Deniz İstiridyesi Sokması Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yanlışlıkla bir deniz kestanesine basarsanız ya da dikkatsizce bir deniz kestanesini tutarsanız sokulabilirsiniz. Deniz kestaneleri zehirlidir, bu nedenle hızlı ve uygun bakım önemlidir. Deniz kestanesi sokması durumunda, sakin olun ve ciddi enfeksiyondan kaçınmak için protokolü takip edin.

Adımlar

Dikenlerin Çıkarılması

  1. adım 1 deniz kestanesi sokmasını tanıyın.1Deniz kestanesi sokmasını tanıyın. Bir deniz kestanesi sokmasını tedavi etmek için, sizi başka bir deniz hayvanının değil, bir deniz kestanesinin soktuğundan emin olmalısınız.
    • Deniz kestanelerinin düz veya küre şeklinde gövdeleri vardır ve dikenlerle kaplıdır. Dünya çapında okyanuslarda bulunurlar, ancak daha sıcak bölgelerde bulunma olasılıkları daha yüksektir.
    • Deniz kestaneleri suyun kayalık kısımlarında gizlenir ve tehdit edildiklerinde sokarlar. Çoğu insan yanlışlıkla bir deniz kestanesine bastığında sokulur.
    • Çoğu sokmayı kendi başınıza başarılı bir şekilde yönetebilirsiniz. Ancak nefes almakta güçlük çekiyorsanız, mide bulantısı, göğüs ağrısı veya kızarıklık ve irin gibi enfeksiyon belirtileri varsa derhal tıbbi yardım almalısınız.
    • Ayrıca bir eklem çevresinde sokulduysanız tıbbi yardım almalısınız, çünkü bu gibi durumlarda omurgaların cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.
  2. adım 2 hangi kısımların zehirli olduğunu bilin.2Hangi kısımlarının zehirli olduğunu bilin. Deniz kestaneleri yassı, küre şeklinde hayvanlardır. Genellikle saldırgan olmamakla birlikte, deniz kestaneleri istemeden üzerlerine basıldığında sokarlar. Deniz kestanelerinin vücudunun belirli kısımları zehir salgılar.
    • Deniz kestaneleri dikenleri ve pedicellaria'ları aracılığıyla zehir salgılar.
    • Dikenler delici yaralar oluşturur ve deride kalabilir. Bir saldırı durumunda derhal çıkarılmalıdırlar.
    • Pedicellaria, omurga arasında bulunan ve bir kestaneye saldırıldığında hedefe kilitlenen yakalama organlarıdır. Bunlar da sokulduktan sonra hemen çıkarılmalıdır.
  3. adım 3 dikenleri çıkarın.3Dikenleri çıkarın. Sokulduktan sonra, zehre maruz kalmanızı en aza indirmek için dikenleri mümkün olduğunca çabuk çıkarın.
    • Büyük dikenlerin çıkıntılı uçlarını çıkarmak için cımbız kullanın. Dikenlerin kırılmaması için yavaş hareket edin, çünkü bu gerçekleşirse tıbbi tedavi gerekecektir.
    • Dikenler özellikle derinse ve jiletle çıkarılamıyorsa, dikenleri çıkarmak için sıcak balmumu da kullanılabilir. Bölgeye sıcak ağda uygulayın, kurumasını bekleyin ve çıkarın. Dikenler ağda ile çekilerek çıkarılmalıdır.
    • Dikenler uygun şekilde çıkarılmazsa uzun vadeli tıbbi sorunlar ortaya çıkabilir. Tüm dikenleri kendiniz çıkardığınızdan emin değilseniz, bir doktora görünün.
  4. adım 4 pedicellaria'yı çıkarın.4Pedikellaria'yı çıkarın. Zehre maruz kalmayı durdurmak için bir saldırıdan sonra pedicellaria da çıkarılmalıdır.
    • Pedicellaria, enfekte bölgeye tıraş kremi sürülerek ve ardından bir jiletle kazınarak çıkarılabilir.
    • Yaraya daha fazla zarar vermemek için jileti kullanırken nazik olun.

Enfekte Bölgenin Yıkanması

  1. adım 1 yarayı sabun ve suyla temizleyin.1Yarayı sabun ve su ile temizleyin. Dikenleri ve pedicellaria'ları çıkardıktan hemen sonra yarayı temizlemeniz ve yıkamanız gerekir.
    • Yaranız hala ağrıdığından ve dokunduğunuzda acı vereceğinden bu durum rahatsız edici olacaktır. Rahatsızlığı tolere edemeyeceğinizden endişe ediyorsanız acıyla başa çıkmaya hazırlıklı olun veya birinin size yardımcı olmasını sağlayın.
    • Sabun yerine hidrojen peroksit veya betadin solüsyonları da kullanabilirsiniz.
    • Yıkadıktan sonra bölgeyi temiz içme suyu ile iyice durulayın.
  2. adım 2 yarayı kapatmayın.2Yarayı kapatmayın. Yarayı kapatmak için bandaj ve bant kullanılmamalıdır. Cımbızla çıkarılmayan gömülü dikenlerin, bakteriyel enfeksiyonlardan ve kestanenin zehrinin etkilerinden kaçınmak için deriden dışarı çıkması gerekir.
  3. adım 3 yarayı yıkayın.3Yarayı yıkayın. Ağrıyı tedavi etmek ve enfeksiyon olasılığını en aza indirmek için, bazı insanlar ilk temizlikten sonra yaralarını yıkarlar.
    • Yarayı sıcak suya daldırabilirsiniz. Su dokunulamayacak kadar sıcak olmalı ancak kaynar olmamalıdır. Yarayı en az bir saat veya sıcağa tahammül edebildiğiniz sürece suda tutun. Bu, ağrının hafiflemesine ve kalan dikenlerin çözülmesine yardımcı olacaktır. Bu sürece yardımcı olması için suya Epsom tuzu veya magnezyum sülfat bileşiği ekleyebilirsiniz.
    • Bazı insanlar sıcak sirke banyosunu dener. Bir küvet sıcak suya az miktarda sirke karıştırın ve 20 ila 40 dakika bekletin. Suya Epsom tuzu da ekleyebilirsiniz, çünkü bu kalan dikenlerin çözülmesine yardımcı olacaktır.

Yara ve Ağrının Tedavisi

  1. adım 1 yatmadan önce yarayı tedavi edin.1Yarayı yatmadan önce tedavi edin. Yatmadan önce, gece boyunca tahriş olmasını önlemek için yaranın üzerine küçük bir sargı koymalısınız.
    • Sirkeyle ıslatılmış bir bezi yaranın üzerine yerleştirin ve streç filmle sarın. Güvenli kalması için plastik sargıyı bantlayın.
    • Ancak sargıyı gevşek tutun. Unutmayın, kalan dikenlerin dışarı çıkması gerektiği için yarayı tamamen kapatmak istemezsiniz.
  2. adım 2 antibiyotik ve ağrı kesici alın.2Antibiyotik ve ağrı kesici alın. Enfeksiyonu önlemek ve devam eden ağrıları tedavi etmek için reçetesiz satılan antibiyotikler ve ağrı kesiciler talimatlara uygun olarak alınmalıdır.
    • Çoğu eczanede ve süpermarkette bulunan topikal antibiyotik merhem yaranın üzerine sürülmelidir. Bu her durumda bir önlem olarak yapılmalıdır, ancak kızarıklık veya şişlik fark ederseniz özellikle önemlidir.
    • Tylenol ve ibuprofen ağrıyı yönetmek için iyi seçeneklerdir. Semptomlar azalana kadar her 4 ila 8 saatte bir önerilen dozu almalısınız.
  3. adım 3 enfeksiyon belirtilerini izleyin.3Enfeksiyon belirtilerini izleyin. Deniz kestanesi yaraları uygun şekilde tedavi edilirse genellikle iyi iyileşirken, deniz kestaneleri zehirlidir. Enfeksiyon belirtilerini bilin.
    • Enfeksiyon belirtileri arasında kızarıklık, irin, etkilenen bölgede veya etkilenen bölgeyi boşaltan lenf bezlerinde (boyun, koltuk altı veya kasık) şişme veya sıcaklık yer alır.
    • Enfeksiyon belirtileri birkaç gün içinde geçmezse tıbbi yardım alın.
    • Solunum problemleri veya göğüs ağrısı yaşıyorsanız enfeksiyon ciddi olabilir ve en yakın acil servise gitmeniz gerekir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Kullanmadan önce cımbızları sterilize etmek için kaynar suya batırmak veya bir bez ya da pamuk üzerine alkol dökerek iyice silmek iyi bir fikirdir.
  • Dikenleri çıkarırken ve yarayı temizlerken bir arkadaşınızın veya sevdiğiniz birinin size yardımcı olması iyi bir fikirdir. Ağrı şiddetli olabilir ve kendinize bakmanız zor olabilir.
  • Yanlışlıkla bir deniz kestanesine basarsanız sokulmaktan kaçınmak için, yaygın olduklarını bildiğiniz bir bölgede yüzüyorsanız su ayakkabısı giymeyi deneyin.

Uyarılar

  • Omurga bir eklemin yakınına girmişse, cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Durumu kendi başınıza halletmeye çalışmak yerine bir doktora danışın.
  • Birden fazla delinme yarası, yorgunluk, halsizlik, kas ağrıları veya kollarınızı veya bacaklarınızı hareket ettirmekte zorluk çekiyorsanız derhal tıbbi yardım alın. Ayrıca, solunum problemleri, göğüs ağrısı, kurdeşen, ciltte kızarıklık veya dudaklarda veya dilde şişme gibi ciddi alerjik reaksiyon belirtileri geliştirirseniz derhal yardım alın.