Bir Kriket Vuruşu Nasıl Zamanlanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Vuruş, kaba kuvvetten ziyade bir zamanlama meselesidir. Topa zamanlama yapmak bir gizem değil, edinilmiş bir beceridir. Rahat ve odaklanmış olun. Duruşunuza dikkat edin ve gözünüzü toptan ayırmayın. Pratik ve sabır sayesinde zamanlama sanatında ustalaşabilirsiniz.

Adımlar

Odaklanma

  1. adım 1 toplar arasında rahat olun.
    Toplar arasında rahat olun. Toplar arasında rahat bir vücuda, pozitif enerjiye ve odaklanmış bir zihne sahip olmak, vuruş için adım attığınızda zamanlamanızı önemli ölçüde iyileştirebilir. Derin nefesler alın ve bir sonraki topu beklerken omuzlarınızdaki gerginliği serbest bırakın. Dışarı çıkma korkusunu bir kenara bırakın ve kendinizi başarılı bir vuruş yaparken hayal edin. Sopanızı atışlar arasında dinlendirin ve şimdiki zamana odaklanın.
    • Sizin için en iyi olan rutini bulun. Belki de hakemle sohbet etmek sizi rahatlatır ve üzerinizdeki beklentileri aklınızdan çıkarır.
    • Toplar arasında ve vuruş yapmadığınız zamanlarda konsantrasyonunuzu kapatın. Hiç kimse iki saat boyunca durmaksızın konsantre olamaz.
  2. adım 2 bir mantrayı tekrarlayın veya bir ritüeli tamamlayın.
    Bir mantrayı tekrarlayın veya bir ritüeli tamamlayın. Rutinler doğru zihniyete girmenize yardımcı olabilir. Sahaya çıktığınızda kendinize bir cümle söyleyin. 'Gözünü toptan ayırma' yaygın bir mantradır. Diğer oyuncular, vuruş yapacağınız yer olan saha içinde duruşlarını almadan önce bir rutini tamamlarlar. Bu rutin, ayaklarınızla sopaya vurmayı veya kıyafetlerinizi ayarlamayı içerebilir. Mantraların ve rutinlerin sizden başka kimse için bir anlam ifade etmesine gerek yoktur. Bu aptalca görünebilir, ancak tutarlı bir rutin sizi topa vurmak için doğru zihniyete sokmaya yardımcı olabilir.
    • Genellikle rutinler ve mantralar gençliğinizde öğrenilir.
  3. adım 3 sahaya çıkın ve vites değiştirin.
    Sahaya çıkın ve vites değiştirin. Vuruşunuzu mükemmel bir şekilde zamanlamaya çalışırken yüksek düzeyde zihinsel odaklanma gerekir. Çanak için hazırlanırken zihninizi dikkat dağıtıcı şeylerden uzak tutun. Geçmişteki başarısızlıkları unutun ve gelecekteki potansiyel başarısızlıkları aklınıza getirmemeye çalışın. Şu ana odaklanın. Sakin, rahat ve vücudunuzun farkında olun.

Duruşunuzu Almak

  1. adım 1 ayaklarınızın taşakları üzerinde durun.
    Ayaklarınızın üzerinde durun. Ağırlığınızı ayak bileklerinize vermek sizi hızlı hareket etmeye hazırlar. Dizlerinizi esnetmek ağırlığınızı topuklarınızdan ayak topuklarınıza aktaracaktır. Dizlerinizi kilitlemekten veya bacaklarınızı düzleştirmekten kaçının.
  2. adım 2 gözlerinizi düz tutun.
    Gözlerinizi düz tutun. Dış gözünüz -solaksanız sol gözünüz, sağlaksanız sağ gözünüz- iç gözünüzle aynı hizada olmalıdır. Bu, topun atıcının ellerinden çıkışını her iki gözünüzle de net bir şekilde görmenizi sağlayacaktır. Ayrıca vücudunuzun geri kalanının topa doğru açık ve kare şeklinde kalmasını sağlayacaktır - omuzlarınız düz ve kalçalarınız açık kalacaktır.
  3. adım 3 sopanızı kaldırın.
    Sopanızı kaldırın. Sopanızı profesyoneller gibi yükseğe kaldırmadan önce duruşunuzda ustalaşmanız gerekir. Sopanızı sadece dizlerinizi bükmenize, gözlerinizi düz tutmanıza ve vücudunuzu açık tutmanıza izin verecek bir seviyeye kaldırın. Sahada harika bir duruşa sahip olmak, zamanlamanızı bir profesyonel gibi görünmekten daha fazla geliştirecektir.

