Akrep Sokması Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

En az 1.500 akrep türü vardır ve bunlardan sadece 25 tanesi yetişkin insanlara ciddi zarar veren bir zehir üretir. Bununla birlikte, herhangi bir akrep sokması, kendi başına tehlikeli olabilecek bir alerjik reaksiyona neden olma potansiyeline sahiptir. Türü tespit etmiş ve zararsız olduğunu biliyor olsanız bile, yarayı tedavi edin ve ağrı ve hafif şişlik dışında herhangi bir belirti hissederseniz acil servis çağırmaya hazır olun.

Adımlar

Tıbbi Yardım Arayışı

  1. adım 1 acil servisleri arayın...1Gerekirse Acil Servisleri arayın. Kurban ağrı ve hafif şişlik dışında herhangi bir belirti yaşıyorsa, acil servisleri arayın. Ayrıca, akrebin tehlikeli olduğunu düşünüyorsanız (tanımlama bölümüne bakın) veya kurban bir çocuksa veya kurban bir çocuk, yaşlı veya zayıf bir kalbi veya akciğerleri olan biriyse arayın. Bu ciddi, sistemik semptomlardan bazıları kas spazmları, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve alerjik reaksiyonu içerir ve yılan sokmalarında görülen semptomları da içerebilir.
    • Diğer ülkeler için acil durum numarasını öğrenmek için çevrimiçi bir ambulans numarası listesi bulun.
  2. adım 2 tavsiye için zehir merkezini arayın.2Tavsiye için zehir merkezini arayın. Acil tıbbi müdahaleye ihtiyacınız yoksa, belirtilerinizi bildirmek ve uzman tavsiyesi istemek için bir zehir kontrol merkezini arayın. Bölgenizdeki zehir kontrol merkezi aşağıda listelenmemişse, bölgenizin adını ve 'zehir kontrol' kelimesini internette arayın. Eğer bir merkez bulamazsanız, aşağıdaki numaralardan birini uzak mesafeden arayın ve size mümkün olduğunca yakın bir yer seçin.
    • ABD'de, 1-800-222-1222 numaralı telefondan Poison Help'i arayın veya size en yakın zehir merkezini bulmak için bu veritabanında arama yapın.
    • ABD dışında, Dünya Sağlık Örgütü'nün veri tabanını kullanarak bir zehir kontrol merkezi bulun.
  3. adım 3 mağduru telefonda tarif edin.3Kurbanı telefonda tarif edin. Kurbanın yaklaşık yaşı ve kilosu, sağlık personelinin riski değerlendirmesine ve tedavi önermesine yardımcı olması açısından yararlıdır. Mağdurun özellikle böcek ısırıklarına veya ilaçlara karşı herhangi bir alerjisi veya tıbbi durumu varsa, acil servislere veya zehir merkezine bildirin.
    • Mümkünse mağdurun tam olarak ne zaman sokulduğunu da bildirin. Emin değilseniz, bunu söyleyin ve yaralanmanın ne zaman fark edildiğini belirtin.
  4. adım 4 telefonda tıbbi yardıma akrebi tarif edin.4Tıbbi yardıma telefonda akrebi tarif edin. Bir acil müdahale servisi size telefonda tavsiyede bulunamayabilir, ancak bir zehir kontrol merkezi sizden akrebin ayrıntılı bir tanımını istemelidir. Tehlike işaretleri ve hala etrafta ise akrebin nasıl yakalanacağı hakkında tavsiyeler için akreplerin tanımlanması bölümüne bakın.
  5. adım 5 kurbanı izleyecek birini bulun ve gerekirse hastaneye götürün.5Kazazedeyi izleyecek birini bulun ve gerekirse hastaneye götürün. Akrep zehri istemsiz kas hareketine neden olabileceğinden, tehlikeli semptomlar gelişirse mağdur araba kullanamayabilir veya yürüyemeyebilir. Acil ambulans servisine ulaşamamaları durumunda mağduru hastaneye götürebilecek arabası veya başka bir ulaşım aracı olan birini bulun. Mağdur en az 24 saat boyunca yalnız bırakılmamalı ve tercihen semptomların kötüleşmesi ihtimaline karşı bir sonraki hafta boyunca izlenmelidir.

