Yatak Böceği Isırıkları Nasıl Tedavi Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yatak böcekleri yatak, kanepe ve giysi gibi yumuşak ve sıcak yerlerde saklanan rahatsız edici böceklerdir. Bu böcekler geceleri konakçılarından beslenir ve nadiren tehlikeli olsa da istenmeyen semptomları ve olası alerjik reaksiyonları önlemek için hemen tedavi edilmesi gereken küçük ısırık izleri bırakır. Gelecekte daha fazla ısırığı önlemek için yatak böceği istilasından tamamen kurtulmanız gerekir.

Adımlar

Tahtakurusu Isırığının Tespiti

  1. adım 1 isırık izlerini dikkatlice inceleyin.1Isırık izlerini dikkatlice inceleyin. Tahtakurusu ısırıkları genellikle diğer ısırıklara benzer. böcek ısırıklarısivrisinek ısırıkları ve pire ısırıkları da dahil olmak üzere. Tipik olarak kabarık, kırmızımsı bir şişlik içerirler, ancak kabarcık olarak da görülebilirler. Tahtakurusu ısırıkları diğer böcek ısırıklarından ayırt etmek çok zordur; bir klinik doktor bile genellikle sadece bakarak ısırıkları teşhis edemez.
    • Bununla birlikte tahtakurularının kendine özgü bir ısırık şekli vardır. Bazı ısırıklar tek başına görülebilse de, çoğu ısırık üç ila beş ısırık ('kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği' olarak adlandırılır) veya kırmızı şişlikler kümesi (tahtakurusu dermatiti adı verilen bir döküntü) halinde ortaya çıkar. Isırıklar genellikle zig-zag şeklinde görülür, ancak böcekler sizi sabah ısırırsa düz bir çizgi halinde de görülebilir.
    • Isırıklar vücudun açıkta kalan bölgelerinde meydana gelme eğilimindedir. Araştırmalar, göz kapaklarının etrafındaki deriyi ve boyun, yüz, ayaklar ve kollar gibi bölgeleri ısırmayı tercih ettiklerini göstermektedir. Sivrisinek ısırıklarının aksine, tahtakurusu ısırıkları nadiren dizlerin arkasında veya cildin kıvrımlarında görülür.
    • Şişlikler veya kızarıklıklar genellikle bir ila iki hafta içinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, tek bir ısırık veya ısırık kümesi iyileşse de, haşere imhası yoluyla sorunu ortadan kaldırmadıysanız, ısırılmaya devam edebilirsiniz. Tahtakuruları var olduğu sürece size ulaşmaya çalışacaklardır.
  2. adım 2 isırık izlerinin ne zaman oluştuğuna dikkat edin.2Isırık izlerinin ne zaman oluştuğuna dikkat edin. Örneğin, daha önce fark etmediğiniz ısırıkları uyandıktan sonra fark edip etmediğinizi düşünün. Ancak, her kişinin tepki süresi önemli ölçüde değişebileceğinden bunu belirlemek de zor olabilir. Isırıktan kaynaklanan semptomlar, ısırığın meydana gelmesinden birkaç saat ila bir haftadan daha uzun bir süre sonra herhangi bir noktada ortaya çıkabilir.
    • Tahtakurusu ısırıkları uzun bir kuluçka dönemine sahip olabilir. Isırığın görünür belirtileri (kırmızı, kaşıntılı bir şişlik) ilk ısırılmanızdan 10 gün sonrasına kadar ortaya çıkabilir.
  3. adım 3 kontrol edin...3Evinizde tahtakurusu istilası belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Tahtakuruları yatak çerçevelerini, bazaları ve şilteleri sevdiği için uyuduğunuz yerle başlayın. Tahtakuruları, insanların sıcak kanını alabilmek için insanların olduğu yerde olmak isterler. Çarşaflardaki kırmızı lekeler bir işarettir. Bunlar beslendikten sonra ezilmiş bir tahtakurusundan ya da böcek beslenmeyi bitirdiğinde üzerinizde kalan ısırıklardan kaynaklanıyor olabilir.
    • Yatağınızı, bazanızı, yatak çerçevelerinizi, astar ve dikişler de dahil olmak üzere inceleyin. Uyuyan yetişkin tahtakurularını, karkasları, boş derileri (dış iskeletleri) ve dışkıları (bunlar küçük siyah lekeler veya lekeler gibi görünecektir) arayın. Çarşaflarınızı, yastık kılıflarınızı ve yastıklarınızı da kontrol edin.
    • Canlı bir tahtakurusunu görmek ve yakalamak çok zordur. Yetişkin tahtakuruları geniş, oval şekilli vücutları olan küçük kırmızımsı kahverengi böceklerdir. Saklanmakta çok başarılıdırlar. Bununla birlikte, yetişkin tahtakurularını bulmak, sizi ısıranın tahtakurusu olduğunu doğrulamanın tek yoludur.
    • Tahtakurusu istilası stresli olabilir. Endişelenmemeye çalışın çünkü bu yaygın ve tedavi edilebilir bir sorundur.

    Alternatif: Yakın zamanda seyahat ettiyseniz, tahtakuruları otel odanızda olabilir. Ancak, tahtakurularını bavulunuzda veya giysilerinizde eve getirmenin kolay olduğunu, bu nedenle yanlışlıkla bir tahtakurusu istilası başlatmış olabileceğinizi unutmayın.

  4. 4. adım bir sağlık hizmeti sağlayıcısını ziyaret edin.4Bir sağlık kuruluşunu ziyaret edin. Yatağınızda tahtakurusu belirtileri bulamazsanız ve ısırıkların veya kızarıklıkların kaynağını tespit edemezseniz teşhis için bir doktora da görünebilirsiniz. Ancak, semptomlar diğer böcek ısırıkları ve cilt rahatsızlıklarından kaynaklananlara çok benzediği için doktorunuzun tahtakurusu tarafından ısırıldığınızı kesin olarak teşhis edememe ihtimali çok yüksektir. Yine de, tahtakurularının insanlar için çok az fiziksel tehdit oluşturduğunu sizin için teyit edebilecek olan doktorunuza giderek kendinizi rahat hissedebilirsiniz.
    • Doktora gidecekseniz, ısırıkları tedavi etmek için yaptığınız her şeyin, üzerlerine ne sürdüğünüz ve ne sıklıkta sürdüğünüz de dahil olmak üzere yakın bir kaydını tutun.
    • Doktorunuz rahatlamaya yardımcı olmak için topikal bir kortikosteroid merhem reçete edebilir Kaşıntı ve iltihaplanma. Bu merhemler reçetesiz satın alabileceğiniz merhemlerden daha güçlüdür.
  5. adım 5 tahtakurusu istilasını kontrol etmek için bir haşere kontrol şirketini arayın.5Tahtakurusu istilasını kontrol etmek için bir haşere kontrol şirketini arayın. Bu, bir tahtakurusu tarafından ısırıldığınızı doğrulamanın en kesin yoludur. Bir haşere kontrol uzmanı evinizi arayacak ve elinizde bir tahtakurusu istilası olup olmadığını teyit edebilecektir.
    • Haşere kontrol uzmanı neye bakacağını bilir ve tahtakurularını ortadan kaldırmak ve gelecekte ısırılmaları önlemek için evinizi tedavi edebilir.
    • Ev sisleyicileri ve böcek spreyleri genellikle tahtakurusu istilasını öldürmez. Tahtakurularını evinizden yok ettiğinizden emin olmak için profesyonel bir yok edici ile çalışın.

Tahtakurusu Isırıklarının Tedavisi

  1. adım 1 isırıkları su ve sabunla yıkayın.1 Isırıkları sabun ve suyla yıkayın. Bölgeyi yumuşak sabun ve suyla yıkayın; bir kalıp sabun ve ellerinizin yüzeyini ıslatacak kadar su kullanın. Ellerinizdeki sabunu kalın, sabunlu bir köpük haline getirin. Köpüğü etkilenen bölgenin üzerine bolca sürün. Tüm alan kaplanana kadar tekrarlayın. Bekletin ve durulamayın. Sabun köpüğünün ısırılan bölgeler üzerinde kurumasını bekleyin. Kaşıntıdan hemen kurtulduğunuzu göreceksiniz.
    • Isırıkları sabunlu suyla yıkamak kaşıntıyı hafifletmeye ve cilt enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olabilir.
  2. adım 2 kaşıntıyı hafifletmek için ev ilaçları kullanın.2Kaşıntıyı hafifletmek için ev ilaçları kullanın. Isırıklarla ilişkili kaşıntıyı hafifletmek için aşağıdaki ilaçlardan birkaçını deneyebilirsiniz. Bunların hepsi muhtemelen zaten elinizde bulunan ürünleri kullanır.
    • Kabartma tozu ve sudan oluşan bir macun yapın. Kabartma tozuna yavaşça az miktarda su ekleyin ve koyu bir macun elde edene kadar karıştırın. Tahtakurusu ısırıklarınıza kalın bir kat macun sürün. Ilık suyla yıkamadan önce macunun kurumasını ve bir saat veya daha uzun süre kızarıklık üzerinde kalmasını bekleyin.
    • Bir pamuğu limon suyu, sarı kantaron veya cadı fındığı ile ıslatın, bunların hepsi doğal büzücüdür. Kurumasına yardımcı olmak ve kaşıntıyı kontrol altına almak için pamukla döküntüye hafifçe vurun.
    • Aloe bitkisinden elde edilen jeli tahtakurusu ısırıklarına uygulayın. Saf %100 aloe vera jeli kullanın. Aloe hem antibiyotik hem de mantar önleyici özellikler içerir, bu da kaşımaya bağlı ikincil bir enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir.
  3. adım 3 steroidli bir kaşıntı önleyici reçetesiz (otc) krem uygulayın.3Steroidal bir kaşıntı önleyici reçetesiz (OTC) krem uygulayın. Cortaid gibi hidrokortizon veya kortizon içeren bir krem iltihaplanmayı ve kaşıntıyı azaltabilir. Herhangi bir eczane veya eczaneden %1 hidrokortizonlu krem satın alabilirsiniz. Doktorunuz hangi kremin ve markanın sizin için ideal olduğunu söyleyebilir.
    • Kremi doğru şekilde uygulamak için paketin talimatlarını izleyin. Krem çok hafiftir ve bir hafta gibi kısa bir süre kullanıldığında yan etkilere neden olmaz.
    • Doktor reçetesi ile daha güçlü bir kortikosteroid krem de alabilirsiniz.
  4. adım 4 kalamin losyonu kullanın.4Kalamin losyonu kullanın. Isırıklara uygulandığında, kalamin losyonu kaşıntıda bir miktar semptomatik rahatlama sağlayabilir. Ayrıca döküntüyü kurutmaya ve iyileşirken cildi korumaya yardımcı olacaktır.
  5. adım 5 ağızdan antihistaminik alın.5Ağızdan antihistaminik alın. Difenhidramin (Benadryl) gibi oral antihistaminikler, ısırıklarla ilişkili alerjik reaksiyonu (şişlik ve döküntü) kontrol etmeye yardımcı olabilir.
    • Uygun dozajlar için paket talimatlarını izleyin.
    • Benadryl'in uyuşukluğa neden olabileceğini ve bunu alırken araba kullanmaktan kaçınmanız gerektiğini unutmayın.
    • Ayrıca, etkilenen bölgeye topikal olarak uygulayacağınız bir OTC antihistaminik krem de deneyebilirsiniz.
  6. adım 6 ağrı kesici alın.6Ağrı kesici alın. Isırıklar size herhangi bir rahatsızlık veya ağrı veriyorsa, ibuprofen, naproksen veya aspirin gibi reçetesiz anti-enflamatuar analjezik oral ilaçlar alabilirsiniz. Kullanımları ve bu ilaçların sizin için doğru olup olmadığı konusunda herhangi bir şüpheniz varsa bu seçenekleri doktorunuzla görüşün.
    • İbuprofen (Advil) steroidal olmayan bir anti-enflamatuar ilaçtır (NSAID). Vücutta iltihap ve ağrıya neden olan hormonları azaltarak çalışır. Ayrıca ateşi tetikleyen hormonları da azaltır.
    • Aspirin (Asetilsalisilik Asit) analjezik olarak çalışan, beyindeki ağrı sinyallerini inhibe ederek ağrıyı dindiren bir ilaçtır. Aynı zamanda ateş düşürücü, yani ateşi düşüren bir ilaçtır. Ancak çocuklara vermeyin.
    • Asetaminofen (Tylenol) çocuklar için aspirinden daha güvenlidir ve aspirinle aynı etkilere sahiptir. Ancak bir NSAID değildir ve iltihabı azaltmaz.
  7. adım 7 bir sağlık uzmanına danışın.7Bir sağlık uzmanına danışın. Tahtakurusu ısırığının doğal seyri içinde (bir ila iki hafta) ısırığınız geçmezse doktorunuza görünün. Ayrıca aşağıdakilerden herhangi birine sahipseniz tedavi için bir doktora görünmelisiniz:
    • Birden fazla ısırık
    • Kabarcıklar
    • Cilt enfeksiyonu belirtileri (hassasiyet veya sızıntı)
    • Alerjik cilt reaksiyonu (kızarmış, şişmiş cilt veya kurdeşen).
    • Tahtakurusu ısırıkları, tüm böcek ısırıkları gibi, tırnakların altında bir dizi bakteriyel patojen bulunduğundan, aşırı kaşıma yoluyla enfekte olabilir. Isırıklarınız enfekte olursa, kırmızı ve şiş görünür, hassas hissedilir ve irin akabilir. Cildin önemli bir kısmı tutulmadığı sürece tipik olarak ateş görülmeyecektir. Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, ikincil bir enfeksiyona işaret ettiği için tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuz antibiyotik tedavisi veya enfeksiyon hafifse reçetesiz satın alabileceğiniz antiseptik bir ilaç reçete edebilir.
    • Ciddi bir alerjik reaksiyon yaşarsanız, doktorunuz size antihistaminik, kortikosteroid veya epinefrin (adrenalin) enjeksiyonu yapmak isteyebilir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruIsırılmadığım halde bir kızarıklıkla uyanırsam ne yapmalıyım? Yatak odanızdaki bir şeye karşı alerjik reaksiyon göstermiş olabilirsiniz. Benim tavsiyem tüm çarşaflarınızı derhal temizlemeniz ve yastık ve yatağınız için hipoalerjenik kılıflar bulmanızdır.
  • SoruYatak böceği ısırıklarını önlemek için ne yapabilirim? Yatak odası ve yatak ortamını temiz tutarak yatak böceklerini önleyebilirsiniz. Buna yatak, yatak takımları ve yastıklar da dahildir. Hipoalerjenik bir yatak ve yastık kılıfı satın almak ve çarşaflarınızı her zaman temiz tutmak isteyebilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Tahtakurusu ısırıkları için genellikle tıbbi tedaviye gerek olmadığını unutmayın. Tıbbi açıdan bakıldığında, tahtakuruları insanlar için çok az tehdit oluşturmaktadır. Ayrıca, bu konuda herhangi bir araştırma yapılmadığından, herhangi bir tedavinin ısırıkların doğal seyrini (bir ila haftalar) azaltacağını gösteren hiçbir kanıt yoktur.
  • Bir otel odasında tahtakurusu görürseniz, özellikle de daha tropikal bir iklimde tatildeyseniz, eve dönmeden önce tüm kıyafetlerinizi mümkün olan en sıcak suda temizlediğinizden emin olun. Bu, tahtakurularını evinize getirmenizi önlemeye yardımcı olacaktır.

Uyarılar

  • Mevcut ısırıkları tedavi edebilirsiniz, ancak bunlar genellikle bir veya iki hafta içinde geçmektedir. Ancak, istilayı tedavi etmediyseniz ısırılmaya devam edersiniz.