Kasık Biti Nasıl Tedavi Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Genital bölgenizde rahatsız edici bir kaşıntı fark ettiyseniz, bitiniz (kasık biti) olabilir. Bitler genellikle cinsel yolla bulaşır - aslında, enfekte bir kişiyle cinsel temas sonucu kasık bitine yakalanma olasılığınız %90'ın üzerindedir. Bununla birlikte, kasık biti istila edilmiş giysilerin, havluların ve yatak çarşaflarının paylaşılmasıyla da yayılır. Burada, bitlerle nasıl başa çıkacağınızı, mevcut ilaç türlerini nasıl anlayacağınızı ve gelecekteki salgınları nasıl önleyeceğinizi paylaşacağız. Kasık bitini tedavi etmek ve rahatlamak için okumaya devam edin.

Adımlar

Kasık biti nedir?

  1. kasık biti, genital bölgede yaygın olarak görülen küçük parazitlerdir.Kasık bitleri genital bölgede yaygın olarak görülen küçük parazitlerdir. Kasık bitleri üç şekilde görülür: sirkeler, nimfler ve yetişkinler. Sirkeler, küçük beyaz veya sarı ovallere benzeyen bit yumurtalarıdır; nimfler ise yetişkin bitlerin daha küçük versiyonlarına benzeyen olgunlaşmamış bitlerdir. Yetişkin bitler ten rengi veya grimsi beyazdır ve altı bacaklıdır - mikroskop altında bakarsanız, iki büyük ön bacakları kıskaç pençeleri gibi görünür, bu yüzden 'yengeç' olarak adlandırılırlar.
    • Sirkeleri görmek çok zordur, ancak onları vücut kıllarınıza yapışmış halde bulabilirsiniz. Yumurtadan çıkmaları 6-10 gün sürer.
    • Nimflerin tamamen olgunlaşarak yetişkin hale gelmesi ve üremesi 2-3 hafta sürer.
    • Hem nimfler hem de yetişkin bitler hayatta kalabilmek için kana ihtiyaç duyar. Nimfler ve yetişkin bitler günde 5 defaya kadar beslenebilir.
    • Üzerinizden düşerlerse, nimfler ve yetişkin bitler 1-2 gün içinde ölecektir.

Yengeçleri nasıl yakalarsınız?

  1. adım 1 cinsel olarak aktif olan kişiler kasık bitine yakalanma riskinin en yüksek olduğu kişilerdir.1Cinsel olarak aktif olan kişiler kasık bitine yakalanma riskinin en yüksek olduğu kişilerdir. Kasık bitleri kasık kıllarında yaşamayı tercih ettiğinden, bu böcekler insanların kasık bölgeleri yakın temas ettiğinde yayılır. Enfekte bir bireyle yapılan herhangi bir cinsel ilişki, istila olasılığını artırır.
    • İnsanların kasık bölgeleri birbirine yakın olduğunda, bitler bir kişinin kıllarından başka bir kişinin kıllarına kolayca geçebilir.
    • Diğer yakın temas biçimleri de kasık bitini yayabilir. Örneğin, birisi sizi öperse, kirpiklerindeki kasık bitleri yüzünüzdeki kıllara geçebilir.
    • El sıkışma gibi hızlı temas biçimleri kasık bitini yaymaz çünkü bunlar kimseyi bitlere maruz bırakacak kadar yakın ve uzun süreli değildir.
  2. adım 2 havlu gibi eşyaları paylaşan herkes de kasık bitine yakalanabilir.2Havlu gibi eşyaları paylaşan herkes kasık bitine yakalanabilir. Sirke veya kasık biti istilasına uğramış yatak takımları, havlular veya giysiler kullanırsanız, bu parazitlerle temas etmiş olursunuz. İstila edilmiş eşyayı vücudunuza yerleştirir yerleştirmez, kasık bitleri kasık bölgenize, koltuk altı bölgenize, kirpiklerinize veya kaşlarınıza hareket edebilir.
    • Kasık bitinin bu şekilde yayılması cinsel aktiviteden daha az yaygındır.
    • Kasık bitlerinin klozet kapağı gibi pürüzsüz yüzeylerde yaşaması pek olası değildir. Genellikle üzerlerinden kayarlar çünkü üzerlerine tutunamazlar.

