Arı Sokması Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bahçenizde vakit geçirmek veya parkta arkadaşlarınızla takılmak öğleden sonrayı geçirmek için harika bir yoldur - ta ki keskin bir dürtme hissedip bir arı tarafından sokulduğunuzu fark edene kadar. Arı sokmaları nispeten yaygındır ve hızlı hareket ettiğiniz sürece gününüzü mahvetmek zorunda değilsiniz. Burada, sokulduğunuzda ne yapacağınızı bilmeniz için en iyi seçeneklerden bazılarını bir araya getirdik.

Adımlar

İğneyi hemen çıkarın.

  1. i̇ğneyi dışarı çıkarmak için parmaklarınızı veya bir kredi kartının kenarını kullanın.
    İğneyi dışarı çıkarmak için parmaklarınızı veya bir kredi kartının kenarını kullanın. İğnenin cildinizde kırılmadığından emin olmak için yanlara doğru fiske vurun. İğnenin içinde hala zehir vardır - mümkün olduğunca çabuk çıkarmak kan dolaşımınıza giren zehir miktarını sınırlar. Kan dolaşımınızda ne kadar az zehir olursa, tepkiniz de o kadar hafif olacaktır.
    • İğneyi sıkmamaya özen gösterin, bu daha fazla zehir salabilir ve iğneyi çıkarma amacınızı boşa çıkarabilir.
    • İğne görmüyorsanız, bu sizi muhtemelen bir bal arısı yerine sarı ceket, eşek arısı veya yaban arısı tarafından sokulduğunuz anlamına gelir. Sadece bal arıları iğnelerini kaybeder, diğerleri sağlam kalır.

Bölgeyi sabun ve soğuk suyla yıkayın.

  1. bölgeyi yıkamak zehir ve bakteri kalıntılarını temizler.
    Bölgeyi yıkamak, kalan zehir ve bakterileri temizler. Sokmanın etrafında bulunan herhangi bir kir veya bakteri enfeksiyona yol açabilir, bu nedenle daha fazla tedavi etmeye çalışmadan önce bölgenin temiz olduğundan emin olmak önemlidir. Soğuk su da sokmadan kaynaklanan ağrı ve iltihaplanmayı hafifletmeye yardımcı olabilir.
    • Olası bir alerjik reaksiyondan endişe ediyorsanız, şişmiş bölgeyi yıkadıktan sonra bir kalemle dikkatlice işaretleyin, böylece herhangi bir yayılmayı takip edebilirsiniz.

Mümkün olan en kısa sürede bir antihistaminik alın.

  1. benadryl gibi oral antihistaminikler tüm sisteminizi rahatlatır.
    Benadryl gibi oral antihistaminikler tüm sisteminizi rahatlatır. Daha önce arı sokmasına karşı ciddi bir alerjik reaksiyon göstermemiş olsanız bile, ağızdan alınan bir antihistaminik yardımcı olabilir. Vücudunuzun alerjik reaksiyonunu azaltarak, daha az ağrı ve kaşıntıyla başa çıkmanız gerekecektir.
    • Ağızdan alınan bir antihistaminik, daha ciddi olabilecek bir reaksiyonu da köreltebilir; ancak bunu sokulduktan sonra mümkün olan en kısa sürede alırsanız.

Etkilenen bölgeyi yükseltin.

  1. etkilenen bölgeyi kalbin üzerine yükseltmek şişmeyi azaltabilir.
    Etkilenen bölgeyi kalbin üzerine kaldırmak şişmeyi azaltabilir. Sokmanın yerine bağlı olarak, şişme miktarı endişe verici görünebilir. Ancak genellikle endişe edilecek bir durum değildir ve genellikle birkaç saat içinde geçer.
    • Örneğin, elinizi sokarsanız, eliniz normal boyutunun iki katına kadar şişebilir! Kötü görünse de, genellikle endişe edilecek bir durum değildir. Elinizi yükseltmek şişliğin daha hızlı inmesine yardımcı olacaktır.

Şişliği azaltmak için soğuk paket kullanın.

  1. bir buz torbasını havluya sarın ve doğrudan iğnenin üzerine yerleştirin.
    Bir buz torbasını havluya sarın ve doğrudan iğnenin üzerine yerleştirin. Bir torba dondurulmuş sebze de kullanabilirsiniz. Sadece donmuş hiçbir şeyi doğrudan cildinize koymadığınızdan emin olun. Buz torbasını 10-15 dakika beklettikten sonra çıkarın. Eğer sizi biraz rahatlatırsa bunu her birkaç saatte bir tekrarlayabilirsiniz.
    • Şişlik vücudunuzun diğer bölgelerine, özellikle de yüzünüze veya boynunuza yayılırsa, bu alerjik bir reaksiyonun işareti olabilir. Acil servisi arayın ya da mümkün olduğunca çabuk bir acil servise veya acil bakım kliniğine gidin.

Daha fazla rahatlama için ev ilaçlarını deneyin.

  1. genellikle kilerinizde bulunan temel malzemeler ağrı ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
    Genellikle kilerinizde bulunan temel ürünler ağrı ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Daha çok kendin yap diyen biriyseniz, bu ev ilaçları arı sokması durumunda başvuracağınız yöntemler haline gelebilir. Aşağıdakilerden herhangi birini denemekten çekinmeyin ve yardımcı olup olmadıklarına bakın:
    • Kabartma tozu ve suyu karıştırarak bir macun oluşturun. Etkilenen bölgeyi kaplayın ve 15-20 dakika bekletin, ardından durulayın.
    • Bir macun oluşturmak için baharatsız et yumuşatıcı ve suyu karıştırın. Tıpkı karbonat macunu gibi, 15-20 dakika boyunca iğnenin üzerinde bırakın, ardından durulayın.
    • Bir çay poşetini ıslatın, ardından arı sokmasına dayayın. Orada 15-20 dakika bekletin, ardından bölgeyi sabun ve ılık suyla yıkayın.

