Çocuğu Sokan Yaban Arısı Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çocuğunuzu bir yaban arısı soktuğunda bu her zaman endişe kaynağıdır. Çocuklarda genellikle yetişkinlerden daha fazla şişlik olur ve sokulmanın şoku korkutucu olabilir! Neyse ki, ne yapacağınızı biliyorsanız, sokmayı hemen tedavi edebilir ve çocuğunuzu rahatlatarak güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz. Nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, yaban arısı sokmalarıyla ilgili bu yaygın sorulara göz atın.

Adımlar

Çocuğum bir yaban arısı tarafından sokulursa ne yapmalıyım?

  1. adım 1 bölgeyi sabun ve suyla yıkayın.
    Bölgeyi sabun ve suyla yıkayın. Cildi yatıştırmaya yardımcı olmak ve yüzeyde olabilecek zehri temizlemek için soğuk su kullanın. Deri artık kızarmayana ve şişmeyene kadar bölgeyi günde 2 veya 3 kez yıkayabilirsiniz.
    • Çocuğunuz muhtemelen üzülecek ve yaptığınız şeyin sokmanın daha fazla acı vermesine neden olacağından endişelenecektir. Sadece daha iyi hissetmesi için yıkadığınızı bilmesini sağlayın.
  2. adım 2 şişliği azaltmak için cildin üzerine bir buz torbası yerleştirin.
    Şişliği azaltmak için cildin üzerine bir buz torbası yerleştirin. Yaban arısı sokmaları gerçekten şişebilir ve acıtabilir, ancak bir buz torbası gerçekten yardımcı olabilir! Bir buz torbasını bir beze sarın ve 10 dakika boyunca bölgeye bastırın. Ardından, 10 dakika boyunca kapalı bırakın. Bunu 10'ar dakikalık aralıklarla ileri geri yapmaya devam edin.
    • Buz torbanız yoksa, bir torba donmuş sebzeyi bir beze sarabilirsiniz. Bez sadece aşırı soğuğun çıplak cilde zarar vermesini önler.

Çocuğumu nasıl daha rahat ettirebilirim?

  1. adım 1 cildine bir antihistaminik veya kortikosteroid krem uygulayın.
    Cildine bir antihistaminik veya kortikosteroid krem sürün. Sokulan bölgenin kırmızıya döndükten sonra kaşınmaya başlaması oldukça yaygındır. Enfeksiyonu önlemek için çocuğunuza bölgeyi kaşımaması ve ovması gerektiğini öğretin. Çocuğunuzun cildi kaşımasını istemediğiniz için, antihistaminik krem, kortikosteroid krem veya kalamin losyonunu bölgeyi yatıştırmak için hafifçe sürün.
    • Kalamin losyonu kullanıyorsanız, pul pul dökülmeye başlarsa yeniden uygulayın.
    • Yulaf ezmesi banyoları ve topikal lapalar da yardımcı olabilir.
    Uzman Yanıtı
    Q

    Kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilecek diğer şeyler nelerdir?

    Andrea Rudominer, MD, MPH

    Kurul Sertifikalı Pediatrist & Bütünleştirici Tıp Doktoru
    Dr. Andrea Rudominer, San Francisco Körfez Bölgesi'nde bulunan kurul sertifikalı bir Çocuk Doktoru ve Bütünleştirici Tıp Doktorudur. Dr. Rudominer 15 yılı aşkın tıbbi bakım deneyimine sahiptir ve önleyici sağlık hizmetleri, obezite, ergen bakımı, DEHB ve kültürel açıdan yetkin bakım konularında uzmanlaşmıştır. Dr. Rudominer, California Üniversitesi, Davis'ten tıp doktoru unvanını almış ve Stanford Üniversitesi Lucile Packard Çocuk Hastanesi'nde ihtisasını tamamlamıştır. Dr. Rudominer ayrıca Berkeley'deki California Üniversitesi'nden Anne Çocuk Sağlığı alanında MPH derecesine sahiptir. Amerikan Pediatri Kurulu Üyesi, Amerikan Pediatri Akademisi Üyesi, Kaliforniya Tıp Derneği Üyesi ve Delegesi ve Santa Clara İlçesi Tıp Derneği Üyesidir.
    UZMAN TAVSİYESİ
    Andrea Rudominer, MD, MPH'den yanıt:

    Soğuk kompres, topikal lapalar ve yulaf ezmesi banyoları kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca 1 ons hindistan cevizi veya badem yağına karıştırılmış 3 damla buhur yağı, 2 damla nane yağı ve 5 damla lavanta yağından oluşan aromaterapi karışımı da yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.

  2. adım 2 ağrıyı yönetmek için çocuğunuza asetaminofen veya ibuprofen verin.
    Ağrıyı yönetmek için çocuğunuza asetaminofen veya ibuprofen verin. Evde çocuk ağrı kesici ilacınız varsa, ona biraz vermenizde bir sakınca yoktur. Çocuğunuza her zaman yaşına ve kilosuna göre bir doz verin - bu genellikle paketin arkasında listelenir veya çocuk doktoruna sorabilirsiniz.
    • Asetaminofenin iltihap veya şişliği azaltmadığını, ibuprofenin ise azalttığını unutmayın.

Yaban arısı sokması için en iyi ev ilacı nedir?

  1. yaban arısı zehrini nötralize etmek için kabartma tozu macunu yapın.
    Yaban arısı zehrini nötralize etmek için kabartma tozu macunu yapın. 1/4 fincan (57 g) karbonatı 2 çay kaşığı (9,9 ml) su ile karıştırarak kalın bir macun elde edin. Ardından, bölgeye yayın ve kendi haline bırakın. Ağrıyı azaltmak için macunu her 15 dakikada bir tekrar uygulayın.
    • Doğrudan ilk katın üzerine bir kat daha uygulayabilir veya her tekrar uyguladığınızda cildi yıkayabilirsiniz.
    • Kabartma tozunun etkinliğini kanıtlamak için araştırmalara ihtiyaç duyulsa da, bu yaban arısı sokmaları için popüler bir ev ilacıdır.

Yaban arısı sokması ne kadar süre şiş kalır?

  1. şişlik ve kızarıklık 7 gün sürebilir.
    Şişlik ve kızarıklık 7 gün sürebilir. Ne yazık ki, çocuk ve yaban arısı sokmalarında şişlik ve kızarıklık çok yaygındır - bölge sokmadan 48 saat sonrasına kadar şişmeye devam edebilir. Şişlik ilerleyen günlerde geçmeye başlayabilir, ancak cildin bir haftaya kadar kırmızı ve şiş olması nadir değildir.
    • Çocuğunuz boynundan veya boğazından sokulduysa ve şişiyorsa, acil tıbbi yardım almanız gerekir. Şişlik nefes almalarını zorlaştırabilir.
    • Sokulan yerin etrafındaki deri şişer ve kızarırsa şaşırmayın; şişliğin sokulan yerden 3 veya 4 inç (7,6 veya 10,2 cm) uzağa kadar uzandığını görebilirsiniz.

Yaban arısı sokması konusunda ne zaman endişelenmeliyim?

  1. adım 1 yaban arısı alerjisinden şüpheleniyorsanız derhal tıbbi yardım alın.
    Yaban arısı alerjisinden şüpheleniyorsanız derhal tıbbi yardım alın. Yaban arısı sokmalarında hafif kızarıklık, şişme ve kaşıntı yaygın olsa da, belirtiler şiddetliyse veya bu alerji belirtilerini de fark ederseniz, tavsiye için çocuğunuzun çocuk doktoruna veya hemşire yardım hattına başvurun:
    • Büyük kızarıklık veya geniş şişlik alanı
    • Karın ağrısı, mide bulantısı veya kusma
  2. adım 2 çocuğunuzu arayın's doctor if you suspect the area is infected.
    Bölgenin enfekte olduğundan şüpheleniyorsanız çocuğunuzun doktorunu arayın. Birkaç gün geçmesine rağmen yaban arısı sokmasının etrafındaki deri iyileşiyor gibi görünmüyorsa enfeksiyon kapmış olabilir. Bu belirtileri görürseniz çocuk doktoruna, hemşire yardım hattına veya acil servise başvurun:
    • Artan ağrı
    • Şişlik ve kızarıklık
    • Bölgenin etrafında sıcaklık veya kırmızı çizgiler
    • İğneden akan irin
    • Ateş
  3. adım 3 ağzına yakın bir yerden sokulduysa çocuğunuzu acil tedaviye götürün.
    Ağzına yakın bir yerden sokulduysa çocuğunuzu acil tedaviye götürün. Bu sokmalar ciddi olabilir çünkü ağız veya boğaz yakınındaki şiddetli şişme solunum yollarını tıkayabilir. Çocuğunuzu acil tıbbi tedaviye götürmekte tereddüt etmeyin.
    • Çocuğunuzda geniş bir alanı kaplayan kızarıklık veya şişlik oluşursa ya da günlerce ağrı çekerse tıbbi tedaviye ihtiyacı olabilir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Sıcak duş kaşıntıyı hafifletebilir mi?
    Böcek ısırığından sonra sıcak duş almak iyi değildir. Isı histaminleri serbest bırakır ve bölgeyi kaşındırır.

İpuçları

Uyarılar

  • Çocuğunuz 5 kereden fazla sokulduysa veya hayati tehlike arz eden bir alerjik reaksiyon geçirdiğini düşünüyorsanız (nefes almakta zorlanma, boğazda veya göğüste sıkışma, yüzünde şişme, baş dönmesi, bayılma, mide bulantısı veya kusma) acil tıbbi yardım alın.
  • Ciddi bir alerjik reaksiyon belirtisi görürseniz, erişiminiz varsa bir epinefrin kalemi kullanın ve 911'i arayın.