Tırtıl Sokması Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tırtıllar sevimli ve izlemesi eğlenceli olsalar da, sizi kötü bir şekilde sokma potansiyeline de sahiptirler. Tırtıl sokmaları küçük semptomlara neden olabilir veya potansiyel olarak tehlikeli bir alerjik reaksiyon başlatabilir. Tırtıl sokmalarını tedavi etmek için sokma bölgesini temizlemeniz, sokma semptomlarını tedavi etmeniz ve semptomlar şiddetli hale gelirse bir tıp uzmanına danışmanız gerekir. Sonunda, tırtıl sokmasından daha kolay kurtulacaksınız.

Adımlar

Sokma Bölgesinin Temizlenmesi

  1. adım 1 tırtılı dokunmadan çıkarın.
    Tırtılı dokunmadan çıkarın. Tırtıl hala cildinizdeyse, tırtılı almak ve çıkarmak için pense, cımbız veya kalın eldivenler kullanın. Tırtılı asla çıplak ellerinizle çıkarmaya çalışmayın çünkü sizi tekrar sokabilir.
    • Tırtıl sokmaları, kıllara benzeyen küçük dikenlerinden kaynaklanır. Bu yüzden parmaklarınızla dokunmaktan kaçınmanız çok önemlidir.
  2. adım 2 dikenleri deriden çıkarmak için bant kullanın.
    Dikenleri deriden çıkarmak için bant kullanın. Seloteyp, koli bandı veya benzer bir şey alın. Sokma bölgesinin üzerine yerleştirin, ardından hızla çıkarın. Bant, cildinizde kalan zehirli tüyleri veya dikenleri yakalayacaktır. Bu, sokma belirtilerini en aza indirmek ve başka sokmaları önlemek için önemlidir.
    • Kılları veya dikenleri çıkarmak için bir bandajın yapışkan kısmını da kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 bölgeyi yıkayın.
    Bölgeyi yıkayın. Bölgeyi iyice yıkamak için sabun ve ılık su kullanın. Ayrıca çevredeki alanı da yıkayın. Son olarak, zehir veya iğnelerle temas etme ihtimaline karşı her iki elinizi de iyice yıkadığınızdan emin olun.

Belirtilerin Tedavisi

  1. adım 1 karbonat ve su macunu uygulayın.
    Karbonat ve su macunu uygulayın. Bir çorba kaşığı karbonatı bir ila iki çorba kaşığı ılık suyla karıştırın. Macunu sokmanın olduğu bölgeye bolca uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Kabartma tozu macunu kaşıntıyı ve diğer rahatsızlıkları azaltmalıdır. Macunu her birkaç saatte bir tekrar uygulayın.
  2. adım 2 hidrokortizonlu krem kullanın.
    Hidrokortizonlu krem kullanın. Kabartma tozu semptomlarınızı hafifletmezse, kabartma tozu macununu durulayın ve ardından bol miktarda hidrokortizon kremi uygulayın. Kremin oturmasına izin verin. Sokulan bölgeyi yatıştırması bir saat kadar sürebilir. Kremi ürün üzerindeki talimatlara göre tekrar uygulayın.
  3. adım 3 antihistaminik bir krem deneyin.
    Bir antihistaminik krem deneyin. Hidrokortizon krem de başarısız olursa, iyice yıkayın ve ardından bol miktarda antihistaminik krem uygulayın. Bir fark görüp görmediğinizi anlamak için yarım saat kadar bekleyin. Birçok durumda, antihistaminik kremlerin tırtıl sokması semptomlarını yatıştırmada etkisiz olduğu kanıtlanmıştır, ancak kremin sizin için işe yaradığını görebilirsiniz.
  4. adım 4 soğuk kompres uygulayın.
    Soğuk kompres uygulayın. Karbonat macunu veya krem uyguladıktan sonra, sokma bölgesine soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Her seferinde 10 ila 20 dakika boyunca sokma bölgesine bir torba buz veya dondurulmuş sebze yerleştirin. Soğuk kompresi her bir veya iki saatte bir tekrar uygulayın.

