Donma Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Donma, etin uzun süre soğuk havaya maruz kalması nedeniyle donmasıyla meydana gelir. Donma en çok el ve ayak parmaklarında, burunda, kulaklarda, yanaklarda ve çenede görülür; ciddi vakalarda etkilenen bölgelerin kesilmesine yol açabilir. Çoğu vakada sadece deri donar (donma olarak bilinir), ancak aşırı durumlarda ölü doku daha derine iner ve hassas bir şekilde ele alınmalıdır. Donma, hasarı en aza indirmek ve daha fazla zarar görme olasılığını azaltmak için dikkatli bir tıbbi müdahale gerektirir.

Adımlar

Önem Derecesinin Belirlenmesi

  1. adım 1 donma olup olmadığını belirleyin.
    Donma olup olmadığını belirleyin. Frostnip, donma ile aynı şey değildir, ancak ondan önce gelebilir. Buz kristalleri donma ısırığındaki gibi doku içinde değil, deri yüzeyinde oluşur. Cildinizdeki kan damarları ciddi şekilde daralarak solgunluğa veya kızarık bölgelere neden olur. Bölgede uyuşukluk, ağrı ya da karıncalanma hissedebilirsiniz. Bununla birlikte, cilt ciddi bir uyuşukluk olmadan basınca normal tepki vermeli ve normal dokusunu korumalıdır. Semptomlar yeniden ısınma ile düzelir.
    • Frostnip çocukları yetişkinlerden daha çabuk etkileyebilir. Donma genellikle kulaklar, burun, parmaklar, ayak parmakları ve yanaklar gibi ekstremiteleri etkiler.
    • Frostnip, hava koşullarının daha fazla maruz kalındığında donmaya neden olmak için yeterli olduğunu gösterir.
  2. adım 2 yüzeysel donma olup olmadığını belirleyin.
    Yüzeysel donma olup olmadığını belirleyin. Yüzeysel hissettirmese de, yüzeysel donma bu şekilde adlandırılmıştır çünkü hasar tedavi ile tersine çevrilebilir. Bu durum donmadan daha ciddidir ve uyuşma, kırmızı lekeli beyaz veya grimsi sarı cilt, ağrı veya zonklama ve hafif sertleşmiş veya şişmiş cilt ile tanınabilir.
    • Yüzeysel donmalarda doku kaybı olasılığı daha azdır. Yüzeysel donması olan bazı kişilerde 24 saat içinde berrak sıvı içeren kabarcıklar oluşabilir. Bunlar genellikle etkilenen bölgenin uçlarında veya uçlarında bulunur ve doku kaybına yol açmaz.
  3. adım 3 şiddetli donma olup olmadığını belirleyin.
    Şiddetli donma olup olmadığını belirleyin. Şiddetli donma, donmanın en tehlikeli şeklidir. Şiddetli donma vakalarında cilt soluk görünür, mumsu ve alışılmadık derecede sert hissedilir ve etkilenen bölgede his kaybı/uyuşukluk vardır. Bazı durumlarda, şiddetli donmuş dokularda ciltte içinde kan bulunan kabarcıklar veya kangren belirtileri (gri/siyah ölü deri) olabilir.
    • Donmanın en şiddetli şekli kas ve kemiğe kadar uzanır ve deri ve dokuların ölümüne yol açabilir. Bu formda doku kaybı riski yüksektir.
  4. adım 4 soğuktan uzaklaşın ve mümkün olan en kısa sürede tedavi olun.
    Soğuktan uzaklaşın ve mümkün olan en kısa sürede tedavi olun. İki saat içinde bir hastaneye veya acil servise ulaşabiliyorsanız, donmayı kendiniz tedavi etmeye çalışmamalısınız. Soğuktan çıkamıyorsanız, yeniden donma tehlikesi varsa bölgeyi yeniden ısıtmaya çalışmayın. Donma-çözülme-donma-çözülme döngüsü, dokunuza donmuş halde kalmasına izin vermekten daha fazla zarar verir.
    • Tıbbi tedaviden iki saatten fazla uzaktaysanız, tedaviye kendiniz başlayabilirsiniz. Her üç durum da - donma, yüzeysel donma ve şiddetli donma - 'saha tedavisi' (hastaneden uzakta) için aynı temel prosedüre sahiptir.

Bölgenin Yeniden Isıtılması

  1. adım 1 etkilenen bölgeyi ısıtmaya başlayın.
    Etkilenen bölgeyi ısıtmaya başlayın. Vücudunuzdaki donmuş bölgeleri (en yaygın olarak parmaklar, ayak parmakları, kulaklar ve burun) fark ettiğiniz anda, bunları ısıtmak için adımlar atmalısınız. Parmaklarınızı/ellerinizi koltuk altlarınıza sokun ve ısı eklemek için kuru eldivenli ellerinizi yüzünüzün, ayak parmaklarınızın veya vücudunuzun diğer bölgelerinin üzerinde tutun. Üzerinizde varsa ıslak giysilerinizi çıkarın çünkü bunlar ateşinizin yükselmesini engelleyecektir.
  2. adım 2 gerekirse ağrı kesici ilaç alın.
    Gerekirse ağrı kesici ilaç alın. Eğer yüzeysel ya da şiddetli donma yaşıyorsanız, yeniden ısınma süreci acı verici olabilir. Daha fazla acı çekmenizi önlemek için ibuprofen gibi bir NSAID (nonsteroid antiinflamatuar ilaç) ağrı kesici alın. Ancak, vücudunuzun etkili bir şekilde iyileşmesini engelleyebileceğinden aspirin almayın. Dozaj miktarları için şişe talimatlarını izleyin.
  3. adım 3 donmuş bölgeyi ılık suya daldırarak yeniden ısıtın.
    Donmuş bölgeyi ılık suya daldırarak yeniden ısıtın. Bir leğen veya kaseyi 104-107,6 Fahrenheit (40-42 santigrat derece) arasında bir sıcaklıkta suyla doldurun. İdeal sıcaklık 104,9 (40,5 santigrat derece) olarak kabul edilir. Cildi yakabileceğinden ve kabarcıklara neden olabileceğinden, bunların üzerindeki sıcaklıkları kullanmayın. Eğer varsa, enfeksiyonu önlemeye yardımcı olması için suya antibakteriyel sabun ekleyin. Etkilenen bölgeyi 15-30 dakika boyunca suya daldırın.
    • Elinizde bir termometre yoksa, el veya dirsek gibi yaralanmamış bir bölgeyi suya koyarak suyu test edin. Çok sıcak hissetmeli, ancak yine de tolere edilebilir olmalıdır. Eğer su acı verecek kadar sıcaksa, suyu biraz soğutun.
    • Mümkünse durgun su yerine sirküle eden su kullanın. Jakuzi banyosu idealdir, ancak akan su kullanmak bile işe yarayacaktır.
    • Donmuş bölgenin kabın veya kabın kenarlarına temas etmesine izin vermeyin. Bu, cildin zarar görmesine neden olabilir.
    • Bölgeyi 15-30 dakikadan daha kısa bir süre ısıtmayın. Bölge çözüldükçe şiddetli ağrı yaşayabilirsiniz. Ancak, tamamen çözülene kadar bölgeyi yeniden ısıtmaya devam etmek önemlidir. Yeniden ısıtma işlemini çok erken durdurursanız daha fazla hasara neden olabilirsiniz.
    • Şiddetli donmalarda bölgeyi bir saate kadar ısıtmanız gerekebilir.
  4. adım 4 isıtıcılar, şömineler veya ısıtma pedleri gibi kuru ısı kullanmayın.
    Isıtıcılar, şömineler veya ısıtma pedleri gibi kuru ısı kullanmayın. Bu ısı kaynaklarını kontrol etmek çok zordur ve donmayı tedavi etmek için gereken kademeli ısıyı sağlamazlar. Ayrıca yanıklara da neden olabilirler.
    • Donan bölgenin uyuşuk olacağını ve sıcaklığı ölçemeyeceğinizi unutmayın. Kuru ısı kaynakları doğru bir şekilde izlenemez.
  5. adım 5 donmuş bölgelere dikkat edin.
    Donmuş bölgelere dikkat edin. Cildiniz yeniden ısınmaya başladığında, karıncalanma ve yanma hissi duymalısınız. Donmuş bölge pembe veya kırmızıya dönmeli, genellikle lekeli olmalı ve normal bir doku/hissiyat kazanmalıdır. Cildiniz şişmemeli veya kabarmamalıdır; bunlar derhal bir doktor tarafından tedavi edilmesi gereken daha fazla hasarın sinyalleridir. Ayrıca, cildiniz ılık suda birkaç dakika kaldıktan sonra hiç değişmezse, doktorunuzun tedavi etmesi gereken önemli bir hasar olabilir.
    • Mümkünse etkilenen bölgenin fotoğraflarını çekin. Bu, doktorunuzun donmanın ilerleyişini izlemesine ve tedavi ile iyileşip iyileşmediğini belirlemesine yardımcı olacaktır.
  6. adım 6 daha fazla hasarı önleyin.
    Daha fazla hasarı önleyin. Tıbbi yardım almaya devam edin, ancak bu süreçte donmanın daha da kötüleşmesini önleyin. Donmuş cildi ovalamayın veya sürtmeyin, çok fazla hareket etmekten kaçının ve bölgenin tekrar aşırı soğuktan etkilenmesine izin vermeyin.
    • Yeniden ısınan bölgelerin havayla kurumasına izin verin veya temiz bir havluyla hafifçe kurulayın, ancak ovalamayın.
    • Bölgeyi kendiniz bandajlamayın. Uygun tıbbi tedaviyi almadan önce donmuş bir bölgeyi bandajlamayı destekleyen hiçbir kanıt yoktur ve bandajlama hareketliliğinizi engelleyebilir.
    • Donmuş bölgeye masaj yapmayın. Bu daha fazla doku hasarına neden olabilir.
    • Şişliği azaltmaya yardımcı olmak için bölgeyi yükseltin.