Topa Vurmak

  1. adım 1 bowling oyuncusu çanağa doğru koşarken dirseğinizi ona doğrultun.
    Bowling oyuncusu çanağa doğru koşarken dirseğinizi ona doğru çevirin. Bu sizi düz oynamaya teşvik eder. Topu sürerken çizgi boyunca ilerlemek yerine dirseklerinizle 'bebeği sallamayı' hedeflemelisiniz.
  2. adım 2 topu izleyin.
    Topu izleyin. Atıcı size doğru koşarken, her iki gözünüzü de topa odaklayın. Topa odaklanmak, topun hızını daha iyi değerlendirmenizi sağlayacaktır.
    • Gözünüzü topun bir dikişine odaklayın.
  3. adım 3 sopayı aşağı doğru sallamaya başlayın.
    Sopanın aşağı dönüşüne başlayın. İniş hareketini yavaşça tamamlamalısınız. Yavaş ve istikrarlı bir iniş, topu daha uzun süre izlemenizi sağlar. Topla çok erken oynamanızı engelleyecek, böylece topa vururken sopayı hızlandırmanızı sağlayacaktır.
    • Sloggerler sert ve erken sallanırlar, yani topa çok erken ve çok yavaş vururlar, havada yakaladıkları topları kaşıklarlar.
  4. adım 4 ayak parmaklarınızı gösterin ve topa vururken topun içine doğru eğilin.
    Ayak parmaklarınızı gösterin ve topa vururken topun içine doğru eğilin. Dizleriniz bükülü ve ağırlığınız ayak toplarınızdayken, ayak parmaklarınızı topa vurmak istediğiniz yöne doğru tutun. 'Altın Çağ' vurucularının yaptığı gibi ayak parmaklarınızı atıcıya doğru çevirmeyi tercih edebilirsiniz. Sopanız topa temas ettiğinde, vücut ağırlığınızı topa aktarın.
  5. adım 5 bileklerinizi çözün.
    Bileklerinizi çözün. Top sopaya çarptığında, daha önce değil, bileklerinizi çözün. Bu, topa ilave vuruş gücü katacaktır. Bu, her şeyi bacağa vurmak anlamına gelmez, bileklerinizi bir hokey vuruşu yapıyormuş gibi yana doğru atabilirsiniz.
  6. adım 6 kollarınızı uzatın.
    Kollarınızı uzatın. Topu keserken veya kancalarken kollarınızın tamamen açık olduğundan emin olun. Sıkışık bir atış yakalamaya neden olur.
  7. adım 7 topa vurun.
    Topa vurun. Topların çoğuna zemin boyunca vuracaksınız. Elbette, altı vuruş için düz gitmeye veya bir koşu yapmaya çalışıyorsanız, topa havada vuracak ve sınırın üzerinden geçmesini umacaksınız.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Topa sınıra doğru nasıl vurabilirim (altı ve dört)?
    Başınızı topla aynı hizaya getirin, sonra geriye doğru kaldırın. Topu boşluklar arasında zamanlayın veya topu düz bir şekilde loblayın.
  • Soru
    Hızlı atıcıya nasıl altı vuruş yapabilirim?
    Topa ve zamanlamanıza odaklanın. Güçlü bir vuruş yapmak için gücünüzü kullanın ancak zamanlamanın en önemli şey olduğunu unutmayın.
  • Soru
    Hızlı bir çanağa nasıl karşı koyabilirim?
    Topu izleyin, topun serbest bırakılması sırasında uzunluğu ve çizgiyi yakalamaya çalışın ve mümkün olduğunca geç oynayın. Hepsinden önemlisi, topun vücudunuza doğru gelmesine izin verirseniz zamanlama yapabileceğinizden emin olun. Ayrıca, sakin ve odaklanmış kalın. Eğilerek uzaklaşmaya çalışmayın veya atıcıya doğru bir saldırı başlatmayın.

İpuçları

  • Her topa altı vurmaya çalışmayın. Çoğu vurucu bunu yapmaya çalışır ancak bu sizi aşırı özgüvenli hale getirecek ve oyun dışı kalma ihtimaliniz olacaktır.
  • Spinner'lara karşı ayaklarınızı hem savunmada hem de hücumda kullanın. Metrelerce topa vurmaktansa santimlerce topa vurma olasılığınız çok daha yüksektir.
  • Vuruş yapmadan önce sahayı değerlendirirken her zaman boşluklara bakın, asla saha oyuncularına değil. Sonuç olarak bilinçaltınızda topu boşluklara vuracaksınız.

Uyarılar

  • Gösteriş yapacaksanız, tabii ki sert gösteriş yapın!
  • Eğer hızlı bir bowling oyuncusuna karşı oynuyorsanız, altı veya dörtlük bir vuruş yapabileceğinizden emin değilseniz yerinizde kalın. Çünkü hızlı bir atıcıdan gelen topa vurmak için hassas bir zamanlamaya ve odaklanmaya ihtiyacınız olacaktır.
  • Bir vuruşu önceden planlamayın, prensip olarak hücumu veya savunmayı önceden planlayabilirsiniz, ancak oynanacak gerçek vuruşu asla.
  • Bir vuruşun ortasında tekniğinizi değiştirmeye çalışmayın. Ağlarda her zaman farklı ya da yapıcı bir şey üzerinde çalışın - her şeyi sümen altı etmeye çalışmak yerine - ancak bir oyunda bildiklerinize sadık kalın. Eğer daha önce hiç ters süpürme yapmadıysanız, takımınızın 20-3 önde olduğu bir kupa maçı ilk denemeniz için uygun bir zaman değildir.