Denizanası Sokmaları Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İyi haber şu ki, denizanası sokmaları nadiren hayati tehlike yaratır. Kötü haber ise, bir denizanası sizi soktuğunda, cildinize kancalanan ve zehir salgılayan binlerce son derece küçük diken salgılar. Çoğu zaman bu zehir hafif bir rahatsızlığa veya ağrılı kırmızı bir döküntüye neden olur. Nadir durumlarda denizanası zehri vücutta hastalıklara yol açabilir. Siz veya tanıdığınız biri denizanası tarafından sokulma talihsizliğine uğradıysa, hızlı ve kararlı bir şekilde harekete geçmeniz size yardımcı olacaktır.

Adımlar

Hemen Ne Yapmalı

  1. adım 1 acil servisleri ne zaman arayacağınızı ve acil yardım isteyeceğinizi bilin.
    Ne zaman acil servisleri arayacağınızı ve acil yardım isteyeceğinizi bilin. Denizanası sokmalarının çoğu tıbbi müdahale gerektirmez. Ancak, siz veya bir başkası aşağıdaki durumlarla karşılaşırsanız, derhal tıbbi yardım isteyin:
    • Sokma kolunuzun yarısından fazlasını, bacağınızın yarısını, gövdenizin büyük bir kısmını veya yüzünüzü ya da cinsel organlarınızı kaplıyorsa.
    • Sokma, nefes almada zorluk, baş dönmesi veya sersemlik, mide bulantısı veya çarpıntı dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere ciddi bir alerjik reaksiyona neden oluyorsa.
    • İğne bir kutu denizanasından gelmiştir. Kutu denizanalarının son derece güçlü zehirleri vardır. Avustralya kıyılarında, Hint-Pasifik'in başka yerlerinde ve Hawaii'de bulunurlar. Soluk mavi renktedirler ve küp şeklinde bir kafaları ya da 'medusa 'ları vardır. Yaklaşık 6 feet (2 metre) boyunda olabilirler.
  2. adım 2 mümkün olduğunca sakin bir şekilde sudan çıkın.
    Mümkün olduğunca sakin bir şekilde sudan çıkın. Tekrar tekrar sokulma olasılığını ortadan kaldırmak ve tedaviye başlamak için sokulduğunuz anda karaya çıkın.
    • Sudan çıkarken sokulan yeri çizmemeye veya ellerinizle dokunmamaya çalışın. Muhtemelen hala cildinize bağlı dokunaçlar vardır ve kaşınmak ya da dokunmak sadece daha fazla sokulmanıza neden olur.
  3. Sokulan yeri deniz suyu ile durulayın. Sudan çıkar çıkmaz sokulan bölgeyi tuzlu suyla (tatlı suyla değil) durulayarak yapışan dokunaçları veya batan dokuyu temizleyin.
    • Duruladıktan sonra bölgeyi havluyla ovmayın, çünkü bu kalan iğneleri aktive edebilir.
  4. adım 4 dokunaçları en az 30 saniye boyunca bolca sirke ile ıslatın.
    Dokunaçları en az 30 saniye boyunca bolca sirke ile ıslatın. Maksimum etki için sirkeyi sıcak su ile karıştırın. Bu karışım, birçok denizanası sokması türü için en etkili ilk yardım tedavisidir. Suyun cildinizi yakacak veya haşlayacak kadar sıcak olmadığından emin olun.
    • Bazı denizanası sokması türleri tuzlu su ve kabartma tozu kombinasyonuna daha iyi yanıt verebilir.

