Vizon Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sulak alan ekosisteminin dengede tutulması için yakalama hayati önem taşımaktadır. Yakalama, çok hızlı bir şekilde aşırı çoğalabilen vizon popülasyonlarının yönetilmesine yardımcı olur. Vizonları yakalamak diğer kürk taşıyıcıları kadar zor olmasa da, yine de bir zorluk teşkil ederler. Vizonlar doğal olarak meraklı yaratıklardır ve başarılı tuzakçılar onları yakalamak için bu merakı kullanırlar.

Adımlar

Yakalama için Hazırlık

  1. adım 1 seyahat alışkanlıklarını öğrenin.
    Seyahat alışkanlıklarını öğrenin. Minkler çoğu kürklü hayvandan daha fazla seyahat eder, bir gecede on mil kadar yol kat ederler. Normalde belirli bir rota izlerler. Su alanlarına her yaklaştıklarında genellikle aynı noktaları ziyaret ederler. Bir vizonun seyahat alışkanlıklarını öğrenmek onu tuzağa düşürmenizi kolaylaştıracaktır.
  2. adım 2 canlı ya da ölümcül tuzağa karar verin.
    Canlı ya da ölümcül tuzağa karar verin. Canlı tuzaklar vizonu öldürmeden yakalar. Öldürücü tuzaklar vizonu yok eder. Kullanacağınız tuzak türünü seçerken, canlı ve muhtemelen çok sinirli bir vizonla mı uğraşmak istediğinize yoksa tuzağın vizonu yok etmesini mi istediğinize karar verin.
    • Vizonlar üzerinde ölümcül tuzakların kullanımına ilişkin eyalet yönetmeliklerinizi kontrol edin.
  3. adım 3 tuzağınıza karar verin.
    Setinize karar verin. Set, vizonu tuzağınıza çekmek için kullanacağınız şeydir. En yaygın setler ya vizonu yem kullanarak karanlık bir deliğe çeker (cep seti) ya da vizonu yollarında yakalar (kör set).
  4. adım 4 tuzağınızı seçin.
    Tuzağınızı seçin. Ortama göre seçilebilecek farklı tuzak türleri vardır. Vücudu kavrayan bir tuzak, hayvanın başının, boynunun veya gövdesinin tuzağın açıklığına girmesine izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Bu tuzak, çenelerini vücudun etrafına sıkıştırarak vizonu tutar. Uzun yaylı veya helezon yaylı gibi ayaklı tuzak, vizonu ayağından tutan çelik çeneli bir tuzaktır.
    • No. 11 çift uzun yay, No. 1 ½ helezon yay veya No. 110 Conibear gövde tutucu tuzak kullanın. Bu tuzaklar vizonu yakalamada ve öldürmede en etkili tuzaklardır.

