Zehirli Sarmaşık ve Zehirli Meşe Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Zehirli sarmaşık, meşe ve sumak açık havada bir günü mahvetmek için harika bir yoldur. Zehirli yaprakları, sapları ve kökleriyle temas etmek 1-3 hafta süren kaşıntılı bir döküntüye neden olabilir. Döküntüyü tamamen ortadan kaldırmanın tek yolu zaman olsa da, zehirli sarmaşığa maruz kalmanın neden olduğu ağrı ve kaşıntıyı azaltmanın birkaç yolu vardır.

Adımlar

Cildinize Acil Bakım Yapmak

  1. adım 1 kabarcıklarla birlikte kırmızı bir döküntü arayın.
    Kabarcıklarla birlikte kırmızı bir döküntü arayın. Zehirli sarmaşık döküntüsü, bitki tarafından salgılanan yağlara karşı alerjik bir reaksiyondur. Bitkiyle temas ettiğiniz bölgede kırmızı bir kızarıklık, şişlik ve kabarcıklar olacaktır.
    • Yanan bitkiyi soluduysanız, solunum sorunları da yaşayabilirsiniz. Bu ciddi bir durumdur. Bir antihistaminik almalı ve acil tıbbi yardım almalısınız.
    • Zehirli sarmaşıkla karşılaştığınızdan şüpheleniyorsanız, doktorunuza göstermek için plastik bir torba içinde bir örnek toplayın. Numune alırken eldiven giydiğinizden emin olun. Bitkiye dokunmayın.
  2. adım 2 giysilerinizi çıkarın ve yıkayın.
    Giysilerinizi çıkarın ve yıkayın. Kıyafetlerinizi çıkarın ve mümkünse plastik bir çöp torbasına koyun. Giysilerinizi mümkün olan en kısa sürede diğer her şeyden ayrı olarak yıkayın.
  3. 3. adım sürtünme alkolü uygulayın.
    Sürtünme alkolü uygulayın. Zehirli sarmaşık veya zehirli meşe yağlarını çözmek için cildinize ispirto uygulayabilirsiniz. Bitkiden gelen zehirli yağ cildinize yavaş yavaş sızdığından, bölgeye ispirto sürmek daha fazla yayılmasını önleyecektir. Anında rahatlama sağlamaz, ancak yayılmayı durduracaktır. Tecnu veya Zanfel gibi reçetesiz satılan bir temizleyici de kullanabilirsiniz.
    • Alkolü sadece iyi havalandırılan bir odada, tercihen açık bir pencere veya havalandırma ile uygulayın. İspirtonun dumanı baş dönmesi hissetmenize neden olabilir.
  4. adım 4 bölgeyi soğuk su ile durulayın.
    Bölgeyi soğuk su ile durulayın. Asla ılık veya sıcak su kullanmayın, çünkü bu gözeneklerinizi açacak ve toksinlerin daha fazla içeri girmesine izin verecektir. Mümkünse, etkilenen bölgeyi 10-15 dakika boyunca akan soğuk suyun altında tutun. Zehirli sarmaşık veya zehirli meşeye maruz kaldığınızda ormanda açık havadaysanız, vücudunuzu akan bir derede durulayabilirsiniz.
  5. adım 5 bölgeyi tamamen temizleyin.
    Bölgeyi tamamen temizleyin. Vücudunuzdaki yeri ne olursa olsun, su ile iyice durulandığından emin olun. Vücudunuzdaki bölgeye dokunduysanız veya zehir ellerinizi etkilediyse, bitkilerden gelen yağın tırnaklarınızın altında birikmiş olma ihtimaline karşı tırnaklarınızın altını bir diş fırçasıyla ovalayın. İşiniz bittikten sonra diş fırçasını atın.
    • Döküntünün olduğu bölgeyi durulamak için yağ giderici bir bulaşık sabunu kullanın. Toksinler cildinize yağ şeklinde aktarıldığından, yağ yok edici bir bulaşık sabunu kullanmak döküntünün yayılmasını azaltmaya yardımcı olabilir. Yağla mücadele veya yağı parçalamak için etiketlenmiş herhangi bir markayı kullanabilirsiniz.
    • Etkilenen bölgeyi yıkadıktan sonra kendinizi kurulamak için bir havlu kullanıyorsanız, kullandıktan hemen sonra havluyu açıkta kalan diğer giysilerinizle birlikte yıkadığınızdan emin olun. Bazı durumlarda havluyu atmanız gerekebilir.
  6. adım 6 don't scratch the rash.
    Döküntüyü kaşımayın. Kızarıklık bulaşıcı olmasa bile, deriyi kırabilir ve bakterilerin yaraya girmesine izin verebilirsiniz. Ağlıyor olsalar bile oluşabilecek kabarcıklara dokunmayın veya patlatmayın. Gerekirse tırnaklarınızı kısa kesin ve kaşımamak için bölgeyi örtün.
  7. adım 7 maruz kalan bölgeyi soğutun.
    Maruz kalan bölgeyi soğutun. Soğuk kompres uygulayın veya 10 ila 15 dakika boyunca bir buz torbası uygulayın. Buzu doğrudan cildinize uygulamadığınızdan emin olun; uygulamadan önce buz paketinizi veya kompresinizi her zaman bir havluya sarın. Ayrıca, kızarıklığınız ıslanırsa bölgeyi havluyla ovmak yerine kurumasını bekleyin.
    • Bölgenin daha hızlı kurumasını istiyorsanız, hafifçe kurulamanızda sakınca yoktur. Ancak asla ovalamayın.

