İki Olta Nasıl Birbirine Bağlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İsterseniz ana hatta bir lider bağlamak veya farklı çaplardaki iki misinayı birbirine bağlamak için, aralarından seçim yapabileceğiniz birçok güçlü düğüm türü vardır. Örneğin, cerrah düğümü en güçlü düğümlerden biridir ve zamanın çok önemli olduğu durumlarda iki misinayı birbirine bağlamak için en iyisidir. Öte yandan, çift uni düğümü daha da güçlüdür, ancak daha karmaşıktır ve bağlanması daha uzun sürer. Bir de sinek balıkçılığı için harika olan Albright düğümü gibi belirli kullanım durumlarında özellikle işe yarayan düğümler vardır. Birkaç farklı düğümü nasıl bağlayacağınızı öğrenin ve neredeyse her senaryoda iki ipi birleştirebileceksiniz!

Adımlar

Bir Cerrahın Düğümünü Bağlamak

  1. adım 1 2 çizgiyi yaklaşık 6 inç (15 cm) üst üste gelecek şekilde yan yana yerleştirin.1 2 misinayı yaklaşık 6 inç (15 cm) üst üste gelecek şekilde yan yana yerleştirin. 2 misinayı, makaraya giden misina ve lidere giden misina zıt yönlerde olacak şekilde birbirine paralel olarak yerleştirin. Yaklaşık 6 inç (15 cm) üst üste bindirin, böylece her iki ipin üst üste bindiği yerde bir ilmek oluşturabileceksiniz.
    • Cerrah düğümü eşit ve eşit olmayan boyutlardaki her iki misinayı birbirine bağlamak için kullanılabilir.

    İpucu: Cerrah düğümü, 2 misinayı birbirine bağlamak için aceleniz olduğunda veya koşullar daha karmaşık bir düğüm atmak için uygun olmadığında çok kullanışlıdır. Örneğin, misinanız koptuğunda ve yeni bir lider bağlamanız gerektiğinde veya elleriniz daha fazla zaman alan bir şey bağlamak için çok soğuksa.

  2. adım 2 her iki misinayla bir ilmek oluşturun.2Her iki çizgiyle bir döngü oluşturun. Her iki çizgiyi de sağ taraftan tutun. Paralel ilerledikleri çizgilerin üstünden geri geçerek onları bir ilmek şeklinde kıvırın.
    • Çift el düğümü atmak için ilmeği 2 paralel çizgiyle yeterince üst üste bindirin. Çift el düğümü, muhtemelen nasıl bağlanacağını zaten bildiğiniz en temel düğüm olan normal bir el düğümüdür, ancak ilmeğin içinden ek bir geçiş yapılır.
  3. adım 3 halatların her iki ucunu da ilmeğin içinden çekin.3Halatların her iki ucunu da ilmeğin içinden geçirin. İlmeğin uçlarını paralel çizgilerin altına kaydırın ve çift el düğümünü bağlamaya başlamak için ilmeğin içinden yukarı doğru çekin. Bu kısım tıpkı standart bir üstten düğüm atmak gibidir.
    • Üstten düğüm atmak için yeterli gevşekliğiniz yoksa, baştan başlayın ve daha büyük bir ilmek yapın.
  4. adım 4 uçları iplerin etrafına sarın ve tekrar ilmeğin içinden çekin.4Uçları iplerin etrafına sarın ve tekrar ilmeğin içinden geçirin. İlmeğin uçlarını 2 çizginin altından ve üstünden geçirin. İlmeği gevşek bırakarak çift el düğüm yapmak için uçları ilmeğin içinden yukarı doğru çekin.
    • Çift el düğüm bu noktada küçük bir örgü gibi görünecektir.
    • Üçlü cerrah düğümü olarak adlandırılan bir düğüm yapmak istiyorsanız ilmeğin içinden üçüncü bir geçiş yapabilirsiniz.
  5. adım 5 düğümü sıkılaştırmak için iplerin 4 ucunu da aynı anda çekin.5Düğümü sıkılaştırmak için iplerin 4 ucunu da aynı anda çekin. Sol taraftaki 2 ucu sol elinizin parmakları arasında ve sağ taraftaki 2 ucu sağ elinizin parmakları arasında sıkıştırın. Düğümü kapatmak için tüm ipleri aynı anda çekin.
    • Düğüm şimdi sıkı küçük bir 'X' şekli gibi görünecektir.
  6. adım 6 çizgilerin etiket uçlarını makas veya çizgi kesici ile kesin.6Çizgilerin etiket uçlarını makas veya çizgi kesicilerle kesin. Etiket uçları düğümden çıkan gevşek uçlardır. İpleri birbirine bağlamayı bitirmek için bunları düğüme olabildiğince yakın kesin.
    • Cerrah düğümü, bağlaması bu kadar basit olmasına rağmen çok güçlüdür. Bu da onu 2 misinayı birbirine bağlamak için öğrenilecek harika bir ilk düğüm yapar!

