Isırgan Otu Sokması Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Isırgan otu neredeyse tüm dünyada bulunan bir bitkidir. Bitki çok yıllık otsu bir bitki olarak kabul edilir, yani bitkisel özelliklere sahiptir ve her yıl aynı alanlarda tekrar büyür. Bitkinin yaprakları ve gövdesi kırılgan, içi boş, kıl benzeri yapılarla kaplıdır. Bu batıcı tüyler, cildiniz onlara sürtündüğünde bir hipodermik iğne gibi davranır. Kimyasallar içi boş tüplerden akar ve kötü bir batma hissine ve kızarıklığa neden olur. Bitkinin sokması ve kızarıklığı acı vericidir, ancak tedavi edilebilir.

Adımlar

Alanın Temizlenmesi

  1. adım 1 i̇lk başta bölgeye dokunmaktan kaçının.
    İlk başta bölgeye dokunmaktan kaçının. Mümkünse, etkilenen bölgeye 10 dakika boyunca dokunmayın veya ovmayın. Bölgenin üzerine dokunmadan tatlı su dökün. İlk birkaç dakika boyunca ağrı şiddetli olsa da, dokunmaktan veya ovmaktan kaçınarak ağrının günlerce devam etmesini önleyebilirsiniz.
    • Bitkiden gelen kimyasal tahriş edici maddeler cilt yüzeyinde kuruyabilir, daha sonra sabun ve su ile temizlenebilir. İlk başta herhangi bir sürtünme veya dokunmadan kaçınarak, kimyasallar cilde daha fazla itilmez, bu da ağrılı reaksiyonun daha uzun, hatta muhtemelen günlerce sürmesine neden olabilir.
    • Bitki tarafından salınan kimyasallar arasında asetilkolin, histamin, serotonin, moroidin, lökotrienler ve muhtemelen formik asit bulunur.
  2. adım 2 sabun ve su kullanın.
    Sabun ve su kullanın. Sabun ve su cildin etkilenen kısımlarını temizler ve bitki tarafından salınan ve ağrı, şişme, kızarıklık ve kaşıntıya neden olan kimyasalları giderir. Çoğu durumda, bölge yıkandıktan sonra ağrı ya tamamen geçer ya da büyük ölçüde azalır.
  3. adım 3 temiz bir bez kullanın.
    Temiz bir bez kullanın. Sabun veya suya yakın değilseniz, daha derinlemesine temizlenene kadar bölgedeki kiri ve bitki kalıntılarını nazikçe temizlemek için temiz bir bez kullanın.
  4. adım 4 bant uygulayın.
    Bant uygulayın. İlgili alana koli bandı gibi güçlü bir bandı hafifçe uygulayın, ardından bandı çıkarın. Bu, deride kalmış olabilecek liflerin çıkarılmasına yardımcı olabilir.
  5. adım 5 ağda epilasyon ürününü deneyin.
    Ağda epilasyon ürününü deneyin. Bant istenmeyen tüm bitki materyalini ciltten uzaklaştırmadıysa, bir ağda tüy giderici kullanmayı deneyebilirsiniz.
    • Bir kat ağda epilasyon ürünü uygulayın, yaklaşık 5 dakika kurumasını bekleyin, ardından bitki kalıntılarını da beraberinde götürerek ağdayı nazikçe soyun.

