Balık Nasıl Taşınır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Akvaryumlar harika hobilerdir ve balıklar birçok insan için harika evcil hayvanlardır. Balık aldığınızda, onları tanklarında bırakmayı ve hareket ettirmemeyi beklersiniz. Ancak, eğer taşınıyorsanız, balıklarınızı vermek istemeyebilirsiniz. Balıklarınızı uygun kaplara yerleştirerek ve mümkün olan en kısa sürede tanklarına geri koyarak güvenle yanınızda götürebilirsiniz.

Adımlar

Seyahate Çıkmadan Önce Balıklarınızın Güvenliğini Sağlamak

  1. adım 1 taşınmadan önce birkaç gün suyu değiştirin.
    Taşımadan birkaç gün önce suyu değiştirin. Akvaryumunuzdaki suyun bir kısmı akvaryumu taşımadan ve nakletmeden önce değiştirilmelidir. Bu, tanktaki suyun temiz olmasını sağlamaya yardımcı olur. Akvaryumu taşımadan önce beş gün boyunca her gün akvaryumdaki suyun yüzde 20'sini değiştirin.
  2. adım 2 taşımadan önce bir ila iki gün boyunca balıklarınızı beslemekten kaçının.
    Taşınmadan önce bir ila iki gün boyunca balıklarınızı beslemekten kaçının. Seyahat ederken, balıklarınızın suyu gerekenden daha fazla kirletmesini istemezsiniz. Balıklar yem yemeden yaklaşık bir hafta dayanabilir, bu nedenle taşınmanız sırasında iyi olacaklardır. Onları taşımadan önce 24 ila 48 saat boyunca yiyecek vermeyin.
  3. adım 3 balıklarınızı taşımak için plan yapın.
    Balıklarınızı taşımak için plan yapın. Bazı evcil hayvanların aksine, bir akvaryumu veya balık kasesini arabaya koyup gidemezsiniz. Bunun yerine, onları nasıl taşıyacağınızı belirlemeniz gerekir. Çoğu balık yaklaşık 48 saatlik bir yolculukta hayatta kalabilir, ancak bunun ötesinde hayatta kalamama riskini artırırsınız.
    • Gece için mola verdiğinizde balıkları da yanınıza almanız gerekir. Onları arabalarda veya römorklarda gözetimsiz bırakmayın.
    • Balıklarınızla birlikte uçmanız gerekiyorsa, balıkların taşınması için hangi gerekliliklere sahip olduklarını öğrenmek için havayolu şirketiyle iletişime geçin.
  4. adım 4 balıkları paketlemek için mümkün olan son ana kadar bekleyin.
    Balığı paketlemek için mümkün olan son ana kadar bekleyin. Gitmeye hazır olana kadar balıkları paketlememelisiniz. Balıklar paketlenmemeli ve taşınmayı beklememelidir. Balıklarınızı taşımak için mümkün olduğunca az zaman harcamak istersiniz.
    • Ayrıca gideceğiniz yere ulaşır ulaşmaz balıklarınızı paketinden çıkarmayı planlamalısınız. Bavuldan çıkardığınız ilk şey onlar olmalıdır.
  5. adım 5 balıklarınızla gereksiz seyahatlerden kaçının.
    Balıklarınızla gereksiz seyahatlerden kaçının. Balıklar kolayca taşınabilen evcil hayvanlar değildir. Onları yanınızda tatile götürmemeli veya eğlenmek için bir araçta taşımamalısınız. Balıklar çok kırılgandır, bu da onları yalnızca taşınırken olduğu gibi kesinlikle gerekli olduğunda taşımanız gerektiği anlamına gelir.

Taşıma için Konteyner Seçimi

  1. adım 1 balıklarınızı plastik torbalara yerleştirin.
    Balıklarınızı plastik torbalara yerleştirin. Balıklarınızı taşımanın bir yolu da onları plastik torbalara koymaktır. Plastik balık poşetlerini evcil hayvan dükkanlarından temin edebilirsiniz. Torbayı üçte bir oranında akvaryumdaki su ile doldurun. Ardından, her plastik torbaya bir balık yerleştirin. Aynı torbaya birden fazla balık koymayın.
    • Ekstra koruma sağlamak için ilk torbanın üzerine ikinci bir torba yerleştirin. Bu, torbanın sızması durumunda yardımcı olur.
    • Torbaları sabitlemek için lastik bir bant kullanın, böylece balıklar ve su dışarı çıkamaz.
    • Balıkları bir saatten daha uzun süre torbalarda tutacaksanız, yerel evcil hayvan mağazanızdan torbalara koymak için biraz saf oksijen alın.
  2. adım 2 balıkları beş galonluk kovalarda taşıyın.
    Balıkları beş galonluk kovalarda taşıyın. Beş galonluk bir kova, birden fazla balığı aynı kapta taşımanın kolay bir yolu olabilir. Yeni bir kova aldığınızdan emin olun ve içinde kimyasal madde olan bir kova kullanmayın. Kovada balıklarınızı öldürebilecek veya onlara zarar verebilecek kimyasal kalıntılar olabilir. Kovayı su geçirmez bir kapakla kapattığınızdan emin olun.
    • Kovayı tankınızdaki su ile doldurun.
  3. adım 3 balıkları bir kaba koyun.
    Balıkları bir kaba koyun. Balığınızı taşımanın bir başka yolu da kapağı olan sağlam bir kaptır. Kabı tanktan aldığınız su ile doldurun. Balığınızın düşmemesi ve suyun dışarı sızmaması için kapağın sağlam olduğundan emin olun.
    • Bu, keskin yüzgeçleri olan veya plastik bir torbadan çıkabilecek balıklar için iyi olabilir.
  4. adım 4 akvaryum küçükse taşıyın.
    Akvaryum küçükse taşıyın. Küçük tanklar içindeki balık ve suyla birlikte taşınabilir. Büyük tanklar asla bir birim olarak taşınmamalıdır. Akvaryumu su ve balıklarla birlikte taşırsanız, diğer tüm nesneleri çıkardığınızdan emin olun. Tüm kayaları, dekorasyonları ve filtreleri çıkarın. Bunlar gevşeyebilir ve balıklarınıza zarar verebilir. Ayrıca suyun bir kısmını da çıkarmalısınız. Bu, dökülme riskini azaltmaya yardımcı olur ve balığınızın etrafta zıplaması için daha az alan sağlar.
    • Ancak, küçük tankları bile taşımak zor olabilir. Çok ağırdırlar ama aynı zamanda kırılgandırlar. Tankı düşürürseniz ve kırılırsa, tüm balıklarınızı kaybedebilirsiniz.
    • İçinde su varken taşınan tankların kırılma veya çatlama olasılığı daha yüksektir.
  5. adım 5 balıklarınızı yalıtılmış, güvenli bir kapta taşıyın.
    Balıklarınızı yalıtılmış, güvenli bir kapta taşıyın. Balığınızı bir torbaya veya küçük kaplara koyduysanız, bunları güvenli bir taşıyıcıya koymalısınız. Balık poşeti ile konteyner veya diğer balık poşetleri arasına balonlu naylon yerleştirin. Yuvarlanmamaları için sağlam olduklarından emin olun. Bu, balıklarınızın zarar görmesine neden olabilir.
    • Yalıtımlı bir kabınız varsa, balıklarınızı bunun içinde taşımayı düşünün. Bir piknik soğutucusu veya strafor soğutucu bunun için harika olacaktır.
  6. adım 6 balığınız için yeterince büyük bir kap seçin.
    Balığınız için yeterince büyük bir kap seçin. Balıklarınız için hangi kabı seçerseniz seçin, içinde yüzebilecekleri kadar büyük bir kap seçmelisiniz. Çok fazla alana ihtiyaçları yoktur, ancak rahat etmeleri gerekir. Ayrıca kabın, suyun balıklar için yeterli oksijene sahip olmasına yetecek kadar büyük olduğundan emin olmalısınız.
    • Kabı sadece üçte biri kadar doldurmalısınız. Kabın geri kalanı oksijen için açık olmalıdır.
  7. adım 7 tüm bitkileri plastik torbalara yerleştirin.
    Tüm bitkileri plastik torbalara yerleştirin. Akvaryumunuzda canlı bitkiler varsa, onları tanktan su ile doldurulmuş plastik torbalara koymalısınız. Bu, koşulları tanktakine yakın tutacak ve bitkilerdeki iyi, temel bakterilerin canlı kalmasına yardımcı olacaktır.