Kasık bitinin belirtileri nelerdir?

  1. kaşıntı ve iltihaplı cilt kasık bitinin yaygın belirtileridir.Kaşıntı ve iltihaplı cilt kasık bitinin yaygın belirtileridir. Saçınıza yapışmış sirkeler veya genital bölgenizde sürünen bitler görürsünüz. Kasık bitleri kanla beslenmek için ısırır, bu nedenle kaşıntının yanı sıra iltihaplı cilt de fark edersiniz. Bitlerin aşırı ısırması genital bölgede küçük morluklara ve şiddetli kaşıntıya yol açabilir. Ayrıca iç çamaşırınızda küçük kan lekeleri veya bit dışkısı olan siyah noktalar bulabilirsiniz.
    • Bazen, bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanan irinle dolu cilt lezyonlarınız olabilir. Ancak bunlar herhangi bir hastalık bulaştırmaz.
    • Bazı nadir durumlarda, kaşlarınızda ve kirpiklerinizde kasık biti bulabilirsiniz. Bu kaşıntıya, kırmızı gözlere ve iltihaplı göz kapaklarına neden olabilir.
    • Yaygın olmamakla birlikte, kasık biti koltuk altı bölgenize de bulaşabilir, bu nedenle orada da kaşıntı ve iltihaplanma yaşayabilirsiniz.

