Sinek Balıkçılığı için Sinek Nasıl Bağlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sinek balıkçılığı için kendi sineklerinizi bağlamak, tasarımı, şekli ve dokuyu özelleştirmenize olanak tanır. İki temel sinek türü vardır: ıslak sinek (nimf olarak da adlandırılır) ve kuru sinek. Islak sinekler en yaygın ve güvenilir sinek türüdür. Suyun altında sallanırken, kuru sinekler üstte yüzer ve balıkları onları yakalamak için su yüzeyini kırmaya zorlar. Her iki sinek türü de balık türlerinin yaygın olarak beslendiği çeşitli böceklerin şeklini ve hareketini taklit etmek için tasarlanmıştır. Sülün kuyruğu nimf sineği popüler ve etkili bir sinektir. Bu sineği bağlamak için kullandığınız yöntemler, yapmayı seçtiğiniz neredeyse tüm diğer sinek türleri için zemin hazırlayacaktır.

Adımlar

Malzeme Bulma ve Kurulum

  1. adım 1 malzemelerinizi toplayın.1Malzemelerinizi toplayın. Çok çeşitli sinek balıkçılığı kancaları ve bağlama malzemeleri bulunduran açık hava odaklı bir mağazayı (Bass Pro Shop gibi) ziyaret edin. Sülün kuyruğu perisi en basit ıslak sineklerden biridir. Satın almanız gerekenler
    • 1 normal ıslak sinek kancası
    • Sülün kuyruğu tüyünden 9-16 tel (veya benzer bir kuyruk tüyünün telleri yerine)
    • Bakır tel
    • 4 tel tabii tavus kuşu kuyruğu lifi (genellikle 'herl' olarak adlandırılır)
    • Birkaç sülün kuyruğu lifi
    • 6/0 veya 8/0 iplik
    • Bir kırbaçlama aleti
  2. adım 2 bir tür sinek mengenesi seçin.2Bir tür sinek mengenesi seçin. Sinek mengenesi, sineğinizi bağlamada önemli bir bileşendir; mengene kancayı sabit tutacak ve size bağlamak için sabit bir platform sağlayacaktır. 2 çeşit mengene ayaklı ve C-kelepçedir. Her ikisinin de avantajları vardır: kaide her yüzeyde kullanılabilir ve iyi hareket eder. C-kelepçeli mengene bir mobilya parçasının (çalışma masası gibi) kenarına tutturulmalıdır, ancak kayma olasılığı daha düşüktür.
    • Birçok sinek mengenesi, kancayı döndürmenize olanak tanıyan ve sinek bağlamayı kolaylaştıran döner bir harekete de sahiptir.
    • Mengenelerin pahalı olabileceğini unutmayın. Daha iyi bir model 200 dolara kadar mal olabilir, bu nedenle bütçenizi buna göre ayarlayın.
  3. adım 3 kancanın bükülmüş kısmını bir mengenede tutun.3Kancanın bükülmüş kısmını bir mengenede tutun. Sinek bağlamak çok sayıda gevşek, küçük parça ile özenli bir çalışma gerektirir. Kancanızı tutmak için tek elinizi kullanıyorsanız etkili bir şekilde sinek bağlayamazsınız. Bir mengene bu zorluğu ortadan kaldıracaktır. Kancanızın bükülmüş ucunu mengeneye yerleştirin ve kanca sıkıca yerine oturana kadar mengeneyi kapatın.
    • Mengene kullanmak aynı zamanda bir güvenlik önlemidir. Sineğin diğer unsurlarından hiçbiri size zarar veremez, ancak mengene olmadan kanca kolayca kayabilir ve başparmağınıza veya elinize saplanabilir.

