Meşe Akarı Isırıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Meşe akarları cildinizde hiç de eğlenceli olmayan kaşıntılı kızarıklıklara ve küçük kabarık şişliklere neden olabilir. Böcekler ve meşe yaprakları üzerinde atıştırmayı tercih etseler de, bu olağan besin kaynakları azaldığında genellikle besin kaynağı olarak insanlara yönelirler. Meşe akarı ısırıklarına maruz kaldıysanız, evde bakım yapabilir veya doktorunuzdan yardım alabilirsiniz. Neyse ki, meşe akarı ısırıklarının tekrar oluşmasını da önleyebilirsiniz!

Adımlar

Isırıkların Evde Bakımı

  1. Isırıklarınızı antiseptik ile temizleyin. Isırıklarınızı nazikçe temizlemek için temiz bir pamuğa ispirto veya cadı fındığı uygulayın. Isırıkları temiz bir havluyla kurulayın ve pamuğu atın.
  2. adım 2 isırıkları kaşımaktan kaçının.
    Isırıkları kaşımaktan kaçının. Ne yazık ki, meşe akarı ısırıkları özellikle kaşıntılı olabilir. Hatta kızarıklık bile oluşabilir! Bununla birlikte, kaşımak deriyi kırarak bakteriyel enfeksiyon riskinizi artırabilir.
    • Eğer deriyi yırtarsanız, doktorunuza görünmelisiniz.
  3. adım 3 etkilenen cildi yatıştırmak için kalamin losyonu kullanın.
    Etkilenen cildi yatıştırmak için kalamin losyonu kullanın. Kalamin losyonu kaşıntıya yardımcı olabilir, bu da sizi rahatlatır ve kaşınmayı sınırlandırmaya yardımcı olur. Cildinizi ve ellerinizi yıkayın, ardından şişeyi çalkalayın. Pamuklu bir çubuğa az miktarda uygulayın ve ısırıkların veya kızarıklıkların üzerine sürün. Etkilenen alanın tamamı kaplanana kadar losyonu uygulamaya devam edin. Giysilerinizi giymeden önce losyonun kurumasını bekleyin.
    • Kalamin losyonunu 12 yaşın altındaki çocuklara uygulamadan önce doktorunuzla konuşun. Hamileyseniz veya emziriyorsanız da doktorunuzla konuşmalısınız.
    • Dozaj talimatları da dahil olmak üzere şişe üzerindeki tüm talimatlara uyduğunuzdan emin olun. Losyonu gerektiğinde birkaç saatte bir tekrar uygulayabilirsiniz.
  4. adım 4 isırıklarınıza hidrokortizon krem uygulayın.
    Isırıklarınıza hidrokortizon krem uygulayın. 1'lik hidrokortizon kremi reçetesiz olarak satın alabilirsiniz. Bu kaşıntıya yardımcı olacaktır. Ellerinizi yıkayın ve etkilenen bölgeyi temizleyin. Ardından az miktarda hidrokortizon kremi ısırıklara veya kızarıklıklara sürün.
    • Mümkün olan en küçük dozu kullanın ve kremi tekrar uygulamadan önce en az 4 saat bekleyin.
    • Krem kaşıntınızı dindirmezse, daha güçlü bir şeye ihtiyacınız olabilir. Doktorunuz daha güçlü bir tedavi reçete edebilir.
    • Doktorunuzla konuşmadan kremi 12 yaşın altındaki bir çocuğa uygulamayın.
    • Şişenin üzerindeki tüm talimatlara uyduğunuzdan emin olun.
  5. adım 5 doktorunuzla konuştuktan sonra bir antihistaminik alın.
    Doktorunuzla konuştuktan sonra bir antihistaminik alın. Bir antihistaminik vücudunuzun ısırıklara verdiği tepkiyi azaltabilir. Bu kaşıntı, kızarıklık ve olası döküntüleri azaltabilir. Difenhidramin (Benadryl) gibi reçetesiz bir seçenek veya setirizin (Zyrtec) veya loratadin (Claritin) gibi uyku yapmayan bir alternatif kullanabilirsiniz.
    • Ambalaj üzerindeki dozaj talimatlarına uyun, çünkü bunlar değişiklik gösterir. Örneğin, bazı antihistaminikler her 4 saatte bir alınabilir, ancak diğerleri günde bir kez alınır.
    • Antihistaminik almadan önce doktorunuzla konuşun, özellikle de zaten ilaç kullanıyorsanız.
  6. adım 6 geniş bir alan etkilenmişse yulaf ezmesi banyosu yapın.
    Geniş bir alan etkilenmişse yulaf ezmesi banyosu yapın. Yulaf ezmesi banyosu kaşıntılı cildi yatıştırarak size her yönden rahatlık sağlayabilir. Küveti ılık suyla doldurun, ardından 1 fincan (85 g) öğütülmüş eski moda yulaf ezmesi veya mağazadan satın alınmış kolloidal yulaf ezmesi ekleyin. Sonuçları görmek için 10-15 dakika bekletin. Banyodan sonra yulaf ezmesini durulayın.
    • Günde sadece bir kez yulaf ezmesi banyosu yapmak en iyisidir, çünkü yulaf ezmesi çok uzun süre veya çok sık banyo yaparsanız cildinizi kurutabilir. Kuru cilt kaşıntınızı daha da kötüleştirecektir.
    • Kolloidal yulaf ezmesi, banyo için tasarlanmış ince öğütülmüş yulaf ezmesidir. İnternetten veya eczanelerden bulabilirsiniz.
    • Alternatif olarak, yulaf ezmesi yerine kabartma tozu da kullanabilirsiniz. Ilık suyun içine yaklaşık 1 fincan (128 g) karbonat serpin.