Reçetesiz Tedavileri Kullanmak

  1. adım 1 otc bit öldürücü bir ürün satın alın.1OTC bit öldürücü bir ürün satın alın. Nix'in bit tedavi ürünlerinden biri gibi %1 permetrin içeren bir losyon veya piretrin ve piperonil butoksit içeren bir köpük alın. Bu OTC tedavilerinin her ikisi de insanlar için toksik değildir.
    • 1 permetrin, bitlerin hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları kandaki sodyumu emmesini engeller. Sodyuma erişemezlerse felç olurlar ve ölürler.
    • Bitler piretrin ve piperonil butoksidi emdiklerinde sinir sistemleri tahrip olur ve ölüme yol açar.
  2. adım 2 enfekte bölgeyi yıkayın.2Enfekte bölgeyi yıkayın. Herhangi bir tedavi uygulamadan önce kasık bölgenizin temiz ve kuru olduğundan emin olun. Yengeçlerin istila ettiği bölgeyi tamamen temizlemek için sabun ve ılık su kullanın. Bölgeyi temiz bir havlu ile kurulayın.
    • Cilt serin, temiz ve kuru olduğunda tedaviyi istila edilmiş bölgeye iyice uygulamak daha kolay olacaktır.
    • Bu adım sırasında tıraş olmayın, çünkü canlı bitler vücut kıllarının olduğu başka bir bölgeye geçebilir.
    • Kurulandıktan sonra havluyu hemen çamaşır makinesine atın. Sirkeleri veya bitleri öldürmek için 140 °F (60 °C) sıcak su kullanın.
  3. adım 3 bit öldürücü ürününüzü talimatlara göre uygulayın.3Bit öldürücü ürününüzü talimatlara göre uygulayın. İster %1 permetrin içeren bir losyon, ister piretrin ve piperonil butoksit içeren bir köpük seçin, etiketi kontrol edin. Tedaviyi uygulamak için önerilen yönteme (eldiven giyerek sürmek gibi) ve tedaviyi uygulamak için doğru süreye dikkat edin.
    • Paket talimatlarını dikkatle takip ettiğinizde, bit öldürücü üründen en fazla faydayı elde edersiniz.
  4. adım 4 ürünü önerilen süre boyunca açık bırakın.4Ürünü önerilen süre boyunca açık bırakın. Şampuanların sadece yaklaşık 10 dakika açık kalması gerekebilir, ancak losyon ve kremlerin 8-14 saat açık kalması gerekebilir. Ürünü uyguladığınız zamanı not edin ve bir zamanlayıcı ayarlayın veya zamanı izleyin.
  5. adım 5 i̇lacı durulayın ve kasık bölgenizi kurulayın.5İlacı durulayın ve kasık bölgenizi kurulayın. Ürünü belirtilen süre boyunca açık bıraktıktan sonra ılık suyla durulayın. Ürünü durulamak ölü sirkeleri ve bitleri cildinizden uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır. Ölü parazitlerin durulanarak uzaklaştırılması önemlidir çünkü cildinizde kalmaları halinde enfeksiyon gibi hijyen sorunlarına yol açabilirler.
    • Kullandığınız havluları diğer giysi ve çarşaflarınızdan ayırdığınızdan emin olun. Çapraz bulaşmayı önlemek için havluları ayrı yıkayın.
    • Saç diplerinde sirkeler bulursanız, bunları tırnaklarınızı veya ince dişli bir tarağı kullanarak çıkarabilirsiniz.
  6. adım 6 sirkeleri temizlemek için ince dişli bir tarak kullanın.6Saç bitlerini temizlemek için ince dişli bir tarak kullanın. Küçük sirkeleri yakalamak ve saçınızdan çıkarmak için özel olarak tasarlanmış bir 'sirke tarağı' kullanın. Saçınızı bölüm bölüm dikkatlice tarayın. Bu işlem boyunca, sirkelerden kurtulmak için tarağı sıcak, sabunlu su çözeltisine batırın.
    • İşiniz bittiğinde tarağı sıcak, sabunlu suyla yıkayarak sterilize edin. Ölü bitleri veya sirkeleri temizlemek için kasık bölgesini durulayın.
    • Sirkeleri dikkatlice koparmak için temiz cımbız da kullanabilirsiniz. Bu, yumurtadan çıkmalarını ve birkaç hafta sonra başka bir kasık biti salgınına neden olmalarını önleyecektir.
    • Tüm bit temizleme adımlarını tamamladıktan sonra, kalan bitlerden kurtulmak için tıraş olabilirsiniz.
  7. adım 7 göz kapaklarındaki ve kirpiklerdeki bitleri vazelin ile tedavi edin.7Göz kapaklarındaki ve kirpiklerdeki bitleri vazelin ile tedavi edin. Reçete gerektiren özel bir vazelin türüne ihtiyacınız olacağından doktorunuza danışın. Doktorunuza gözlerinizin etrafında bit belirtileri gördüğünüzü bildirin. Tıbbi sınıf vazelin aldıktan sonra, 10 gün boyunca günde 2-4 kez göz kapaklarınızın kenarlarına uygulayın.
    • Gözlerinizin yakınında normal bit şampuanlarını kullanmayın. Bunun yerine, doktorunuzun reçete ettiği herhangi bir ilacı kullanın veya bitleri cımbız kullanarak koparın.
  8. adım 8 temiz iç çamaşırı ve giysi giyin.8Temiz iç çamaşırı ve giysi giyin. Sirke veya bit olabilecek kullanılmış giysilerin daha fazla istila etmesini önlemek için, tedavinizden sonra temiz giysiler ve iç çamaşırları giyin. Tedaviden önce giydiğiniz kıyafetleri çamaşır makinesine atın. Sirkeleri veya bitleri öldürmek için 140 °F (60 °C) sıcak su kullandığınızdan emin olun.