Rahatlama için Önlem Alma

  1. adım 1 ne bekleyeceğinizi bilin.
    Ne bekleyeceğinizi bilin. Batma, yanma, ağrı ve kaşıntı oldukça yoğundur. Belirtilerin süresi kişiden kişiye değişir ve az önce açıklandığı gibi bölgeyi temizlemek için alınan ilk önlemlere bağlı olarak değişir.
    • Döküntü, beyazımsı kabarcıklardan oluşan kabarık alanlarla kurdeşene benzer. Tüm alan şişmiş ve iltihaplı görünebilir ve etkilenen bölgede kırmızımsı bir renk tonu olabilir.
  2. adım 2 diğer bitkilerin yapraklarını kullanın.
    Diğer bitkilerin yapraklarını kullanın. Rıhtım bitkisi veya mücevher otu bitkisinin yapraklarında bulunan suları uygulamak yardımcı olabilir. Bu bitkiler genellikle ısırgan otu bitkisiyle aynı bölgelerde yetişir. Her iki bitkiyi de bulun ve sularını serbest bırakmak için birkaç yaprağı ezin. Ezilmiş yaprakları etkilenen bölgeye uygulayın.
    • Bu durumu tedavi etmek için bitkilerin kullanılmasının ardındaki gerçek bilim çok sınırlıdır. Yine de bu, yüzyıllardır ısırgan otu bitkisinin sokmasını tedavi etmek için yaygın bir uygulamadır.
    • Rıhtım otu bitkisi genellikle ısırgan otu bitkisi ile aynı genel alanlarda yetişir. Bitkinin boyu 20 inç (50,8 cm) ile yaklaşık 50 inç arasında büyür ve yaprakları yaklaşık 16 inç (41 cm) uzunluğundadır. Yapraklar çok büyük, oval, yuvarlak uçlu ve kenarları dalgalı bir görünüme sahiptir. Alt yaprakların sapları kırmızımsı bir renge sahiptir.
    • Mücevher otu bitkisi, impatiens ile aynı bitkidir. Bu bitkiler aynı zamanda ısırgan otuna rastlayabileceğiniz alanlarda doğal olarak yetişir. Mücevher otu bitkisinin yapraklarından ve gövdesinden elde edilen meyve suyunda bulunan kimyasal içeriğin, ısırgan otunun sokmasına karşı etkili olduğu bildirilmektedir.
  3. adım 3 kaşımaktan kaçının.
    Kaşımaktan kaçının. Bölgeler oldukça güçlü bir şekilde kaşınabilir, ancak kaşımaktan kaçınmaya çalışın. Kaşımak bölgeyi daha da tahriş edebilir, muhtemelen cildi kırabilir ve semptomların devam etmesine neden olabilir.
    • Küçük çocukların kaşınmasını önlemek için ellerine yumuşak eldivenler veya eldivenler giydirebilirsiniz. Ayrıca tırnakları kısa tutun.
  4. adım 4 soğuk kompresler kullanın.
    Soğuk kompresler kullanın. Batmanın biraz hafiflemesine yardımcı olmak için bölgeyi soğuk kompreslerle kapalı tutun. Daha soğuk sıcaklık kızarıklığı azaltmaya ve rahatsızlığın bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  5. adım 5 karbonattan yapılmış bir macun uygulayın.
    Karbonattan yapılmış bir macun uygulayın. Sadece kabartma tozu ve su kullanarak bir macun malzemesi yapın ve döküntüye uygulayın. Macununuzda soğuk su kullanın. Macun kaşıntı, iltihaplanma ve yanma hissinin bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilir.
    • Daha fazla tahrişi önlemek için herhangi bir tedaviyi bölgeye hafifçe vurarak uygulayın.
  6. adım 6 aloe vera kullanın.
    Aloe vera kullanın. Gerçek bir aloe vera bitkisi yaprağının suyunu uygulayın veya yüksek konsantrasyonlarda aloe vera içeren üretilmiş bir ürün kullanın. Aloe vera kullanmak kırmızı ve iltihaplı bölgelerin kontrol altına alınmasına ve yanma hissinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
  7. adım 7 sıcak sıcaklıklardan kaçının.
    Sıcak sıcaklıklardan kaçının. Daha soğuk suda banyo veya duş alın ve bölgeye sıcak bir şey uygulamaktan kaçının. Daha soğuk sıcaklıklar daha rahatlatıcıdır ve kızarıklığı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur.
  8. adım 8 reçetesiz ürünler kullanın.
    Reçetesiz ürünler kullanın. Hidrokortizon içeren topikal kremler, merhemler veya losyonlar kızarıklığı azaltmaya ve kaşıntıyı durdurmaya yardımcı olabilir.
    • Döküntüyü tedavi etmek için hidrokortizon içeren reçetesiz topikal ürünler uygulayın. Paket talimatlarını takip edin. Cilt ısırgan otu bitkisinin doğrudan teması nedeniyle yaralandığından kızarıklık, kaşıntı ve iltihap içeren bir döküntü devam edebilir.
    • Kalamin veya Caladryl® losyonu yatıştırıcı bir his sağlamaya ve kaşıntı ve yanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.
    • Reçetesiz satılan oral antihistaminikler de vücudunuzda meydana gelen reaksiyonu önlemeye yardımcı olabilir. Mevcut ürünler arasında cetirizine veya Zyrtec®, loratadine veya Claritin® ve diphenhydramine veya Benadryl® gibi ajanlar bulunmaktadır.
    • Antibiyotik kremler veya merhemler uygulayın. Anti-enfektif ajanların bir karışımını içeren ürünler reçetesiz satılmaktadır. Antibiyotik krem veya merhemi doğrudan ilgili bölgelere uygulayın. Ürünün serinliği yatıştırıcı bir etkiye sahip olacaktır ve krem veya merhemin aktif özellikleri enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir.
    • Kontrendikasyonunuz olmadığı sürece ağrı için bir NSAID ağrı kesici alabilirsiniz.