Tıbbi Bakım Alma

  1. adım 1 kaşıntı devam ederse veya cilt tehlikeye girerse doktorunuza görünün.
    Kaşıntı devam ederse veya cildiniz zarar görürse doktorunuza görünün. Çoğu meşe akarı ısırığı evde tedavi edilebilir, ancak yoğun kaşıntı reçete gerektirebilir. Ayrıca, enfeksiyona yol açabileceğinden cildinizde kırık varsa bir doktora görünmelisiniz.
    • Isırıklar bir hafta içinde iyileşmezse, kaşıntı kontrol edilebilir olsa bile doktorunuza görünün.
    • Doktorunuz size reçetesiz satılmayan tedaviler sağlayabilir.
    • Potansiyel enfeksiyon belirtileri arasında cildin iltihaplı olması, dokunulduğunda sıcak olması veya irin sızması yer alır.
  2. adım 2 kaşıntıyı tedavi etmek için doktorunuzdan reçeteli bir steroid krem isteyin.
    Kaşıntıyı tedavi etmek için doktorunuzdan reçeteli bir steroid krem isteyin. Reçeteli bir steroid krem yoğun kaşıntının bile üstesinden gelebilir. Ellerinizi yıkayın ve etkilenen bölgeyi temizleyin. Ardından sadece ısırık ve/veya kızarıklığın üzerine ince bir tabaka krem sürün. Daha sonra ellerinizi iyice yıkamak için sabun ve su kullanın.
    • Dozaj talimatlarınız da dahil olmak üzere ilacın üzerindeki tüm talimatlara uyun. Kremi birkaç saatte bir uygulamanız mümkün olabilir, ancak doktorunuzun tavsiyelerine uyun.
    • Hamileyseniz veya emziriyorsanız, doktorunuz steroid kremlerin sizin için iyi bir seçenek olmadığına karar verebilir.
    • Krem 12 yaşından küçük bir çocuk içinse, doktorunuzdan doğru dozu ve sıklığı netleştirmesini isteyin. Doktor bunun yerine reçetesiz satılan bir seçenek kullanmanızı önerebilir.
    • Kremi mümkün olduğunca az kullanın. Ayrıca, kremi ısırığı çevreleyen deriye sürmemelisiniz.
  3. adım 3 doktorunuz enfeksiyon teşhisi koyarsa bir antibiyotik alın.
    Doktorunuz enfeksiyon teşhisi koyarsa bir antibiyotik alın. Meşe akarı ısırıkları özellikle kaşıntılıdır ve sık kaşıma bakteriyel bir enfeksiyona yol açabilir. Böyle bir durumda doktorunuz muhtemelen bir antibiyotik reçete edecektir.
    • Erken iyileşmeye başlasanız bile tüm ilaç şişesini bitirdiğinizden emin olun.

