Ateş Karıncası Sokması Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ateş karıncası sokmaları acı verici ve tahriş edici olabilir, ancak çoğu insan bunlar için tıbbi tedaviye ihtiyaç duymaz. Neyse ki, acı ve kaşıntıyı azaltmak ve sokmanızın mümkün olduğunca hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler vardır. Bununla birlikte, nadir durumlarda ateş karıncası sokmalarına karşı alerjik olmak mümkündür. Ateş karıncası tarafından sokulmakla ilgili aklınıza gelebilecek bazı soruların yanıtlarını bir araya getirdik.

Adımlar

Ateş karıncası ısırıklarına ne sürülür?

  1. adım 1 20 dakika açık, 20 dakika kapalı soğuk kompres uygulayın.
    20 dakika açık, 20 dakika kapalı soğuk kompres uygulayın. Soğuk kompres şişliğin azalmasına yardımcı olabilir. Soğuk kompresi etkilenen bölgeye 20 dakika boyunca tutun, ardından çıkarın ve bölgeyi 20 dakika dinlendirin. Cildiniz daha iyi hissedene ve daha az şişene kadar işlemi tekrarlayın.
    • Plastik bir torbayı buz küpleriyle doldurarak soğuk kompres yapın. Bir bezi akan soğuk suyun altında ıslatın, ardından buz torbasının etrafına sarın. Bezi doğrudan cildinize bastırın.
  2. adım 2 kaşıntıyı hafifletmek için hidrokortizonlu krem kullanın.
    Kaşıntıyı hafifletmek için hidrokortizonlu krem kullanın. Hidrokortizonlu kremi herhangi bir eczaneden veya eczaneden reçetesiz olarak satın alın. İyileşirken kaşıntıyı ve tahrişi azaltmak için ısırıldığınız yere biraz sürün.
    • Kaşıntıyı tedavi etmek için kalamin losyonu da kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 isırılan yeri su ve kabartma tozu ile hazırladığınız bir macunla ovmayı deneyin.
    Sokmayı su ve karbonattan yapılmış bir macunla ovmayı deneyin. Bu, kaşıntı, şişme ve kızarıklığı azaltmak için işe yarayabilecek bir ev ilacıdır. Bir macun oluşturmak için eşit miktarda kabartma tozu ve suyu karıştırın. Belirtileriniz iyileşene kadar macunu günde birkaç kez ısırıklarınıza uygulayın.

Ateş karıncası ısırıkları için hangi ilacı alabilirim?

  1. kaşıntıyı hafifletmek için ağızdan bir antihistaminik alın.
    Kaşıntıyı hafifletmek için ağızdan bir antihistaminik alın. Alerjileri tedavi etmek için kullanılan herhangi bir antihistaminik kaşıntıyı azaltabilir. Gerektiğinde her 8 ila 12 saatte bir 1 hap alın.

Ateş karıncası ısırıkları ne kadar sürer?

  1. adım 1 i̇lk ağrı ve yanma 10 dakika kadar sonra azalır.
    İlk ağrı ve yanma 10 dakika kadar sonra azalır. Bir ateş karıncası sizi soktuğunda, daha az ağrılı bir arı sokması gibi hissedersiniz. Acı hissi kendiliğinden geçer ve bundan sonra cildiniz kaşınmaya başlar. Bu kaşıntı sokmadan sonra haftalarca sürebilir.
    • Isırılan bölgedeki şişliğin ilk 24 saat boyunca artmaya devam etmesi normaldir.
  2. adım 2 24 saat içinde sivilce benzeri bir püstül oluşur ve 3 gün sonra kaybolur.
    Sivilce benzeri bir püstül 24 saat içinde oluşur ve 3 gün sonra kaybolur. Çoğu insan için püstüller birkaç hafta sonra tamamen kurur. Kuruduktan sonra, birkaç ay veya daha uzun süre dayanabilen kahverengi bir yara izi bırakabilirler.
    • Püstül oluştuktan sonra acı kırmızıya dönerse endişelenmeyin. Bu normaldir ve enfekte olduğu anlamına gelmez.

Ateş karıncası ısırığını patlatmalı mıyım?

  1. hayır, yapmayın't pop the pustule that forms in the middle of the sting.
    Hayır, sokmanın ortasında oluşan püstülü patlatmayın. Kabarcığı patlatırsanız enfeksiyon kapma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Isırığı kaşımaktan da kaçının, çünkü bu kabarcığın kırılmasına ve potansiyel enfeksiyona maruz kalmasına neden olabilir.
    • Kabarcık kırılırsa, bölgeyi sabunlu suyla temizleyin ve enfeksiyon belirtileri açısından izleyin. Açık sokmalara antibiyotik merhem de sürebilirsiniz. Bu merhemler çoğu eczaneden ve ilaç deposundan reçetesiz olarak temin edilebilir.
    • Bölgenin rengi bozulursa veya irin sızmaya başlarsa enfeksiyon kapmış olabilir. Derhal tıbbi yardım alın.

Ateş karıncası ısırıkları neden bu kadar acıtır?

  1. çünkü ateş karıncaları cildinize zehir enjekte eder.
    Çünkü ateş karıncaları cildinize zehir enjekte eder. Ateş karıncaları alt çenelerini kullanarak cildinize yapışır, ardından sizi sokar ve zehiri enjekte eder. Bu, ilk yanma hissine ve sonrasında meydana gelen şişmeye neden olan şeydir.
    • Ateş karıncası ısırıkları genellikle ateş karıncalarının en çok zehre sahip olduğu yaz aylarında daha acı verici ve daha büyüktür.

Ateş karıncası ısırıklarına alerjiniz olabilir mi?

  1. bu's very rare, but it's possible.
    Çok nadirdir, ancak mümkündür. Ateş karıncası sokması alerjisinin belirtileri arasında kurdeşen, ısırıldığınız yer dışındaki bölgelerde kaşıntı ve şişme, bulantı, kusma veya ishal, göğüste sıkışma ve nefes almada zorluk, boğaz, dil ve dudaklarda şişme veya yutma güçlüğü yer alır. Sokulduktan sonra bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, derhal bir acil bakım merkezine veya hastaneye gidin.
    • Alerjik reaksiyon belirtileri genellikle sokulduktan sonraki 30 ila 40 dakika içinde ortaya çıkar.
    • En ciddi vakalarda, alerjisi olan kişiler, hemen tedavi edilmezse baş dönmesi, bayılma ve kalp durmasına yol açabilen Anafilaktik şok yaşayabilir.
    • Ateş karıncası sokmalarına (veya arı sokmalarına) karşı alerjiniz olduğunu biliyorsanız, genellikle epi-pen (epinefrin) olarak adlandırılan bir epinefrin iğnesi taşıyor olabilirsiniz. İğneyi kendinize yapın ya da bir arkadaşınızın size yardım etmesini sağlayın, ardından hastaneye gidin.

Ateş karıncalarının sizi ısırmasını nasıl önlersiniz?

  1. adım 1 vücudunuzda ateş karıncaları bulursanız bölgeden uzaklaşın.
    Vücudunuzda ateş karıncaları bulursanız bölgeden uzaklaşın. Çoğu sokma, insanlar yanlışlıkla bir ateş karıncası höyüğüne bastığında veya üzerine oturduğunda meydana gelir ve evlerini savunmak için hazır bekleyen yüz binlerce ateş karıncasını rahatsız eder. Vücudunuzda herhangi bir ateş karıncası görmeye başlarsanız, yapmanız gereken ilk şey ayağa kalkmak ve bölgeyi mümkün olduğunca çabuk terk etmektir.
    • Bir ateş karıncasının sizi ısırdığını hissederseniz, daha fazla karıncanın üzerinizde gezinmesini ve daha fazla ısırık almanızı önlemek için bölgeyi derhal terk edin.
  2. adım 2 cildinizdeki karıncaları temizleyin.
    Cildinizdeki karıncaları temizleyin. Ateş karıncaları sizi gerçekten sokmadan önce çene kemikleri ile vücudunuza yapışırlar. Isırmadan önce çıkarmak için elinizle veya bir bezle hızlıca ovalayın.
    • Suya atlamak veya karıncaları bir musluğun altından geçirmek, çene kemikleri ile zaten kenetlenmişlerse onları çıkarmayacaktır.
    • Kıyafetlerinize daha fazla karınca girmiş olma ihtimali varsa, kıyafetlerinizi hemen çıkarın.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Ateş karıncalarının sokmasını nasıl önleyebilirim?
    Ateş karıncalarının bulunabileceği alanlarda koruyucu giysiler giyin. Açıkta kalan cildinizi çorap, uzun pantolon veya taytla örtün. Bir karınca tümseğine basmamak için adımlarınıza dikkat edin.
  • Soru
    Dün beni bir karınca ısırdıysa ve şimdi kendimi titrek ve halsiz hissediyorsam ne yapmalıyım?
    Mümkün olan en kısa sürede sağlık uzmanınıza görünün. Bu arada, Benadryl gibi bir antihistaminik alın ve susuz kalmayın.

Video

İpuçları

Okuyucularımızdan İpuçları

  • Isırık oluştuktan hemen sonra seyreltilmemiş çay ağacı yağından küçük bir parça uygulayın. Birçok kişi için bu, yanma hissini durdurur ve kabarcıkların oluşmasını önler. Ancak bazı insanlar alerjik olabileceğinden önce cildinizin tepkisini test edin.
  • Isırığın ilerlemesini izlemek için, ilk meydana geldiğinde ısırığın sınırlarının etrafına bir işaretleyici daire çizin. 5-10 saat sonra tekrar kontrol edin - kızarıklık/şişlik orijinal işaretin ötesine geçerse tıbbi yardım alın.
  • Kabarcıkları patlatmak tartışmalıdır, ancak onları sağlam bırakmak ısırıkların enfeksiyon riski taşımamasını sağlar. Ne olursa olsun tüm ısırıkları yakından izleyin ve ciddi enfeksiyon belirtileri gelişirse tıbbi yardım alın.
  • Ateş karıncası ısırığından sonra kaşıntı tekrar alevlenirse, sıcak (ama tolere edilebilir) bir duş almayı deneyin. Suyun ısırığın üzerinden akması kaşıntıyı geçici olarak hafifletebilir.
  • Isırık oluştuktan hemen sonra üzerine alkol sürmek kiri temizler. Ardından tahrişi yatıştırmak için soğutma hissi veren Vicks Vaporub uygulayın.
  • Kamp yapıyorsanız veya eczane ilaçlarına erişiminiz yoksa, ıslak çamur rahatlatıcı olabilir. Acıyı hafifletmek için ısırığın üzerine biraz sürün.