Pire Isırıkları Nasıl Tedavi Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Evinizde köpek veya kediniz varsa ya da boş zamanlarınızda yürüyüşe çıkıyorsanız, ara sıra pireyle karşılaşabilirsiniz. Pireler bazı insanları görmezden gelirken diğerlerine ziyafet çeker ve genellikle ayak bilekleri ve ayak çevresinde iltihaplı, kaşıntılı kırmızı şişlikler bırakır. Neyse ki, bu can sıkıcı ısırıkları tedavi etmek için evde yapabileceğiniz pek çok şey vardır ve normalde endişelenmeniz gereken bir şey değildir. Bununla birlikte, bazı insanlar pire ısırıklarına alerjik olabilir ve herhangi bir garip semptom, kızarıklık, dilinizde veya ağzınızda şişme veya nefes almada zorluk yaşarsanız, derhal bir doktora görünün.

Adımlar

Kanıtlanmış Çözümler

  1. adım 1 pire ısırığının olduğu bölgeyi ılık, sabunlu suyla yıkayın.1Pire ısırığının olduğu bölgeyi ılık, sabunlu suyla yıkayın. Kir veya kalıntıları temizlemek için cildi ılık suyla durulayın. Ardından, cildi nazikçe temizlemek için yumuşak bir el sabunu kullanın. Fazla sabunu durulayın. Bu, bölgeyi temizleyecek ve pirenin taşımış olabileceği bakterileri ortadan kaldıracaktır.
    • İsterseniz cildi yıkadıktan sonra 10 dakika boyunca cildin üzerine buz torbası koyabilirsiniz. Bu, şişmeyi önleyebilir veya yaşayabileceğiniz herhangi bir tahrişi yatıştırabilir.
  2. adım 2 biraz kalamin losyonu veya hidrokortizon krem uygulayın.2Biraz kalamin losyonu veya hidrokortizon kremi uygulayın. Yerel eczanenizden alabileceğiniz bu merhemlerden her ikisi de yaşadığınız kaşıntıyı hafifletecektir. Seçtiğiniz merhemden bir topak ısırığın üzerine sıkın ve parmaklarınızla deriye yedirin.
    • Hidrokortizon hafif bir steroid kremdir, kalamin losyonu ise ferrik oksit içerir. Her ikisi de semptomlarınızı yatıştıracak ve iyileşme sürenizi hızlandıracaktır. Her ikisi de reçetesiz satılır (OTC) ve üretici tarafından belirtilen miktarlarda kullanılması güvenlidir.
  3. adım 3 doktorunuza veya eczacınıza şiddetli kaşıntı için antihistaminikler hakkında bilgi verin.3Şiddetli kaşıntı için doktorunuza veya eczacınıza antihistaminikler hakkında danışın. Bazen pire ısırıkları o kadar şiddetli kaşınır ki ağızdan bir antihistaminik almanız gerekir. Doktorunuz veya eczacınız OTC veya reçeteli çözümler için önerilerde bulunabilir. Düşünebileceğiniz bazı antihistaminikler şunlardır:
    • Diphenhydramine (Benadryl).
    • Tripelennamin hidroklorür (PBZ). Bu ilaç artık Amerika Birleşik Devletleri'nde satılmamaktadır.
    • Hidroksizin (sadece reçeteli).
  4. adım 4 etkilenen bölgeyi kaşımaktan kaçının.4Etkilenen bölgeyi kaşımaktan kaçının. Aşırı kaşıma cilde zarar verebilir ve enfeksiyonların oluşmasına neden olabilir. Bunun yerine kaşıntıyı gidermek için kalamin losyonu gibi reçetesiz satılan bir kaşıntı giderici ürün veya hidrokortizon içeren bir ürün kullanın.
    • Pire ısırığı çoğu durumda 1-2 gün içinde geçmelidir, ancak bu ısırığın ne kadar derin olduğuna bağlıdır. En geç 1-2 hafta sonra ısırık kaybolmalıdır.

