Tavşan Avı İçin Köpek Nasıl Eğitilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Avcılık zaman zaman yalnız hissettirebilen bir spordur, avcılık yaklaşımınıza sevdiğiniz bir köpeği eklemek deneyiminizi daha keyifli hale getirebilir. Bununla birlikte, bir köpek av arkadaşı istiyorsanız, cinsi ve yetiştirilme tarzı avlanmaya uygun bir köpek seçmek en iyisidir. Tavşan avı için en iyi köpeklerden biri av köpeğidir (özellikle beagle) ve eğitime başlamak için en iyi zaman yavru köpeklik dönemidir. Köpeğinizin tavşan avlamayı öğrenmesini istiyorsanız, biraz sabırlı olmayı unutmayın (ve bir cep dolusu ödül maması)!

Adımlar

Köpeğinizi İz Sürmek İçin Eğitin

  1. adım 1 köpeğinizi temel itaat konusunda eğitin.
    Köpeğinizi temel itaat konusunda eğitin. Yavru köpeğiniz tavşan avına çıkmadan önce 'otur' ve 'kal' gibi temel komutları öğrenmelidir. Özellikle 'geri çağırma' komutu - köpeğinizi çağırdığınızda size geri gelmesini öğretmek - herhangi bir köpek eğitiminin en önemli parçasıdır ve yavrunuzu bu komutu takip etmesi için erkenden eğitmeye başlamalısınız.
    • Yavru köpeğin yırtıcı eğilimlerini engellemek ve eğitim seanslarında kullanılan evcil tavşanlara zarar vermesini önlemek için eğitim sırasında geri çağırma özellikle önemli olacaktır.
    • Yavru bir köpeği geri çağırma komutunu takip etmesi için eğitmek için bir kılavuz burada bulunabilir.
  2. adım 2 eğitime yavru köpek 4 ila 6 haftalık olduğunda başlayın.
    Eğitime yavru köpek 4 ila 6 haftalıkken başlayın. Bu yaştaki yavru köpeklerin dikkat süresi kısadır, bu nedenle eğitim seanslarını günde 2 veya 3 kez 10-15 dakika arasında tutmayı unutmayın.
  3. adım 3 ödülleri bahçeye dağıtın ve yavru köpeğinizin onları bulmak için etrafı koklamasına izin verin.
    Ödülleri bahçeye dağıtın ve yavru köpeğinizin onları bulmak için etrafı koklamasına izin verin. Bu, yavru köpeğin bir kokuyu takip etmeyi öğrenmesine yardımcı olur.
  4. adım 4 bir parça etin (sosisli sandviç gibi) etrafına bir ip bağlayın ve bahçede sürükleyin.
    Bir parça etin (sosisli sandviç gibi) etrafına bir ip bağlayın ve bahçenin etrafında sürükleyin. Her üç adımda bir etten bir parça kesin. Bu, yavru köpeğin uzun koku izlerini takip etmesi için eğitilmesine yardımcı olacaktır. Yavru köpeğiniz koku izini takip etmede daha iyi hale geldikçe, et parçaları arasındaki boşlukların yanı sıra iz uzunluğunu da uzatın.
    • Ölü bir tavşanı çimenlerin arasında sürüklemek de yavru köpeği tavşanın kokusuna alıştıracak ve onu canlı tavşanları takip etmeye hazırlayacaktır.

