Kuduz Olduğundan Şüphelenilen Bir İnsan Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kuduz, genellikle bir kişinin hastalığa yakalanmış bir hayvan tarafından ısırılması veya tırmalanmasıyla yayılan viral bir durumdur. Siz veya sevdiğiniz biri ısırılırsa (özellikle size ait olmayan bir hayvan tarafından), derhal hastaneye gitmeniz önemlidir. Hızlı bir şekilde yakalanırsa virüs tamamen tedavi edilebilir. Ancak virüs tedavi edilmez ve kişi hastalığın belirtilerini göstermeye başlarsa, ki bu genellikle ısırıktan sonraki bir ay içinde ortaya çıkar, virüs ölümcüldür. Birinin enfekte bir hayvan tarafından ısırıldığını düşünüyorsanız, yarayı hemen sabun ve ılık suyla yıkayın ve ardından kişiyi hastaneye götürün.

Adımlar

Isırık Oluştuktan Sonra Acil İlk Yardım

  1. adım 1 isırılan bölgeyi ve ısırığı su ve sabunla iyice temizleyin.1Isırılan bölgeyi ve ısırığı su ve sabunla iyice temizleyin. Isırıldıktan sonra, yarayı mümkün olan en kısa sürede bol su ve sabunla iyice temizlemelisiniz. Isırığı hemen yıkamak enfeksiyon olasılığını azaltacaktır. Kuduz, enfekte bir hayvanın tükürüğünden geçer ve böyle bir hayvan tarafından ısırılırsanız, virüs ısırık yoluyla vücudunuza girebilir.
    • Isırığı temiz suyla durulayın ve yaraya birkaç kez sabun uygulayın. Isırığı durulamak, virüsün vücudunuza daha fazla girme şansı olmadan önce durulayacağınız için gerçekten enfekte olma şansınızı azaltacaktır.
  2. adım 2 elinizde dezenfektan varsa povidon-iyot gibi bir dezenfektan kullanın.2Elinizde dezenfektan varsa povidon-iyot gibi bir dezenfektan kullanın. Yaranın üzerine bir miktar dezenfektan dökün veya damlatın. Dezenfektan, ısırılan kişiye bulaşmadan önce virüsü öldürmek için çalışacaktır.
  3. adım 3 enfekte hayvanın tükürüğüne maruz kalan vücudun herhangi bir bölgesini yıkayın.3Vücudun enfekte hayvanın tükürüğüne maruz kalan herhangi bir bölgesini yıkayın. Eğer hayvanın tükürüğü ısırılan kişinin vücudunun herhangi bir yerine değmişse, o bölgenin su ve sabunla yıkanması çok önemlidir.
    • En önemlisi, hayvanın tükürüğüyle temas etmişse gözleri, burnu ve ağzı yıkayın, çünkü bazı durumlarda virüs kişinin göz, burun veya ağzındaki mukus zarından geçebilir.
  4. adım 4 yarayı temizledikten sonra ısırılan kişiyi hemen hastaneye götürün.4Yarayı temizledikten hemen sonra ısırılan kişiyi hastaneye götürün. Isırığı iyice yıkadıktan sonra kişiyi hemen hastaneye götürün. Orada hemşireye ve doktora tam olarak ne olduğunu anlatın, böylece uygun tedavi hemen başlayabilir.

Tıbbi Yardım Aramak

  1. adım 1 isırık bölgesinin dezenfektanla yıkanmasını sağlayın.1Isırık bölgesinin dezenfektan ile yıkanmasını sağlayın. Isırılan kişi hastaneye geldiğinde ısırık bölgesi tekrar yıkanacaktır. Hemşire ısırık bölgesini önce sabun ve suyla yıkayacak ve ardından bölgeye dezenfektan uygulayacaktır.
  2. adım 2 doktorun ısırığı değerlendireceğini ve yarayı saracağını anlayın.2Doktorun ısırığı değerlendireceğini ve yarayı saracağını anlayın. Doktor, yaranın temiz olduğundan ve kemik veya doku hasarı belirtisi olmadığından emin olmak için yarayı inceleyecektir. Herhangi bir mikrobun ısırığa girmesini önlemek için yaranın üstüne gevşek bir pansuman uygulanacaktır.
    • Yara dikilmemelidir çünkü bu, sinir uçlarının virüse maruz kalma olasılığını artırır, dolayısıyla enfekte olma olasılığını artırır.
  3. adım 3 kuduz virüsünün mevcut olup olmadığını belirlemek için laboratuvar testleri yaptırın.3Kuduz virüsünün mevcut olup olmadığını belirlemek için laboratuvar testleri yaptırın. Doktor ısırılan kişiye laboratuvar testleri yapılmasını isteyecektir. Bu testler, kişinin kuduz virüsü ile enfekte olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olacaktır. Laboratuvar testleri hastanın derisi ve tükürüğü üzerinde yapılacak ve numune analiz için laboratuvara götürülecektir.
    • Doktor, kişinin enfekte hayvanla temas düzeyini belirlemek için kişinin geçmişini tartışacaktır. Bu, enfeksiyon olasılığını ve tedavi ihtiyacını belirlemede yardımcı olacaktır.
  4. adım 4 tetanos aşısı olmaya hazır olun.4Tetanoz aşısı olmaya hazır olun. En son ne zaman tetanos aşısı olduğuna bağlı olarak, ısırılan kişiye tetanos aşısı yapılabilir. Bu, elbette, bir hayvan tarafından ısırılma sonucu ortaya çıkabilecek bir başka sorun olan tetaniyi önlemek içindir.
    • Tetanoz enjeksiyonları ilk temasta, 2 ayda, 3 ayda ve 4 ayda, 1 yılda ve 13-18 yaşından sonra yapılır.
  5. adım 5 antibiyotik alın.5Antibiyotik alın. Enfeksiyonun oluşmasını önlemek için ısırılan kişiye antibiyotik verilecektir. Kuduzun profilaksi tedavisi için en yaygın antibiyotik amoksisilin-klavulanattır (augmentin).
    • Augmentin genellikle 14 gün boyunca günde iki kez alınan 1G olarak tavsiye edilir.
  6. adım 6 kuduz virüsü mevcutsa bir dizi kuduz karşıtı aşıya hazır olun.6Kuduz virüsü mevcutsa bir dizi kuduz karşıtı aşıya hazır olun. Isırılan kişiye insan kuduz bağışıklık globulini adı verilen bir kuduz karşıtı aşı yapılacaktır. Bu aşı, kuduz enfeksiyonuna karşı hızlı bir koruma sağlamak için kalçaya ve ısırık bölgesine enjekte edilir. İmmünoglobulin, virüsü nötralize etmek ve yayılmasını önlemek için özel olarak yapılmış antikorlar üreterek etki eder.
    • Bu enjeksiyonlar genellikle kuduz virüsü ile ilk temasta, üçüncü günde, yedinci günde, on dördüncü günde ve 28. günde yapılır. İlk gün kalçaya ve ısırık bölgesine yapılan iğneden sonra geri kalan iğneler kola yapılır.
    • Eğer kişi daha önce kuduz aşısı olmuşsa, kişiye iki doz yapılacaktır. İlk doz kişinin ısırıldığı gün, ikinci doz ise üç ila yedi gün sonra verilecektir.
  7. adım 7 aşının enjekte edildiği yerde bir miktar hassasiyet olacağını bilin.7Aşının enjekte edildiği yerde bir miktar hassasiyet olacağını bilin. Isırılan kişi enjeksiyon bölgesinde biraz hassasiyet, şişme, ağrı ve kızarıklık yaşayabilir. Bu belirtiler genellikle kendiliğinden geçer ve genellikle 24 saatten fazla sürmez.

Erken Belirtileri Tanıma

  1. adım 1 isırılan kişinin ateşi olup olmadığını kontrol edin.1Isırılan kişinin ateşi olup olmadığını kontrol edin. Bu, ısırılan kişinin 37,6 santigrat derecenin (98,6 Fahrenheit) üzerinde bir sıcaklığa sahip olacağı yerdir. Vücudunuz yabancı bir istilacı algıladığında, istilacı bakteri veya virüsü yakmak için bir ateş oluşturur. Kişinin ateşinin ne olduğunu görmek için bir termometre kullanın. Eğer 98,6 Fahrenheit derecenin üzerindeyse, kişinin ateşi var demektir.
  2. adım 2 salya akıntısı olup olmadığına bakın.2Salya akıntısı olup olmadığına bakın. Bu, ısırılan kişinin artan miktarda tükürük ürettiği yerdir. Tükürük, boğazınızdaki kasları etkileyen spazmlardan kaynaklanır. Kişi yutkunurken acı çekecek ve bu nedenle tükürük ağzında toplanacaktır. Kişinin ağzından salya (tükürük) aktığını fark ederseniz, bunu kırmızı bayrak olarak kabul etmeli ve hastaneye götürmelisiniz.
  3. adım 3 oluşan herhangi bir karıncalanma hissini izleyin.3Oluşan herhangi bir karıncalanma hissini izleyin. Karıncalanma hissi, özellikle ısırığın meydana geldiği noktada 'iğnelenme' gibi de tanımlanabilir. Bunun nedeni virüsün kişinin sinirlerini etkilemeye başlaması ve onlara zarar vermesidir.
    • Isırılan kişi cildine iğneler batıyormuş gibi hissettiğinden şikayet ediyorsa, onu hastaneye götürmeyi düşünün.
  4. adım 4 kas kasılmalarına dikkat edin.4Kas kasılmalarına dikkat edin. Kas kasılması, bir kişinin kası hareket ettiğinde ancak aslında hareket etmesini istemediğinizde meydana gelir. Kaslar kasıldığında çok gergin olurlar ve gevşemezler. Bu, vücudun sadece bir bölümünde olabileceği gibi aynı anda vücudun birkaç bölümünde de olabilir.
    • Kas kasılmaları, o kişiyi hastaneye götürmeniz gerektiği anlamına gelen bir başka kırmızı bayraktır.
  5. adım 5 kişinin ısırıldığı yerdeki ağrı belirtilerine dikkat edin.5Kişinin ısırıldığı yerdeki ağrı belirtilerine dikkat edin. Yaralanmalar can yakar ve ısırılmak da farklı değildir. Bunun yerine aradaki fark, ısırık noktasının etrafındaki sinirlerin virüse tepki vererek ağrıya neden olmasıdır. Kişi bölgede ağrıdan şikayet etmeye başlarsa, bir süre gözlemleyin. Ağrı iyileşmek yerine kötüleşirse hastaneye gidin.

Geç Dönem Belirtiler ve Hastaneye Yatış

  1. adım 1 ortaya çıkan herhangi bir hidrofobiyi izleyin.1Görünen herhangi bir hidrofobiyi izleyin. Hidrofobi su korkusudur. Bu durum, ısırılan kişi kuduz enfeksiyonunun geç evresine girdiğinde ortaya çıkar. Suyu gördüğünde, dokunduğunda ya da sesini duyduğunda paniğe kapılır ya da spazm geçirir.
    • Aerofobi (esintilerden korkma) ve fotofobinin (parlak ışıklardan korkma) de kuduz bulaşmış kişilerde ortaya çıktığı bilinmektedir.
  2. adım 2 konvülsiyonları izleyin.2Konvülsiyonları izleyin. Konvülsiyonlar, virüs kan dolaşımına girdiğinde ve beyne erişim sağladığında başlar. Beyne girdikten sonra beynin işleyişini bozmaya başlar. Bu, ısırılan kişinin tüm vücudunda veya vücudunun bazı bölümlerinde kontrolsüz sarsıntılı hareketler yapmasına neden olur.
    • Kişi saldırganlık geliştirebilir ve bu da agresif, sarsıntılı hareketlere yol açabilir. Böyle bir durumda, kendinizi bu kişinin tükürüğünden uzak tutmak için önlem alın ve bu kişiyi acilen hastaneye götürün.
  3. adım 3 kişinin şikayet ettiği herhangi bir uyuşukluğa dikkat edin.3Kişinin şikayet ettiği herhangi bir uyuşukluğa dikkat edin. Virüs sinirleri etkilemeye başladığında, vücudun bazı bölgelerinin hislerini kaybetmeye başlamasına neden olur. Bu kayıp, ısırılan kişinin vücudunun bazı bölgelerinde uyuşukluk hissetmesine neden olur. Bu his, vücudunuzun bir kısmına anestezi enjekte edilmiş olması gibidir; vücudunuzun o kısmının orada olduğunu bilirsiniz ancak hissedemezsiniz.
  4. 4. adım disfajiyi ortaya çıktıkça izleyin.4Yutma güçlüğünü ortaya çıktıkça izleyin. Disfaji, kişinin yutkunmakta zorluk çektiği anlamına gelir. Isırılan kişi yutkunmakta zorluk çekecektir çünkü virüs boğazdaki kasların spazm geçirmesine neden olacaktır. Bu da bir önceki adımda açıklandığı gibi tükürük miktarının artmasına yol açabilir.
    • Kişi ayrıca ağzından köpükler çıkarmaya da başlayabilir.
  5. adım 5 oluşan halüsinasyonları not edin.5Ortaya çıkan halüsinasyonları not edin. Virüs, ısırılan kişinin mevcut olmayan şeylerin duyusal izlenimlerine sahip olmasına neden olabilir. Bu, orada olmayan şeyleri koklamayı veya orada olmayan şeyleri görmeyi içerir. Bu, virüsün beynin normal işleyişini etkilemesinden kaynaklanır.
    • Kişi göremediğiniz insanlarla konuşmaya ya da deneyimlemediğiniz şeylere tepki vermeye başlayabilir.
  6. adım 6 kuduz virüsünün spesifik semptomları görülmeye başladığında hayatta kalma şansının daha düşük olduğunu anlayın.6Kuduz virüsünün spesifik semptomları görülmeye başladığında, hayatta kalma şansının daha düşük olduğunu anlayın. Ne yazık ki, bu durumun belirtileri ortaya çıktığında, tedavi yardımcı olmayacaktır ve hastalığın seyrini değiştirmek için yapılabilecek hemen hemen hiçbir şey yoktur. Bu geç evre semptomlar genellikle iki ila on gün sürecek ve neredeyse her zaman ölümle sonuçlanacaktır.
    • Bu geç evrede antiviral tedavi uygulandıktan sonra hayatta kalan sadece iki vaka bildirilmiştir.
  7. adım 7 isırılan kişiyi hastaneye götürün.7Isırılan kişiyi hastaneye götürün. Bir kişinin ısırılmış ve hemen tedavi edilmemiş olabileceğini düşünüyorsanız veya kişi bu bölümde listelenen belirtileri gösteriyorsa, onu derhal hastaneye götürmelisiniz.
  8. adım 8 doktorun kişiyi mümkün olduğunca rahat ettirmek için destekleyici tedavi vereceğini unutmayın.8Doktorun kişiyi mümkün olduğunca rahat ettirmek için destekleyici tedavi uygulayacağının farkında olun. Tedavide gecikme olduğunda ve hasta semptomları geliştirdiğinde, genellikle destekleyici tedavi verilir. Hastaya olabildiğince rahat olmasına yardımcı olmak için güçlü ağrı kesiciler, sakinleştiriciler ve yatıştırıcılar verilecektir.
  9. adım 9 kas spazmlarının meydana geldiği bölgelere masaj yapın.9Kas spazmlarının meydana geldiği bölgelere masaj yapın. Ağrının azaltılmasına yardımcı olmak için vücudun kas spazmı olan bölgelerine masaj yapılmalı ve gerilmelidir. Bu işlem eğitimli hemşireler tarafından yapılacaktır.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Eğer antibakteriyel sabununuz varsa, hastaneye gitmeden önce evde yarayı yıkamak için kullanabilirsiniz.
  • Geç evre kuduz kurbanlarında genellikle odaklanamayan gözler ve şiddetli kas spazmları görülür. Ölüme yakın olacakları için genellikle yatalaktırlar.

Uyarılar

  • Bu makalede listelenen erken belirtilerden herhangi birini fark ederseniz ve kişinin ısırıldığını veya yakın zamanda bir hayvanla temas ettiğini biliyorsanız, kişiyi derhal hastaneye götürün.
    • Bu makalede listelenen geç belirtileri fark ederseniz, kişiyi derhal hastaneye götürün.
  • Bu makalede listelenen geç belirtileri fark ederseniz, kişiyi derhal hastaneye götürün.