Sincap Köpeği Nasıl Eğitilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir sincap köpeğinin eğitimi, yeni yavru köpeğinizi eve getirir getirmez başlar. Yavrunuzla geçireceğiniz ilk yıl zaman ve sabır gerektirir. Bu süre zarfında sosyalleşmeye, iz sürmeye ve avlanmaya odaklanmanız gerekir. Bu, köpeğinizin sizinle olan bağının yanı sıra bir avcı olarak içgüdülerini de geliştirmek anlamına gelir.

Adımlar

Yavru Köpeğinizi Sosyalleştirmek

  1. adım 1 yavru köpeğinizle bağ kurun.1Yavru köpeğinizle bağ kurun. Yavru köpeğinizi eve getirdikten hemen sonra bu sürece başlayın. Fiziksel temasa alışması için onu düzenli olarak sevip tımar edin. Size olan sadakatini geliştirmek için getir-götür ve saklambaç gibi oyunlar oynayın. Bu, onlara avlanma komutları verirken yardımcı olacaktır. Oyunlar aynı zamanda avlanma becerilerini de keskinleştirecektir.
    • Olumlu etkileşimler yavru köpeğinizle güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olacaktır. Komutları öğrenirken bol bol övgü sunun ve güven oluşturmak için sık sık birlikte oynayın. Yavru köpeğinize vurmak veya bağırmak, eğitim geri bildirimi vermeye çalışıyor olsanız bile ilişkinize zarar verir.
  2. adım 2 diğer köpeklerle etkileşime girmesine izin verin.2Diğer köpeklerle etkileşime girmelerine izin verin. Diğer köpeklerle sincap avına çıkmayı planlıyorsanız bu önemlidir. Köpekler üç hafta ile 12 hafta arasında yeni şeyleri çok kolay öğrenirler. Bu süre zarfında, diğer köpeklerle mümkün olduğunca fazla temas kurmasına izin verin. Yavrunuz henüz tüm aşılarını olmadıysa, diğer köpeklerin uygun şekilde aşılandığından ve kalp kurduna karşı korunduğundan emin olun. Bu deneyimlerle olumlu bağlantılar kurması için yavru köpeğinizi ödüllendirin.
  3. adım 3 diğer insanlarla etkileşimi teşvik edin.3Diğer insanlarla etkileşimi teşvik edin. Ara sıra da olsa arkadaşlarınızla avlanıyorsanız, yavru köpeğiniz diğer insanların yanında rahat olmalıdır. Av arkadaşlarınızı davet edin ya da yavru köpeğinizi onların evine götürün. Bu sürece 12 haftalık olmadan önce başlayın.
  4. adım 4 i̇taat üzerinde çalışın.4İtaat üzerinde çalışın. İtaat eğitimine yaklaşık 8 ila 12 haftalıkken başlayın. 'Gel', 'Otur' ve 'Kal' gibi temel komutlarla başlayın. 'Sincap' ve 'Ağaç' gibi daha gelişmiş komutlara kadar çalışın. Tasmalı yavrunuzu bir ağaca götürerek ve iddialı bir sesle 'Ağaç' diyerek başlayın. Sincapları gördüğünüzde onları işaret edin ve 'Sincap' deyin. Bunu olumlu bir deneyim haline getirmek için onları ödüllendirin.
    • Yavru köpeklerin doğumdan yaklaşık 20 haftaya kadar dikkat süreleri çok kısadır. Bu süre zarfında komutlarınızın bir ya da iki dakikadan fazla işe yaramasını beklemeyin.

Köpeğinizin İz Sürme İçgüdülerini Keskinleştirmek

  1. adım 1 i̇kramları dağıtın.1 Ödülleri dağıtın. Köpekler inanılmaz koku izleme yetenekleriyle doğarlar, ancak av köpeklerinin sürekli olarak bu yeteneklerine güvenmeleri gerekir. 12 haftalık olmadan önce, evde ya da bahçede köpek ödül mamalarının izini sürerek başlayın. Ödülleri mobilyaların arkasına veya kayaların altına saklayarak yavru köpeğin becerilerini keskinleştirin. Bu, koku alma duyularının keskinleşmesine yardımcı olacaktır.
    • Eğitim sırasında küçük ödül maması parçaları kullanın. Bir avuç dolusu ödül maması yavru köpeğinizi hasta edebilir. Yavru köpeğinizin normal yiyeceklerinden bazılarını kullanmak, özellikle de yüksek gıda motivasyonuna sahipse, başka bir eğitim seçeneğidir.
  2. adım 2 köpeğinizi ormanda gezdirin.2Köpeğinizi ormanda gezdirin. 12 ila 14 haftalıkken yavru köpeğinizi ormanda kısa yürüyüşlere çıkarmaya başlayın. Her gezintiyi yaklaşık 10 ila 30 dakika yapın. Bu, yavru köpeğin 'orman bilgeliği' kazanmasına (ormanın farklı manzaralarına, seslerine ve kokularına aşina ve rahat olmasına) olanak tanır.
    • Bilmediği bir yerde kaybolmaması için yavru köpeğinizi tasmalı tutun. Sadece köpeğiniz 'gel' komutunda son derece güvenilir olduğunda tasmasız çalışın.
  3. adım 3 çiğ et ile eğitin.3Çiğ et ile eğitin. Bir parça eti bir ipe veya tasmaya bağlayın ve bahçede sürükleyin. Bu, köpeğin takip etmesi için bir koku yolu oluşturacaktır. Düz bir çizgide yaklaşık 10 yarda (9,14 m) gibi kolay mesafelerle başlayın. Daha uzun mesafelerde kavisli yollar oluşturarak bu zorluğu kademeli olarak artırın. Yavrunuz gerçekten yetenekli hale geldiğinde, eğitimi ormana taşıyın. Yola az sayıda ödül maması bırakarak yavrunuzu ödüllendirin.
    • Bakteriyel zehirlenme riskini önlemek için köpeğinizin eti yemesine izin vermeyin.

Yavru Köpeğinizi Ava Hazırlamak

  1. adım 1 yavru köpeği sincap kokusuna alıştırın.1Yavru köpeği sincap kokusuna alıştırın. Üç ila altı aylıkken yavru köpeğinizi sincap kuyrukları, postları veya ölü sincaplarla eğitmeye başlayın. Bu süreyi, yavruyu ağaçların tepesindeki tuzağa bakması ve onu bulduğunda sizi uyarması için eğitmek için kullanın. Yavru köpeğiniz havlamaya başladığında onu ödül mamasıyla ödüllendirin.
  2. adım 2 kafesli bir sincap kullanın.2Kafesli bir sincap kullanın. Bu adım, yavruyu sincapların bulunduğu bir alana sokmak için sınırlı kaynaklarınız varsa kullanışlıdır. Canlı bir sincabı tuzağa düşürün ve bir kafese yerleştirin. Kafesteki sincabı bir kütük, piknik masası veya çalı gibi yüksek bir yere koyun. Yavru köpeğinizi kafesteki sincabın bulunduğu alanın yakınında rahatça gezdirin. Yavrunun merakı arttıkça, kontrol etmek için yaklaşacaktır. Havlamaya başladıklarında onları sevin ve cesaretlendirin.
    • Bunu, kafese bir ip bağlanmış kafesli sincapla da yapabilirsiniz. İp, sincabı bir ağaca çıkarmanızı sağlayacak ve böylece yavrunun havlamasını sağlayabileceksiniz. Yavru sürekli olarak kafesteki sincaba havladığında, bir sonraki adıma geçin. Kafesteki sincabı abartmamaya dikkat edin. Bir ya da iki kez yeterli! Bu noktada sincabı serbest bırakacaksınız.
    • Yavru köpek zaten vahşi bir sincaba havlıyorsa bu adımı atlayabilirsiniz.
  3. adım 3 yakala ve bırak oyunu oynayın.3 Yakala ve bırak oyunu oynayın. Kafesteki bir sincabı, sincabın ağaç seçeneklerinin sınırlı olduğu bir alanda serbest bırakın. Yavrunun sincabı kovalamasına ve ağaçlandırmasına izin verin. Ağaca çıkmasa bile yavruyu ödül maması ve övgü ile ödüllendirin.
    • Kafesteki bir sincabı asla birkaç kereden fazla serbest bırakmayın.
  4. adım 4 köpeğinizi silah ateşi için eğitin.4Köpeğinizi silah ateşi için eğitin. Yavrunuz yaklaşık 14 haftalık olduğunda, açık hava etkinliklerine ara sıra silah sesi eklemeye başlayın. Bir arkadaşınızın kurusıkı dolu düşük hacimli bir tabancayı uzaktan ateşlemesini sağlayarak başlayın. Köpeğinizi sesi beklemeye alıştırmak için ödül mamasıyla ödüllendirin. Silahı havaya ateşleyerek mesafeyi kademeli olarak azaltın. Sonunda kurusıkıları gerçek mermiler veya kovanlarla değiştirin.
  5. adım 5 yavru köpeğinizi ava götürün.5 Yavru köpeğinizi ava götürün. Yavru köpeğiniz beş ya da altı aylık olduğunda avlanmaya hazır olmalıdır. Haftada birkaç kısa seansla başlayın. Yavaş yavaş daha uzun, daha az sıklıkta seanslar yapın. Sonrasında köpeğinizi her zaman ödül maması ve övgü ile ödüllendirin.

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruKöpeğim 3 yaşında ve doğal bir av köpeği. Avlanmadığımız zamanlarda sincapları kovalamasını nasıl engelleyebilirim? Bu durumda köpeğinize çok güvenilir olana kadar gel/iade et komutunu öğretmeniz gerekecektir. Başlangıç olarak sincapların olmadığı bir alanda bu komutu tekrar tekrar uygulayın. Başka bir alternatif de, potansiyel sincap bölgesindeyken köpeğinizin tasmasını asla bırakmamaktır.
  • SoruBu teknik sincaplar için de işe yarar mı? Bu teknik ile sincaplar için eğitim arasındaki tek fark, köpeğinizin sincaplar için daha fazla yer çalışması yapması gerektiğidir. Sincaplar ağaçlara tırmanmadıkları için; bu, egzersizin atlayabileceğiniz bir parçasıdır.

Video

İpuçları

  • Köpeklere asla avlanmayı ya da ağaç yetiştirmeyi öğretemezsiniz. İtaat eğitimi sadece köpeklere komutlarınıza yanıt vermeyi öğretir. Feist ve Curs gibi bazı ırklar sincap avlamaya diğerlerinden daha yatkındır. Bırakın doğa kendi rolünü oynasın.
  • Yukarıdaki tüm yaşlar, yavrunuzun gelişimine bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Eğitime bir çocukla ilgilenir gibi davranın. Çok erken yaşta üzerlerine çok fazla yük bindirmeyin.