Evde Çit Eğitimi Nasıl Verilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eskrim her zaman başkalarıyla birlikte ve yetenekli bir profesyonelin gözetimi altında yapılması gereken bir şeydir. Bununla birlikte, ekipmanınız ve bazı temel eğitimleriniz zaten varsa, pratiğinize evde devam edebilirsiniz. Özellikle bu, iyi bir form, ayak hareketleri ve vuruş doğruluğunda ustalaşmaya odaklanmanız için iyi bir fırsat olabilir.

Adımlar

Ayak Çalışmalarında Ustalaşmak

  1. adım 1 ayaklarınızı denge için konumlandırın.
    Ayaklarınızı denge için konumlandırın. Ayaklarınız yaklaşık omuz uzunluğunda açık olmalıdır. Vücudunuz doğrudan rakibe doğru değil, yana doğru bakmalıdır. Ön ayak öne doğru konumlandırılmalı ve doğrudan rakibinize bakmalıdır. Arka ayak ise ön ayağa dik olmalı ve vücudunuzla aynı yöne bakmalıdır.
    • İki ayağınız birbirinden 90 derecelik bir açıda olmalıdır.
    • Bu pozisyon maksimum denge sağlarken, ön ayağınızla mümkün olduğunca uzağa ve öne hamle yapmanıza olanak tanır.
    • Dizleriniz ayak parmaklarınıza kadar uzanacak kadar bükülmelidir.
    • Poponuz hafifçe oturuyormuş gibi aşağı doğru itilmelidir.
    • Ön ayağınızın doğrudan bıçağınızla aynı hizada olduğundan emin olun. Bu, isabeti korumak için önemlidir.
    • Doğru eskrim pozisyonu rahatsız edicidir ve biraz alt vücut gücü gerektirir, ancak maksimum hareketliliğe izin verir.
    • Eğer sağ eliniz baskınsa, sağ ayağınız ön ayak olmalıdır. Sol eliniz baskınsa, sol ayağınız ön ayak olmalıdır.
  2. adım 2 mesafenizi koruyun.
    Mesafenizi koruyun. Amacınız her zaman rakibinizden, mümkün olduğunca ileri hamle yapması halinde kılıcının ucuna ulaşamayacağınız kadar uzakta durmak olmalıdır. Bunun ne kadar uzak olduğunu anlamak çok fazla pratik gerektirecektir. Bu mesafeyi korumak ayrıca ayaklarınızın üzerinde hızlı olmanızı gerektirecektir.
    • Bu, rakibinize hamle yapamayacağınız ve vuramayacağınız anlamına gelse de, ilerlemeye ve vurmaya hazır olana kadar kontrolün sizde olmasını sağlar.
  3. adım 3 i̇lerleyin.
    İlerlemek. İlerleme, pozisyonunuzu tehlikeye atmadan sizi rakibe biraz daha yaklaştırır. Bu üç adımlı bir harekettir ve bu sırada bacaklarınız daima omuz hizasında açık olmalıdır.
    • İlk adım ön ayağınızı kaldırarak hafifçe öne doğru hareket ettirmektir. Ayak parmaklarınız hala yerden yüksekte olacak şekilde ayak topunuzun üzerinde durmalısınız.
    • Ardından, arka ayağınızı ön ayağınızı hareket ettirdiğiniz mesafe kadar ileri doğru hareket ettirin.
    • Arka ayağınızı ileri doğru hareket ettirirken, ön ayağınızın parmak uçlarını indirin, böylece artık ayak topunuzun üzerinde olmazsınız.
    • Bu hareket tek bir akışkan hareket gibi akana kadar pratik yapın.
  4. adım 4 geri çekilin.
    Geri çekilin. Geri çekilme sizi yaklaşık olarak ilerleme kadar geriye götürecektir. İlerlemede olduğu gibi, geri çekilme de dengeden ödün vermeyen kısa, küçük hareketlere izin verir.
    • Arka ayakla geri adım atmaya başlayın, böylece ayak topuğuna iner.
    • Ayak topuğuna bastıktan sonra topuğu yere doğru hareket ettirin ve ön ayağın geriye kaymasına izin verin.
  5. adım 5 çaprazlama.
    Çapraz geçiş. Kılıçta izin verilmeyen crossover, daha büyük bir harekettir ve daha hızlı bir şekilde daha büyük bir mesafe kat etmenizi sağlar. İleri doğru hareket ederken, arka ayağınızı alın ve ön ayağınızın önüne ve arkasına doğru ilerletin (dolayısıyla çaprazlama). Ardından ön ayağınızı alın ve arka ayağınızın yanından geçirin, böylece her iki ayağınız omuz mesafesinde açık olacak şekilde dinlenme pozisyonunuza dönersiniz.
    • Geriye doğru hareket ederken, ön ayağınızı arka ayağınızın arkasına alın. Ardından, ayaklarınız tekrar omuzlarınızla aynı hizaya gelene kadar arka ayağınızı geriye doğru hareket ettirin.
  6. adım 6 hamle yapın.
    Hamle hareketi. Hamle, kılıcınızla mümkün olduğunca uzağa ulaşmak için kullandığınız hızlı, uzun bir ileri adımdır. Hamle yapmak için, topuğunuz önce yere değecek şekilde ön ayağınızla yapabildiğiniz kadar ileri doğru adım atın. Sonrasında, bir karşı saldırıya karşı savunmasız kalmamak için hızla toparlanmanız gerekecektir.
    • Ne kadar uzağa hamle yapacağınız beceri seviyenize bağlıdır. Rakibinizle aranızdaki mesafeyi kapatmak için mümkün olduğunca uzağa hamle yapmalısınız. Bununla birlikte, bacak gücünüz bu mesafeden kurtulmak ve normal dövüş pozisyonunuza dönmek için yeterli değilse, daha mütevazı bir hamle yapmayı düşünmelisiniz.
    • Toparlanmak için arka dizinizi bükün ve ön bacağınızı mümkün olduğunca hızlı bir şekilde omuz mesafesine kadar geri çekin. Bunu takiben, rakibinizin üzerinize hızla ilerlememesini sağlamak için bir geri çekilme adımı atın.
    • Akciğer atarken arka kolunuzu düzleştirebilirsiniz, böylece yukarı bakmak yerine arkaya bakar ve omuzlarınızla düz durur. Bu, hamle yaparken dengenizi korumanıza yardımcı olacaktır.
  7. adım 7 forma girin.
    Formunuzu koruyun. Eskrimde başarılı olmak için kardiyovasküler dayanıklılığa, uzun hamleler yapmak için bacak gücüne ve denge ve stabilite için çekirdek gücüne sahip olmanız gerekir. Bunların bir kısmı eskrimle yoğun pratik yaparak elde edilebilir, ancak ek egzersiz rejimleri de eskrim yeteneğinizi artırabilir.
    • Dayanıklılık için koşu yapmayı düşünün.
    • Çekirdek gücü için mekik, plank, crunch ve bisiklet egzersizi yapın.
    • Bacak gücü için squat ve lunge hareketlerini düşünün.
  8. adım 8 pratik yapın.
    Pratik yapın. Eskrim ayak hareketleri önemli ölçüde koordinasyon gerektirir. Hızlı, kesintisiz ve dengeli hareketlerde ustalaşmak için ayak hareketlerinde pratik yapmalısınız. Bütün bir maç boyunca hızlı bir hareket temposunu sürdürebilmek için dayanıklılığınızı geliştirmelisiniz.
    • Eskrimde ayak hareketleri veya duruşla ilgili hiçbir şey doğal değildir. Ustalaşmak için önemli ölçüde pratik yapmanız gerekir. Eskrim konusunda ciddiyseniz, hareketlerde ustalaşamadığınız için pes etmeyin. Başlangıçta bunları yapabilmeniz için hiçbir neden yoktur.
    • Hareketleri doğru yaptığınızı doğrulamak için bir ayna önünde pratik yapmayı düşünün.

Kılıcınızı Kontrol Etmek

  1. adım 1 kollarınızı doğru şekilde konumlandırın.
    Kollarınızı doğru şekilde konumlandırın. Arka kolunuz vücudunuzun arkasında, pazunuz omuzlarınıza paralel ve ön kolunuz yukarı doğru bükülmüş şekilde, sanki kıvrılma pozisyonundaymış gibi konumlandırılmalıdır. Ön (kılıç) eliniz öne bakmalı ve dirseğiniz vücudunuzdan yaklaşık bir el boyu uzakta olmalıdır.
    • Arka kolunuzun elini avuç içi tavana bakacak şekilde açabilirsiniz.
    • Kılıcınızı kontrol etmek için baskın elinizi kullanın. Eğer iki elinizi de kullanabiliyorsanız, sol elinizi kullanmayı düşünün. Solak eskrimciler avantajlıdır çünkü rakiplerinin onların dövüş stillerine uyum sağlaması zordur.
  2. adım 2 kılıcı hafifçe kavrayın.
    Kılıcı hafifçe kavrayın. Kılıcı sıkıca kavramak tam bilek hareketi yapmayı zorlaştırır, aşırı büyük hareketler yaratır ve isabetliliğinizi içerir. Kılıcı hafifçe sabitlemek için sadece başparmağınızı ve ilk iki parmağınızı kullanın, kılıcın kontrolünü sağlarken bileğinizin kolay hareket etmesine izin verin.
    • Bunu yaparken kılıcınızın kolunuzla aynı hizada olması için elinizi düz tutun. Deneyimsiz eskrimcilerin eli bükmesi yaygındır, ancak ön kolunuz kılıçla aynı hizada değilse, hassas ve doğru hareketler yapmak daha zor olacaktır.
  3. adım 3 küçük bilek hareketleri kullanın.
    Küçük bilek hareketleri kullanın. Kılıcı başınızın arkasına kadar geri götürmek ve tüm vücut ağırlığınızı bir kesik darbesine vermek cazip gelebilir. Bu etkileyici görünse ve gerçek bir kılıç kullanıyor olsaydınız muhtemelen canınızı yakacak olsa da, eskrimde tüm saldırılarınızı belirgin hale getirir. Tüm hareketlerinizi hızlı ve tahmin edilmesi zor hale getirmek için kolunuzu düz tutun ve tüm hareketlerinizi bileğinizle yapın.
  4. adım 4 önce kolunuzla itin.
    Önce kolunuzla itin. İtme hareketi, hem bacağınızın hem de kolunuzun mümkün olduğunca uzağa ulaşmak için ileri doğru hareket etmesini içerir. Ancak bacak daha yavaştır ve saldırınızı telgrafla bildirir. Her iki hareketi aynı anda yapmak yerine, hareketin kesintisizliğini bozmadan bacağınızı hareket ettirmeden önce kolunuzu hafifçe hareket ettirmeye odaklanın.
  5. adım 5 doğruluk alıştırması yapın.
    Doğruluk pratiği yapın. İyi bir vücut hizalamasının önemli bir kısmı, rakibinizin savunmasını delmek için kılıcı tam olarak ihtiyaç duyduğunuz yere saplayabilmenizi sağlamaktır. İdeal olan, kılıcı savurduğunuzda on sente bile isabet ettirebilmenizdir. Küçük bir hedef seçmeyi deneyin ve tutarlı bir şekilde vurup vuramayacağınızı görmek için ona tekrar tekrar saplama alıştırması yapın.
    • Çok fazla pratik yaptıktan sonra hala doğru bir şekilde itemiyorsanız, formunuzu doğrulamayı deneyin. Doğru formu kullanıp kullanmadığınızı görmek için aynaya bakın. Ön bacağınızın kılıcınızla aynı hizada olduğundan, kılıcın doğrudan ön kolunuzla aynı hizada olduğundan ve dirseğinizin vücudunuza yakın olduğundan emin olun.
    • Ayrıca kılıcı bileğinizle küçük, hassas ve hızlı bir yarım daire şeklinde döndürme alıştırması yapmalısınız. Bu tür bir hareket, kılıcınızı rakibinizin kılıcından ayırmak için önemlidir, bu da karıştığınızda saldırmak için sizi serbest bırakır.
  6. adım 6 bir partnerle antrenman yapın.
    Bir partnerle antrenman yapın. Nihayetinde, bir partnerle çalışmanın yerini hiçbir şey tutamaz. Hamlelerinizi ne zaman yapacağınızı, rakiple aranızda uygun mesafeyi ve ayak hareketlerinizi rakibin hızında tutmayı ancak bir başkasıyla birlikte öğrenebilirsiniz. Antrenmanlarınızda size katılmaya istekli bir arkadaş bulun.

Evde Antrenman Yapıp Yapmamanız Gerektiğini Belirleme

  1. adım 1 eskrim ekipmanının pahalı olduğunu unutmayın.
    Eskrim ekipmanlarının pahalı olduğunu unutmayın. Ekipmanı paylaşabileceğiniz profesyonel bir kulübe giderek genellikle tasarruf edersiniz. Eskrim yapabileceğinizi bilmeden ekipman satın almak çok büyük bir para kaybı olabilir.
    • Eskrim kıyafetiniz yaklaşık 250 dolara mal olabilir. Buna karşılık, profesyonel eğitim, ekipman kiralama ve diğer üyelere karşı yarışma fırsatı da dahil olmak üzere bir eskrim kulübünü ziyaret etmek yaklaşık 20-50 dolara mal olacaktır.
  2. adım 2 sizin için tehlikeli olup olmadığını düşünün.
    Sizin için tehlikeli olup olmadığını düşünün. Profesyonellerle kontrollü bir ortamda güvenli olsa da, uygun olmayan ekipmana sahip eğitimsiz bir kişi eskrim yaparken kendini kolayca yaralayabilir. Deneyiminiz ve uygun ekipmanınız yoksa, evde eskrim yapmaktan kaçınmalısınız.
  3. adım 3 yalnız çit yapmak isteyip istemediğinizi sorun.
    Tek başınıza kılıç sallamak isteyip istemediğinizi sorun. Tek başına kılıç sallamanın pek bir spor yanı yoktur. Eskrim tamamen diğer insanlarla etkileşim kurmak ve çeşitli dövüş stillerine sahip insanlarla etkileşim kurmakla ilgilidir.
  4. adım 4 bir akıl hocasının etkisini unutmayın.
    Bir akıl hocasının etkisini unutmayın. Yetenekli eskrim hassas bir duruş gerektirir. Kendinizi gözlemlemek ve formdaki hataları düzeltmek zor olabilir, özellikle de bunların çoğu vücut pozisyonunda nispeten küçük farklılıklar içerdiğinden. Size geri bildirim veren profesyonel bir gözlemci ile kendinizi geliştirme olasılığınız daha yüksek olacaktır.
    • Bir akıl hocasının yokluğunu, form için eskrim izleyerek telafi etmeye çalışabilirsiniz. Eskrim formu hakkında bilgi almak için internette izleyebileceğiniz eğitici videolar vardır. Profesyonellerin nasıl eskrim yaptığını görmek için eskrim müsabakalarını da izleyebilirsiniz.
  5. adım 5 alternatifleri araştırın.
    Alternatifleri araştırın. Bazı okulların, özellikle de yüksek kalibreli üniversitelerin eskrim programları vardır. Okulunuzun eskrim programı olup olmadığına bakın. Alternatif olarak, bir eskrim kulübü arayın. Birçok bölgede yerel eskrim kulüpleri vardır. Genellikle bu kulüplerde becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilecek bir eğitmen ve birlikte yarışabileceğiniz bir grup insan bulunur.

Topluluk Soru-Cevapları

  • Soru
    Eskrim için hangi malzemelere ihtiyacım var?
    Ceket, plastron, eldiven, pantolon, çorap, ayakkabı, maske, göğüs koruyucu, topal ve kol, eskrim kılıcı ve kabzası.
  • Soru
    Liselerin eskrim programları var mı?
    Nereye gittiğinize bağlı. Belki beden eğitimi öğretmeninizi bir eskrim ünitesi kurmaya ikna edebilirsiniz.

İpuçları