Yaban Arısı veya Eşek Arısı Sokması Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eğer bir yaban arısı veya eşek arısı ile karşılaştıysanız, bu gerçekten acı verici olabilir. Ne yazık ki, ne kadar kaçınmaya çalışırsanız çalışın (veya ne kadar böcek spreyi sıkarsanız sıkın) böyle şeyler olur. Neyse ki, semptomlarınızı hızlı bir şekilde gidermenin birçok yolu var. Uygun bakımı aldıktan sonra, semptomlarınız sadece birkaç gün içinde azalacaktır.

Adımlar

Acil Yardım

  1. adım 1 eğer yapmadıysanız iğneyi çıkarın't already.
    Henüz yapmadıysanız iğneyi çıkarın. İğneyi kazımak için kör bir bıçak, kredi kartı veya tırnağınız gibi temiz, kör bir nesne kullanın. İğneyi çekip çıkarmayın, çünkü bu daha fazla zehrin yayılmasına neden olabilir.
  2. adım 2 i̇ğneyi sabun ve suyla yıkayın.
    İğneyi sabun ve suyla yıkayın. İğne iyileşene kadar bunu günde 3 kez yapmaya devam edin. Bölgeyi temiz tutmak enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur.
  3. adım 3 bölgeyi buzlayın.
    Bölgeyi buzlayın. Bu sokma için yapabileceğiniz en iyi şey buz koymaktır. Buzu bir tür sargıya yerleştirin ve 10 dakika boyunca bölgede tutun. Buzu 10 dakika boyunca çıkarın ve ardından tekrar uygulayın. Bunu 10 dakikalık aralıklarla 30 ila 60 dakika boyunca yapmaya devam edin. Bu, yaşadığınız ağrı ve kaşıntıya anında rahatlama sağlayabilir.
    • Bir buz torbasını veya birkaç buz küpünü bir havluya veya eski bir fanilaya sarın. Sadece buzu doğrudan uygulamadığınızdan emin olun, çünkü bu cildinize çok sert gelebilir.
  4. 4. adım eğer batma varsa yükseltin's on your arm or leg.
    Sokma kolunuzda veya bacağınızda ise yukarı kaldırın. Bu, ani şişmeyi azaltmaya yardımcı olur. Sokma kolunuzdaysa kolunuzu havaya kaldırın. Bacağınızdan sokulduysanız, uzanın ve bacağınızı bir yastık üzerinde yükseltin. Dar giysilerinizi veya yüzüklerinizi çıkarmanız da iyi bir fikirdir. İğne şişmeye başladıktan sonra bunları çıkarmak gerçekten zor olabilir.
  5. adım 5 elinizden geldiğince iğneyi kaşımaktan kaçının.
    Elinizden geldiğince iğneyi kaşımaktan kaçının. Kaşımak iğneyi tahriş edebilir ve semptomlarınızı uzatabilir. Ayrıca enfeksiyon gelişme riskinizi de artırabilir. Ne kadar isteseniz de kaşımaktan kaçının.
    • Küçük bir çocuk sokmuşsa tırnaklarını kısa kesin ve ellerini temiz tutun. Sokmayı kaşımayı bırakmakta zorlanabilirler, bu nedenle bu, etkisini azaltmaya yardımcı olabilir.

Devam Eden Tedavi

  1. adım 1 reçetesiz satılan ilaçları alın.
    Reçetesiz ilaç alın. Antihistaminikler (Benedryl gibi) kaşıntı ve şişliği tedavi edebilir. Asetaminofen (Tylenol) ve ibuprofen (Advil) gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar da ağrıya yardımcı olabilir. Belirtileriniz ne kadar sürerse sürsün, ilacı etiketindeki dozaja göre alın. Sokma belirtileri genellikle 2-5 gün sürer.
    • Sokmanızı tedavi etmek için reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları seçtiğiniz bir topikal kremle birleştirin.
  2. adım 2 sokmaya karbonat macunu uygulayın.
    Sokulan yere kabartma tozu macunu sürün. Bu, acıyı ve kaşıntıyı hızlı bir şekilde hafifletmeye yardımcı olabilir. 2 çay kaşığı (9,6 gram) karbonatı biraz suyla karıştırarak karışımın macun kıvamına gelmesini sağlayın. Ev yapımı macundan bir miktar iğnenizin üzerine uygulayın ve semptomlarınız geçene kadar gün boyunca tekrar uygulayın.
    • En iyi sonuç için macunu cildinizde 15-20 dakika bekletin.
  3. adım 3 hidrokortizonlu krem kullanın.
    Hidrokortizon krem kullanın. Bu, kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olan topikal bir kremdir. Parmak ucu büyüklüğünde bir miktar alın ve sokulduğunuz bölgeye hafifçe sürün. Rahatlamak için kremi günde 4 defaya kadar uygulayın. Semptomlarınız azalana kadar kremi kullanın.
  4. adım 4 kalamin losyonunu deneyin.
    Kalamin losyonunu deneyin. Bu ilaçlı losyon kaşıntıyı hafifletebilir. Küçük bir parça losyonu iğnenizin üzerine sürün ve kurumasını bekleyin. Etiket üzerindeki talimatları izleyin ve semptomlarınızı azaltmak için gün boyunca tekrar uygulayın.
    • Bu, hidrokortizon kreme alternatif olarak kullanılabilir.