Ağrı için reçetesiz satılan bir ağrı kesici ilaç alın.

  1. ağrıyı hafifletmek için asetaminofen (tylenol) veya ibuprofen (advil, motrin) deneyin.
    Ağrıyı hafifletmek için asetaminofen (Tylenol) veya ibuprofen (Advil, Motrin) deneyin. Arı sokmaları acı verici olabilir, ancak bu temel OTC ağrı kesiciler yardımcı olabilir! Şişenin üzerindeki dozaj talimatlarına uyun - doktorunuz size söylemediği sürece bundan fazlasını almayın.
    • Ağrı için daha güçlü bir şeye ihtiyacınız olmamalıdır. İhtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, bir acil bakım kliniğine gidin ve önce bir doktorun durumunuzu değerlendirmesini sağlayın.

Kaşıntıyı hafifletmek için hidrokortizon krem kullanın.

  1. hidrokortizon ve antihistaminik kremler cildi uyuşturur ve kaşıntıyı yatıştırır.
    Hidrokortizon ve antihistaminik kremler cildi uyuşturur ve kaşıntıyı yatıştırır. Arı sokmasını kaşımak, zehri yayarak ve potansiyel olarak enfeksiyona yol açarak durumu daha da kötüleştirebilir. Kaşıma dürtüsüne karşı koyabiliyorsanız, soğuk bir tabaka Benadryl krem veya kalamin losyonu uygulamak yardımcı olacaktır. Bu kremlerin çoğu, semptomları kaynağında azaltmak için bir antihistaminik ile topikal bir steroidi birleştirir.
    • Ayrıca bölgeyi temiz tutmak ve kaşıma isteğinizi azaltmak için hafif bir bandajla kapatabilirsiniz.

Alerjik reaksiyon belirtilerine karşı dikkatli olun.

  1. alerjik reaksiyon derhal tedavi edilmediği takdirde hayati tehlike oluşturabilir.
    Alerjik bir reaksiyon, derhal tedavi edilmediği takdirde hayati tehlike oluşturabilir. Geçmişte hiç reaksiyon göstermemiş olsanız bile arı sokmasına karşı alerjiniz olabilir; bu nedenle sokulduğunuzda belirtilere karşı her zaman dikkatli olun. Şunlar için tetikte olun:
    • Baş dönmesi veya karıncalanma hissi
    • Sokma yerinin ötesinde kurdeşen veya kaşıntı
    • Şişmiş dudaklar veya dil
    • Nefes almada zorluk

Alerjiniz varsa acil servisleri arayın.

  1. alerjik bir reaksiyon geçirirseniz, her saniye önemlidir.
    Alerjik bir reaksiyon geçiriyorsanız, her saniye önemlidir. Anafilaksi nefes almanızı engelleyebileceğinden, acil sağlık ekibinin kalp masajı yapması gerekebilir. Ayrıca iltihaplanmayı azaltacak ve vücudunuzun alerjik tepkisini hafifletecek antihistaminikler ve kortizon enjekte edebilirler.
    • Alerjik bir reaksiyon geçirdiğinizde, doktorunuz muhtemelen EpiPen gibi bir acil durum epinefrin otoenjektörü reçete edecektir. Bunu her zaman yanınızda bulundurduğunuzdan emin olun, özellikle de dışarıda vakit geçirecekseniz.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bir arı tarafından sokulmaktan nasıl kaçınabilirim?
    Arılara vurmadığınızdan emin olun. Sadece arıdan kaçının, yoldan çekilin ve ondan uzaklaşın. Eğer arı agresif davranıyorsa, uzaklaşmaya devam edin ve böcekle aranıza mesafe koyun.
  • Soru
    Bal arısı sokmasının etkilerinin ortaya çıkması ne kadar sürer?
    Bu güzel bir soru. Çoğu zaman kişi sokmanın çok kötü olmadığını düşünür, ancak daha sonra dışa doğru yayılmaya başlar. Bu yüzden bölgeyi bir kalemle işaretlemek iyidir. Aradan saatler geçmesine rağmen sokma hala geçmemiş olabilir.
  • Soru
    Krem ve sirkeden dolayı bölge batarsa ne yapmalıyım?
    Bölgeyi soğuk suyla iyice yıkamanızı ve ardından kurumasını beklemenizi tavsiye ederim.

Video

İpuçları

  • Arılara ve diğer böceklere bolca yer verin ve sokulmamak için çiçeklerden uzak durun. Arı hareketliliği görürseniz, sakin bir şekilde bölgeden uzaklaşın.
  • Sizi çiçek sanabilecek arıları çekmemek için kokusuz losyonlar ve kozmetikler kullanın.

Uyarılar

  • Kızarıklık veya şişliğin yayıldığına dair işaretlere dikkat edin, bu bir enfeksiyona işaret edebilir. Enfekte arı sokmaları nadiren görülse de, enfekte olursa temizlemek için bir tur antibiyotiğe ihtiyacınız olacaktır.