Sineğin Birleştirilmesi ve Bağlanması

  1. 1. adım döşeme 1 'Kuyruğu' ve bakır teli perinin üzerine yerleştirin. Sülün kuyruğu liflerinizden 3-6 tanesini alın ve kancanızın yanına yerleştirin. Lifler kancanın tabanından başlamalı ve kancanın kavisli ucundan kancanın toplam uzunluğunun yaklaşık ½'si kadar dışarı uzanmalıdır. Bunun üzerine, satın aldığınız bakır tel parçasını yerleştirin. Bunu sineği 'nervürlemek' için kullanacaksınız.
    • Yani, kancanız tam olarak 1 inç (2,5 cm) uzunluğundaysa, sülün kuyruğu liflerinin kancanın iş ucunu (keskin, kavisli uç) 0,5 inç (2,3 cm) geçtiğinden emin olun.
    • Bakır telinizi bir sinek balıkçılığı mağazasından satın aldığınızdan emin olun. Bir el sanatları mağazasından alınan bakır tel çok daha kalın ve bükülmesi daha zor olacaktır. Tel parçası kancanın kendisinden yaklaşık iki kat daha uzun olmalıdır.
  2. adım 2 6/0 veya 8/0 ipliğinizi kancanın ve malzemelerin etrafına bağlayın.2 6/0 veya 8/0 ipliğinizi kancanın ve malzemelerin etrafına bağlayın. Bu ilk bağ için ipinizi kanca şaftının tüm uzunluğu boyunca sarın. Şaftı tamamen kaplamak için yaklaşık 30 sarım gerekir. Bakır tel ve sülün kuyruğu tellerinin kaymaması için sıkı bağlayın. Bu bağdan sonra ipliği kesmeyin; bırakın aşağı sarksın.
    • İpliğin ucunun gevşek sarkmasını önlemek için, ipliğin ilk 2 veya 3 ilmeğini, ucu kancanın gövdesine sıkıca tutacak şekilde sarın.
    • Küçük kancaya, tüylere ve misinaya bakmak görüşünüzü zorluyorsa, bir büyüteç veya okuma gözlüğü ile bakmayı veya ipliği tutmak için bir cımbız kullanmayı düşünün.
  3. adım 3 kanca gövdesine 6-10 iplik kuyruk lifi bağlayın.3Kanca gövdesine 6-10 tel kuyruk lifi bağlayın. Kuyruk lifi ipliklerinden 6-10 tanesini, gür uçları kancanın kavisli ucundan dışarı uzanacak şekilde kanca gövdesi boyunca yerleştirin. 6/0 veya 8/0 ipliğinizi alın ve kanca şaftının tüm uzunluğunu sarana kadar kuyruk liflerinin etrafına 30 veya daha fazla kez sarın.
    • Sardıktan sonra ipliğin aşağı sarkmasına izin verin.
  4. adım 4 kancanın 2/3'ünü kuyruk liflerine sarın.4Kancanın 2/3'ünü kuyruk liflerine sarın. 3 veya 4 tel sülün kuyruğu tüyü alın ve kancayı 6/0 iplikle sardığınız gibi kancanın etrafına sarın. Kancanın kavisli başının yakınından başlayın ve kuyruk liflerini kancadan aşağıya doğru yaklaşık 2/3 oranında sarın.
    • Şimdilik ucunda gevşek bırakın; sineği yivlendirdikten sonra onları geri alacaksınız.
  5. adım 5 bakır teli kuyruk liflerinin etrafına sarın.5Bakır teli kuyruk liflerinin etrafına sarın. Daha önce bağladığınız bakır teli alın ve kancaya doğru geri bükün. Bakır teli sineğin gövdesinin etrafına mümkün olduğunca sıkı bir şekilde sarmaya devam edin. Kancalı uçtan başlayıp kancanın gözüne doğru sardığınız için, sineği ipliği bağladığınız yönün tersine doğru sarmış olacaksınız.
    • Nervür, adını bakır telin kancanın etrafına sarıldığında ortaya çıkan görünümünden alır. Nimf gövdesinin kenarlarındaki 'kaburga' yapısını taklit eder.