Denizanası Dokunaçlarını Deriden Çıkarma

  1. adım 1 kalan dokunaçları dikkatlice kazıyın.
    Kalan dokunaçları dikkatlice kazıyın. İğneyi duruladıktan sonra, kalan dokunaç kalıntılarını kredi kartının kenarı gibi plastik bir nesneyle kazıyın.
    • Dokunaçları bir bez veya havlu ile ovmaya çalışmayın, çünkü bu daha fazla sokan hücrenin ateşlenmesine neden olacaktır.
    • Dokunaçları çıkarırken son derece hareketsiz kalın. Denizanası dokunaçlarını çıkarmaya çalışırken ne kadar çok hareket ederseniz, o kadar çok zehir salınacaktır.
    • Şok geçiriyorsanız, birinin acil servisi aradığından emin olun ve kendinizi mümkün olduğunca sakinleştirmeye çalışın.
  2. adım 2 kirlenmiş malzemeleri atın.
    Kirlenmiş malzemeleri atın. Yanlışlıkla kendinizi tekrar sokma olasılığınızı %0'a düşürmek için aşağı sürün. Dokunaçları kazımak için kullandığınız nesneler veya üzerinde dokunaçlar olabilecek giysiler gibi üzerinde hala sokan hücreler olabilecek her şeyi atın.
  3. Acınızı ısı ile yönetin. Dokunaçlar çıkarıldıktan sonra, sokulan bölgeyi sıcak suya (haşlama değil!) batırarak ağrıyı hafifletin. Yanıkları önlemek için su sıcaklığını 104-113° F (40-45° C) civarında tutun. Araştırmalar, ısının zehir toksinlerini etkisiz hale getirdiğini ve ağrıyı buzdan daha iyi dindirdiğini göstermiştir
  4. adım 4 ağrıyı ağrı kesicilerle tedavi edin.
    Ağrıyı ağrı kesicilerle tedavi edin. Aşırı ağrı yaşıyorsanız, parasetamol veya ibuprofen gibi önerilen dozda bir ağrı kesici alın. İbuprofen ayrıca sokmaya bağlı iltihaplanmayı da azaltabilir.

Sık Yapılan Hatalardan Kaçınma

  1. adım 1 don't try to treat jellyfish stings with urine.
    Denizanası sokmalarını idrarla tedavi etmeye çalışmayın. İdrarın denizanası sokmaları için iyi bir tedavi olduğu fikri muhtemelen bir kocakarı masalı olarak ortaya çıkmış ve daha sonra bir Friends bölümünde komedi etkisi için kullanıldıktan sonra daha da yerleşmiştir. Denizanası sokmasının üzerine işemenize gerek yok!
  2. adım 2 i̇ğneye tatlı su uygulamaktan kaçının.
    İğneye tatlı su uygulamaktan kaçının. Denizanası sokmalarının çoğu tuzlu suda meydana gelir. Bu, nematokistlerin (sokan hücreler) yüksek konsantrasyonlarda tuzlu su içerdiği anlamına gelir. Nematokistlerdeki tuzlu su çözeltisinde yapılacak herhangi bir değişiklik zehir hücrelerinin ateşlenmesine neden olacaktır. Tatlı su tam da bunu yapar. Bunun yerine tuzlu su kullanın.
  3. adım 3 don't use meat tenderizer to deactivate stingers.
    İğneleri etkisiz hale getirmek için et yumuşatıcı kullanmayın. Gerçekten işe yaradığını gösteren herhangi bir araştırma yoktur ve yarardan çok zarara neden olabilir.
  4. adım 4 doğrudan cilde uygulanan alkolün geri tepebileceğini bilin.
    Doğrudan cilde uygulanan alkolün geri tepebileceğini bilin. Cilde tatlı su çözeltisi eklemek gibi, alkol de nematokistlerin daha fazla zehir salgılamasına neden olarak daha acı verici bir deneyime yol açabilir.