Sokmanın Evde Tedavi Edilmesi

  1. adım 1 ciddi belirtiler için tıbbi yardım alın.1Ciddi belirtiler için tıbbi yardım alın. Ne olursa olsun, çocuklar, bebekler, yaşlılar ve kalbi veya akciğeri zarar görmüş kişiler akrep sokması için her zaman tıbbi yardım almalıdır. Yine de, çoğu akrep sokması evde tedavi edilebilir, ancak en tehlikeli zehir profesyonel tıbbi müdahale gerektirir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini görürseniz derhal tıbbi yardım alın.
    • Kusma, terleme, salya akması veya ağızda köpürme
    • İstemsiz idrara çıkma veya boşaltım (işeme veya kaka yapma)
    • İstemsiz baş, boyun veya göz hareketleri ya da yürüme güçlüğü de dahil olmak üzere kaslarda titreme veya seğirme
    • Hızlanmış veya düzensiz kalp atış hızı
    • Nefes alma, yutma, konuşma veya görme güçlüğü
    • Alerjik reaksiyondan kaynaklanan şiddetli şişlik
  2. adım 2 i̇ğne yerini bulun.2Sokma yerini bulun. Bir akrep sokması belirgin bir şekilde şişebilir veya şişmeyebilir. Bununla birlikte, herhangi bir akrep sokması, yaralanma anında keskin bir ağrı veya yanma hissine ve ardından karıncalanma veya uyuşmaya neden olacaktır. Sokma bölgeleri genellikle vücudun alt kısımlarına yakındır, ancak vücudun geri kalanını da içerebilir.
  3. adım 3 sokulan bölgeyi su ve sabunla yıkayın.3Sokulan bölgeyi sabun ve suyla yıkayın. Bölgenin etrafındaki giysileri nazikçe çıkarın ve nazikçe yıkayın. Bu, bölgenin etrafındaki zehir kalıntılarının giderilmesine yardımcı olur ve enfeksiyon riskini azaltmak için yarayı temiz tutar.
  4. adım 4 yaralı bölgeyi hareketsiz ve kalp seviyesinin altında tutun.4Yaralanan bölgeyi hareketsiz ve kalp seviyesinin altında tutun. Bazı yaralanmaların aksine, akrep sokması yaraları asla kalbin üzerine çıkarılmamalıdır, çünkü bu zehirin sisteminize daha hızlı yayılmasına neden olabilir. Etkilenen bölgeyi kalp seviyesinde veya altında tutun ve zehri daha hızlı yayacak daha hızlı bir kalp atış hızını önlemek için kurbanın hareketini en aza indirin
  5. adım 5 mağduru sakinleştirin.5Kurbanı sakinleştirin. Endişe veya heyecan kalp atışlarının hızlanmasına neden olabilir, bu da zehrin emilme hızını artıracaktır. Mümkünse kurbanı rahatlatın ve hareket etmesini engelleyin. Akrep sokmalarının çoğunun kalıcı hasarla sonuçlanmadığını hatırlatın.
  6. adım 6 sokma bölgesine soğuk bir paket veya buz uygulayın.6 Sokma bölgesine soğuk bir paket veya buz uygulayın. Soğuk, zehrin yayılmasını yavaşlatmaya, şişmeyi azaltmaya ve ağrıyı uyuşturmaya yardımcı olur. Soğuk paketi veya buz torbasını her seferinde on ila on beş dakika boyunca uygulayın ve uygulamalar arasında eşit bir süre bekleyin. Bu tedavi en çok yaralanma anından sonraki iki saat içinde etkili olur.
    • Kazazedenin dolaşım problemleri varsa, hasarı önlemek için her seferinde beş dakika buz uygulayın.
  7. adım 7 ağrıyı azaltmak için reçetesiz ağrı kesici alın.7Ağrıyı azaltmak için reçetesiz ağrı kesiciler alın. Rahatsızlığı ve ağrıyı gidermek için ibuprofen, aspirin veya asetaminofen kullanın. Her zaman etiket üzerindeki talimatlara uyun. Opiat ağrı kesiciler (narkotikler) kullanmayın, çünkü bunlar solunumu baskılayabilir. İbuprofen ve aspirin, her ikisi de NSAID veya Nonsteroidal Anti-İnflamatuar İlaçlar olduğundan şişliği azaltmaya yardımcı olacak en iyi ilaçlardır. Ağrı şiddetliyse tıbbi yardım alın.
  8. adım 8 i̇lk yardım sağlayın...8Gerekirse ilk yardım sağlayın. Bilinç kaybı veya şiddetli spazmlar nadirdir, ancak bunlar meydana gelirse derhal bir ambulans çağırın. CPR'ın temel adımlarını öğrenin ve kalbinin durduğundan şüpheleniyorsanız hemen hastaya uygulayın.
  9. adım 9 bir doktora danışın.9Bir doktora görünün. Kendi kendinizi tedavi ederek iyileştiğinizi hissetseniz bile, bir doktora veya tıp uzmanına görünmeniz şiddetle tavsiye edilir. Enfeksiyon ve diğer komplikasyon riskini azaltmak için tetanos aşısı olmanız, kas gevşetici almanız veya antibiyotik kullanmanız önerilebilir. Doktor tavsiyesi olmadan kendinize bu ilaçları vermeyin.

Akrebin Tanımlanması

  1. adım 1 akrebi sadece güvenli bir şekilde yapabiliyorsanız yakalayın.1Akrebi sadece güvenli bir şekilde yapabiliyorsanız yakalayın. Akrebi yakalamak yerine kurbana yardım etmeye öncelik vermelisiniz. Bununla birlikte, akrep türünü belirlemek tedavinin gerekli olup olmadığını belirlemenizi sağlar ve zehirli türler söz konusu olduğunda, tıp uzmanlarının size doğru tedaviyi vermesine olanak tanır. Akrepten çok daha büyük bir cam kavanozunuz varsa (bir litre ya da bir litre genellikle uygundur), onu yakalamaya çalışmak bir uzmana en büyük teşhis şansını verecektir. Ancak, akrebi göremiyorsanız veya uygun bir kabınız yoksa, bu adımı denemeyin.
    • Büyük bir cam kavanoz bulun, akrebi kolayca kaplayacak kadar büyük ve baş aşağı tuttuğunuzda ellerinizin iğneye ulaşamayacağı kadar uzun olsun. Eğer varsa, en az 10 inç (25 cm) uzunluğunda bir çift maşa bulun.
    • Akrebi kavanoz veya maşa ile yakalayın. Kavanozu baş aşağı tutun ve akrebin üzerine tamamen yerleştirin. Ulaşamayacağınız bir yerde dururken kullanabileceğiniz uzunlukta maşanız varsa, akrebi sıkıca kavrayıp kavanozun içine yerleştirmek için kullanın.
    • Kapağı sabitleyin. Kavanoz baş aşağı duruyorsa, büyük bir parça ağır inşaat kağıdını veya kartonu ağzın altına kaydırın, ardından kabı baş aşağı çevirirken dışarıdan tutun. Sıkı bir kapak takın veya açıklığın üzerine büyük, ağır bir kitap yerleştirin.
  2. adım 2 eğer akrebi yakalayamazsanız fotoğrafını çekin.2Eğer akrebi yakalayamazsanız fotoğrafını çekin. Akrebi yakalamak için doğru araçlara sahip değilseniz, bunun yerine fotoğrafını çekin. Mümkünse farklı açılardan birkaç fotoğraf çekin. Başvurabileceğiniz görüntülere sahip olmak, hatırlayamadığınız ayrıntıları bulmanıza yardımcı olacak ve uzman yardımı almanız gerekiyorsa, bir tıp uzmanının sizin için türü tanımlamasına yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 yağ kuyruklu akrebin tehlikeli olabileceğini varsayın.3Yağlı kuyruklu bir akrebin tehlikeli olabileceğini varsayın. Kalın, yağlı iğneleri ve kuyrukları olan akrepler genellikle ince iğneli akreplerden daha tehlikelidir. Tür teşhisi için akrebi yakalamak veya fotoğrafını çekmek faydalı olsa da, özellikle Afrika, Hindistan veya Amerika kıtasındaysanız, henüz ciddi semptomlar yaşamamış olsanız bile tıbbi yardım almalısınız.
    • Sadece kıskaçları iyi görebildiyseniz, onlardan kaynaklanan riskinizi de tahmin edebilirsiniz: büyük, güçlü kıskaçlar genellikle akrebin zehirden çok savunma için bunlara güvendiğini gösterir. Bu kusursuz bir sistem değildir, ancak bir tıp uzmanına iletmek için değerli bir bilgi olabilir.
  4. adım 4 amerika birleşik devletleri ve kuzey meksika'daki tehlikeli akrepleri tanımlayın.4Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Meksika'daki tehlikeli akrepleri tanımlayın. Eğer Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısında veya Meksika'nın kuzeyindeyseniz, internette 'Arizona kabuk akrebi' resimlerine bakın ve bunları yaralanmaya neden olan akreple karşılaştırın. Yüksek rakımlardaki kabuk akreplerinin çizgili olma eğiliminde olduğunu, çölde yaşayan kabuk akreplerinin ise genellikle tek tip ten rengi veya açık kahverengi olduğunu unutmayın. Bu akreplerin sokmaları ölümcül olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.
    • Amerika Birleşik Devletleri'nin başka bir yerindeyseniz, akrep sokmalarından kaynaklanan ciddi yaralanma riski düşüktür. Yine de yaralanma bölgesini aşağıda açıklandığı gibi tedavi etmeli ve alerjik reaksiyonlar veya diğer ciddi semptomlar yaşarsanız bir doktora görünmeye hazırlıklı olmalısınız.
  5. adım 5 orta doğu ve afrika'daki tehlikeli akrepleri tanımlayın.5Orta Doğu ve Afrika'daki tehlikeli akrepleri tanımlayın. İsrail çöl akrebi olarak da bilinen 'ölüm sapı akrebi' en fazla 4,5 inç (11,5 cm) kadar büyüyebilir ve renk ve kıskaç boyutu bakımından büyük farklılıklar gösterebilir. Sokmalarıyla ilişkili kalp veya akciğer yetmezliği riski nedeniyle, bu bölgede karşılaşılan bir yetişkinin elinden daha küçük bir akrebin sokması mümkün olan en kısa sürede tıbbi uzmanlar tarafından tedavi edilmelidir.
    • Daha önce de belirtildiği gibi, yağlı kuyruklu akrepler de son derece tehlikeli olabilir ve bu bölgede birçok türü bulunur.
    • Tanımlanamayan, ince kuyruklu türler genellikle düşük risklidir, ancak Afrika'daki çok sayıda akrep türü nedeniyle, bunların hepsi kapsamlı bir şekilde incelenmemiştir, ağrı ve hafif şişlik dışında herhangi bir semptom gelişirse tıbbi yardım almaya hazır olun.
  6. adım 6 orta ve güney amerika'daki tehlikeli akrepleri tanımlayın.6Orta ve Güney Amerika'daki tehlikeli akrepleri tanımlayın. Bu bölgedeki akreplerin çoğu yetişkinler için tehlikeli değildir, ancak istisnalar da vardır. En tehlikelilerinden biri 'Brezilya sarı akrebi 'dir; birçok tehlikeli akrepte olduğu gibi kalın, yağlı bir kuyruğa sahip olma eğilimindedir.
  7. adım 7 diğer bölgelerdeki tehlikeli türleri belirleyin.7Diğer bölgelerdeki tehlikeli türleri belirleyin. Yetişkin insanlarda ölümcül veya ciddi yaralanmalara neden olabilecek az sayıda akrep türü kalmıştır, ancak tüm türler tanımlanmadığından, kurban yaralanma bölgesinde ağrı ve hafif şişlik dışında herhangi bir belirti yaşarsa tıbbi yardım almak her zaman iyi bir fikirdir.
    • Hindistan, Nepal veya Pakistan'daki küçük, kırmızı veya turuncu akreplerin sokmaları derhal tıbbi müdahale ile tedavi edilmelidir. Bunlar Hint kırmızı akrepleri olabilir.
    • Avrupa, Avustralya veya Yeni Zelanda'dan gelen akrep zehri nedeniyle bir yetişkin için ölüm veya ciddi yaralanma riski düşüktür. Ciddi semptomlar yaşamanız ve bunları bir sağlık çalışanına bildirmeniz gerekmesi durumunda kimlik tespiti yine de iyi bir fikirdir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruSokulduğum bölge birkaç hafta sonra hissizleşirse bir şey yapılabilir mi? Soktuğunuz bölge birkaç hafta sonra hala uyuşuksa, değerlendirilmek üzere doktorunuzu aramalısınız.
  • SoruAkrep sokması böbreklere zarar verebilir mi? Evet. Çok nadir olmakla birlikte, akrep sokmasından kaynaklanan zehir, akut böbrek (böbrek) yetmezliği de dahil olmak üzere böbrek hasarına neden olabilir.

Video

İpuçları

  • Akreplerin bulunduğu alanlarda dolaşırken, küçük kayalar da dahil olmak üzere karanlık ve kasvetli yerlerden kaçının. Çoğu zaman, akreplerle ilgisi bile olmayan yırtıcılar, elbette evinizin dışındaki bu sığınaklarda yaşarlar.
  • Akrepler yarada iğnelerini bırakmazlar. Çıkarılması gereken bir nesne yoktur.
  • Ayakkabılarınızı ayağınıza giymeden önce daima kontrol edin. Akrepler sıcak, nemli ve karanlık yerlere bayılırlar.

Uyarılar

  • Yaralanma bölgesini kesmeyin, çünkü bu tehlikeli kanamaya veya enfeksiyona neden olabilir ve zehri kan dolaşımınızdan uzaklaştırmaz.
  • Zehri ağzınızla emmeye çalışmayın. Tıp uzmanları bir emme cihazıyla çekip çıkarmayı deneyebilir, ancak bunun ne kadar etkili olduğu belirsizdir.