Buz Pateni Nasıl Bağlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Buz patenlerini doğru bağlamak, ayak bileğinizi paten içinde destekleyebilmenin yanı sıra vücudunuzun paten yaparken harcadığı enerji ve hareketin krampon içinde kaybolmayıp bıçağa ve buza doğru yönlendirilmesini sağlamak açısından önemlidir. Performansınızı artırmak ve ayak bileklerinizi rahat tutmak için patenlerinizi doğru şekilde bağlamak için zaman ayırın.

Adımlar

Bağcıklarınızı Sıkılaştırın

  1. adım 1 pateninizi bağlamak için kendinizi konumlandırın.
    Pateninizi bağlamak için kendinizi konumlandırın. Pateniniz bir matın üzerindeyken bir sandalyede oturun, ayağınızı gevşetilmiş bir patene sıkıca bastırın. Her iki bağcığı da birer elinizle tutun ve bacağınızı, ayak parmaklarınız hafifçe yukarı bakacak şekilde ağırlığınızı botun topuğuna verebilecek kadar uzatın.
  2. Kramponun bağcıklı kısmını sıkın. İlk iki parmağınızı her iki taraftaki deliğin yanındaki bağcığın içinden geçirin. Bağcıkları sıkıca kavrayın. Bağcıkları yukarı doğru çekerken ayağınızın topuyla aşağı doğru itin.
    • Botun ayak ucuna en yakın bağcıkla başlayın.
    • Bağcık sıkıldığında parmağınızı bağcık ile bot arasına sığdırabilmeniz gerekir.
  3. Gevşekliği alın. Botun ortasına ulaştığınızda, bağcıktaki gevşeklik bağcıkların gevşek uçlarını botun üst kısmındaki deliklerden çekmeye başlayabilir. Bağcıkların üst kısmının deliklerden dışarı çekilmesini önlemek için botun en üst bağcık deliğine gidin ve bağcıkları oradan çekin.
    • Gevşekliği aldıktan sonra, tepeye ulaşana kadar botu sıkmaya devam edin.

Ayak Bileğinin Bağlanması

  1. Botun kalan üst kısmını bağlayın. Botun en üstteki birkaç deliği muhtemelen bu noktada bağlanmamıştır. Bağcıkları bu bölüme kadar sıktıktan sonra, botun üst kısmının bağlanmasını tamamlamak için bağcıkların geri kalanıyla aynı modeli izleyin. Bir bağcığı diğerinin üzerinden ve diğer taraftaki delikten geçirin.
  2. adım 2 kancaların etrafından dolayın.
    Kancaların etrafından dolayın. Bazı patenlerin üst kısmında kancalar vardır. Bağcıkları deliklerden geçiriyormuş gibi çaprazlayın, ardından bağcıkları ya kancaların üstünden aşağıya ya da kancaların altından yukarıya doğru çekin. Her iki yön de işe yarayacaktır. Oradan, düğümünüze başlamak için bağcıkları patenin önünde bir araya getirin.
  3. Bir bağlama numarası ile ayak bileğinin etrafını sıkın. Patenlerinizin üst kısmında kancalarınız yoksa ve bileği daha da sıkı hale getirmek istiyorsanız, bu numarayı deneyin. Bağcıklarınızı üst deliklere çaprazlamak yerine, bağcıkları doğrudan aynı taraftaki bir sonraki deliğe götürün. Bağcığı dışarıdan içeriye doğru üst delikten geçirin ve her iki tarafta bir halka oluşturun. Şimdi bağcıkları çaprazlayın ve az önce karşı taraflarda oluşturduğunuz halkalardan geçirin ve sıkmak için çekin. İlmeklerin yarattığı boşluk ve kaldıraç, bağcıkları daha sıkı çekmenizi sağlayacaktır.

