Kirpik Isırıkları Nasıl Tedavi Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Chiggers, istila edilmiş bitki örtüsünde yürüyen insanlara yapışan küçük akarlardır. Çoğu chigger ısırıkları Ayak bilekleri, bel, kasıklar, koltuk altları ve diz arkaları gibi vücudun ince derili bölgelerinde ortaya çıkar. Her ne kadar pek çok insan tetik böceklerinin ısırığın içinde deri altında kaldığına inansa da, neyse ki bu bir efsanedir! Eğer bir tetik ısırığınız varsa, semptomlarınızı evde hafifletebilirsiniz. Nadir durumlarda tıbbi tedaviye ihtiyacınız olabilir. Tetikçi ısırığı olup olmadığından emin değilseniz, onları tanımanın yolları vardır.

Adımlar

Evde Semptomların Giderilmesi

  1. adım 1 soğuk duş alın...
    Tetikçi ısırığı olduğunu fark ettiğiniz anda soğuk bir duş alın. Soğuk duş kulağa nahoş gelebilir, ancak tetik ısırıklarının neden olduğu iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olur! Cildinizin yüzeyinde kalmış olabilecek ısırıktan kaynaklanan sindirim enzimlerinin yanı sıra herhangi bir ek tetikleyiciyi temizlemek için vücudunuzu sabunla ovun.
    • Köpürtme ve durulama rutininizi birkaç kez tekrarlayın. Bu, yapışmış tahtakurularının çoğunu öldürmeye yardımcı olacaktır.
    • Duş almak istemiyorsanız, bunun yerine soğuk bir banyo yapabilir ya da soğuk kompres uygulayabilirsiniz, ancak bu, tetenleri ya da sindirim enzimlerini uzaklaştırmak için o kadar etkili değildir. Banyo yaparsanız, kaşıntınızı hafifletmeye yardımcı olması için birkaç kaşık kolloidal yulaf ezmesi ekleyebilirsiniz.
  2. adım 2 kaşıntıyı hafifletmek için hidrokortizonlu krem uygulayın.
    Kaşıntıyı hafifletmek için hidrokortizon krem sürün. 1 hidrokortizonlu kremi reçetesiz olarak satın alabilirsiniz. Kremi sadece ısırığın üzerine sürün, çevresindeki deriye sürmeyin. Mümkün olduğunca az krem kullanın.
    • Hidrokortizonlu kremi 12 yaşın altındaki bir çocukta veya hamileyseniz ya da emziriyorsanız kullanmadan önce doktorunuza danışın.
    • Kremi gerektiğinde her 4-6 saatte bir tekrar uygulayabilirsiniz.
  3. adım 3 kalamin losyonu kullanın...
    Hidrokortizon kreme alternatif olarak kalamin losyonu kullanın. Kalamin losyonu ayrıca chigger ısırıklarından kaynaklanan kaşıntıyı da hafifletebilir. Losyon şişesini çalkalayın, ardından bir parça losyonu pamuğa uygulayın. Losyonu ısırığınızın üzerine sürün ve etkilenen bölgenin üzerine giysi giymeden önce kurumasını bekleyin.
    • Kalamin losyonunu 12 yaşın altındaki çocuklarda veya hamileyseniz ya da emziriyorsanız kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.
    • Kalamin losyonunu gerektiğinde her 4 saatte bir tekrar uygulayabilirsiniz.
  4. adım 4 kaşıntı ve iltihabı azaltmak için bir antihistaminik alın.
    Kaşıntı ve iltihabı azaltmak için bir antihistaminik alın. Difenhidramin (Benadryl) mükemmel bir seçimdir, ancak setirizin (Zyrtec) veya loratadin (Claritin) gibi uyku yapmayan bir seçenek de seçebilirsiniz. Bu, vücudunuzun chigger ısırığına verdiği tepkiyi azaltacak, kaşıntı ve şişliği hafifletebilecektir.
    • Antihistaminik almadan önce, özellikle de başka ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuzla konuşun.
    • Ambalaj üzerindeki tüm dozaj talimatlarına uyun. Bazı antihistaminiklerin her 4 saatte bir, bazılarının ise günde bir kez alınabileceğini unutmayın.
    • Bir antihistaminik alırken uyuşukluk yaşayabilirsiniz.
  5. adım 5 kaşıntıyı gidermek için alternatif olarak kafur yağı uygulayın.
    Kaşıntıyı hafifletmek için alternatif olarak kafur yağı uygulayın. Kafur yağını yerel eczanenizde bulmak kolaydır. Kafur aktif bileşen olduğu için Vicks Vaporub bile kullanabilirsiniz! Kaşıntıyı hafifletmek için ısırıklarınızın üzerine sürmeniz yeterlidir. Ancak hassas bir cildiniz varsa kafur cildinizi tahriş edebilir. Böyle bir durumda başka bir ilaç kullanmanız daha iyi olabilir.
    • Gerektiğinde günde birkaç kez tekrar uygulayabilirsiniz.
  6. adım 6 yulaf ezmesi ile ıslatın...
    Kaşıntıyı azaltmak için yulaf ezmesi banyosunda bekletin. Ilık bir banyoya 1 fincan (85 g) öğütülmüş yulaf veya kolloidal yulaf ezmesi ekleyin. 15 dakika bekletin, ardından cildinizi durulayın.
    • Cildinizi kurutabileceğinden 15 dakikadan daha uzun süre banyo yapmayın veya günde 1'den fazla yulaf ezmesi banyosu yapmayın. Kuru cilt kaşıntıyı artıracaktır.
    • Banyo için kolloidal yulaf ezmesini yerel eczanenizde veya internette bulabilirsiniz. Alternatif olarak, banyonuzda kullanmak için eski moda yulaf ezmesini öğütebilirsiniz.
  7. adım 7 kaşıntıyı hafifletmek için kabartma tozu macunu kullanın.
    Kaşıntıyı hafifletmek için kabartma tozu macunu kullanın. Kabartma tozu kaşıntıyı hafifletmek için başka bir alternatiftir. Karbonatı temiz bir kaseye dökün. Ardından üzerine az miktarda su dökün ve kalın bir macun oluşturmak için karıştırın. Macun kıvamına ulaşmak için gerektiğinde daha fazla karbonat veya su ekleyin. Macunu ısırıklarınıza uygulayın ve yıkamadan önce kurumasını bekleyin.
    • Karbonatı ölçmenize gerek yok. Önemli olan tek şey ısırıklarınızı örtecek kadar macununuzun olmasıdır.
  8. adım 8 diğer tedavilere alternatif olarak ısırığa karşı ıslak bir aspirin tutun.
    Diğer tedavilere alternatif olarak ısırığa ıslak bir aspirin tutun. Aspirin ağrınızı, kaşıntınızı ve şişliğinizi azaltabilir. Ancak işe yaraması için ıslak olması gerekir.
    • Ayrıca aspirini öğütebilir ve bir macun yapmak için biraz su ekleyebilirsiniz. Macunu ısırıklarınıza uygulayın ve yıkamadan önce kurumasını bekleyin.
  9. adım 9 enfeksiyona yol açabilecek kaşımalardan kaçının.
    Enfeksiyona yol açabilecek kaşımalardan kaçının. Isırığı kaşımak cildi kırabilir ve potansiyel olarak enfeksiyona neden olabilir. Sadece bu da değil, kaşıntınızı da dindirmeyecektir!
    • Isırığı kaşımayı bırakmakta zorlanıyorsanız tırnaklarınızı yakından kesin.
    • Kaşımanızı önlemek için ısırığınızın üzerini şeffaf oje veya okul yapıştırıcısı ile boyayabilirsiniz.
    • Eğer deriyi koparırsanız, enfeksiyonu önlemek için antiseptik bir merhem sürün.
  10. adım 10 giysileri yıkayın...
    Giydiğiniz kıyafetleri sıcak suda yıkayın. Tetanos böcekleri hala kıyafetlerinizde olabilir ve bu da daha fazla ısırığa neden olabilir! Tetanosla karşılaştığınızı öğrenir öğrenmez giysilerinizi sıcak su ve deterjanla yıkayın. Bu işlem, tetikçileri öldürecek ve yayılma olasılıklarını en aza indirecektir.