Çift Uni Düğüm Kullanımı

  1. adım 1 2 çizgiyi uçları 6 inç (15 cm) üst üste gelecek şekilde paralel olarak yerleştirin.1Uçları 6 inç (15 cm) üst üste gelecek şekilde 2 çizgiyi paralel olarak yerleştirin. 2 çizgiyi, uçları zıt yönlere bakacak şekilde paralel olacak şekilde yerleştirin. Düğümü bağlamak için kendinize yeterli ip sağlamak için uçları en az 6 inç (15 cm) üst üste getirin.
    • Çift uni düğümü, herhangi 2 ipi birbirine bağlamanın basit ve hızlı bir yoludur. Her tür misina için işe yarayan güçlü ve güvenilir bir düğümdür.

    İpucu: Çift uni düğümü, örgülü bir misinayı monofilament bir misinaya bağlarken olduğu gibi, aynı çaptaki 2 misinayı veya farklı çaplardaki 2 misinayı birbirine bağlamak için kullanılabilir.

  2. adım 2 misinaların 1 tanesinin ucuyla bir ilmek oluşturun.2Çizgilerden birinin ucuyla bir halka oluşturun. Çizginin ucunu parmak uçlarınızla kavrayın ve geriye, sonra yukarı ve üst üste geldikleri 2 çizginin üzerine doğru daire çizin. İlmeğin ucunu 2 paralel çizgi boyunca yaklaşık olarak üst üste geldikleri yerin ortasına yerleştirin.
    • Bu ilmek bazen 'uni düğüm çemberi' olarak adlandırılır.
  3. adım 3 i̇lmekli ipin ucunu 2 çizginin etrafındaki ilmek boyunca 6 kez sarın.3 İlmekli ipin ucunu 2 çizginin etrafındaki ilmeğin içinden 6 kez geçirin. Az önce yaptığınız ilmeğin ucunu alın ve üst üste geldikleri her iki çizginin etrafına sarın ve ucunu ilmeğin ortasından çekin. İpleri sararken ilmeği gevşek bırakın.
    • Bu, ipleri bir arada tutan gerçek düğümü oluşturan şeydir ve genellikle 'uni düğümünü bağlamak' olarak adlandırılır.
  4. adım 4 düğümü kapatmak için etiket ucunu çekin.4Düğümü kapatmak için etiket ucunu çekin. Etiket ucu, uni düğümünü bağlamak için kullandığınız uçtur. Onu tutun ve düğüm tamamen kapanana kadar sıkıca çekin.
    • Şimdi, küçük bir yay gibi 6 yığılmış bobin ile sıkıca oluşturulmuş bir uni düğümüne sahip olacaksınız.
  5. adım 5 başka bir uni düğümü yapmak için işlemi diğer ipin ucuyla tekrarlayın.5Başka bir uni düğümü yapmak için işlemi diğer ipin ucuyla tekrarlayın. Üst üste binen ipin gevşek ucuyla uni düğüm çemberini oluşturun. İkinci uni düğümünü atın, ardından düğümü sıkılaştırmak için ipin diğer etiket ucunu çekin.
    • Şimdi aralarında biraz boşluk olan 2 sıkı uni düğümünüz olacak.
  6. adım 6 düğümleri bir araya getirmek için iplerin duran her iki ucunu birbirinden ayırın.6Düğümleri bir araya getirmek için iplerin her iki ucunu birbirinden ayırın. İplerin dik duran uçları düğüm atmak için kullanmadığınız uzun kısımlardır. Her iki elinize 1'er tane alın ve 2 uni düğümünüzü 1 çift uni düğüm halinde bir araya getirmek için zıt yönlere doğru çekin.
    • Çift uni düğümün mukavemet oranı yaklaşık %90'dır ve neredeyse tüm balıkçılık senaryolarında misinalarınızı bir arada tutacaktır.
  7. adım 7 düğümlerin etiket uçlarını kesmek için makas veya misina kesici kullanın.7Düğümlerin etiket uçlarını kesmek için makas veya misina kesici kullanın. Her bir uni düğümünden gelen fazla ipi ilk bobine mümkün olduğunca yakın bir yerden kesin. İpleriniz artık birbirine sıkıca bağlı ve kullanıma hazır!
    • Etiket uçlarını kesmeden önce düğümleri olabildiğince sıkı bir şekilde bir araya getirdiğinizden emin olun.