Profesyonel Tedavi Alma

  1. adım 1 daha ileri tıbbi tedavi alın.
    Daha ileri tıbbi tedavi alın. Donmanızın ciddiyetine bağlı olarak doktorunuzdan alacağınız tedavi değişebilir. Hidroterapi en yaygın olanıdır, ancak aşırı durumlarda ameliyat sağlanır. Şiddetli donma yaşadıysanız, doktorunuz tedavi seçeneği olarak ampütasyonla sınırlı kalabilir, ancak bu karar ilk maruziyetten 1-3 ay sonra, doku hasarının tam boyutu netleştiğinde verilir.
    • Doktorunuz uygun şekilde yeniden ısınmanın gerçekleştiğinden emin olacak ve 'canlı olmayan dokuları' veya iyileştirilemeyen dokuları değerlendirecektir. Tedavileriniz tamamlandığında ve hastaneden veya acil servisten taburcu olmaya hazır olduğunuzda, doktorunuz hasarlı bölgeyi bandajlayacak ve iyileşirken almanız gereken önlemler konusunda size özel talimatlar verecektir. Bu, donmanızın ciddiyetine bağlı olarak değişecektir.
    • Şiddetli donmanız varsa, doktorunuz tedavi için bir yanık ünitesine nakledilmenizi önerebilir.
    • Orta veya şiddetli donmanız varsa hastaneden veya acil servisten ayrıldıktan sonra 1-2 gün içinde doktorunuzla görüşmeniz gerekecektir. Son derece ciddi durumlar 10 gün ve 2-3 hafta içinde daha fazla takip gerektirecektir.
  2. adım 2 doktorunuzla tedavi sonrası bakım hakkında konuşun.
    Doktorunuzla tedavi sonrası bakım hakkında konuşun. Cildiniz donma nedeniyle hasar gördüğünden, iyileşmeye başladığınızda daha fazla hasar görme riski altındadır. İyileşirken muhtemelen biraz ağrı ve iltihaplanma da yaşayacaksınız. Bol bol dinlenin ve aşağıdakiler hakkında doktorunuzla konuşun:
    • Aloe vera uygulamak. Araştırmalar, etkilenen bölgelere saf aloe vera kremi sürmenin daha fazla cilt hasarını önlemeye ve doku iyileşmesini artırmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
    • Kabarcıkları yönetmek. İyileşirken cildiniz muhtemelen su toplayacaktır. Ortaya çıkan kabarcıkları patlatmayın veya kırmayın. Kendi kendilerine kırılana kadar nasıl idare edeceğinizi doktorunuza sorun.
    • Ağrı yönetimi. Doktorunuz muhtemelen ağrı ve iltihaplanmayı yönetmeye yardımcı olması için ibuprofen reçete edecektir. Belirtildiği şekilde alın.
    • Enfeksiyonu önleme. Özellikle ağır vakalarda doktorunuz antibiyotik reçete edebilir. Antibiyotiklerin tamamını tam olarak reçete edildiği şekilde almak önemlidir.
    • Dolaşmak. Donma ayaklarınızı veya ayak parmaklarınızı etkilediyse, iyileşirken üzerlerinde yürümekten kaçınmalısınız. Donmuş bölgeler üzerinde yürümek daha fazla hasara neden olabilir. Doktorunuza tekerlekli sandalye veya diğer seçenekleri sorun.
  3. adım 3 bölgeyi daha fazla soğuktan koruyun.
    Bölgeyi daha fazla soğuktan koruyun. Tamamen iyileşmenizi sağlamak ve daha fazla hasarı önlemek için, etkilenen bölgeyi 6-12 ay boyunca daha fazla soğuğa maruz kalmaktan korumanız gerekir.