Tıbbi Tedavi Aramak

  1. adım 1 belirtiler 3 gün sonra düzelmezse doktorunuzla konuşun.
    Belirtiler 3 gün sonra düzelmezse doktorunuzla konuşun. Isırık oluştuktan sonraki bir veya iki gün içinde kaşıntının kötüleşmesi normaldir, ancak 3. günden itibaren iyileşmeye başlamalıdır. Belirtiler düzelmezse veya ek şişlik, ağrı veya irin fark ederseniz, en iyisi bir doktora görünmektir.
    • Bazı durumlarda, doktorunuz aşırı kaşıntı ve şişliği tedavi etmek için size steroid iğnesi yapabilir.
  2. adım 2 enfeksiyon belirtileri fark ederseniz bir doktora gidin.
    Enfeksiyon belirtileri fark ederseniz bir doktora gidin. Chigger ısırıkları nadiren enfekte olur, ancak bazen olurlar. Enfeksiyon genellikle ısırıkları kaşımaktan kaynaklanır, bu da deriyi kırabilir. Böyle bir durumda doktor enfeksiyonu tedavi etmek için bir antibiyotik reçete edebilir. Dikkat edilmesi gereken belirtiler şunlardır:
    • Ateş
    • Grip benzeri semptomlar
    • Şişmiş bezler
    • Kızarıklık
    • Şişme
    • Pus
    • Ağrı
  3. adım 3 aşağıdaki belirtilere sahipseniz doktorunuza görünün
    'Yaz penil sendromu' semptomlarınız varsa doktorunuza görünün. Eğer kene sizi kasık bölgenizden ısırdıysa, penisinizin etrafında şişlik ve kaşıntı olabilir. Kendinizi rahatlatmakta da zorlanabilirsiniz. Bu durumda doktorunuza görünmeniz gerekir.
    • Doktorunuz belirtilerinizi hafifletmeye ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.
    • Bu durum birkaç gün ila birkaç hafta sürebilir, bu nedenle en iyi sonuç için mümkün olan en kısa sürede tedavi almak en iyisidir.

