Aikido Kemeri Nasıl Bağlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Aikido modern bir Japon dövüş sanatıdır. Aikido katılımcılarının taktığı uzun kumaş kemer -genellikle 'obi' olarak adlandırılır- bazı katılımcıların vücutlarının iki katı uzunluğunda olabilir. Kişinin boyuna ve bel çevresine bağlı olarak, Aikido kemerlerinin uzunluğu genellikle 215 cm (84,6 inç) ile 315 cm (124 inç) arasında değişir. Bir obi bağlamak için kemeri belinize sarmanız, ardından kemeri vücudunuzun etrafına sarmanız ve elmas şeklinde bir düğüm elde edene kadar uçları üst üste getirmeniz gerekir.

Adımlar

Obi'yi Vücudunuzun Etrafına Yerleştirme

  1. adım 1 kayışın orta noktasını bulun.
    Kemerin orta noktasını bulun. Kemeri ikiye katlayarak başlayın. Kemerin iki ucunun birbirine değdiğinden emin olun; eğer kemerin bir tarafı diğerinden daha uzunsa, orta noktanız yanlış olacaktır. Kemerin iki yarısı eşit olduğunda, katlamanızın merkezi kemerin orta noktası olacaktır.
    • Eğer kendinize obi bağlama konusunda hala yeniyseniz, bir aynanın önünde pratik yapın. Bu, kemerin arkanızda olması gerektiği gibi durup durmadığını anlamanızı kolaylaştıracaktır.
  2. adım 2 kemeri belinizin etrafına sarın.
    Kemeri belinizin etrafına sarın. Obinin orta noktasını karnınızın ortasına, göbeğinizin hemen üstüne yerleştirin. Ardından, kemerin iki ucunu sırtınızın arkasına sarın. Kemerin arkanızda, sırtınızın ortasında kesiştiğinden emin olun.
    • Obinin kenarlarından birinin diğerinin altında durduğundan emin olun. Eğer yanlar sırtınızda paralel duruyorsa, kemeri doğru şekilde bağlayamazsınız.
  3. adım 3 kemer uçlarını vücudunuzun önüne geri getirin.
    Kemer uçlarını vücudunuzun önüne geri getirin. Obinin iki tarafının mümkün olduğunca üst üste gelmesini sağlayın. Esasen belinizi tamamen saran çift kalınlıkta bir kemer oluşturuyorsunuz.
    • Bu adımın sonunda, her iki elinizde kemerin bir tarafı ve vücudunuzun etrafına tamamen sarılmış obinin üst üste binen yarıları kalmalıdır.

Kemer Uçlarını Dokuma

  1. adım 1 üst tarafı alt tarafın üzerine çaprazlayın.
    Üst tarafı alt tarafın üzerinden çaprazlayın. Obinin üst katmanını (2. taraf) sol elinizde ve alt katmanını (1. taraf) sağ elinizde tutarak, kemerin iki tarafı karnınızda bir 'x' şekli oluşturacak şekilde soldan sağa çaprazlayın.
    • Kemeri mümkün olduğunca karnınızın ortasına yakın bir şekilde çaprazlayın. Çaprazlama vücudunuzun bir tarafına ya da diğer tarafına doğru olursa obinizdeki düğüm ortalanmayacaktır.
  2. adım 2 obinin sol tarafını vücudunuzun etrafındaki kemerin her iki katmanının altına sıkıştırın.
    Obinin sol tarafını vücudunuzun etrafındaki kemerin her iki katmanının altına sokun. Kemerin orta noktası hala göbeğinizin üzerinde ortalanmış olmalıdır. Kemerin üst tarafını (2) alın (sol elinizde olan) ve bunu kemerin orta noktasının altına sokun, böylece vücudunuzun yanından geçer. Obinin yan tarafını sıkıca çekin, böylece düğümün başlangıcından aşağıya fazla kemer sarkmaz.
    • Düğümü atarken kemeri düz tuttuğunuzdan emin olun. Düz obiyi bağlarken asla ezmeyin, bükmeyin veya katlamayın.
  3. adım 3 obinin sıkışmış tarafını diğer tarafı önünüze geçecek şekilde bükün.
    Obinin sıkışmış tarafını diğer tarafı önünüze geçecek şekilde bükün. Obinin (2) tarafını alın ve bağlamaya başladığınız düğümün üzerinden geçecek şekilde hafifçe aşağı doğru bükün. (2) numaralı tarafı önünüzdeki (1) numaralı tarafın üzerinden geçirin.
    • Kemerin iki tarafı vücudunuzun birkaç santim önünde üst üste gelmeli ve kısmen bağlanmış düğüm ile kemerin çapraz tarafları arasında açık bir boşluk bırakmalıdır.

Düğümün Tamamlanması

  1. adım 1 (1) ucunu düğümdeki boşluktan geçirin.
    (1) numaralı ucu düğümdeki boşluktan geçirin. Bu noktada, (1) numaralı taraf vücudunuzun birkaç santim önünde (2) numaralı tarafın altından geçmelidir. (1) numaralı ucu alın ve yukarı ve (2) numaralı tarafın üzerinden geçirin. (1) numaralı ucu obinin iki tarafını üst üste bindirirken oluşturduğunuz büyük boşluktan geçirin.
    • Düğümü oluştururken gevşek bırakın. Tamamlanana kadar düğümü sıkmaya çalışmayın, aksi takdirde düğümü tamamlamakta çok zorlanırsınız.
  2. adım 2 (1) tarafın geri kalanını delikten geçirin.
    Kalan (1) tarafı delikten geçirin. Bir elinizi önünüzde (2) ve (1) kenarlarının üst üste geldiği noktada tutun ve diğer elinizle kemerin (1) kenarını bir önceki adımda ucunu koyduğunuz boşluktan geçirin.
    • (1) tarafı boşluktan çekerken düz tutun. Kemerin kumaşının bükülmesine veya katlanmasına izin vermeyin, aksi takdirde dağınık bir düğümle sonuçlanırsınız.
  3. adım 3 düğümü sıkmak için her iki tarafı da dışarı doğru çekin.
    Düğümü sıkmak için her iki tarafı da dışarı doğru çekin. (1) tarafı boşluktan çektiğinizde, düğüm sıkılmaya hazırdır. Obi düğümünü bir tarafı yukarı, bir tarafı aşağı çekerek sıkmaya çalışmayın, aksi takdirde düğümü çarpıtma ve asimetrik bir görünüm verme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
    • Sıkılmış düğüm kabaca elmas şeklinde bir görünüme sahip olmalıdır.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Nerede Aikido çalıştığınıza bağlı olarak, kemer renkleri değişecektir. Geleneksel Japon Aikido kemerleri sadece beyaz ya da siyahtır. Batılılaşmış Aikido okulları - örneğin İngiltere veya Amerika Birleşik Devletleri'nde - tipik olarak rütbe ilerlemesini gösteren birkaç renk daha sunar.