Cerrahi Düğümler Nasıl Bağlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ameliyathanede çalışacaksanız cerrahi düğüm atmak önemli bir beceridir. 3 temel yöntem vardır. Cerrahi düğüm atmayı öğrenirken, iki elli yöntemi deneyerek başlayın. Bu, öğrenmesi en basit ve en hızlı yöntemdir. Bu konuda rahat olduğunuzda, düğümü tek elle veya bir çift pensle bağlama pratiği yapın. Bu yöntemleri öğrenmek daha zor olsa da, daha hızlı ve daha etkilidirler. Her 3 yöntemde de ustalaşmak için çok fazla pratik yapmak gerekir, bu yüzden sabırlı olun ve pes etmeyin!

Adımlar

İki Elle Cerrahi Düğüm Atma

  1. adım 1 i̇pin kısa ucunu sol elinizle tutun.
    İpin kısa ucunu sol elinizle tutun. Kısa ucu kendinizden uzakta olacak şekilde başlayın. İşaret parmağınız ve başparmağınızla tutun. İpi dikey duracak şekilde kaldırın.
    • Bu talimatlar sağ elini kullananlar içindir. Eğer solaksanız, talimatları tersine çevirin.
  2. adım 2 uzun ucu sağ elinizin başparmağının üzerine sarın.
    Uzun ucu sağ elinizin başparmağının üzerine sarın. Uzun ucu başparmağınızın üzerinden avucunuzun içine doğru saracak şekilde tutun. Bir bisikletin sapını tutar gibi tutun. Sonra elinizi başparmağınız yukarı bakacak şekilde döndürün.
  3. adım 3 sağ işaret parmağınızı uzatın ve kısa ucun etrafına kancalayın.
    Sağ işaret parmağınızı uzatın ve kısa ucun etrafına asın. Kısa ucun sol elinizin altında kalan kısmına kancalayın. Kısa ucu kendinize doğru çekmek için sağ işaret parmağınızı kullanın. Uzun uca yaklaştırın.
  4. adım 4 sağ işaret parmağınızı uzun ucun altına kaydırın.
    Sağ işaret parmağınızı uzun ucun altından geçirin. Sağ işaret parmağınızı kısa ucun etrafında asılı tutun. Uzun ucu sağ işaret parmağınızın üstüne koyun.
    • Bu adımın sonunda, sağ işaret parmağınız kısa uç ile uzun uç arasında sıkışmış olmalıdır.
  5. adım 5 kısa ucu sağ başparmağınız ve işaret parmağınızla kavrayın.
    Kısa ucu sağ başparmağınız ve işaret parmağınızla kavrayın. Sol elinizi kendinize doğru hareket ettirerek kısa ucu uzun ucun üzerine getirin. Kısa ucu sıkıca kavrayın.
  6. adım 6 kısa ucu uzun ucun altına doğru itin.
    Kısa ucu uzun ucun altına doğru itin. Sağ elinizi sağa doğru döndürün. Sıkıştırdığınız kısa ucun parçasını işaret parmağınızın üzerine sarkan uzun ucun altına kaydırın.
    • Bu adım boyunca kısa ucu sıkıştırmaya devam edin.
  7. adım 7 yarım düğümünüzü sıkmak için kısa ve uzun uçları çekin.
    Yarım düğümünüzü sıkılaştırmak için kısa ve uzun uçları çekin. Kısa ucu sol elinizle ve uzun ucu sağ elinizle kavrayın. Sıkı bir yarım düğüm yapmak için bunları zıt yönlerde çekin.
    • Kısa ucu kendinize doğru ve uzun ucu kendinizden uzağa doğru çekin.
  8. adım 8 uzun ucu sağ işaret parmağınızın üzerinden geçirin.
    Uzun ucu sağ işaret parmağınızın üzerinden geçirin. Uzun ucu bir bisiklet tutamağını tutuyormuş gibi tutun. Sonra işaret parmağınızı uzatın. Elinizi döndürerek uzun ucun işaret parmağınızın üzerinden geçmesini sağlayın.
  9. adım 9 sağ başparmağınızı kısa ucun etrafına dolayın.
    Sağ başparmağınızı kısa ucun etrafına dolayın. Kısa ucu başparmağınızla uzun uca doğru getirirken, uzun ucu işaret parmağınızdan kurtarın ve sağ başparmağınızın üzerinden geçirin.
    • Bu adımın sonunda, kısa uç başparmağınızın altında ve uzun uç başparmağınızın üzerinde ilmeklenmiş olmalıdır.
  10. adım 10 kısa ucu başparmağınız ve işaret parmağınızla kavrayın.
    Kısa ucu başparmağınız ve işaret parmağınızla kavrayın. Başparmağınızı kısa ucun etrafına doladıktan sonra, kısa ucu uzun ucun üzerine çekin. Kısa ucu sıkıca sıkıştırın.
  11. adım 11 kısa ucu başparmağınızın etrafındaki halkadan geçirin.
    Kısa ucu başparmağınızın etrafındaki ilmeğin içinden geçirin. Kısa ucu sağ el başparmağınız ve işaret parmağınızla sıkıştırmaya devam edin. Uzun ucun altına doğru kaydırın.
  12. adım 12 düğümünüzü tamamlamak için iki ucu çekin.
    Düğümünüzü tamamlamak için iki ucu çekin. Kısa uç ilmeğin içinden geçtikten sonra, iki ucu zıt yönlerde çekin. Uzun ucu kendinize doğru ve kısa ucu kendinizden uzağa doğru çekin. İpi koparmamak için yavaşça ve nazikçe çekin.

Bağlamak için Tek El Kullanmak

  1. adım 1 kısa ucu işaret parmağınızın üzerinden geçirerek sağ elinizde tutun.
    Kısa ucu işaret parmağınızın üzerinden geçirerek sağ elinizde tutun. Kısa ucunu bir bisiklet tutamağı gibi tutarak başlayın. Ardından işaret parmağınızı uzatın ve ip işaret parmağınızın etrafında dolanacak şekilde elinizi döndürün. Diğer parmaklarınızı ipin arkasında olacak şekilde uzatın.
    • İpin uzun ucunu sol elinizle tutun.
    • Bu işlem boyunca sol elinizi hareket ettirmemelisiniz.
    • Tek elle cerrahi düğüm atmak çift elle düğüm atmaktan daha zordur, bu nedenle bol bol pratik yapmak özellikle önemlidir.
    • Bu talimatlar sağ elini kullananlar içindir. Eğer solaksanız, talimatları tersine çevirin.
  2. adım 2 uzun ucu sağ el parmaklarınızın etrafına dolayın.
    Uzun ucu sağ el parmaklarınızın etrafına dolayın. Uzun ucu orta parmağınızdan küçük parmağınıza doğru sarın. Kısa ucu başparmağınızla tutun.
    • Tek elle bağlama işlemi boyunca sol elinizi sabit tutmaya çalışın.
  3. adım 3 uzun ucu kısa ucun altından çekmek için sağ el orta parmağınızı kullanın.
    Uzun ucu kısa ucun altına çekmek için sağ el orta parmağınızı kullanın. Bunu yaparken, kısa ucu sağ el başparmağınız ve işaret parmağınızla sıkıştırarak sabit tutun. Sol elinizin baş ve işaret parmağıyla uzun ucu gergin tutun.
    • Uzun uç ve kısa uç en küçük 2 parmağınızın üzerinde bir haç oluşturmalıdır.
  4. adım 4 kısa ucu uzun ucun altına çekin ve sıkıca çekin.
    Kısa ucu uzun ucun altına çekin ve sıkıca çekin. Kısa ucu itmek için orta parmağınızı ve başparmağınızı kullanın. Ardından düğümünüzü sıkılaştırmak için uçları zıt yönlerde çekin.
    • Bu adım size bitmiş bir yarım düğüm verecektir.
  5. adım 5 kısa ucu uzatılmış işaret parmağınızın üzerinden geçirin.
    Kısa ucu uzatılmış işaret parmağınızın üzerinden geçirin. Bu işlemin başında yaptığınız gibi kısa ucu bir bisiklet tutamağı gibi tutun. Ardından işaret parmağınızı uzatın ve elinizi döndürerek kısa ucun işaret parmağınızın etrafına dolanmasını sağlayın.
    • İpin uzun ucunu sol elinizle tutun.
  6. adım 6 sağ işaret parmağınızı uzun ucun etrafına sarın.
    Sağ işaret parmağınızı uzun ucun etrafına sarın. Uzun ucu sol elinizin başparmağı ve işaret parmağıyla tutun. Sağ el başparmağınız ve orta parmağınızla kısa ucu tutun.
    • Uzun uç ve kısa uç işaret parmağınızın etrafında bir halka oluşturacaktır.
  7. adım 7 kısa ucu işaret parmağınızın etrafındaki ilmeğin içinden çekin.
    Kısa ucu işaret parmağınızın etrafındaki halkadan geçirin. Kısa ucu uzun ucun üzerinden geçirmek için orta parmağınızı ve başparmağınızı kullanın. Ardından işaret parmağınızı döndürerek ilmeğin içinden geçirin.
  8. adım 8 i̇ki ucu sıkın.
    İki ucu sıkın. İki ucu birbirinden ayırmak düğümünüzü sabitlemeye yardımcı olacaktır. Uzun ucu kendinizden uzağa ve kısa ucu kendinize doğru çekin.
    • İkinci bir kare düğüm atmak isterseniz veya buna ihtiyaç duyarsanız yukarıdaki adımları tekrarlayın.

Enstrüman Bağında Ustalaşmak

  1. adım 1 bir çift forsepsi ipe dik olarak yerleştirin.
    Bir çift forsepsi ipe dik olarak yerleştirin. Forsepsleri sağ elinizde tutun ve sola doğru tutun. Pensleri telin hemen üzerinde tutun.
    • Ayarlama yaparken ipin kısa ucunu kendinizden uzak tutun.
    • Bu talimatlar sağ elini kullanan okuyucular içindir.
  2. adım 2 i̇pin uzun ucunu forsepsin etrafına dolamak için sol elinizi kullanın.
    İpin uzun ucunu forsepsin etrafına dolamak için sol elinizi kullanın. İpin uzun ucunu sol elinizin baş ve işaret parmağıyla sıkıştırın. Sonra ipi yukarı ve kendinizden uzağa, forsepsin üzerinden geçirin.
  3. adım 3 kısa ucun ucunu forseps ile kavrayın.
    Kısa ucun ucunu forseps ile kavrayın. İpin uzun ucu forsepsin etrafına dolanmış haldeyken forsepsi kendinizden uzağa ve kısa uca doğru döndürün. Kısa ucu forseps ile sıkıca kavradığınızdan emin olun.
    • Bu adım sırasında sol elinizle uzun ucu tutmaya devam edin.
  4. adım 4 kısa ucu forsepsinizin etrafındaki halkadan geçirin.
    Kısa ucu forsepsinizin etrafındaki halkadan geçirin. Kısa ucu forsepsle birlikte ilmeğin içinden geçirdikten sonra, kısa ucu kendinize doğru ve uzun ucu kendinizden uzağa doğru çekmeye devam edin. Yarım düğümünüzü yapmak için iki ucu sıkın.
    • Bu düğümü sonuna kadar sıktıktan sonra kısa ucu bırakabilirsiniz.
  5. adım 5 i̇pin uzun ucunu forsepsinizin etrafına sarın.
    İpin uzun ucunu forsepsinizin etrafına sarın. Forsepsi sağ elinizde tutun ve ipin üzerinde ve dik olarak tutun. Forsepsin ucunu solunuza doğru çevirin. Sizden uzakta olması gereken uzun ucu sol elinizle kavrayın. Sonra yukarı, forsepsin üzerine ve kendinize doğru getirin.
    • Bu adımın sonunda, uzun uç forsepsinizin üzerinde ilmeklenmiş olmalıdır.
  6. adım 6 kısa ucun ucunu forsepsinizle tutun.
    Kısa ucun ucunu forsepsinizle tutun. Uzun uç forsepsinizin etrafında ilmekliyken, forsepsi kısa uca doğru döndürün. Kısa ucu yakaladıktan sonra yukarı ve forsepsinizin etrafındaki halkaya doğru getirin.
  7. adım 7 bitirmek için kısa ucu forsepsinizin etrafındaki halkadan geçirin.
    Bitirmek için kısa ucu forsepsinizin etrafındaki halkadan geçirin. Kısa ucu ilmeğin içinden geçirdikten sonra, iki ucu birbirinden uzaklaştırarak düğümü sıkın. Bu düğümü sıktığınızda, başka bir düğüm atmak için tüm bu adımları tekrarlayın veya bitirmek için kısa ucu forsepsinizle bırakın.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları