Köpeğinizi Avlanmak İçin Nasıl Eğitirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hiç bir kuş köpeği ile su kuşu avına çıktınız mı? Donmuş bir kış gününde göl kenarında avlanmak, bir ördek vurmak ve köpeğinizin ödülünüzü almak için neredeyse donmak üzere olan suda yüzmesi ve ağzında ördekle kıyıya geri dönmesi gibisi yoktur. Kabul edelim ki, tüm ciddi su kuşu avcıları dört ayaklı bir av partnerinin rahatlığını ve ödüllerini anlar ve takdir eder. Doğru eğitimle köpeğiniz sadece başarılı bir şekilde su kuşu avlamanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda itaatkâr, sevgi dolu, ömür boyu sürecek bir arkadaş olarak da hizmet edecektir. Av çantanızı kuşlarla ve kalbinizi sevgiyle doldurmak istiyorsanız, birinci sınıf bir su kuşu av köpeği seçmek, eğitmek ve geliştirmek için bu basit adımları izleyin. Bu yöntem tüm köpeklerde işe yaramaz. En çok Spaniel, Terrier, Pointer ve Retriever cinsi köpeklerde işe yarar.

Adımlar

  1. adım 1 farklı su köpeği türlerini araştırın.1Farklı su köpeği türlerini araştırın. Su kuşlarını avlamak için uygun birçok köpek vardır. En popüler olanlarından bazıları Labrador Retriever, Golden Retriever ve Springer Spaniel'dir. Farklı cinsleri araştırın ve hangisinin sizin için ve av maceralarınız için en iyisi olduğuna karar verin. Belirli bir cinsin ihtiyaç duyacağı bakım miktarına da dikkat etmelisiniz. Örneğin, bazı köpekler koşmak için çok fazla alana ihtiyaç duyarken, diğerleri daha hareketsizdir. İyi bir yuva sağlayabileceğiniz bir köpek seçin.
  2. adım 2 bir yavru köpek seçin.2Bir yavru köpek seçin. Su kuşu avlamak için eğitilmiş birçok yetişkin köpek olmasına rağmen, genellikle en iyisi kendi yavru köpeğinizi eğitmektir. Yavru bir köpek, köpeği avlanma tarzınıza göre eğitmek için size zaman tanımakla kalmaz, aynı zamanda yavru bir köpekle başlamak, sahibine bağlı sadık bir köpek olmasını da sağlar. Saygın bir yetiştirici kullandığınızdan emin olun; yetiştiricileri internetten ya da yerel köpek veya avcılık kulüplerinden araştırabilirsiniz. Hayvan barınaklarında ve hayvan kontrol merkezlerinde genellikle uyutulma tehlikesiyle karşı karşıya olan lab ve retriever karışımı yavru köpekler bulunur. Uygun zaman harcanarak eğitilirlerse birçok karışım ördek yakalamak için eğitilebilir. Bir barınağa retriever karışımı yavrulara bakıp bakamayacağınızı sorun ve doğal olarak ördek yakalama içgüdüsü olan ve suyu seven bir köpek bulun! Çoğu zaman köpekler doğal bir içgüdüye sahip değilse, onlara bir yuva bulmaya yardımcı olabilir ve farklı bir köpek yavrusu ile çalışabilirsiniz!
    • Ebeveynlerinin aynı eğitimden ve avcılık geçmişinden geldiği bir yavru köpek seçin.
  3. adım 3 yavru köpeği küçükken suyla tanıştırın.3 Yavru köpeği küçükken suyla tanıştırın. Suyun iyi olduğu, suyun eğlenceli olduğu ve suda oynamanın ödüller ve diğer olumlu pekiştireçler kazanmanın bir yolu olduğu fikrini aşılayın. İlk başta küçük bir havuzda başlayabilirsiniz ve kısa sürede köpeğiniz açık su için hazır olacaktır.
  4. adım 4 köpeğinize oturmayı ve kalmayı öğretin.4Köpeğinize oturmayı ve kalmayı öğretin. Bunlar temel ve klişe köpek komutları olsa da, daha karmaşık avlanma talepleri için temel komutlar olarak hizmet ederler. Yiyecekleri oturmayı öğretmenin bir yolu olarak kullanın. Yiyeceği köpeğin başının üzerinde tutun. Otur komutunu verirken aynı anda köpeğin arka ayaklarına hafifçe bastırın. Köpek oturur oturmaz ona bir ödül verin. Bunu defalarca tekrarlayın. Kısa süre içinde köpeğiniz ödülün ilk bakışında oturacaktır. Sonunda, ödül maması gerektirmeden oturacaktır.
  5. adım 5 köpeğinizi tuzaklarla ve su kuşlarının kokusuyla tanıştırın.5Köpeğinizi tuzaklara ve su kuşlarının kokusuna alıştırın. Köpeğinizin gerçek ördek ile yem arasındaki farkı hızlı bir şekilde anlaması önemlidir. Köpeğinizi eğitmek için su kuşu kokusu ve mankenlerden yararlanabilirsiniz. Kuklayı atmadan önce yemleri köpekten uzağa koyduğunuzdan emin olun, böylece kuklanın nerede olduğunu bulabilir ve gerçek bir kuş ile yem arasındaki farkı anlayabilir.
  6. adım 6 mümkünse her gün pratik yapın.6Mümkünse her gün pratik yapın. Su kuşu eğitimini köpeğiniz için eğlenceli ve ödüllendirici bir deneyim haline getirin.
  7. adım 7 olumlu davranışları olumlu ödüllerle pekiştirin.7Olumlu davranışları olumlu ödüllerle pekiştirin. Bir tuzağa veya eğitim cihazına koku taktığınızda, suya attığınızda ve köpeğinizin eğiticiyi getirip size geri verdiğini gördüğünüzde, köpeğinize ne kadar iyi bir iş çıkardığını bildirdiğinizden emin olun. Bir köpeğin sahibini memnun etmekten daha çok istediği bir şey yoktur ve ömür boyu sürecek bir av ortaklığı kurmak için köpeğinize küçük yaştan itibaren av yakalamanın ödüllendirileceği bir şey olduğunu bildirmeniz önemlidir.
  8. adım 8 köpeğinizi sahaya çıkarmadan önce onu gerçek av durumlarına maruz bırakın.8Köpeğinizi sahaya çıkarmadan önce onu gerçek avlanma durumlarıyla tanıştırın. Sadece teorik olarak eğitilen bir köpek sahada beklentileri karşılayamayabilir. Silahların etrafında performans göstermesi beklenen bir köpeğin silahların varlığında eğitilmesi gerekir. Hedef talimi yaparken su kuşu köpeğinizi yanınıza alın veya uygun bir atış alanında simülasyon avları düzenleyin. Kilit nokta, köpeğinizin deneyimli bir avcı gibi performans göstermesini bekliyorsanız gerçek durumlara hazırlıklı olması gerektiğidir. Avdan önce köpeğinizi kondisyonlayın. Köpeğinizin sahada en yüksek performansı göstermesini istersiniz.
  9. adım 9 eğitim mankenlerini erken ve sık sık kullanın.9Eğitim mankenlerini erken ve sık sık kullanın. Köpeğinizi su kuşlarının kokusu ve hissi konusunda ne kadar çok eğitirseniz, köpeğiniz sahada sizi o kadar çok etkileyecektir. Unutmayın, köpekler sahiplerini mutlu etmek isterler, bu nedenle pratikte iyi davranışlar için takdir gösterirseniz, köpeğiniz avlanma durumlarında kesinlikle size yardımcı olacaktır.
  10. adım 10 eğer tekne kullanılacaksa, köpeğinizi avdan önce teknede eğitin.10Eğer tekne kullanılacaksa, köpeğinizi avdan önce teknede eğitin. Tekneye bindirin ve indirin ve mankenleri tekneden alma alıştırması yapın.
  11. adım 11 basit tutarak eğitimi basitleştirin.11Basit tutarak eğitimi basitleştirin. Temel hedefiniz köpeğinizin kuşu yakalamasını sağlamaktır. Eğitim programınızda köpeğinizi eğitim kuklasını yakaladığı için ödüllendirmeye odaklanın. Vurulan bir kuşun peşinden gitmek, onu almak ve geri getirmek istemek bir av köpeğinin doğal içgüdüleridir. Köpeği bunu tutarlı ve metodik bir şekilde yapması için eğitmek sahibinin görevidir.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruBir av köpeğini eğitmek için en iyi yaş nedir? Uygun avcılık genetiğine sahip, yaklaşık sekiz haftalık genç bir köpekle başlamak isteyeceksiniz - yani ebeveynleri aynı eğitim ve geçmişten geliyor.
  • SoruKöpeğimi avlanmaya eğitmek için beş aylık çok mu büyük? Hayır. Köpekler her yaşta eğitilebilir ve ne kadar küçük olursa o kadar iyidir.
  • SoruKöpeğimi eğitmeye başlamadan önce kaç yaşında olması gerekir? Köpek annesinden ayrıldıktan sonra, eğitim hemen başlayabilir.

Video

İpuçları

  • Köpeğinize kuşları çiğnememesi ve onlara karşı nazik olması gerektiğini öğretin.
  • Retriever eğitimi konusunda ciddiyseniz, yerel kütüphaneye/online kütüphaneye gidin ve profesyonel bir eğitmen tarafından hazırlanmış kitaplar veya videolar bulun.
  • Köpeğe ödül maması vermeyin. Eğer ödül maması kullanırsanız, köpeğiniz arazideyken bile ödül mamasını dört gözle bekleyecek ya da attığınız her şeyi yemeye çalışacaktır. 'İyi çocuk/kız' deyin ya da köpeği sevip okşayın.

Uyarılar

  • Köpeğiniz öğrenmiyorsa, mümkün olduğunca çok eğitim yöntemi keşfedin ve eğitime bolca zaman ayırmaya hazır olun.
  • Köpeğinizin ne yapmasını istediğinizi otomatik olarak anlamasını beklemeyin. Komutlarınızı anlamazsa köpeğinize kızmayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Köpek
  • Su kuşu tuzakları ve mankenleri
  • Çok fazla zaman
  • Gerçek kuşlar
  • Üzerinde eğitim ve çekim yapılabilecek arazi
  • Tasma veya bir çeşit eğitim bağlayıcı (eğer bir yavru köpek eğitiliyorsa)