Düğümün Bağlanması

  1. Bağcıkları iki kez çaprazlayın. Tıpkı bir ayakkabıyı bağlar gibi, bir bağcığı diğerinin üzerinden geçirin ve altından geçirip tekrar yana doğru sarın. Ancak bu sefer, bağcıkları yana çekmeden önce bu işlemi ikinci kez tekrarlayın ve düğümü sıkın.
    • Bağcıkları iki kez çaprazlamak düğümü yerinde kilitleyecek ve yay çözülse bile kaymasını önleyecektir.
  2. Düğümü sıkın. Pateninizin ayak parmaklarını öne doğru sallarken bağcıkları yukarı çekin. Bu, çapraz bağcıklarınız ile patenin üst kısmı arasında bir boşluk yaratacaktır. Boşluktan kurtulmak için bağcıkları sıkıca yana doğru çekin, böylece çapraz bağcıklar doğrudan patenin üst kısmında uzanır.
    • Çapraz bağcıkların altında boşluk oluşturamayana kadar bu hareketi birkaç kez tekrarlayın.
  3. adım 3 fazla bağcıklara dikkat edin.
    Fazla bağcıklara dikkat edin. Buza değen herhangi bir bağcık veya yayınızda çok büyük halkalar olmasını istemezsiniz. Bunlar bağcığın paten ile buz arasında kalmasına ve takılma tehlikesine neden olabilir. Bağcıkların geri kalanını botun etrafına sarın. Bağcıkları botun üst kısmının arkasından geçirin ve öne doğru çekin. Bağcıklarda çift düğüm ve fiyonk atmaya yetecek kadar uzunluk kalana kadar bunu gerektiği kadar yapın.
    • Çok fazla fazla danteliniz yoksa, fazladan dantelle ilgilenmek için çift fiyonk da bağlayabilirsiniz.
  4. Bağcıkların sonuncusuna bir fiyonk bağlayın. Ayakkabı bağlar gibi, bir bağcığı ilmek yapın, ardından diğerini ilmeğin altından ve üstünden geçirin. Bu kez, düğümünüz için çift ilmek oluşturmak üzere bu ilmekleme işlemini tekrarlayın. Fiyonkun diğer ilmeğini oluşturmak için bu danteli iki ilmeğin içinden çekerek yayı bitirin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Normalde paten kaymadığım için mikrofiber çorabım yoksa ve satın almazsam ne olur? Daha kalın pamuklu çoraplar işe yarar mı?
    Ayaklarınız başlangıçta daha sıcak olsa da, pamuklu çoraplar nemi daha fazla emme eğiliminde olacak ve ayaklarınızı hızla üşütecek, bu da paten yaparken rahatsızlığa neden olabilir. Bununla birlikte, sahip olduğunuz tek şey buysa, çorapsız gitmekten daha iyidir, ki bu tavsiye edilmez.
  • Soru
    Patenlerimin yeterince sıkı olup olmadığını nasıl anlarım?
    Bunu paten kayarken anlayabilirsiniz. Ayaklarınızın patenlerinizden bağımsız hareket edebildiğini hissediyorsanız, sıkılaştırılmaları gerektiği anlamına gelir. Patenleriniz vücudunuzun bir parçası gibi bacaklarınızla bütünleşmelidir. Ancak o zaman buzu doğru bir şekilde hissedebilirsiniz.
  • Soru
    Neden sadece doğru boyutta bağcık satın almıyorsunuz?
    Buz pateni bağcıkları normal ayakkabı bağcıklarından farklıdır ve genellikle daha az boyutta gelir. Patenlerinizi kiralıyorsanız böyle bir seçeneğiniz de yoktur, bu nedenle her ihtimale karşı fazlalıkları nasıl düzelteceğinizi bilmek en iyisidir.

Video

İpuçları

  • Patenleri bağlarken çok sıkı olduklarından emin olun. Ayaklarınızın sıkışmasını ve acı çekmesini istemezsiniz, ancak mükemmel bilek desteği istersiniz.
  • İsterseniz, çift fiyonkunuzun halkalarını üst deliklerin üzerine asın ve ardından fiyonkun diğer kısmını pateninizin içine sokun. Bu, patenlerinizin daha derli toplu görünmesini sağlar.
  • Patenlerinizi sert korumalarınızı çıkarmadan önce bağlayın, bu buza çıkana kadar bıçaklarınızın aşınmamasını sağlayacaktır.

Uyarılar

  • Buz üzerindeyken bağcıklarınızın çözülmemesine dikkat edin. Eğer çözülürse, en yakın kenara doğru kayın, kenardan tutun ve bağcıklarınızı içeri sokun. Ardından en yakın çıkışa doğru kayın ve pateninizi bağlamak için buzdan çıkın.
  • Bağcıklarınızı çok sert çekmeyin. Kopabilirler.