Çıngıraklı Yılan Isırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Muhtemelen yılan ısırıkları ve bunların doğru tedavisi ile ilgili bir dizi efsane duymuşsunuzdur. Çıngıraklı yılan ısırıkları ölümcül olabileceğinden, tedavi çok önemlidir. Bir çıngıraklı yılan ısırığına verilebilecek en iyi yanıt mümkün olduğunca çabuk hastaneye gitmektir, ancak yerel acil durum numaranızı arayabileceğiniz bir bölgedeyseniz ambulans gelmeden önce ısırığa yardımcı olmak için birkaç şey yapabilirsiniz.

Adımlar

İlk Adımlar

  1. adım 1 çıngıraklı yılandan uzaklaşın.
    Çıngıraklı yılandan uzaklaşın. Yılan kendini tehdit altında hissederse tekrar saldırabilir. Bu nedenle ısırılan kişi yılanın menzilinden çıkmalıdır. Yılandan en az 20 fit (6,1 m) uzaklaşın.
  2. adım 2 tıbbi yardım alın.
    Tıbbi yardım alın. Mümkün olduğunca çabuk tıbbi yardım almak önemlidir. Çoğu hastanede uygun bir panzehir bulunur ve hastaneden önce insanlar tarafından denenen tedavilerin çoğu pek yardımcı olmaz. Ambulans çağırabileceğiniz bir bölgedeyseniz, bu en iyi seçeneğinizdir. Değilse, sizi ya da yaralıyı en yakın hastaneye götürecek bir yardım bulmaya çalışın.
    • Bir çıngıraklı yılan tarafından ısırıldığınızdan emin olmasanız bile, derhal hastaneye gitmeniz önemlidir. Vücudunuza giren zehrin belirtilerini göstermeye başlarsanız hastanede olmanız daha iyi olacaktır.
  3. adım 3 etkilenen bölgeyi kalbin altında tutun.
    Etkilenen bölgeyi kalbin altında tutun. Bölgeyi kalbin üzerine yerleştirirseniz, zehir içeren kan daha hızlı yayılacaktır.
  4. adım 4 kişiyi hareketsiz tutun.
    Kişiyi hareketsiz tutun. Mümkünse yardım gelene kadar kişinin hareket etmesini engelleyin. Hareket kan akışını artırarak zehrin daha kolay yayılmasına neden olur. Bu nedenle, siz veya ısırılan kişi mümkün olduğunca hareketi en aza indirmeye çalışmalısınız.
    • Elbette, yalnızsanız, yardım bulmak hareketsiz kalmaktan daha önemlidir.

Isırığın Tedavisi

  1. adım 1 giysileri ve takıları çıkarın.
    Giysileri ve takıları çıkarın. Yılan ısırığının etrafındaki alan önemli ölçüde şişebilir, bu nedenle ısırığın yakınındaki giysileri kesin veya çıkarın. Ayrıca, bölgedeki takıları da çıkarın. Bölge şişmeden önce çıkarılmazsa, kan akışını daraltabilir ve takıların kesilmesi gerekebilir.
  2. adım 2 yaranın kanamasına izin verin.
    Yaranın kanamasına izin verin. Isırığın yaklaşık yarım dakika boyunca serbestçe kanamasına izin verin. Bu işlem zehrin bir kısmının yaradan dışarı akmasını sağlayabilir.
  3. adım 3 bir pompalı emme cihazı kullanın.
    Bir pompa emme cihazı kullanın. Zehri emmeye çalışmak iyidir, ancak yalnızca bu amaç için yapılmış bir cihazınız varsa. Pompa, nasıl kullanılacağına dair talimatlarla birlikte gelecektir, ancak temel olarak, zehri emmeye yardımcı olmak için pompayı ısırığın üzerine yerleştirirsiniz.
  4. adım 4 yaranın üzerine temiz bir bandaj yerleştirin.
    Yaranın üzerine temiz bir bandaj yerleştirin. Yarayı yıkamayın, çünkü bu zehiri cildinizden uzaklaştırabilir. Tıbbi uzmanlar, ne tür bir çıngıraklı yılan tarafından ısırıldığınızı anlamalarını sağlayarak tedavinize yardımcı olmak için cildinizde bulunanları kullanabilirler.
  5. adım 5 uzvun etrafına bir atel veya askı bağlayın.
    Uzvun etrafına bir atel veya askı bağlayın. Bir askı veya atel, yarayı hareketsiz tutarak bölgeye kan akışını yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Bu da zehrin daha fazla yayılmasını engelleyebilir.
    • Kol askısı yapmak için kumaşı katlayarak ya da keserek bir üçgen oluşturun. Üçgeni dirsek orta noktada olacak şekilde kolun etrafına sarın. Kolunuz ya da kişinin kolu askıya sığması için dirsekten bükülmelidir. Diğer iki ucu omuz etrafında birbirine bağlayın. Elin üçgenin tabanından dışarı çıkmasına izin verin.
    • Uzvu desteklemek için çubuklar, rulo haline getirilmiş gazeteler ve hatta rulo haline getirilmiş kumaş gibi nesneler bulun. Destekleri uzvun yanına yerleştirin, yaranın üstünde ve altında bir eklem oluşturmaya çalışın. Kemerden banda ve bandaja kadar elinizde ne varsa onunla destekleri uzva sabitleyin. Yaranın etrafını sarmayın; her iki tarafını da sarın. Eğer yara çok fazla şişerse, atelin basıncını azaltmanız gerekebilir.

Yardım Beklerken

  1. adım 1 kişiyi yatıştırın.
    Kişiyi sakinleştirin. Onlarla konuşun. Zihnini ısırıktan uzak tutmaya yardımcı olacak sorular sorun. Anksiyete ve panik kalp atışını artırabilir ve zehrin yayılmasını kolaylaştırabilir.
    • Isırılan kişi sizseniz, sakin kalmaya çalışın. Sinirlerinizi yatıştırmaya yardımcı olması için birkaç yavaş ve derin nefes alın.
    • Beklerken Zehir Kontrol hizmetlerini de arayabilirsiniz.
  2. adım 2 şişme ve renk değişikliği olup olmadığına dikkat edin.
    Şişme ve renk değişikliği olup olmadığına dikkat edin. Isırığın büyük olasılıkla zehirli olduğunu anlamanın en kolay yollarından biri bölgenin şişmesini izlemektir. Ayrıca renk de değiştirebilir.
    • Zehirli yılan ısırığının bir başka göstergesi de, küçük dişlere işaret eden bir dizi küçük delik yerine bir ila iki delik yarasıdır.
    • Baş dönmesi, bölgede ağrı, bulanık görme ve vücudun diğer bölgelerinde karıncalanma da zehirli bir ısırığın ve aşırı terlemenin belirtileridir.
  3. adım 3 şok belirtilerini arayın.
    Şok belirtilerini arayın. Belirtilerden biri solukluktur. Diğer şok belirtileri arasında hızlı kalp atışı, hızlı nefes alma, mide bulantısı ve baş dönmesi yer alır. Ayrıca, kişinin göz bebeklerinin büyüyüp büyümediğine bakın.
    • Kişi şoka girmeye başlarsa, sırt üstü yatırın ve ayaklarını en az bir ayak yukarı kaldırın. Ayrıca, kişiyi bir battaniyeye veya fazladan bir kat giysiye sararak sıcak tutun.
    • Kişi nefes alma, öksürme veya hareket etme gibi yaşam belirtileri göstermiyorsa kalp masajına başlayın.
  4. adım 4 alkol veya kafeinden kaçının.
    Alkol veya kafeinden kaçının. Bu maddeler vücudunuzun zehri daha hızlı almasına neden olur. Bu nedenle, bir çıngıraklı yılan tarafından ısırıldıktan hemen sonra bu içecekleri içmeyin.

Kaçınılması Gerekenler

  1. adım 1 don't cut the wound.
    Yarayı kesmeyin. Popüler inanışa göre ısırıkları kesmek zehrin serbest kalmasına yardımcı olabilir. Ancak, testler bu yöntemin yardımcı olmadığını ve kirli bir bıçak kullanırsanız yarayı enfekte edebileceğinizi kanıtlamıştır.
  2. adım 2 don't suck the wound with your mouth.
    Yarayı ağzınızla emmeyin. Emerek zehri ağzınıza sokmuş olursunuz. Ayrıca, ağzınız bakterilerle doludur, bu nedenle ısırığı ağzınızdaki mikroplarla da enfekte edebilirsiniz.
    • Aslında, 15 dakika içinde zehir lenfatik sisteme çoktan girmiştir, bu nedenle bu noktadan sonra emmek işe yaramaz.
  3. adım 3 don't apply a tourniquet.
    Turnike uygulamayın. Turnike, uzva giden kan akışını keser. Geçmişte bu tavsiye, zehrin vücudun geri kalanına gitmesini engelleyeceği düşüncesiyle verilirdi. Ancak, genellikle yarardan çok zarar verir.
  4. adım 4 don't apply ice or immerse the wound in water.
    Buz uygulamayın veya yarayı suya daldırmayın. Canlı dokuyu mümkün olduğunca uzun süre korumak önemlidir. Buz veya su kullanmak kan dolaşımını yavaşlatacağı için korumaya yardımcı olmaz.
  5. adım 5 don't pee on the bite.
    Isırığın üzerine işemeyin. Yaygın bir efsane, toksinleri nötralize etmeye yardımcı olması için ısırığın üzerine idrar yapmaktır. İdrar ısırığa yardımcı olmaz. Bunun yerine, bu zamanı hastaneye gitmek için harcayın.
  6. adım 6 don't give the person anything to eat or drink while waiting for care.
    Bakım için beklerken kişiye yiyecek veya içecek bir şey vermeyin. Buna ilaçlar ve alkol de dahildir. Metabolizmayı düşük tutmak istersiniz.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Ayaklarınızı korumak için yürüyüş yaparken sandalet yerine yürüyüş botları giyin.
  • Yılanların suda yüzebileceğini veya enkaz veya diğer nesnelerin altında saklanabileceğini unutmayın.
  • Yılanların bulunduğu bölgelerde yürüyüş yapıyorsanız, tek başınıza yürüyüş yapmayın ve bir yılan ısırığı kiti satın almayı düşünün.