Takip Bakımı ve Önleme

  1. adım 1 bitleri öldürmek için giysileri, yatak takımlarını ve havluları sıcak suyla yıkayın.1Bitleri öldürmek için giysileri, yatak takımlarını ve havluları sıcak suyla yıkayın. Kasık bitine yakalandığınızdan beri kullandığınız tüm eşyalar enfekte olabileceğinden, hepsini çamaşır makinesine atın. Suyun sıcaklığının en az 140 °F (60 °C) olduğundan emin olun, böylece çamaşırlarınızı tamamen dezenfekte edebilir ve sirkelerden veya canlı bitlerden kurtulabilirsiniz.
    • Çamaşırları yıkadıktan sonra kurutucuya koyun ve yüksek ısıda kurutma programını seçin. Bu önlem, sirkelerin veya bitlerin hayatta kalmasını önleyecektir.
  2. adım 2 bitlenebilecek eşyaları saklayın't be laundered in a sealed plastic bag for 2 weeks.2Yıkanması mümkün olmayan eşyalarınızı 2 hafta boyunca ağzı kapalı plastik bir torbada saklayın. Takım elbise veya hassas çamaşırlar gibi makinede yıkanamayan giysileriniz varsa, bunları hava geçirmez bir saklama torbasına koyun. Torbanın ağzını kapatın, havasını vakumla alın ve 14 gün boyunca diğer giysilerden uzak bir yere koyun.
    • Torbayı boş bir rafta, bir depoda veya garajınızda tutun.
    • 14 gün sirkelerin nimflere dönüşmesi için yeterli bir süredir - 2 hafta beklediğinizde, hem yumurtadan yeni çıkmış nimfler hem de yetişkin bitler kana erişemedikleri için saklama torbasında öleceklerdir.
  3. adım 3 diğer cybe'ler (cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar) için test yaptırın.3Diğer CYBE'ler (Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar) için test yaptırın. Kasık biti ile temas ettiğinizde diğer CYBE'lere yakalanmanız yaygın olduğundan, bir halk sağlığı kliniğinde veya doktorunuzda CYBE kontrolü yaptırın. Bel soğukluğu ve klamidya için test yaptırın çünkü bu iki CYBE kasık bitine yakalanmış kişilerde yaygın olarak bulunur.
    • Ekstra bir önlem olarak, frengi ve HIV de dahil olmak üzere yapabileceğiniz tüm CYBE'ler için test yapın.
    • Test yaptırdıktan sonra, cinsel sağlık durumunuzu kontrol etmek için 3 ay sonra bir tıp uzmanıyla görüşün. Ayrıca hala kasık biti istilasına uğrayıp uğramadığınızı görmek için sizi muayene edebilirler.
  4. adım 4 yakın partnerlerinizi kasık biti hakkında bilgilendirin ve cinsel ilişkiden kaçının.4Eşinizi kasık biti hakkında bilgilendirin ve cinsel ilişkiden kaçının. Kalan sirkeleriniz veya bitleriniz varsa, kasık bitini başka birine bulaştırabilirsiniz. Tüm kasık bitlerini yok ettiğinizden emin olana kadar herhangi bir cinsel temastan kaçının. Son 3 aydaki seks partnerlerinizi cinsel sağlık durumunuz hakkında bilgilendirin ve kasık biti ile temas ettiğinizi söyleyin. Ardından onları test yaptırmaları için teşvik edin.
    • Cinsel sağlık durumunuzu paylaşmanın sorumlu bir davranış olduğunu ve cinsel olarak aktif olmanın normal bir parçası olduğunu unutmayın.
  5. adım 5 tedavi edilen bölgeyi izleyin.5Tedavi edilen bölgeyi izleyin. Önümüzdeki birkaç hafta boyunca bölgeyi sirke veya bit belirtileri açısından izleyin. Daha fazla bit görürseniz veya kaşıntı ve kızarıklık yaşarsanız, ilk tedaviden 9-10 gün sonra bölgeyi geri çekmek için aynı işlemi uygulayın. Takip bakımı için tüm adımları tekrarlayın: sirkeleri temizleyin, dezenfekte etmek için giysilerinizi yıkayın, makinede yıkanamayan istila edilmiş eşyaları saklayın ve bölgeyi izleyin.
    • 9-10 gün sonra yapılacak ikinci bir tedavi, yumurtadan yeni çıkmış canlı bitleri yumurtlamadan önce öldürmenizi sağlar.
    • Bazı ürünler sadece canlı bitleri öldürür, sirkeleri öldürmez, bu da sirkeler yumurtadan çıktıktan sonra bölgeyi geri çekmeniz gerekeceği anlamına gelir.
  6. adım 6 otc tedavileri işe yaramazsa doktorunuza danışın't work.6OTC tedavileri işe yaramazsa doktorunuza danışın. Doktorunuzdan daha güçlü bir ilaç reçete etmesini isteyin. Kasık bitiyle mücadele için topikal bir tedavi olarak ivermektin önerebilirler. Topikal insektisitlere dirençliyseniz, doktorunuz oral dozda ivermektin önerebilir. Çok nadir durumlarda, doktorunuz sizi şiddetli kasık biti istilası için Lindane şampuanı kullanmaya yönlendirebilir. Ayrıca aşağıdaki durumlarla karşılaşırsanız tıbbi yardım alın:
    • Kaşıntıya bağlı şiddetli kızarıklık
    • İkincil bir bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanan irin oluşumu
    • Kırmızı ve kaşıntılı gözler

Uzman Soru&Cevap

Video

İpuçları