Ne Zaman Tıbbi Yardım İsteneceğini Bilmek

  1. adım 1 alerjik belirtiler gelişirse derhal tıbbi yardım alın.
    Alerjik belirtiler ortaya çıkarsa derhal tıbbi yardım alın. Nadir durumlarda, bir kişinin bitkiye veya salınan kimyasallardan birine alerjisi olabilir. Alerjik reaksiyonlar hayatı tehdit edici olabilir. Acil tıbbi müdahale gereklidir.
  2. adım 2 alerjik reaksiyonu tanıyın.
    Alerjik reaksiyonu tanıyın. Aşağıdaki alerjik reaksiyon belirtilerinden birini görürseniz hemen 911'i arayın veya acil servise gidin:
    • Nefes almada güçlük, hırıltılı solunum veya boğazınızda sıkışma hissi.
    • Göğsünüzde nefes almayı zorlaştıran bir sıkışma hissi.
    • Dudaklarınız veya diliniz de dahil olmak üzere ağız bölgenizde şişme.
    • Maruz kalınan bölgenin ötesine uzanan ve vücudun her yerinde olabilen döküntü.
    • Mide rahatsızlığı, kramp, kusma veya ishal, bazen alerjik reaksiyonun bir parçası olabilir.
  3. adım 3 küçük bir çocuk maruz kaldıysa çocuk doktorunuzla iletişime geçin.
    Küçük bir çocuk maruz kaldıysa çocuk doktorunuzla iletişime geçin. Doktorunuz topikal ilaçlar reçete ederek veya küçük çocuklara özgü semptomları tedavi etmek için yollar önererek size rehberlik edebilir.
  4. adım 4 belirtileriniz şiddetliyse doktorunuzu arayın.
    Belirtileriniz şiddetliyse doktorunuzu arayın. Bitkiye maruz kalan cilt bölgeleri yaygınsa veya belirtileriniz 24 saat içinde düzelmezse doktorunuza başvurun. Doktorunuz maruz kalan bölgeleri tedavi etmek için reçete gücünde topikal ajanlar veya reaksiyonu sistemik olarak çözmeye yardımcı olmak için daha güçlü oral ürünler reçete edebilir.
  5. adım 5 bölgeler enfekte görünüyorsa tıbbi yardım alın.
    Bölgeler enfekte görünüyorsa tıbbi yardım alın. Bölgeler çizildiyse ve cilt kırıldıysa, enfeksiyon oluşması mümkündür.
    • Kırık cildinizde dokunulduğunda sıcak olan, irin akan veya çevresindeki bölgelere göre daha fazla iltihaplı bölgeler varsa enfeksiyon kapmış olabilirsiniz. Bu belirtileri yaşıyorsanız veya ateşiniz varsa hemen doktorunuzu arayın. Doktorunuz topikal bir antibiyotik krem veya merhem reçete edebilir veya oral antibiyotik almanızı isteyebilir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Başka birine dokunursam ya da onlar benim kızarıklığıma dokunursa onlarda da kızarıklık olur mu?
    Sokma nedeniyle oluşan kızarıklık alerjik bir kızarıklık değil, dermatitik bir kızarıklıktır. Yayılmayacaktır.

İpuçları

  • Tahrişin daha da kötüleşmesine neden olabileceğinden bölgeyi kaşımamaya çalışın.
  • Bölgeyi derhal temizleyin ve tedavi edin. Bölge rahatsız olduğu sürece tedavi uygulamaya devam edin.
  • Batma hissi cildinizin hassasiyetine bağlı olarak yarım saatten birkaç güne kadar sürebilir.