Rahatsızlığı Tedavi Etmek ve Takip Etmek

  1. adım 1 temizleyin ve bandajlayın...
    Açık yaraları temizleyin ve bandajlayın. Dokunaçları çıkardıktan ve devam eden ağrının çoğunu giderdikten sonra, etkilenen bölgeyi ılık suyla temizleyin. (Tatlı suyla reaksiyona giren nematokistler zaten çıkarılmış olacağından tuzlu su olmasına gerek yoktur). Cilt hala gözle görülür şekilde tahriş olmuş veya çiğ ise, bölgeyi hafifçe bir bandajla örtün ve gazlı bezle sarın.
  2. Bölgeyi temiz tutun. Günde üç kez bölgeyi ılık suyla temizleyin ve Neosporin gibi bir antibiyotik merhem sürün. Ardından bölgeyi bir bandaj ve gazlı bezle yeniden sarın.
  3. adım 3 kaşıntı ve tahrişi hafifletmek için oral ve topikal antihistaminikler kullanın.
    Kaşıntı ve tahrişi gidermek için oral ve topikal antihistaminikler kullanın. Kalan cilt tahrişlerini reçetesiz satılan antihistaminik haplarla veya difenhidramin veya kalamin içeren topikal kremlerle yatıştırın.
  4. adım 4 ağrının azalması için tam bir gün ve tahrişin geçmesi için birkaç gün bekleyin.
    Ağrının geçmesi için tam bir gün ve tahrişin geçmesi için birkaç gün bekleyin. Tedaviden 5-10 dakika sonra ağrı azalmaya başlamalıdır. Tam bir gün sonra ağrı neredeyse tamamen geçmelidir. Tam bir gün geçmesine rağmen ağrı hissetmeye devam ederseniz ve henüz bunu yapmadıysanız, profesyonel tedavi için bir doktora veya uzmana görünün.
    • Nadir durumlarda, denizanası sokmaları enfeksiyona veya yara izine neden olabilir, ancak çoğu insan özellikle ağrılı sokmalardan sonra bile bu senaryolardan tamamen kaçınır.
    • Son derece nadir durumlarda, insanlar sokulduktan bir hafta veya birkaç hafta sonra zehre karşı aşırı duyarlılık yaşarlar. Kabarcıklar veya diğer cilt tahrişleri birdenbire ortaya çıkabilir. Bu aşırı duyarlılık genellikle tehlikeli olmamakla birlikte, yardım için bir doktora veya dermatoloğa görünmek faydalı olabilir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Denizanası sokması, ayağımdan sokulmama rağmen kollarımda, göğsümde ve bacaklarımda döküntüye neden olabilir mi?
    Denizanası sokmasının, sokmadan 1-2 hafta sonra kabarcıklar, döküntü ve diğer cilt tahrişlerini içeren gecikmiş bir aşırı duyarlılık reaksiyonuna neden olması mümkündür. Bu tür bir reaksiyon hakkında doktorunuza danışmalısınız.
  • Soru
    Sirke kullanmadan denizanası sokmasına yardımcı olmanın başka bir yolu nedir?
    Önce deniz suyuyla duruladığınızdan emin olun ve ardından dokunaçları küt bir plastik nesneyle (kredi kartı gibi) kazıyın. Sıcak bir duş almak ve bölgeye kalamin losyonu uygulamak kaşıntı ve ağrıya yardımcı olabilir.

İpuçları

  • Varsa cankurtaranları da dahil edin. Yerel cankurtaranlar muhtemelen denizanası sokmalarıyla ilgili deneyime sahip olacak ve sokmaları hızlı ve etkili bir şekilde tedavi etmek için gerekli malzeme ve becerilere sahip olacaklardır.
  • Çoğu zaman mağdur, sokmayı hangi canlının yaptığını göremeyecektir. Belirtiler devam ederse veya kötüleşirse, herhangi bir deniz canlısı tarafından sokulduktan sonra tıbbi yardım alın.
  • Sokmaya neden olan denizanasının türüne ve sokmanın şiddetine bağlı olarak çeşitli tedaviler uygulanabilir. Sokma bir kutu denizanasından kaynaklandıysa, zehri etkisiz hale getirmek için anti-venom uygulanabilir. Sokma kalp fonksiyonlarının kaybına neden olmuşsa, kalp masajı uygulanacak ve epinefrin enjeksiyonu gerekebilecektir.

Uyarılar

  • Daha fazla acıya neden olacağından dokunaçları asla ovalamayın. Bunun yerine çekerek ya da kazıyarak çıkarın.
  • Bu solüsyonlardan herhangi birini göz içine veya çevresine uygulamayın. Temiz bir havlu veya bezi solüsyona batırın ve göz çevresine sürün.