Tıbbi Tedaviye Ne Zaman Başvurulmalı

  1. adım 1 alerjik reaksiyonunuz varsa acil servisleri arayın.
    Alerjik reaksiyonunuz varsa acil servisleri arayın. Anafilaksi yaşıyor olabilirsiniz. Kötü bir reaksiyon geçiriyorsanız, tıbbi yardım almak için derhal acil servisleri arayın. Bunlar alerjik reaksiyonun yaygın belirtileridir:
    • Nefes almada güçlük veya hırıltılı solunum
    • Boğazda gerginlik
    • Konuşma sorunu
    • Mide bulantısı veya kusma
    • Hızlı kalp atışı veya nabız
    • Ciddi şekilde kaşınan, karıncalanan, şişen veya kızaran cilt
    • Anksiyete veya baş dönmesi
    • Bilinç kaybı
      • Bir anafilaksi eylem planı oluşturulmuşsa ve bir Epipen mevcutsa, beklemeyin; enjekte edin. Ne kadar az zaman harcanırsa o kadar iyidir.
  2. adım 2 enfeksiyondan şüpheleniyorsanız doktoru ziyaret edin.
    Enfeksiyondan şüpheleniyorsanız doktorunuzu ziyaret edin. Belirtileriniz herhangi bir iyileşme belirtisi göstermiyorsa veya sokulduktan birkaç gün sonra daha da kötüleşiyorsa, sokma bölgesi enfekte olmuş olabilir. Doktorunuzu arayın ve bir randevu ayarlayın. Sokulan yere bakabilir ve en iyi tedavi yöntemini belirleyebilirler. Dikkat edilmesi gereken diğer enfeksiyon belirtileri şunlardır:
    • Sokma yerinde irin
    • Sokmayı takip eden günlerde artan ağrı
    • Ateş, şişmiş bezler ve grip benzeri semptomlar
  3. adım 3 ağzınızdan, boğazınızdan veya gözünüzden sokulduysanız doktora gidin.
    Ağzınızdan, boğazınızdan veya gözünüzden sokulduysanız doktora gidin. Ağızda ve boğazda şişme nefes almakta zorlanmanıza neden olabilir ve gözünüze yakın bir yerden sokulma gözünüzün şişmesine ve görüşünüzün bozulmasına neden olabilir. Bu hassas bölgeleri korumak için, sokulduysanız hemen doktora gidin.
    • Bir doktor sokmanın tedavi edilmesine yardımcı olabilir ve henüz yapmadıysanız iğneyi güvenli bir şekilde çıkarabilir.
  • Bir anafilaksi eylem planı oluşturulmuşsa ve bir Epipen mevcutsa, beklemeyin; enjekte edin. Ne kadar az zaman kaybederseniz o kadar iyi.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    İki gün önce dirseğimi soktu. İğneyi çıkardık. Şimdi kolum şişti, bölge sıcak ve yanıyor ve kaşınıyor. Ne yapmalıyım?
    Eğer böyle bir şişme ve ısı reaksiyonu yaşıyorsanız bir doktora görünmenizi tavsiye ederim.
  • Soru
    Üç gün önce ayağımdan sokuldum ve şişlik bacağıma doğru ilerliyor. Bu normal mi?
    Hayır, doktorunuza görünün veya bir acil servise gidin.
  • Soru
    Bir eşek arısı birden fazla kez sokabilir mi?
    Evet, sokabilir. Beş ya da altı kez sokmaya devam edebilir.

Video

İpuçları

  • Acil tıbbi yardım gelmeden önce bir Epipen kullandıysanız, onları bilgilendirin.
  • Sizin veya ailenizden birinin sokmalara karşı alerjisi varsa, eşek arıları ve eşek arılarını mülkünüzden uzaklaştırmak için önlemler alın.

Uyarılar

  • Daha fazla reaksiyon (nefes almada güçlük, şiddetli şişme, vb.) olursa, acil servise gidin veya acil servisleri arayın, çünkü bu olaylardan bazıları, özellikle eşek arısı veya eşek arılarına alerjiniz varsa, hayati tehlike oluşturabilir.