Sineği Tamamlama ve Çırpma

  1. adım 1 kuyruk liflerini kancanın üzerinden geriye doğru katlayın.1Kuyruk liflerini kancanın üzerine geri katlayın. Daha önce kancanın 2/3'ünün etrafına sardığınız kuyruk liflerini kavrayın ve sineğin arkasına doğru katlayın. Onları kancada tutma konusunda endişelenmenize gerek yok, çünkü etrafına sardığınız bakır tel onları yerinde tutacaktır.
  2. adım 2 bağlanmış kuyruk liflerinin üzerine 4 iplikçik yerleştirin.2Bağlanmış kuyruk liflerinin üzerine 4 tutam herl yerleştirin. Herl ipliklerinin tabanları kancanın tabanına gelecek şekilde yerleştirin. Herl telleri kancanın bükülmüş ucunu geçerek bükülmüş kuyruk lifleriyle aynı yöne bakmalıdır.
  3. adım 3 kuyruk liflerini ve herl'ü yerine bağlayın.3Kuyruk liflerini ve herl'i yerine bağlayın. Sarkan 6/0 veya 8/0 ipliğinizi kullanarak herl ve kuyruk liflerinin tabanının etrafına sarın. Sararken ipliğe baskı uygulayın, böylece ilmekler birbirine yakın olacak ve herl sıkıca yerinde tutulacaktır.
    • Bu noktada sineğin sadece alt 1/3'ünü sarmanız gerekir. Tamamını sarmayın, aksi takdirde kuyruk liflerini ve herl'i aşağı doğru ezersiniz.
  4. adım 4 aynı sülün kuyruğu liflerini kancaya doğru geri bükün's eye.4Aynı sülün kuyruğu liflerini kancanın gözüne doğru geriye bükün. Önce herl'ü yoldan çekin, sonra kuyruk liflerini kancanın arka gözüne doğru geri çekin. Bu noktada, sineğin arka kısmının hemen ötesine uzanmalıdırlar.
  5. adım 5 kuyruk liflerini yerine sarın.5Kuyruk liflerini yerine sarın. 6/0 veya 8/0 ipliğinizi kancanın gözünün hemen üzerindeki bükülmüş kuyruk liflerinin etrafına sarın. Bu onların tekrar bükülmesini engelleyecektir. Bu, bağladığınız nimf sineğinin büyük 'toraks' bölümünü oluşturacaktır.
    • Keskin bir makas kullanarak 'toraks'ı bağladığınız noktanın ötesine uzanan fazla herl tellerini koparın.
  6. adım 6 2 grup yapın 'legs' out of the herl.6Sarmaşıktan 2 grup 'bacak' yapın. Kuyruk lifleri ile birlikte yerine sardığınız herl'i alın. 4 herl ipliğini iki eşit bölüme ayırın: sineğin her iki tarafında ikişer ip. Herl bölümlerini sineğin gövdesine doğru bastırın ve ipliğinizi kullanarak bunları yerine sarın.
    • Bu bağlanmış kümeler, bağladığınız nimf sineğinin 'bacaklarını' simüle edecektir. Balıksırtı ipliklerinin sineğin kanca ucundan geriye uzanması sorun değildir.
  7. adım 7 çırpma aletini gevşek ipliğe asın.7Çırpma aletini gevşek ipliğe asın. Çırpma, herhangi bir sineği bağlamanın son adımıdır ve kullandığınız 6/0 veya 8/0 ipliği çözülmemesi için bağlama yöntemidir. Çırpma aletinizin ucunu sineğinizden sarkan gevşek ipliğin altına kancalayın. Ardından, gevşek ipliği çırpma aletinin alt kısmındaki girintili kıvrımın etrafına sarın.
    • Serbest elinizin parmaklarını kullanarak gevşek ipliği yana doğru tutun, böylece karışmaz.
  8. adım 8 sineği çırpın.8Sineği kırbaçlayın. Alet yatay ve sineğe paralel olana kadar elinizi yukarı eğerek aleti çırpma için konumlandırın. Aleti kancanızın sapı etrafında 4 veya 5 kez döndürün. Bu, gevşek ipliği sineğin gövdesine sıkıca saracaktır. Son olarak, ipliği girintiden çıkarın ve gevşek ipliği sıkıca çekin. Sonra kancayı çırpılmış ipliğin altından kaydırın.
    • Sineği çırptıktan sonra, 6/0 veya 8/0 ipliği tabanından kesebilirsiniz. Bağ çözülmeyecektir.
  9. adım 9 sinek repertuarınızı genişletin.9 Sinek repertuarınızı genişletin. Sülün kuyruğu, avlanırken etkili olduğu için iyi bir başlangıç nimfidir. Ayrıca, bir tane yapmak için gereken malzeme ve sargı türleri, diğer birçok yaygın nimf ve kuru sineği temsil eder. Sülün kuyruğu nimfini bağlamayı denedikten sonra, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi başka sinek çeşidine geçebilirsiniz:
    • Tavşan kulağı
    • Adams kuru sineği
    • yünlü böcek.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruSineğim için hangi rengi seçmeliyim? Bu, balığa nereye gittiğinize ve ayrıca parlaklık miktarına bağlıdır. Tuzlu suda, daha parlak bir şeye dikkat çekebilecek desenler kullanmak istersiniz. Tatlı suda, bu parlak ışık bir şeyi korkutup kaçırabilir, bu nedenle bunun yerine sudaki böceklerle eşleşen bir şey yapmalısınız. Sineklerinizin sudakileri taklit etmesini istersiniz.

İpuçları

  • Olta misinası, iplik kalınlığını bir dizi sıfırla gösteren eski moda bir sistem kullanılarak ölçülür. Bir misinada ne kadar çok sıfır varsa, o kadar incedir. Yani, 000 -genellikle 3/0 yazılır- nispeten kalın bir misinadır. Daha ince ve çok ince misinalar için '000000' ve '00000000' yazmak yerine olta balıkçıları 6/0 ve 8/0 terimlerini kullanır.
  • Sinek tasarımlarınızı, balık avlayacağınız bölgede balıkların yediği av türlerine dayandırın. Bu şekilde balıkları çekme olasılığınız daha yüksek olacaktır.
  • Sinek balıkçılığı için sinek bağlamak bir sanattır. Yaratıcı olmaktan ve tasarımlarınıza gerçekten kendi tarzınızı katmaktan korkmayın.