantı noktasının etrafından/içinden geçirdiğiniz ve bağlamayı bitirmek için düğüme geri döndürdüğünüz için, düğüm sonrası ipinizin iki teli olacaktır. Serbest ucunuzu her iki ipin etrafından geçirdikten sonra...
    • Serbest ucu gevşek tutun, böylece düğüm sonrası iplerin etrafına getirdiğinizde bir ilmek oluşur. Serbest ucunuzu ilmeğin içinden geçirin ve sıkıca çekin, ardından bunu ana düğümünüzün tabanına kaydırın. Bu sizin ilk kilidinizdir. Sonra...
    • İlk kilidi bağladığınız noktadan sonra aynı manevrayı gerçekleştirin. Bu kez, kuyruk ucunu ilmeğin içinden çekerken, serbest uç iki kilidin altından dışarı çıkacak şekilde çekin.
    • Düğümü sıkıca çekin. Bu tür bir düğüm, ipinizdeki hafif ila orta gerilim için uygun olacaktır. Kamyoncu askınızı kullanmanın keyfini çıkarın!

Kamyoncu Bağının Sheepshank Varyasyonunu Bağlamak

  1. adım 1 çizginizde iki çapraz dönüş oluşturun.
    İpinizde iki çapraz dönüş oluşturun. Çapraz dönüş, ipinizin serbest ucunu kendi etrafında geçirir, böylece ipin zaten sabitlenmiş ucundan uzağa devam ederek bir döngü oluşturur. Bunu iki kez yapın ve her dönüşte kendinize fazladan ip bıraktığınızdan emin olun, böylece her ikisi de ipinizin geçebileceği kadar büyük döngüler oluşturur.
  2. adım 2 dönüşlerden az miktarda ip geçirin ve sıkın.
    Dönüşlerden az miktarda ip geçirin ve sıkın. Geçiş dönüşlerinden sonra ipinizden birkaç santim alın ve her iki ilmeğin içinden çekin. İki geçiş dönüşünüzün ikincisinden sonra yeterince ip bırakın, böylece ipinizi sıktığınızda dönüşlerin hem üstünde hem de altında ilmekler olsun.
  3. adım 3 i̇pinizin serbest ucunu sabitleyin ve ilmeğin içinden geçirin.
    İpinizin serbest ucunu sabitleyin ve ilmeğin içinden geçirin. Tıpkı normal bir kamyoncu bağlantısında yaptığınız gibi, ipinizi bir bağlantı noktasının etrafından dolaştırmak ve düğümünüzün serbest uç odaklı kısmına geri getirmek isteyeceksiniz. İpinizi buradaki ilmeğin içinden geçirin ve sıkıca çekin.
    • Bu modifiye edilmiş kamyoncu düğümü hafif ve orta gerilim için iyidir, ancak aşırı baskı altında başarısızlığa açıktır. Özellikle ağır yükler için farklı bir düğüm seçmek isteyebilirsiniz.
  4. adım 4 halatınızın ucunu ve kamyoncunuzu sabitleyin's hitch knot with two locks.
    Halatınızın ucunu ve kamyoncu düğümünüzü iki kilitle sabitleyin. Normal bir kamyoncu düğümü için yaptığınız gibi, düğümünüzün serbest uca yönlendirilmiş kısmındaki ipte basit kilitler (bağlantı olarak da adlandırılır) oluşturabilirsiniz. Basitçe serbest ucunuzu düğümün tabanındaki ipinizin çift telinin etrafından geçirin ve...
    • Bir ilmek oluşturmak için ipinizde yeterince gevşeklik bırakın. Serbest ucunuzu ilmeğin içinden geçirin ve kilidi düğümünüzün tabanıyla buluşacak şekilde kaydırarak sıkıca çekin.
    • Bu işlemi tekrarlayın, ipinizi ilmeğin içinden geçirerek kilitlerin arasından çıkmasını sağlayın. İkinci kilidi sıkıca çekin ve birincinin yanına gelecek şekilde kaydırın. Modifiye edilmiş kamyoncu askınız iş için hazır!

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Kamyoncu askısı birçok amaç için kullanılabilir. Bazı popüler kullanımlar arasında yelken yaparken bir yelkeni sabitlemek, bir kamyondaki yükü sabitlemek ve bir Noel ağacı veya yatak gibi büyük nesneleri arabanızın tavanına bağlamak yer alır.