Arı Sokması Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Arı sokmasının etkileri hafif bir rahatsızlıktan şiddetli tahrişe kadar değişebilir. Ne olursa olsun, gününüzü altüst edecek sinir bozucu bir rahatsızlıktır. Arı sokmasını basit bir soğuk kompres veya reçetesiz satılan (OTC) ilaçlarla tedavi etmek ağrınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Adımlar

Sokmanızı Ev Çözümleriyle Tedavi Etmek

  1. adım 1 i̇ğneyi çıkarın
    İğneyi mümkün olduğunca çabuk çıkarın. İğne, zehrin geldiği yerdir, bu nedenle onu olabildiğince hızlı bir şekilde çıkararak acının daha da kötüleşmesini önleyebilirsiniz. İğneyi güvenli bir şekilde çıkarmak için gazlı bez veya tırnağınızla sokulan bölgeyi kazıyın.
    • İğneyi bulmak için etkilenen bölgede küçük siyah bir nokta arayın.
    • İğneyi çıkarmak için cımbız kullanmayın. Cımbız iğneyi sıkarak daha fazla zehir salınmasına neden olur.
  2. adım 2 enfeksiyon olasılığını azaltmak için sokulan bölgeyi iyice yıkayın.
    Enfeksiyon olasılığını azaltmak için sokma bölgesini iyice yıkayın. Etkilenen bölgeyi sabun ve suyla temizlemek enfeksiyon oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Sokma bölgesindeki kir veya teri temizleyerek iyice durulayın. Geride kalan sabun kalıntılarını duruladığınızdan emin olun.
    • Sokmadan sonra oluşan kabarcıkları patlatmayın. Onları patlatmak sadece enfeksiyonun yayılmasına yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 şişlikle mücadele etmek için bölgeyi yıkadıktan hemen sonra soğuk kompres uygulayın.
    Şişlikle mücadele etmek için bölgeyi yıkadıktan hemen sonra soğuk kompres uygulayın. Bir buz torbası kullanın veya bir Ziploc torbasına birkaç buz küpü koyup beze sarın. Soğuk kompres uygulamak şişliği azaltmaya yardımcı olacaktır. Soğuk kompresi gerektiğinde her 1-2 saatte bir 10 dakika boyunca bölgede tutun.
    • Şişmeyi azaltmak için bacak veya kolda ise sokulan yeri yüksekte tutun.
    • Doku hasarına neden olabileceğinden soğuk kompresi cildinize 10 dakikadan uzun süre tutmayın.
  4. adım 4 tahriş devam ederse aloe vera kullanın.
    Tahriş devam ederse aloe vera kullanın. Aloe vera, şişliği azaltmak için doğal bir anti-enflamatuar olarak düzenli olarak kullanılan yatıştırıcı bitki bazlı bir maddedir. Etkilenen bölgeye biraz jel (veya losyon) uygulayın. Bunu sadece yıkandıktan sonra kalan sabun kalıntılarını temizledikten sonra yapın.
    • İyileşmeden önce etkilenen bölgeyi kaşımayın. Kaşımak şişliği daha da kötüleştirecek ve size daha yüksek bir enfeksiyon şansı verecektir.
  5. adım 5 hazırda varsa uçucu yağları kullanın.
    Hazırda varsa uçucu yağlardan yararlanın. Bazı uçucu yağlar genellikle ev ilaçlarında kullanılır ve arı sokmasının şişmesine ve tahrişine yardımcı olabilir. Cildinize uygulamadan önce uçucu yağı bir taşıyıcı yağ (zeytinyağı gibi) ile karıştırmalısınız.
    • Yaygın uçucu yağlar çay ağacı, cadı fındığı, lavanta, kekik ve biberiye yağıdır.
    • Uçucu yağın taşıyıcı yağa oranı, her dört damla taşıyıcı yağ için bir damla uçucu yağ olmalıdır.
    • Uçucu yağları kullanırken herhangi bir ek alerjiyi aklınızda bulundurun.
  6. adım 6 i̇ğnenin üzerine bal sürün.
    İğnenin üzerine bal sürün. Bu çözüm, o anda başka bir şeyiniz yoksa zor durumlarda kullanılabilir. Bal, iltihapla savaşmak için kullanılan ve şişlikleri indiren bir bileşik içerir. İçeriğindeki doğal antibakteriyel maddeler iyileşme sürecini hızlandırabilir ve enfeksiyonun yayılmasını durdurabilir.
    • Balı sokma bölgesine yalnızca içerideyken ve arılardan güvenli bir şekilde uzaktayken uygulayın. Bal genellikle daha fazla arıyı kendine çekebilir.

Tıbbi Tedavi Kullanmak

  1. adım 1 rahatsızlığı hafifletmek için ağrı kesici tabletler alın.
    Rahatsızlığı hafifletmek için ağrı kesici tabletler alın. Reçetesiz satılan ağrı kesiciler, arı sokmasının neden olduğu şişliği yönetmenin basit ve etkili bir yoludur. Herhangi bir eczane veya markette bulunan yaygın ürünlerdir. Önerilen doz için talimatlara bakın.
    • Aranacak temel ağrı kesiciler: İbuprofen, Children's Motrin, Motrin IB veya asetaminofen.
  2. adım 2 kaşıntı ve şişliği azaltmak için ağızdan bir antihistaminik alın.
    Kaşıntı ve şişliği azaltmak için ağızdan bir antihistaminik alın. Zyrtec gibi reçetesiz satılan, sedasyon yapmayan bir antihistaminik şişlik ve tahrişi etkili bir şekilde tedavi edebilir. Bu, alerjik reaksiyonlara karşı kullanılan OTC tedavisinin daha yaygın şeklidir.
    • Chlorpheniramine veya Diphenhydramine içeren bir antihistaminik arayın.
    • Ayrıca 25-50 mg Benadryl de deneyebilirsiniz, ancak uykunuzu getirebilir.
  3. adım 3 kaşıntıyı yatıştırmak için topikal merhemler uygulayın.
    Kaşıntıyı yatıştırmak için topikal merhemler uygulayın. Hidrokortizon krem veya kalamin losyonu oldukça etkilidir ve şişlik, kaşıntı ve tahrişi azaltmak için düzenli olarak kullanılır. Uygulama talimatları için kabına bakın.
    • Uyguladıktan sonra merhemi başka bir şeyle kirletmediğinizden emin olun. Aksi takdirde, durulayıp yeniden uygulamanız gerekecektir.
  4. adım 4 şiddetli alerjik reaksiyonlar için bir epipen kullanın.
    Şiddetli alerjik reaksiyonlar için bir EpiPen kullanın. Epinefrin oto-enjektörü, bir doktor veya alerji uzmanı tarafından reçete edilmesi gereken bir tedavidir. EpiPen reçete edilen her bireye alerjik reaksiyon sırasında nasıl kullanılacağı öğretilir. Eğer reaksiyonları nedeniyle EpiPen'i kendi başlarına kullanamıyorlarsa, birisinin bunu onlar için yapması gerekir. Bunu yapmak için mavi emniyet kapağını çıkarmanız ve turuncu ucu dış uyluğun ortasına yerleştirmeniz gerekir. Kalemi sallayın ve klik sesi gelene kadar uyluğun içine doğru itin. Tam 3 saniye boyunca yerinde tutun. EpiPen kullandıktan sonra kişi kendini daha iyi hissetse bile daima 911'i arayın.
    • Bu, semptomların agresif olduğu ciddi vakalarda kullanılmalıdır.
    • Epinefrin, akciğerlere oksijen akışını artırarak daha fazla kan pompalanmasını ve böylece kasların gevşemesini sağlayan bir kimyasaldır.
    • EpiPen'e yalnızca kişinin arılara karşı alerjisi nedeniyle anafilaksi geliştirmesi durumunda ihtiyaç duyulur.
    • Arkadaşlarınıza ve ailenize acil durumlarda EpiPen'in nasıl kullanılacağını öğretin.
    • Böcek ısırıklarına karşı ciddi reaksiyonlarınız varsa, ilk müdahale ekiplerinin alerjinizi bilmesi için bir MedicAlert bilekliği takmayı düşünün.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

Uyarılar

  • Başka saldırılardan kaçınmak için bölgeyi terk edin. Bir arı sizi yalnızca bir kez sokabilir, ancak yakınlarda bir tane varsa daha fazlası da olabilir. Sokmanın gerçekleştiği yerden sakin bir şekilde uzaklaşın ve sokmayı incelemek için açık bir yer bulun (tercihen kapalı alanda).
  • Açıkça arı olarak tanımlanmadığı sürece, bir eşek arısı veya eşek arısı sokması olabilir. Yaban arıları ve eşek arıları birden fazla kez sokabilir.
  • Sizde veya tanıdığınız birinde arı sokmasından sonra aşağıdaki belirtiler ortaya çıkarsa acil tıbbi yardım çağırın: nefes almada zorluk, kurdeşen, baş dönmesi, dilde veya boğazda şişme, soluk cilt veya kan basıncında ani düşüş.