Seyahat Ederken Balıklarınızı Güvende Tutmak

  1. adım 1 kapları deponun üst kısmından su ile doldurun.
    Kapları tankın üst kısmından su ile doldurun. Balıklarınızı musluktan değil, tanktan gelen suya yerleştirmeniz gerekir. Taşıma kabınızı tankın üst kısmından su ile doldurun. Bu su en temiz sudur. Suyu alttan alırsanız, atıkları küçük kaba koymuş ve onları dibe çökmüş bakterilere maruz bırakmış olursunuz.
  2. adım 2 balıklarınızla birlikte kabın içine eşya koymaktan kaçının.
    Balıklarınızla birlikte kabın içine eşya koymaktan kaçının. Balıklarınızın en sevdiği kaya veya bitkiyi onlarla birlikte kovaya veya kaba eklememelisiniz. Tankınızdan gelen su dışında kovadaki tek şey balık olmalıdır. Fazladan herhangi bir eşya hareket edebilir ve balığınıza zarar verebilir.
  3. adım 3 sıcaklığı düzenleyin.
    Sıcaklığı düzenleyin. Balıkların normal su sıcaklıklarında kalmaları gerekir. Su sıcaklığındaki herhangi bir dalgalanma balığınızın hastalanmasına neden olabilir. Balıklarınızın suyunu normal akvaryumlarıyla aynı sıcaklıkta tutmaya çalışın. Bu, onları aracınızın klima veya ısıtıcı kullanabileceğiniz bir bölümünde taşımanız gerektiği anlamına gelir.
    • Taşıma kabına yalıtım da uygulayabilirsiniz. Bu, sıcaklığın düzenlenmesine yardımcı olabilir.
    • Çok sıcak veya çok soğuk olmadığından emin olmak için balığın sıcaklığını kontrol edin.
  4. adım 4 balığınızı karanlık bir yere yerleştirin.
    Balığınızı karanlık bir yere yerleştirin. Balığı daha karanlık bir ortamda taşımak, fazla strese girmesini önlemeye yardımcı olabilir. Dışarısı aydınlık olduğunda balıklar gün boyunca aktif ve uyanıktır. Geceleri ise daha az aktif olurlar. Balıklar gün boyunca ışık alabilecekleri bir kaptaysa üzerlerine bir şey yerleştirin.
    • Örneğin, kabın üzerine bir çarşaf veya kilim yerleştirebilirsiniz.
  5. adım 5 seyahat sırasında balıklarınızı beslemekten kaçının.
    Seyahat sırasında balıklarınızı beslemekten kaçının. Seyahat balıklarınız için çok streslidir, bu nedenle daha fazla strese neden olacak bir şey yapmak istemezsiniz. Balığınızı beslemek için poşetleri veya kapları açma konusunda endişelenmeyin. Bu aynı zamanda seyahat ettiği suyu kirletebilecek eliminasyon ihtiyacını da azaltmaya yardımcı olur.
  6. 6. adım geldiğinizde balığı tanka yeniden alıştırın.
    Vardığınızda balığı tanka yeniden yerleştirin. Balıkları kova içinde taşıdıysanız, onları ve suyu doğrudan tanka dökebilirsiniz. Balıkları kovadan tanka taşımak için bir ağ da kullanmak isteyebilirsiniz.
    • Balıklarınızı torbalarda taşıdıysanız, torbaları suyun üzerine yerleştirin ve yüzmelerine izin verin. Bu, torbaların içindeki suyun sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olur. Her ikisindeki suyun sıcaklığı benzer olduğunda, balıkları tanka dökebilirsiniz.

Tankın Bakımı

  1. adım 1 depo suyunu balıklar için güvenli bir kaba boşaltın.
    Akvaryum suyunu balıklar için güvenli bir kaba boşaltın. Balıkları ve bitkileri güvence altına aldıktan sonra, tank suyunun yüzde 80'ini balıklar için güvenli bir kovaya veya torbalara koyun. Bu su tankın dibinden değil üstünden alınmalıdır. Bu, yanınızda götüreceğiniz atık miktarını sınırlar.
  2. adım 2 süslemeleri tank suyuna yerleştirin.
    Süsleri tank suyuna yerleştirin. Tankınızda kayalar ve diğer süslemeler varsa, bunları tanktan gelen suyla dolu bir torbaya koyun. Bu, süslerin üzerinde büyüyen faydalı bakterileri koruyacaktır.
    • Bu eşyaları tankın içinde taşımayın. Tank, içindeki eşyalarla birlikte taşınırsa çatlayabilir.
  3. adım 3 filtre ortamınızı düzgün bir şekilde paketleyin.
    Filtre medyanızı düzgün bir şekilde paketleyin. Filtre medyanızı taşıma şekliniz ne kadar uzağa gideceğinize bağlıdır. Tankın uzun süre ayrı kalmayacağı kısa taşınmalarda filtre malzemesini temiz, kimyasal içermeyen, kapalı bir kaba koyun. Temizlemeyin.
    • Uzun taşınmalarda filtreyi temizleyebilir ve varış noktasına ulaştığınızda yeniden yerleştirebilirsiniz. Filtreyi atıp yeni bir tane almak da isteyebilirsiniz.
  4. adım 4 akvaryumunuzu tekrar bir araya getirin.
    Akvaryumunuzu tekrar bir araya getirin. Gideceğiniz yere vardığınızda, akvaryumunuzu eskisi gibi bir araya getirmelisiniz. Süsleri ve kayaları tankın içine yerleştirin ve ardından tanktan aldığınız suyla doldurun. Tüm filtreleri, ısıtıcıları ve pompaları değiştirin. Ardından, canlı bitkileri akvaryuma geri yerleştirin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    'Uzun mesafeli taşınma 'yı tanımlayabilir misiniz?
    Uzun mesafeli bir taşınma, varış için birkaç saat gerektiren bir taşınmadır. Ancak bu sadece bu makale için geçerlidir.
  • Soru
    Balıkları çok soğuk bir sıcaklıktan çok daha sıcak bir sıcaklığa taşıyoruz. Herhangi bir öneriniz var mı?
    Çoğu balık kendi güvenli aralığında alışabilir. Sıcaklık değişiklikleri kademeli olmalıdır ve onları taşıdığınıza göre zaten bir miktar değişiklik geçirmiş olacaklardır. Ev sıcaklığınız genel olarak daha sıcak olacaksa, tank ısıtıcılarınızın aynı sıcaklığı korumak için daha az çalışması gerekecektir.
  • Soru
    Balıklar tanka taşınmadan önce torbada ne kadar süre güvenle kalabilir?
    Bir ya da iki günden fazla değil.

İpuçları