Köpeğinizi Tavşanlarla Tanıştırmak

  1. adım 1 yavru köpeğinizi evcil bir tavşanla tanıştırın.
    Yavru köpeğinizi evcil bir tavşanla tanıştırın. Yavru köpeğiniz 12 ila 16 haftalık olduğunda, yavru köpeği ve evcil bir tavşanı bir muhafaza veya başlangıç kafesi içinde tanıştırın.
    • Başlangıç kafesleri tavşan geçirmez çit (veya tavuk teli) ile çevrilidir ve boyutları 60 x 60 ft. ile beş dönüm arasında değişebilir.
    • Yavru köpeğinizi, eğitilen her köpek için ödeme yapacağınız özel bir çalıştırma kafesine götürmeyi seçebilirsiniz. Alternatif olarak, evcil bir tavşan satın alabilir ve bahçenizde bir ağıl inşa edebilirsiniz.
    • Başlangıç kafesinde bir seferde en fazla 3 yavrunun eğitilmesi tavsiye edilir. Çok fazla köpek dikkat dağıtıcı olabilir ve tavşanın kokusu köpeklerin burnuna daha zayıf gelecektir.
  2. adım 2 tavşanı ensesinden tutarken köpeğin tavşanı iyice koklamasına izin verin.
    Tavşanı ensesinden tutarken köpeğin tavşanı iyice koklamasına izin verin. İdeal olarak, yavru köpek tavşanı kovalamak için heyecanlanacaktır, bir tür 'oyuncak' gibi.
    • Ayrıca, yavru köpeğinizi bir tasma ile bağlamayı ve tavşanı kafesin etrafında kovalamanızı izlemesini sağlamayı deneyin. Yavru köpek heyecanlanmalı ve tasmadan kurtulmaya çalışmalıdır.
  3. adım 3 tavşanı serbest bırakın.
    Tavşanı serbest bırakın. Yavru köpeğiniz heyecanlanmalı ve tavşanı kovalamalıdır. Eğer tavşan bir kütüğün ya da çalının arkasına saklanırsa, bu yavru köpeğin tavşanı burnuyla takip etmesi konusunda eğitilmesine yardımcı olacağından iyidir.
  4. adım 4 yavru köpeği koşturun.
    Yavru köpeği koşturun. Köpeğinizin her gün 2-3 saat veya en azından haftada bir veya iki kez tavşanları ağılın etrafında takip etmesine ve kovalamasına izin verin.
    • Yavrunun tavşanı kendi başına koşmasına, izlemesine, kovalamasına ve araştırmasına izin verebilirsiniz, ancak yavrunun veya tavşanın yaralanmasını önlemek için göz kulak olun. Tavşan yavru köpeğin yakalayamayacağı kadar hızlı olmalıdır ve yavru köpek tavşanı gerçekten yakalarsa büyük olasılıkla ne yapacağını anlayamayacaktır.
  5. adım 5 tavşanı çıkarın.
    Tavşanı uzaklaştırın. Tavşan koşmaktan yorulmaya başladığında veya yavru köpeğin agresifleştiğini gördüğünüzde, tavşanı kafesten çıkarın. Köpeğinizin tavşana zarar vermesine izin vermediğinizden emin olun.
    • Yavru köpekler genellikle evcil bir tavşana zarar vermezler, ancak her iki hayvanın da yaralanmasını önlemek için yavruyu ve tavşanı yakından takip etmelisiniz.
  6. adım 6 yavrunuz tavşanı yorulana kadar her koşturduğunda bol bol övgü ile süreci tekrarlayın.
    Yavru köpeğiniz tavşanı yorulana kadar her koşturduğunda bol bol övgü ile süreci tekrarlayın. Yavru köpeğiniz tavşanı hevesle takip ediyorsa, devam etmeden önce başlangıç kafesinde sadece birkaç kez kalması gerekebilir.
    • Başlangıç kafesindeki eğitimin süresi yavru köpeğin bireysel mizacına bağlıdır. Bazı yavruların ağılda sadece bir ya da iki gün kalması gerekirken, diğerlerinin bağımsız olarak evcil tavşanları takip etmesi ve kovalaması haftalar alabilir.
    • Yavru köpeğinizi 'görerek takip etmek' yerine burnunu kullanarak takip etmesi için eğitmek istediğinizden, kafeste tavşanın arkasına saklanabileceği bir örtü olması önemlidir.

Köpeğinizi Av İçin Hazırlama

  1. adım 1 yavru köpeğinizi bir koşu bölmesine götürün.
    Yavru köpeğinizi bir koşu bölmesine taşıyın. Koşu kafesleri başlangıç kafeslerine benzer, sadece daha büyüktür. Yavru köpeğiniz burada daha uzağı izleyebilir ve tavşanları bulmak için gözlerinden ziyade burnunu kullanmaya devam edebilir.
    • Koşu ağıllarının büyüklüğü 5 dönümden 100 dönüm veya daha fazlasına kadar değişebilir.
    • Zamandan ve paradan tasarruf etmek için yerel bir gundog saha deneme kulübüne katılın. Çoğu kulüpte kullanabileceğiniz başlangıç ve koşu kalemlerinin yanı sıra eğitilmesi daha zor olan yavru köpekler veya köpekler konusunda yardımcı olabilecek profesyonel köpek eğitmenleri olacaktır.
    • Güçlü bir takım ilişkisi kurmak için çoğu zaman yavru köpeğinize yakın durun.
  2. adım 2 yavru köpeğinizin daha yaşlı, eğitimli köpeklerle koşmasına izin verin.
    Yavru köpeğinizin daha yaşlı, eğitimli köpeklerle koşmasına izin verin. Bu, yavru köpeğiniz ağıldaki bir tavşanı yaklaşık 10-20 dakika boyunca bağımsız olarak takip edebildiğinde gerçekleşmelidir.
    • Yavru köpeğinizi daha yaşlı bir köpekle eşleştirerek genellikle bir 'destek' veya iki köpekli bir sürü oluşturulur. Yavru köpeğiniz yaşlı köpekten daha gelişmiş izleme becerilerini, özellikle de bir 'kontrol' sırasında nasıl davranacağını veya bir tavşanın izini geçici olarak nasıl kaybedeceğini öğrenecektir.
    • Genç köpeğinizi eğitimli, ancak daha yavaş bir dişi ile birlikte koşturmayı hedefleyin. Sadece bir yavru köpeğiniz (veya yavru köpekleriniz) varsa, onu bir arkadaşınızın veya komşunuzun köpekleriyle birlikte koşturmanız veya yerel gundog kulübünü ziyaret etmeniz gerekecektir.
  3. adım 3 köpeğinizi silah ateşine hazırlayın.
    Köpeğinizi silah atışına hazırlayın. Köpeğinizi bir avın yüksek seslerine hazırlamak için erkenden silah ateşi eğitimiyle tanıştırın.
    • Köpeğinizi yavaş yavaş silah sesine tahammül etmesi için eğitin. Düşük seviyeli, uzak silah seslerini günlük aktivitelere dahil edin, köpeğiniz sese alıştıkça daha da yaklaşın.
    • Köpeğiniz daha önce bu sesi hiç duymadıysa, yakınında aniden silah ateşlemeyin.

Köpeğinizle Avlanmak

  1. adım 1 tavşanları bulun.
    Tavşanları bulun. Tavşanların çoğu tarla gibi açık alanlardan ziyade kuru, yumuşak arazilerde, sık çalılıkların ve diğer örtülerin (çalılıklar, çalılar vb.) yakınında bulunur. Çimlerin ve yeni ekinlerin yakınındaki orman kenarları tavşanların en sevdiği yaşam alanlarıdır.
    • Şafak ve alacakaranlık tavşanları bulmak için en iyi zamanlardır.
  2. adım 2 köpekleri dışarı salın.
    Köpekleri dışarı salın. Tavşan avı söz konusu olduğunda işin çoğunu iyi eğitilmiş tavşan av köpekleri yapacaktır. Köpekler çalıların, çalılıkların ve tavşanların saklanmayı sevdiği, sizin aramanızın zor olacağı diğer alanları arayacaktır.
    • Sürü halinde avlanırken, bir tavşanın kokusunu alan köpek havlamaya başlayacak ve diğer köpeklere kovalamacaya katılmaları için işaret verecektir.
  3. adım 3 atış için hazırlanın.
    Atış için hazırlanın. Kovalamacayı takip edebileceğiniz yüksek bir yer veya açıklık bulun. Lider köpeğin önünü izlediğinizden emin olun, çünkü tavşanın kokusunu takip edecek ve tavşan onun önünde koşacaktır.
    • Tavşanlar evlerinden çok uzaklaşmazlar ve kovalamaca sırasında eninde sonunda geri döneceklerdir. Takip uzun sürüyor gibi görünüyorsa, tavşan evine geri dönmeye başlayacağı için sabırlı olun.
  4. adım 4 atışı yapın.
    Atışı yapın. Köpeğiniz/köpekleriniz tavşanı patika veya tarla gibi açık bir alana doğru koşturduğunda veya çalıların arasından koşan tavşanı iyice gördüğünüzde, tüfeğinizle avı bitirin.
    • Eğer tavşan köpeklerle arasına yeterince mesafe koyarsa, durup arkasına bakacaktır. Bu, tavşanı öldürmek için en ideal durumdur.
    • Her zaman köpeklerinizin ve av arkadaşlarınızın konumunun farkında olun ve tetiği çekmeden önce net bir atış yaptığınızdan emin olun.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Yaşlı bir köpeğe de aynı şekilde eğitim verebilir miyim?
    Küçük yavru köpekleri eğitmek daha kolaydır, ancak birkaç ayarlama ve biraz sabırla yaşlı köpeğinizi eğitmekte sorun yaşamayacağınıza eminim.
  • Soru
    Köpeğimi geri çağırma komutuna yanıt vermesi için nasıl eğitebilirim?
    İlk başta ödül maması kullanın. Daha sonra hevesle size geri gelmeye başladığında, ödül yerine övgü ve sevgi vermeye başlayın.
  • Soru
    Sadece bir köpekle avlanabilir miyim?
    Evet, ancak tavşanı öldürmesi için köpeğinize güveniyorsanız, özellikle de yavru bir köpek ise, uzun bir bekleyiş sizi bekliyor olabilir.

İpuçları

  • Köpeğinizi iyi yaptığı işler için her zaman övün. Köpekler her zaman olumlu pekiştirmeye daha iyi yanıt verirler (örneğin, ödüller, 'aferin oğlum!' demek)
  • Evcil bir tavşan bulamıyorsanız, yavru köpeğinizi kokuları takip etme konusunda eğitmek için tavşan kürkü veya şişelenmiş tavşan kokusu kullanılabilir.

Uyarılar

  • Eğitime açık bir alanda başlamayın. Yavru köpekler, özellikle de tazı ırkları çok meraklıdır ve kolayca başka bir izi takip edip kaybolabilirler. Tüm dikkatinizi verin ve eğitim alanınızı kapalı tutun.
  • Eğitim için yabani bir tavşan kullanmayın, çünkü yabani bir tavşan yavru köpeğinizi yaralayabilir.
  • Atış yaparken köpeğinizin tavşandan en az 2 metre uzakta olduğundan emin olun.