Ev İlaçları

  1. adım 1 kaşıntı dürtüsünü hemen durdurmak için bir buz torbası kullanın.1Kaşınma dürtüsünü hemen durdurmak için bir buz torbası kullanın. Isırıldığınız bölgeyi kaşımak için ani bir dürtü hissederseniz, bir buz torbası alın ve dürtü geçene kadar cildinize tutun. Kaşıntı hissini yatıştırmak için her seferinde 10-20 dakika boyunca yerinde tutun.
    • Buz torbasını cildinizde birkaç saniyeden fazla bırakacaksanız bir beze sarın.
  2. adım 2 cildinizi soğutmak ve rahatlatmak için biraz aloe vera jeli uygulayın.2Cildinizi soğutmak ve rahatlatmak için biraz aloe vera jeli uygulayın. Bir aloe vera yaprağını parçalayıp jelini ısırıklarınıza sürebilir ya da ticari olarak şişelenmiş bir aloe vera jeli kullanabilirsiniz. Serinlik hissi kaşınma isteğinizi azaltacaktır ve aloe vera kızarıklık ve şişliği azaltabilir.
  3. adım 3 rahatlarken cildinizi temizlemek için ılık bir yulaf ezmesi banyosu yapın.3Rahatlarken cildinizi temizlemek için ılık bir yulaf ezmesi banyosu yapın. İşlenmemiş ve pişmemiş yulaftan yulaf ezmesi banyosu yapabilirsiniz, ancak en iyisi bunun için tasarlanmış bir yulaf ezmesi banyo kiti satın almaktır. Banyonuzu hazırlamak için kutunun üzerindeki talimatları takip edin. Yine de ılık bir banyo yaptığınızdan emin olun, çünkü sıcak su kaşıntı dürtüsünü daha da kötüleştirme eğilimindedir.
    • Pişmemiş yulaftan yulaf ezmesi banyosu yapacaksanız, işe yaraması için işlenmemiş olması gerekir. Aromalı paket yulaflar burada işe yaramayacaktır. Basitçe 1-2 bardak (80-160 gram) yulafınızı mutfak robotunda öğütün ve doğrudan banyonuza ekleyin. Küvette istediğiniz kadar bekletebilirsiniz.