Albright Düğümü Kullanmak

  1. adım 1 çizgilerden 1'inin sonunda bir ilmek oluşturun.1Çizgilerden 1'inin sonunda bir ilmek yapın. Farklı çaplardaki 2 ipi birleştiriyorsanız daha kalın olan ipi kullanın. Aynı boyutta 2 ipi birbirine bağlıyorsanız her iki ipi de kullanın.
    • Albright düğümü aynı çaptaki veya eşit olmayan ipleri birbirine bağlamak için kullanılabilir.

    İpucu: Bu düğüm özellikle aşağıdakileri yapmanız gerektiğinde işe yarar bir destek ipini bir sinek ipine bağlamak çünkü bir balık sinek ipinizin tamamını çeker ve destek ipine ulaşırsa, makaranızın kılavuzlarından kolayca kayacaktır.

  2. adım 2 diğer misinanın ucunu ilmeğin içinden geçirin.2Diğer ipin ucunu ilmeğin içinden geçirin. Diğer misinanın ucunu alın ve yaptığınız ilmeğin içinden çekin. Eşit olmayan ipleri birbirine bağlıyorsanız bu daha ince ip olacaktır.
    • Düğümü atmaya çalışırken ilmeği bir arada tutmak için ilmeğin alt kısmından sıkıştırın.
  3. adım 3 i̇pliği ilmeğin ve kendisinin etrafına 10 kez sarın.3İpi ilmeğin ve kendisinin etrafına 10 kez sarın. İpin ucunu ilmeğin altına kaydırın ve ilmekli ipin her iki telinin ve kendisinin etrafına sarmaya başlayın. İpin her 3 telinin etrafına 10 sarım yapana kadar sıkıca sarın.
    • Etrafına sarılacak 3 ip vardır çünkü ipi hem kendi etrafına hem de ilmeklediğiniz diğer ipin etrafına sarıyorsunuz.
    • Farklı çaplarda 2 misinayı birbirine bağlıyorsanız her zaman daha ince misinayla sarmayı unutmayın.
  4. adım 4 sarılmış misinanın ucunu ilmeğin içinden geri geçirin.4Sarılmış misinanın ucunu ilmeğin içinden geri geçirin. Sarılı misinanın ucunu kendine paralel olarak ilmeğin içinden aşağı doğru kaydırın. Diğer taraftan çekin ve hem etiket ucunu hem de duran misinayı parmak uçlarınız arasında tutun.
    • Etiket ucu, düğümü sarmak ve bağlamak için kullandığınız uçtur ve ayakta duran çizgi, sarmadığınız uzun kısımdır.
  5. adım 5 düğümü sıkmak için sarılmış misinanın her iki ucunu da çekin.5Düğümü sıkılaştırmak için sarılmış misinanın her iki ucunu da çekin. İlmek oluşturduğunuz misinanın uçlarını bir elinizle, sardığınız misinanın uçlarını diğer elinizle tutun. Düğümler tamamen sıkılaşana kadar sardığınız misinanın uçlarını çekin.
    • Eğer 2 eşit olmayan ipi birleştirdiyseniz, düğümü sıkılaştırmak için daha ince olan ipin uçlarını çekin.
  6. adım 6 etiket uçlarını makas veya çizgi kesicilerle kırpın.6Etiket uçlarını makas veya çizgi kesici ile klipsleyin. Düğümü kapatmak için her bir etiket ucunu düğüme olabildiğince yakın kesin. 2 misinanız artık birbirine bağlı ve balığa çıkmaya hazır.
    • Etiket uçlarını kesmeden önce düğümün gidebildiği kadar sıkıldığını iki kez kontrol etmeyi unutmayın.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • 2 olta ipi
  • Çizgi kesiciler veya makaslar