    • Gelecekte donma vakalarını önlemek için, çok soğuk havalarda, özellikle de rüzgarlı veya ıslaksa, dışarıda geçirdiğiniz zamanı sınırlayın.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Varsa, önce hipotermiyi tedavi edin. Hipotermi, çekirdek vücut sıcaklığının genel olarak tehlikeli derecede düşük seviyelere inmesi anlamına gelir. Hipotermi ölümcül olabilir. Her zaman donmadan önce tedavi edilmelidir.
  • Donmayı Önleyin:
    • Eldiven yerine eldiven kullanın.
    • Bir veya iki kalın giysi yerine birçok ince kat giysi giyin.
    • Giysileri, özellikle de çorapları ve eldivenleri kuru tutun.
    • Çocukları ekstra katlarla sardığınızdan ve ısınmaları için her saat başı içeri aldığınızdan emin olun. Çocuklar yetişkinlere göre çok daha hızlı ısı kaybettiklerinden donmaya karşı daha hassastırlar.
    • Botların/ayakkabıların çok sıkı olmadığından emin olun.
    • Kulakları ve burnu koruyan bir şapka veya kar maskesi takın.
    • Ciddi bir fırtınayla karşılaşırsanız sığınak arayın.
  • Eldivenler, sıcaklığı içeride tutan çoraplar, şapkalar ve diğer (çok sıkı olmayan) kışlık giysiler giyin ve kazara ıslanmanız ihtimaline karşı her zaman fazladan giysi taşıyın.
  • Eldiven yerine eldiven kullanın.
  • Bir veya iki kalın giysi yerine birçok ince kat giysi giyin.
  • Giysilerinizi, özellikle de çoraplarınızı ve eldivenlerinizi kuru tutun.
  • Çocukları ekstra katlarla sardığınızdan ve ısınmaları için her saat başı içeri aldığınızdan emin olun. Çocuklar yetişkinlere göre çok daha hızlı ısı kaybettiklerinden donmaya karşı daha hassastırlar.
  • Botların/ayakkabıların çok sıkı olmadığından emin olun.
  • Kulakları ve burnu koruyan bir şapka veya kayak maskesi takın.
  • Ciddi bir fırtınayla karşılaşırsanız sığınak arayın.

Uyarılar

  • Derin donmuş uzuvlar yeniden ısıtıldıktan sonra, tekrar donmamaları kesinlikle hayati önem taşır. Bu, geri dönüşü olmayan doku hasarına yol açabilir.
  • İyileşme sürecinde sigara ya da alkol kullanmayın; her ikisi de kan dolaşımını engeller.
  • Uyuşuk eller suyun ne kadar sıcak olduğunu hissetmeyecektir, bu nedenle yanıklardan kaçınmak için sıcaklığı başka birinin kontrol etmesine izin verdiğinizden emin olun.
  • Yanmayı hissetmeyeceğiniz için ateş (herhangi bir tür), sıcak su şişeleri veya ısıtma yastıkları gibi doğrudan veya kuru ısı ile bölgeleri ısıtmayın. Etkilenen bölgeler kolayca yanabilir.
  • Donmuş bölgeler yeniden ısıtıldıktan sonra iyileşene kadar kullanılamaz. Bu ciddi ek zararlara neden olabilir.
  • Çocuklar soğuktan yetişkinlere göre daha çabuk etkilenir. Soğuk havada dışarıda olduklarında çocuklarınıza göz kulak olun.
  • Şiddetli soğuk havalarda donma 5 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşebilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Ilık su
  • Antibakteriyel sabun
  • Ağrı kesiciler
  • Barınak