Meşe Akarı Isırıklarının Önlenmesi

  1. adım 1 kapılarınızı ve pencerelerinizi kapalı tutun.
    Kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun. Akarlar genellikle popülasyonlarının en yüksek seviyeye ulaştığı yaz sonundan sonbahara kadar en sorunlu dönemdir. Daha fazla akar, daha fazla karşılaşma ve besin kaynağına daha fazla talep anlamına gelir. Rüzgarla taşındıklarından, açık kapılar veya pencereler yoluyla kolayca evinize girebilirler.
    • Paravanlardan geçebilecek kadar küçük olduklarından, evinize girmelerini önlemenin en iyi yolu kapalı pencerelerdir.
  2. adım 2 bahçe işleri yaparken koruyucu giysiler giyin.
    Bahçe işlerini yaparken koruyucu giysiler giyin. Hava sıcak olsa da uzun kollu giysiler, pantolonlar, eldivenler ve sarkık bir şapka meşe akarlarına maruz kalmanızı sınırlandırabilir. Bahçe işleri akarları harekete geçirdiğinden, akarların cildinize bulaşmasını önlemek için mümkün olduğunca çok kıyafet giymek en iyisidir.
    • Yaprakları tırmıklamak sizi akarlarla karşılaşma konusunda en büyük riske sokar çünkü akarlar genellikle meşe yaprakları üzerinde yaşarlar.
    • Lastik eldivenler ellerinizi deri eldivenlerden daha iyi koruyabilir.
  3. adım 3 dışarıdayken deet böcek ilacı kullanın.
    Dışarıdayken DEET böcek ilacı kullanın. Birçok böcek ilacı meşe akarlarına karşı etkili değildir, ancak DEET etkili olabilir. Dışarı çıkmadan önce ürünü üzerinize püskürtün.
    • Her zaman etkili olmadığından, ekstra kıyafet giymek gibi diğer koruyucu önlemlere ek olarak DEET kullanmak iyi bir fikirdir.
    • Tüm talimatlara ve uyarılara uyduğunuzdan emin olun. Tüm insektisitler gibi DEET de yanlış kullanıldığında zararlı olabilir.
  4. adım 4 dışarıda vakit geçirdikten hemen sonra duş alın.
    Dışarıda vakit geçirdikten hemen sonra duş alın. Bu, cildinizde veya saçınızda kalan akarları temizleyecektir. Daha önce aldığınız ısırıkları iyileştirmeyecektir, ancak akarların sizi daha fazla ısırmasını önleyecektir.
  5. adım 5 dışarıda giydiğiniz kıyafetleri eve gelir gelmez sıcak suyla yıkayın.
    Dışarıda giydiğiniz kıyafetleri eve gelir gelmez sıcak suyla yıkayın. Dışarıda çalışarak veya oynayarak zaman geçirdikten sonra giysileriniz meşe akarlarını barındırabilir. Eve girer girmez kıyafetlerinizi yıkamak, onların sizi ısırmak için etrafta kalmasını önleyebilir. Akarların yıkamadan sağ çıkmamasını sağlamak için sıcak bir ayar kullanmak en iyisidir.
  6. adım 6 evcil hayvanlarınızı dışarı çıktıklarında yıkayın.
    Dışarı çıktıklarında evcil hayvanlarınızı yıkayın. Evcil hayvanlar da akarları kapabilir ve evinize getirebilir. Bu, özellikle evcil hayvanınız akarları barındırabilecek yapraklarda yuvarlanmayı seviyorsa geçerlidir. Evcil hayvanınızı uygun bir evcil hayvan şampuanı kullanarak ılık suyla yıkayın.
    • Her zaman söz konusu hayvan için formüle edilmiş bir evcil hayvan şampuanı kullanın. İnsan şampuanı kullanmayın, çünkü bu evcil hayvanlarınız için zararlı olabilir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları