Portekiz Savaş Adamı Sokması (Bluebottle Sokması) Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eğer bir Portugese Man o' War (mavi şişe olarak da bilinir) tarafından sokulduysanız, panik yapmanıza gerek yok: mavi şişe sokmaları çok nadiren ölümcüldür. Yoğun mavi rengiyle bilinen bu deniz hayvanı, okyanusta yüzerken veya sahilde dolaşırken sizi sokabilir. Sokmaları tüm denizanası benzeri canlılar arasında en acı verici ve yoğun olanlardan biridir, bu nedenle ağrı ve rahatsızlık seviyenizi düşürmek için semptomları hemen tedavi etmeye başlamak önemlidir. Göğüs ağrısı veya nefes darlığı gibi ciddi semptomlar yaşıyorsanız, acil servis çağırın.

Adımlar

Semptomlar

  1. 1. adım siz'll first notice the sting by a sharp, intense pain.
    Sokmayı ilk olarak keskin ve şiddetli bir ağrı ile fark edersiniz. Bluebottle sokmaları genellikle herhangi bir denizanası veya sifonoforun en acı verici sokmalarından biri olarak sınıflandırılır. Neyse ki, ağrı genellikle bir saat içinde azalır, ancak o zamana kadar inişli çıkışlı olabilir.
  2. adım 2 i̇ğnenin size dokunduğu yerde kırmızı bir çizgi fark edebilirsiniz.
    İğnenin size dokunduğu yerde kırmızı bir çizgi fark edebilirsiniz. Sokmanın bıraktığı iz genellikle cildinizin altında bir boncuk dizisi gibi görünür. Şişmiş ve kaşıntılı olabilir ve dokunduğunuzda acıyabilir, ancak iz genellikle 1 ila 2 gün içinde kaybolur.
  3. adım 3 yanma, karıncalanma, kaşıntı, şişme ve ağrı yaygın belirtilerdir.
    Yanma, karıncalanma, kaşıntı, şişme ve ağrı yaygın belirtilerdir. Bunlar muhtemelen sokulduktan hemen sonra en yoğun şekilde görülecektir. Belirtiler genellikle saatler veya birkaç gün içinde kaybolur, özellikle de sokma hafifse.
  4. adım 4 kramplar, ateş, halsizlik, kusma ve ishal daha az görülür.
    Kramplar, ateş, halsizlik, kusma ve ishal daha az yaygındır. Bu belirtiler genellikle sokma şiddetli ise ortaya çıkar. Ayrıca terleme, baygınlık veya baş dönmesi de yaşayabilirsiniz. Belirtilerinizin şiddeti yaşınıza, iğneye ne kadar süre maruz kaldığınıza ve cildinizin ne kadarının etkilendiğine bağlıdır.

Tedavi

  1. adım 1 bölgeyi tuzlu suyla durulayın ve iğneleri çıkarın.
    Bölgeyi tuzlu su ile durulayın ve iğneleri çıkarın. Tuzlu su iğneleri etkisiz hale getirecek ve cildinize daha fazla zehir enjekte etmelerini engelleyecektir, bu nedenle biraz rahatlamak için bunu hemen yapın. Ardından, kalın lastik veya deri eldivenler giyin ve iğneleri cildinizden nazikçe soyun. Acı seviyenizi düşürmek için bunu mümkün olduğunca çabuk yapmaya çalışın.
    • İğneleri çıkarmadan önce eldiven giymek çok önemlidir. Bunu yapmazsanız, kendinizi tekrar sokabilirsiniz.
    • İğneleri elinizle çıkarmakta zorlanıyorsanız, bunun yerine cımbız kullanın.
  2. adım 2 etkilenen bölgeyi 20 dakika boyunca sıcak suda bekletin.
    Etkilenen bölgeyi 20 dakika boyunca sıcak suda bekletin. Bu, cildinizi yatıştırmaya ve ağrıyı, şişliği ve iltihabı azaltmaya yardımcı olacaktır. Suyun 110 ila 113 °F (43 ila 45 °C) arasında olduğundan emin olun, böylece sıcak hissedilir ancak haşlama olmaz.
  3. adım 3 her 2 saatte bir buz torbası kullanın.
    Her 2 saatte bir buz torbası kullanın. Bir buz torbasını veya buz torbasını bir havluya sarın ve etkilenen bölgeye her seferinde 20 dakika boyunca bastırın. Ağrıyı ve şişliği azaltmak için bunu önümüzdeki birkaç gün boyunca günde 3 ila 4 kez yapabilirsiniz.
  4. adım 4 oral antihistaminikler ile ağrınızı azaltın.
    Oral antihistaminikler ile ağrınızı azaltın. Difenhidramin içeren ilaçlar kaşıntı, şişlik ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu ilaçları reçetesiz olarak çoğu ilaç mağazasında ve eczanede bulabilirsiniz.
    • Glokom veya prostat sorunlarınız varsa, antihistaminik almadan önce bir doktorla konuşun.
  5. adım 5 şiddetli bir reaksiyonunuz varsa tıbbi yardım alın.
    Şiddetli bir reaksiyonunuz varsa tıbbi yardım alın. Kramplar, ateş, halsizlik, kusma veya ishal yaşarsanız, tıbbi tedaviye ihtiyacınız olabilir. Bu gibi ciddi reaksiyonlar alerjik bir reaksiyona işaret edebilir, bu nedenle mümkün olan en kısa sürede yardım almak önemlidir.
  6. adım 6 sokmayı daha kötü hale getirebilecek sirke veya idrarla durulamaktan kaçının.
    Sokmayı daha kötü hale getirebilecek sirke veya idrarla durulamaktan kaçının. Bu yaygın ev ilaçları genellikle denizanası ve sifonofor sokmalarını yıkamak için tavsiye edilir; ancak araştırmalar sirke, idrar, kabartma tozu ve tıraş kreminin aslında ağrı seviyenizi artırabileceğini göstermiştir.
    • Ayrıca alkol veya etanol ile durulamaktan da uzak durmalısınız, çünkü bunlar ağrınızı daha da kötüleştirebilir.

Sokulduğunuzda Ne Beklemelisiniz?

  1. adım 1 mavi sinek sokmaları genellikle birkaç gün içinde iyileşir.
    Mavi sinek sokmaları genellikle birkaç gün içinde iyileşir. Buz torbası kullanmak ve ağızdan antihistaminik almak gibi evde bakım uygulamaya devam edin. Ağrı ve şişlik büyük olasılıkla birkaç saat veya birkaç gün sonra geçecektir.
  2. adım 2 6 haftaya kadar tekrarlayan bir kızarıklık yaşayabilirsiniz.
    Altı haftaya kadar tekrarlayan bir kızarıklık yaşayabilirsiniz. Bu durum özellikle sokma şiddetliyse geçerlidir. Eğer 6 haftadan uzun süren bir kızarıklığınız varsa doktorunuzla konuşun.

Man O' Wars Hakkında Daha Fazla Bilgi

  1. adım 1 mavi kaplumbağa aslında bir denizanası değil, bir sifonofordur.
    Mavi kaplumbağa aslında bir denizanası değil, bir sifonofordur. Sifonoforlar yüzmek, yemek ve üremek için koloniler halinde birlikte çalışırlar. Bu da bir mavibottle gördüğünüzde, büyük olasılıkla çok uzakta olmayan bir grup göreceğiniz anlamına gelir.
    • Sifonoforlar denizanaları ile yakından ilişkilidir, bu yüzden bu kadar benzer görünürler.
  2. 2. adım bir mavibotluyu görüntüsünden tanıyabilirsiniz's blue, gaseous sac.
    Mavi kaplumbağayı mavi, gazlı kesesinden tanıyabilirsiniz. Kesesi su yüzeyine kadar yüzer, bu nedenle bir mavi balığı suyun içindeyken fark edebilirsiniz. Kıyıya vurduklarında, mavi çotanaklar genellikle parlak ve yanardöner görünürler.
  3. adım 3 mavi çipura tropikal ve subtropikal denizlerde yaygındır.
    Mavi isketeler tropikal ve subtropikal denizlerde yaygındır. Genellikle Hint ve Pasifik Okyanuslarında 1.000 veya daha fazla gruplar halinde yüzerler. Avustralya'da yaz aylarında mavi iskete sokmaları çok yaygındır, çünkü güçlü rüzgarlar onları kumlu sahillerin kıyısına taşır.
  4. adım 4 bir mavi kaplumbağa dokunacına dokunmak iğnesini serbest bırakmasına neden olur.
    Bir mavi kaplumbağa dokunacına dokunmak iğnesini serbest bırakmasına neden olur. Eğer suyun içinde dokunacak olursanız, acıyı hemen hissedersiniz. Alt kısımdaki dokunaçlardan uzak durduğunuz sürece mavi mürekkep balığının üst kısmına dokunmanızda bir sakınca yoktur.

Önleme

  1. adım 1 yüzmeden önce yerel plajınızı uyarılar için kontrol edin.
    Yüzmeden önce yerel plajınızı uyarılar için kontrol edin. Eğer raporda mavi beneklilerin bölgede olduğu belirtiliyorsa, bir sonraki duyuruya kadar bölgeden uzak durmaya çalışın. Unutmayın: En çok yaz aylarında ve güçlü gelgitler sırasında görülürler.
  2. adım 2 don't touch dead bluebottles.
    Ölü mavi çiçeklere dokunmayın. Haftalardır ölü olsalar bile sizi sokabilirler! Sahilde yürüdüğünüz yere dikkat edin ve yıkanmış denizanalarına ve sifonoforlara uzak durun.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Mavi şişe sokmaları inanılmaz derecede acı verici olsa da, çok nadiren ölümcüldür.

Uyarılar

  • Bilinç kaybı, nefes darlığı veya göğüs ağrısı yaşarsanız, hemen acil servisleri arayın.