Tıbbi Yardım Alma

  1. adım 1 ciddi semptomların gelişip gelişmediğini izleyin.
    Ciddi semptomların gelişip gelişmediğini izleyin. Tırtıl sokmaları çeşitli semptomlara yol açabilir. Tırtılın türüne ve sahip olabileceğiniz alerjilere bağlı olarak belirtiler çok hafif veya çok şiddetli olabilir. Yaygın semptomlar şunları içerir:
    • Kaşıntı ve kontakt dermatit, kabarcıklar, yaralar, küçük kırmızı şişlikler, ağrı
    • Akut konjonktivit, eğer kıllar göze nüfuz ederse
    • Kızarıklık ve kurdeşen
    • Nefes almada zorluk
    • Mide bulantısı ve kusma
    • Güney Amerika Lonomia tırtılı ile temastan sonra kanama ve böbrek yetmezliği meydana gelebilir.
  2. adım 2 kötüleşen semptomlar yaşarsanız doktorunuza başvurun.
    Kötüleşen semptomlar yaşarsanız doktorunuza başvurun. Kabarcıklar, büyük yaralar veya yayılan bir döküntü geliştirirseniz, derhal doktorunuza başvurun. Bu önemlidir, çünkü bazı insanlar tırtıl sokmalarına karşı potansiyel olarak ölümcül alerjik reaksiyonlar geliştirebilir.
  3. adım 3 daha fazla bilgi için zehir kontrol merkezini arayın.
    Daha fazla bilgi için Zehir kontrolünü arayın. Bir tırtıl sokmasının nasıl tedavi edileceği hakkında herhangi bir sorunuz varsa, zehir kontrolüne günün veya gecenin herhangi bir saatinde 1-800-222-1222 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Bir zehir uzmanı telefona cevap verecek ve sokma bölgesinin nasıl tedavi edileceği konusunda size tavsiyelerde bulunacaktır.
  4. adım 4 tetanoz aşısı yaptırın.
    Tetanos aşısı olun. Son beş ila 10 yıl içinde tetanoz aşısı yaptırmadıysanız, tırtıl tarafından sokulduktan sonraki 72 saat içinde aşı yaptırmalısınız. Bunun nedeni, sokma/yara bölgesinin bakteri ve enfeksiyona açık hale gelebilmesidir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Tırtıl sokmasından sonra cildimin çok kızarmasını ve kaşınmasını nasıl önleyebilirim?
    Karbonat ve su macunu, soğuk kompres, reçetesiz satılan hidrokortizon ve/veya Benadryl gibi bir kaşıntı önleyici krem denediyseniz, daha güçlü bir krem için birinci basamak doktorunuza veya dermatoloğunuza başvurun. Ağızdan alınan, reçetesiz satılan bir antihistaminik hapı da deneyebilirsiniz. Bir miktar elma sirkesi de rahatlama sağlayabilir.
  • Soru
    Çingene güvesi döküntüleri ölümcül olabilir mi?
    Kısa cevap: muhtemelen hayır. Ortaya çıkan kızarıklık iki haftaya kadar sürebilen rahatsız edici kaşıntıya neden olabilir, ancak çoğu vaka ciddi değildir. Bununla birlikte, herhangi bir döküntü kötüleşiyorsa veya nefes almakta zorlanıyorsanız, acil bakım alınmalıdır.

İpuçları

  • Parlak renkli veya tüylü tırtıllara dokunmayın veya tutmayın.
  • Soktuğunuz yeri kaşımayın.
  • Sokmayı aldığınız coğrafi bölgeyi not edin ve evcil hayvanları ve çocukları bölgeden uzak tuttuğunuzdan emin olun. Olağandışı düzeyde üreme görülmesi halinde yetkilileri uyarın.

Uyarılar

  • Evcil hayvanların veya çocukların, tırtıl kadar küçük bir şey bile olsa, bilinmeyen canlılarla oynamasına asla izin vermeyin. Çocuklara özellikle parlak renkli ve dikenli tırtıllardan kaçınmalarını öğretin - gösterişli renkler ve tüylerden oluşan tepeler genellikle doğanın zehir şifresidir.
  • Sokmayan tırtıllar bile bahçeniz için zararlı olabilir. Ağaçlardaki beyaz, örümcek ağıyla kaplı tırtıl yuvalarına dikkat edin; yaprak dökmeyen torba kurtları ve süngerimsi güve tırtılları parazittir ve ağaçları öldürebilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bant (koli bandı, seloteyp, selofan bant) veya ticari bir yüz kabuğu
  • Kabartma tozu (soda bikarbonatı) ve su macunu
  • Buz torbası veya dondurulmuş gıda (Soğuk veya dondurulmuş herhangi bir şey iş görür)
  • Temiz su ve sabun
  • Ağrı kesici
  • Soğuk kompres
  • Hidrokortizonlu krem
  • Antihistaminik krem