Chigger Isırıklarını Tanıma

  1. adım 1 aşırı kaşıntı fark edin.
    Aşırı kaşıntıya dikkat edin. Isırıldığınızı bile bilmeden kaşıntı yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni ısırığın birkaç saat boyunca cildinizde görünmeyecek olmasıdır. Kaşınma genellikle bir ısırığa maruz kaldığınızın ilk göstergesidir.
    • Chiggers ile en kötü kaşıntı ısırıktan yaklaşık 1-2 gün sonra ortaya çıkar.
  2. adım 2 isırıktan yaklaşık 1-3 saat sonra gelişen kırmızı bir yara olup olmadığına bakın.
    Isırıktan yaklaşık 1-3 saat sonra gelişen kırmızı bir yara olup olmadığına bakın. Bu yara düz ya da kabarık olabilir. Bazen bir püstül veya kabarcık gelişebilir, ancak bu her zaman geçerli değildir.
  3. adım 3 isırık kümesi olup olmadığına bakın.
    Isırık kümesi olup olmadığına bakın. Tetikçi ısırıklarını bir döküntü veya cilt rahatsızlığı ile karıştırmak kolaydır çünkü genellikle bir küme halinde görünürler. Ancak bu durum, özellikle dışarıda uzun süre geçirdikten sonra ortaya çıkan tetikçi ısırıkları için normaldir.
  4. adım 4 şunları göz önünde bulundurun've spent time outdoors.
    Dışarıda vakit geçirip geçirmediğinizi düşünün. Çoğu chigger ısırığı, bir konakçıya bağlanması gereken bir chigger larvası kümesiyle karşılaştıktan sonra ortaya çıkar. Ne yazık ki, insanlar harika konakçılardır! Bu küçük haşereler çimenlik alanlarda veya su yollarının yakınında yaygındır. En çok ilkbaharın sonlarından sonbaharın başlarına kadar yaygındırlar.
  5. adım 5 kasık bölgenizde şişlik olup olmadığına dikkat edin.
    Kasık bölgenizde şişlik olup olmadığına dikkat edin. Ne yazık ki, deri daha kolay ısırılabildiği için kasık bölgesini ısırmayı severler. Bazı durumlarda bu durum kaşıntı, şişme ve işemede sorunla sonuçlanan 'yaz penil sendromuna' neden olabilir.
    • Belirtiler birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Pişik kendiliğinden geçer mi?
    Eğer tetikleyicileri yıkamazsanız, cildinizde bulunmaya devam edecek ve yoğun kaşıntıya neden olacaklardır. Bu nedenle, cildi sabunla yıkayarak ve cilt yüzeyini ovalayarak tetikleyicileri uzaklaştırmak önemlidir. Ardından kaşıntı ve cilt tahrişini önlemek amacıyla kalamin veya hidrokortizon losyonu uygulayarak olası cilt tahrişini ve enfeksiyonu önleyin. Benadryl almak kaşıntının giderilmesine daha da yardımcı olacaktır. Semptomların iyileşmesi birkaç gün sürebilir. Yeniden istilayı önlemek için tüm kıyafetlerinizi yıkamayı unutmayın.

Video

İpuçları

  • Tetiği uzak tutmak için ayak bileklerinize, bel kemerinize veya herhangi bir dar bölgeye toksik olmayan, cilt dostu böcek spreyi sıkın.
  • Tetanosların yaşayabileceği bir bölgeyi keşfederken bol, uzun kollu gömlekler ve uzun pantolonlar giyin. Paçaları sıkıca tutturun ve pantolonunuzun paçalarını çoraplarınızın içine sokmayı düşünün.
  • Tırtıllar ısırıldıktan sonra derinizin altında kalmaz! Bu bir efsanedir. Tırnak cilası, çamaşır suyu, alkol veya terebentin kullanmak gibi tedavilerden kaçının, çünkü bunlar cildinizi daha da tahriş edecektir.

Uyarılar

  • Şiddetli bir chigger dermatiti vakanız, ısırığa karşı güçlü bir alerjik reaksiyonunuz veya ısırık çevresinde enfeksiyon belirtileriniz varsa, doktorunuzu ziyaret edin.