Önleme

  1. adım 1 aşağıdaki durumlarda uzun kollu giysiler giyin're going outside.1Dışarı çıkarken uzun kollu giysiler giyin. Pireler insanları kalın kumaşlardan ısırmakta pek iyi değildir. Dışarı çıkacaksanız, mümkün olduğunca uzun kollu ve pantolon giyin. Bu, pirelerin ısıracağı ana yerler olan kollarınıza veya bacaklarınıza pirelerin girmesini önleyecektir.
    • Dışarısı çok sıcaksa, bu konuda endişelenmeyin. Pireleri kendinizden uzak tutmak için sıcak çarpmasını riske atmayın. Kısa kollu giyiyorsanız pireleri çıplak deriden uzak tutmak için böcek kovucular kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 giysilerinizi ve ekipmanlarınızı %0,5'lik permetrin sprey ile tedavi edin.2Giysilerinizi ve ekipmanlarınızı %0,5'lik permetrin sprey ile tedavi edin. Ek bir koruma dozu için %0,5 permetrin içeren bir böcek kovucu sprey satın alın. Giysilerinizi giymeden önce spreyi sıkın ve gün boyunca dışarı çıkın. Bu, pireleri sizden uzak tutmaya yardımcı olacaktır.
    • Permetrin dünyadaki en etkili pire kovucu değildir. Cilt üzerinde güvenlidir, ancak asıl faydası giysilerinizi bu spreyle ıslatabilmenizdir. Bu da, giysilerinizde tüm gün ek koruma istiyorsanız permetrini ideal bir seçim haline getirir.
    • Permetrinle işlenmiş giysiler bile satın alabilirsiniz!
  3. adım 3 mevcut en iyi önlem için epa tescilli bir kovucu kullanın.3Mevcut en iyi önlem için EPA tescilli bir kovucu kullanın. Pire ısırıklarını güvenli bir şekilde önleyecek kanıtlanmış 6 çözüm vardır. DEET, picaridin, IR3535, OLE, PMD ve 2-undecanone içeren herhangi bir böcek kovucu pireleri uzak tutacaktır. OLE veya PMD'yi 3 yaşın altındaki çocuklara veremezsiniz, ancak bunun dışında bunların hepsi güvenli seçeneklerdir. Sadece kovucuyu uygulamak için etiket üzerindeki talimatları izleyin.
    • 3 yaşından küçük olmadığınız sürece, tüm bu kovucular cilt veya giysiler üzerinde güvenlidir. Her zaman belirtildiği şekilde kullanın ve kovucuları gözlerinizden, burnunuzdan veya ağzınızdan uzak tutun.
  4. adım 4 pireleri bir bölgeden uzak tutmayı denemek için karanfil ve narenciye esansiyel yağlarını püskürtün.4Pireleri bir alandan uzak tutmayı denemek için karanfil ve narenciye esansiyel yağları püskürtün. Pirelerin narenciye kokularından hoşlanmadığına dair bazı kanıtlar vardır. Yaklaşık %80 su, %10 herhangi bir narenciye esansiyel yağı ve %10 karanfil yağı içeren bir çözelti hazırlayın ve bir sprey şişesine dökün. Pireleri uzak tutmak istediğiniz yere sprey sıkın. Yaklaşık 3 saat boyunca bölgeden uzak durmaları gerekir.
    • Bu muhtemelen pireleri sadece kısa bir süre için bir alandan uzak tutmak için işe yarayacaktır. Bu solüsyonu cildinize uygulamayın. Uçucu yağ bazlı solüsyonlar ciltteki pire ısırıklarını önlemek için etkili değildir.
    • Haki otu, zerdeçal, kekik yağı, geraniol, nane yağı, sedir yağı veya paçuli içeren solüsyonları da deneyebilirsiniz. Bunlar pireleri geçici olarak uzaklaştırabilir, ancak topikal önleme için güvenli veya sürdürülebilir seçenekler değildir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruYüzümdeki pire ısırıklarını nasıl tedavi edebilirim? Isırıkları bir antiseptik ile temizleyin ve ardından kaşıntı ve rahatsızlığı kontrol etmek için bir antihistaminik kullanın.

İpuçları

  • Pireler ısırıkları yoluyla tenyaları bulaştırabilir, ancak bu daha çok evcil hayvanlar için bir sorundur. Yine de mide bulantısı, halsizlik, iştahsızlık, karın ağrısı veya beklenmedik kilo kaybı yaşarsanız bir doktora görünmenizde fayda vardır.
  • Evinizde pire varsa, genellikle kıyafetlerinizi yıkayarak, süpürerek ve halılarınızı buharla temizleyerek onlardan kurtulabilirsiniz. Onlardan kurtulmak biraz zaman alabilir ve kesinlikle can sıkıcı olacaktır, ancak bu genellikle büyük bir sorun değildir.

Okuyucularımızdan İpuçları

  • İnsanlardaki pire ısırıklarından kurtulmak için, güneş yanıklarına karşı kullandığınız aloe vera şişesini satın alın. Etkilenen bölgelere sürün ve ardından aloe veralı bölgelere üflemek için bir fan ayarlayın. Bu kaşıntıyı hafifletir ve büyük bir rahatlama sağlar.

Uyarılar

  • Kaşıntı, kızarıklık veya hafif şişlik dışında herhangi bir belirtiniz varsa doktorunuza görünün.
  • Pire ısırığınızdan irin sızdığını görürseniz derhal doktorunuza görünün. İrin ikincil bir enfeksiyona işaret edebilir.
  • Yaygın inanışın aksine, sarımsak pireler için kanıtlanmış bir kovucu değildir.
  • Pire ısırıklarını önlemeye çalışıyorsanız evcil hayvanınıza esansiyel yağlar sürmeyin. Hayvanlar bazı yağlara karşı ciddi advers reaksiyonlar gösterebilir.