Daldırma Tekniğini Kullanma

  1. adım 1 tuzaklara yakalanan vizonları yok etmek için bu tekniği kullanın.
    Tuzaklara yakalanan vizonları yok etmek için bu tekniği kullanın. Suya batırma tekniği, vizonu insancıl bir şekilde boğmak ve tuzakçının hayvanı göndermesini önlemek için kullanılır. Bu, tuzak setlerinizdeki vizonları öldürmenin en yaygın yoludur. Bu teknik, vizonun tuzaktan kaçmaya çalıştığında yeniden yüzeye çıkmasını engeller.
  2. adım 2 bir ayaklı tuzak kullanın.
    Bir ayaklı tuzak kullanın. Bir dayanak tuzağı vizonun kaçma ihtimalini azaltır. Dayanak tuzağı vizona sınırlı miktarda hareket özgürlüğü verdiğinden, daldırma tekniği için idealdir.
  3. adım 3 tuzağınızı yerleştirin.
    Tuzağınızı yerleştirin. Tuzağı, kullandığınız sete göre uygun yere yerleştirin.
  4. adım 4 tuzak zincirinizin ucuna bir kayar kilit takın.
    Tuzak zincirinizin ucuna bir sürgülü kilit takın. Kilidin telden aşağı serbestçe kaymasını engelleyecek hiçbir engel olmadığından emin olun. Kayar kilitler vizonun kıyıya geri dönmesini engeller. Vizon kıyıdan daha fazla yukarı çıkamayacağını anladığında derin suya doğru yönelecektir. Kilit vizonu takip edecek ve yüzeye çıkmasını engelleyecektir.
  5. adım 5 suyun derinliklerine bir çapa yerleştirin.
    Suyun derinliklerine bir çapa yerleştirin. Çapanın vizonu tamamen suya batıracak kadar derin olduğundan emin olun. Çapa olarak kaya veya kazık gibi ağır bir nesne kullanın. Çapayı güvenli ve sabit olacak şekilde dere veya nehir yatağına gömün. Vizonun çapayı hareket ettirmesini ve kendini serbest bırakmasını önleyecek kadar ağır olmasını istersiniz.
    • Ortalama olarak, kazığın suyun altında 12 ila 18 inç (30,5 ila 45,7 cm) olması gerekir.
  6. adım 6 çapayı tel ile sarın.
    Çapayı tel ile sarın. Telin çapanın etrafına sıkıca sarıldığından emin olun, böylece tuzak açıldığında çözülmez.
  7. adım 7 teli kıyı şeridine getirin.
    Teli kıyı şeridine getirin. Kayar kilidi telin üzerine yerleştirin. Kayar kilidin doğru yöne baktığından emin olun. Kilidin telden aşağıya, derin suya doğru kaymasını istiyorsunuz.
  8. adım 8 telin serbest ucunu bir kazığa bağlayın.
    Telin serbest ucunu bir kazığa bağlayın. Kazığı setinizin yakınındaki kıyıya çakın. Kaydırma telinin sıkı olduğundan emin olun.

Cep setinin yapılması

  1. adım 1 vizonu tuzağınıza çekmek için bu seti kullanın.
    Vizonları tuzağınıza çekmek için bu seti kullanın. Bu set, vizonları yem kullanarak tuzağınıza çekmek için tasarlanmıştır. Cep setleri bir nehir kıyısına kazılmış küçük bir delik veya cep kullanır.
  2. adım 2 uygun bir kıyı bulun.
    Uygun bir kıyı bulun. Kıyının yukarı ve aşağı doğru düz olduğundan emin olun. Kıyı aynı zamanda dik olmalıdır, böylece vizon tuzağınızdan kaçarken üstten uzanıp yemi yakalayamaz.
  3. adım 3 kıyıya bir cep kazın.
    Kıyıya bir cep kazın. Cebin tabanı su seviyesinin 5 santim altında olacaktır. Cebi 1 ila 2 fit (0,30 ila 0,61 m) kadar bankanın içine doğru uzatın ve üst toprağa doğru açı yaptığından emin olun. Çukurun çapı yaklaşık beş ila altı inç olmalıdır.
    • Cebi kolayca kazmak için bir kürek veya küçük bir kürek kullanın.
  4. adım 4 cebin üzerine büyük bir dal veya küçük bir ağaç gövdesi yerleştirin.
    Cebin üzerine büyük bir dal veya küçük bir ağaç gövdesi yerleştirin. Dalı yerinde tutmak için ağır bir nesne kullanın. Bu aynı zamanda vizonun cebin üzerine uzanmasını ve yemi kapmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
  5. adım 5 yemi yerleştirin.
    Yemi yerleştirin. Yeminiz ya taze bir balık ya da bir misk sıçanı leşi olmalıdır. Yemi deliğin derinliklerine, en arkaya doğru yerleştirin. Yemi bir sopa gibi küçük bir şeyle deliğe saplayın ve yemi deliğin duvarına doğru itin. Bu, vizonun yeme ulaşmak için deliğin daha derinlerine inmesini sağlayacaktır.
    • Yem olarak balık yağı veya rakun bezleri de kullanabilirsiniz.
  6. adım 6 tuzağı yerleştirin.
    Tuzağı yerleştirin. Tuzak deliğin ağzında olmalıdır. Tuzağı girişe yerleştirmek, vizonun deliğin içine kadar girmemeye karar vermesi halinde tuzağa düşmesini sağlar. Vücut kapanı ya da ayaklı tuzak kullanın. Eğer ayaklı tuzak kullanıyorsanız, vizonu anında boğacak şekilde ayarlanmalıdır.
    • Köpeklerin girdiği bir bölgedeyseniz et yemi veya rakun bezi yemleri kullanmayın. Tuzağı cebin en arkasına yerleştirin. Cebin alçak dalların veya açıkta kalan ağaç köklerinin altında olduğundan emin olun. Bu, köpeklerin tuzaktan kaçınmasını sağlayacaktır.
  7. adım 7 kokunuzu ortadan kaldırın.
    Kokunuzu ortadan kaldırın. Vizonlar doğal olarak meraklı olsalar da aynı zamanda temkinlidirler. Vizonların çok güçlü bir koku alma duyusu vardır ve kokunuzu alırlarsa tuzaktan kaçınacaklardır. Tuzağı etkili kılmak için tüm insan kokusunu tuzaktan uzaklaştırmak istersiniz. İnsan kokusunu ortadan kaldırmak için setin etrafına vizon idrarı dökün.

Kör Setlerin Kullanımı

  1. adım 1 bu seti bir vizonu pistleri boyunca tuzağa düşürmek için kullanın.
    Bir vizonu pistleri boyunca tuzağa düşürmek için bu seti kullanın. Bu set, vizonun seyahat yolları boyunca yerleştirilmiş bir tuzak kullanır. Vizon gece turlarını yaparken farkında olmadan tuzağa basacaktır. Cep tuzaklarının aksine, kör tuzaklarda yem ya da yemleme kullanılmaz.
  2. adım 2 görünür bir vizon gezinti noktası seçin.
    Görünür bir vizon seyahat noktası seçin. Vizonların bölgede hareket ettiğine dair izler, dışkılar ve diğer işaretleri arayın. Islak bir kör nokta için, bu alan muhtemelen bir bankanın yakınında, eğimli bir kütüğün altında, bir kayanın etrafında veya su kenarındadır. Kuru bir kör nokta için vizonun karada iz bıraktığı yeri arayın.
    • Kara izini görmek zor olsa da, kıvrılmış otlara, vizon kokusuna ve izlere bakarak bulabilirsiniz.
  3. adım 3 sığ bir çukur kazın.
    Sığ bir çukur kazın. Sığ bir çukura bir ayaklı tuzak yerleştirip kurun ve çamura sıkıca gömüldüğünden emin olun. Üzerini yaprak, çimen ve toprakla hafifçe örtün. Eğer ıslak bir kör tuzaksa, tuzağı su yüzeyine yakın tutarak su yatağına doğru itin.
    • Bir No. 110 Conibear tuzağı kuru bir kör set için iyi çalışır.
    • Bir No. 1½ helezon yay, ıslak bir perde seti için iyi çalışır.
  4. adım 4 vizonun içine düşmesi için tuzağı gizleyin.
    Vizonun içine düşmesi için tuzağı gizleyin. Tuzağı yerdeki bitkilerle hafifçe örterek gizleyebilirsiniz. Alanın rahatsız edilmemiş gibi görünmesi önemlidir.
  5. adım 5 vizonu daraltın's path.
    Vizonun yolunu daraltın. Vizonun tuzağınıza giden yolunu daraltmak için taş ve sopa kullanın. Bu, tuzağınıza girmesini sağlamaya yardımcı olacaktır.
    • Vizonun yolu boyunca doğal darboğazlar arayın. Bu, vizonun tuzağınızdan geçmesini kolaylaştıracaktır.
  6. adım 6 kokunuzu ortadan kaldırın.
    Kokunuzu ortadan kaldırın. Vizonlar doğal olarak meraklı olsalar da aynı zamanda temkinlidirler. Vizonların çok güçlü bir koku alma duyusu vardır. Tuzağı etkili kılmak için tüm insan kokusunu ortadan kaldırmak istersiniz. İnsan kokusunu ortadan kaldırmak için setin etrafına vizon idrarı dökün.

Canlı Tuzak Kullanımı

  1. adım 1 vizonu kendiniz yakalayıp göndermeyi planlıyorsanız canlı bir tuzak kullanın.
    Vizonu kendiniz yakalayıp göndermeyi planlıyorsanız canlı bir tuzak kullanın. Köpekler gibi hedef olmayan hayvanları öldürmekten kaçınmak için bu yöntemi kullanın. Vizonu yakalamak için bir kafes kapana veya canlı kapana ihtiyacınız olacaktır.
  2. adım 2 uygun bir nokta bulun.
    Uygun bir yer bulun. Diğer setlerdeki konumlardan farklı olarak, vizonun boğulmayacağı bir nokta bulmak istersiniz. Bölgede vizon işaretleri arayın.
    • Kapanı açık alanlardan uzağa yerleştirin. Bu, hırsızlığı, vandalizmi ve hayvanın sıkıntı çekmesini önleyecektir.
  3. adım 3 bir çukur kazın.
    Bir çukur kazın. Deliğin karanlık ve derin olduğundan emin olun. Vizonlar meraklı yaratıklardır ve deliğe doğru çekileceklerdir. Deliğin kafesi taşıyacak kadar büyük olduğundan emin olun.
    • Alternatif olarak, kafesi önceden var olan bir ine veya deliğe yerleştirebilirsiniz. Vizonu evinizin yakınında yakalıyorsanız, kafesi evin altı gibi karanlık bir alana yerleştirin.
  4. adım 4 kafesi sabitleyin.
    Kafesi sabitleyin. Kafesi toprağın derinliklerine bastırın ya da dengesini sağlamak için kısmen gömün. Kafesin içine bir çapa (kaya gibi) yerleştirmeyi düşünün, böylece vizon girdiğinde devrilmeyecek veya teklemeyecektir.
    • Tuzağı yere sabitlemek için kazık veya mandal da kullanabilirsiniz
  5. adım 5 kafesi kamufle edin.
    Kafesi kamufle edin. Bir in gibi görünmesi için kafesi çevredeki bitki örtüsü ve döküntülerle (dallar ve yapraklar gibi) örtün. Basamağı gizlemek için kafesin tabanına toprak, yaprak, dal ve diğer malzemeleri yerleştirin. Eğer yapabiliyorsanız kafesi battaniye gibi karanlık bir şeyle sarın.
  6. adım 6 tuzağı kurun.
    Tuzağı kurun. Çalıştığından emin olmak için birkaç kez çevirin. Bir kalem veya kurşun kalem kullanın, ucunu kafesin yanından geçirin ve kafesi tetiklemek için dişlileri aşağı doğru itin. Kapıların daha hızlı kapanmasını istiyorsanız, kapının üstünde küçük taşlar veya ağırlıklar kullanın.
  7. adım 7 yemi tuzağa yerleştirin.
    Yemi tuzağa yerleştirin. Taze balık veya ölü bir misk sıçanı kullanın. Kafesin arka tarafına yerleştirin.
    • Yem olarak balık yağı veya rakun bezleri de kullanabilirsiniz.
  8. adım 8 sabah tuzağı kontrol edin.
    Sabah tuzağı kontrol edin. Minkler gece yaşayan canlılardır, bu nedenle yakalanmalarını kontrol etmek için en iyi zaman sabahlarıdır. Kafesi her gün kontrol edin. Bu, insanların tuzağı keşfetmesini önlemeye yardımcı olur. Ayrıca vizonu gün boyunca ışıktan ve sıcaktan uzak tutacaktır.

Vizonun Gönderilmesi

  1. adım 1 ateşli silah yerine havalı tüfek kullanın.
    Ateşli silah yerine havalı tüfek kullanın. Vizonu tuzağından çıkarmadan ve zapt etmeye çalışmadan önce havalı tüfeği hazırlayın. Hayvan zaptedilene kadar silahı doldurmayın. Emniyeti sadece ateş etmeye hazır olduğunuzda açın.
  2. adım 2 vizonu zapt edin.
    Vizonu zapt edin. Vizonu hareketsiz tutmak için kafesin yan tarafına veya tavanına sıkıca bastırmak için iki kontrplak tarak kullanın. Doğru bir insancıl atış yapabilmek için vizonu hareketsiz tutmak istersiniz.
  3. adım 3 silahı hedefleyin.
    Silahı nişan alın. Silahın namlusunu vizonun kafasından birkaç santim uzakta tutun. Silahın namlusu kafatasına dik olmalıdır.
    • Vizonun kafatasının orta çizgisine nişan almaktan kaçının çünkü kafatası çok güçlüdür.
  4. adım 4 vizonu vurun.
    Vizonu vurun. Tek bir atış vizonu öldürmelidir. İkinci bir atış gerekiyorsa, kafatası ile boynun birleştiği yerde bulunan beyin sapını hedef alarak mümkün olduğunca hızlı ve güvenli bir şekilde ateş edin.
  5. adım 5 ölümü onaylayın.
    Ölümü onaylayın. Vizonun ölüp ölmediğini çöktüğünde anlayabilirsiniz Diğer göstergeler karkasın tonik (kasların kilitlenip kasılması anlamına gelir) veya gevşemiş olmasıdır. Vizonun sabit, sırlı bir ifadesi varsa ve kornea refleksleri yoksa, bu onun gönderildiğini gösterir.
    • Bir dakikalık bir aradan sonra konvülsiyonlar meydana gelebilir.
  6. adım 6 havalı tüfeği boşaltın ve emniyeti kontrol edin.
    Havalı tüfeği boşaltın ve emniyetini kontrol edin. Ölümü onayladıktan sonra, havalı tüfeği boşaltın ve emniyeti açın.
  7. adım 7 vizonu imha edin.
    Vizonu imha edin. Karkasın nasıl bertaraf edileceğini öğrenmek için yerel yönetmelikleri ve yakalama yönetmeliklerini kontrol edin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Vizon bir gelincik türü müdür?
    Farklı türlerdir, ancak her ikisi de gelincik ve stoat ile birlikte aynı cinsin (Mustela) bir parçasıdır.

Video

İpuçları

  • Tuzakları her gün kontrol edin.
  • Vizon yakalamak için eyalet yönetmeliklerinizi kontrol edin. Vizonlar çoğu eyalette koruma altındadır ve sadece belirlenen mevsimlerde yakalanabilirler. Bununla birlikte, bir vizon mülkünüze zarar veriyorsa, çoğu eyalette onları kontrol etmek için hükümler vardır. Sezon dışında ölümcül bir kontrol seti kullanmadan önce eyalet yönetmeliklerini kontrol edin.
  • Tuzaklarınızı iyi gizlemek sadece vizonları kandırmakla kalmayacak, aynı zamanda tuzak hırsızlarının onları fark etmesini de önleyecektir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir No. 11 çift uzun yay, No. 1 ½ helezon yay veya bir #110 Conibear gövde kavrama kapanı
  • Vizonu canlı yakalamayı planlıyorsanız bir kafes tuzağı
  • Cep setleri için bir kürek veya küçük bir kürek
  • Kazık veya ağır kaya gibi bir çapa
  • Tel
  • Yem için taze balık veya misk sıçanı leşi
  • Balık yağı ya da rakun bezi olan bir yem
  • Vizonu kendiniz öldürmeyi planlıyorsanız bir havalı tüfek
  • Vizonu zapt etmek için kontrplak taraklar
  • Kokunuzu gizlemek için vizon idrarı