Zehirin Neden Olduğu Kaşıntıyı Tedavi Etmek

  1. adım 1 topikal kremler veya losyonlar uygulayın.
    Topikal kremler veya losyonlar uygulayın. Kalamin losyonu, kapsaisin kremi veya hidrokortizon kremi kaşıntıya karşı bir miktar rahatlama sağlayabilir. Bunu bitkiyle temastan hemen sonra yapmayın (losyonu ovalamak yağları yayabilir), ancak kaşıntı hissi başladığında birkaç saat veya gün sonra yapın. Genellikle eczanelerde artrit ağrılarını hafifletmek için satılan kapsaisin kremi ilk başta biraz yakar ancak kaşıntıyı saatlerce bastırır.
    • Sıcak, açık bir ortamdaysanız hidrokortizonlu krem işe yaramayabilir. Bunun yerine kapsaisin kremini deneyin.
  2. adım 2 antihistaminik alın.
    Antihistaminik alın. Antihistaminikler alerjileri tedavi eden ilaçlardır ve zehirli meşe ve sarmaşık temas halinde alerjik reaksiyonlara neden olduğundan, bu ilaçları almak küçük bir rahatlama sağlayabilir. Antihistaminikler genellikle zehirli sarmaşık semptomlarına karşı sadece hafif bir rahatlama sağlar, ancak yatmadan önce ağızdan ilaç alırsanız, kaşıntı önleyici ve uyuşukluğa neden olan etkilerinin kombinasyonu biraz dinlenmenize yardımcı olabilir. Bunları yalnızca ağızdan alın ve kremleri zehirli sarmaşığınıza uygulamayın, çünkü bu durum döküntünüzü daha da kötüleştirebilir.
  3. adım 3 yulaf ezmesi banyosu yapın.
    Yulaf ezmesi banyosu yapın. Bir yulaf ezmesi banyo ürünü veya alüminyum asetat banyosu kullanın. Mağazaya koşmadan hızlı bir çözüme ihtiyacınız varsa, bir fincan yulaf ezmesini mutfak robotunda veya blenderda karıştırın ve ılık banyo suyunuza ekleyin. Özellikle zehre maruz kaldıktan hemen sonra çok sıcak su kullanmaktan kaçının çünkü bu gözeneklerinizi açacaktır.
  4. 4. adım meşe palamudu suyu deneyin.
    Meşe palamudu suyu deneyin. Meşe palamutlarını kırın ve suda kaynatın. Palamutları süzün, sıvıyı soğutun ve bir pamuk yardımıyla döküntünüze uygulayın. Bu yöntem üzerinde çalışılmamış olmasına rağmen, zehirli sarmaşık döküntüsünün kaşıntı hissini azalttığı gösterilmiştir.
  5. adım 5 aloe vera uygulayın.
    Aloe vera uygulayın. Aloe vera, yapraklarından serinletici bir jel salgılayan kaktüs benzeri bir bitkidir. Gerçek bir aloe vera bitkisi kullanarak yapraklarını koparabilir ve jeli doğrudan döküntünüze uygulayabilir ya da işlenmiş şişelenmiş formunu kullanabilirsiniz. Mağazadan bir şişe satın alırsanız, en az %95 oranında gerçek aloe vera olduğundan emin olun.
  6. adım 6 elma sirkesi ile durulayın.
    Elma sirkesi ile durulayın. Elma sirkesinin kullanılabileceği birçok tıbbi tedavi arasında, zehirli sarmaşık maruziyetinin iyileşme sürecini hızlandırmak bunlardan biridir. Sirkeyi bölgeye nazikçe uygulamak için bir pamuk ped kullanın veya eşit miktarda sirke ve su karışımı ile durulayın.
  7. adım 7 kabartma tozu kullanın.
    Kabartma tozu kullanın. 3 ölçü karbonat ve 1 ölçü sudan oluşan bir macun hazırlayın. Sıvıyı kabarcıklardan çıkarmak için macunu döküntünüze uygulayın. Karbonat macununu kurumaya bırakın ve çatlamasına veya pul pul dökülmesine izin verin. En iyi sonucu almak için bu macunu birkaç saatte bir tekrar uygulayın.
    • Kabartma tozunun cildinizi tahriş edebileceğini unutmayın, özellikle de ona karşı hassassanız. Bunu sadece kabartma tozuna karşı hassas olmadığınızı biliyorsanız denemeniz en iyisidir.
  8. adım 8 süt ürünleri kullanmayı deneyin.
    Süt ürünleri kullanmayı deneyin. Süt alerjiniz yoksa cildinize uygulamak için ayran veya yoğurt kullanın. Kızarıklıklarınıza ayran veya yoğurt sürdüğünüzde, proteinler kabarcıklarınızdaki sıvıyı çekecektir.
    • Yoğurt kullanırken, mümkün olan en az katkı maddesi içeren sade bir çeşidi tercih edin.
  9. adım 9 i̇siliğinizi çay ile tedavi edin.
    İsiliğinizi çay ile tedavi edin. Bir küveti suyla doldurun ve anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle papatya çayı gibi 12 çay poşeti ekleyin. Kaşıntıyı ve rahatsızlık hissini azaltmaya yardımcı olmak için 20 dakika boyunca çay banyosunda bekletin. Ayrıca çok güçlü bir çay demleyebilir ve birkaç saatte bir pamukla isiliklerinizin üzerine sürebilirsiniz.
  10. adım 10 soğutulmuş meyve kabukları kullanın.
    Soğutulmuş meyve kabukları kullanın. Soğuk bir karpuz kabuğunu veya muz kabuğunu isiliğinize bastırın. Karpuz kabuğu soğuk kompres görevi görür ve suyu kabarcıkların kurumasına yardımcı olur. Öte yandan, muz kabuğu kullanmak bölgeyi soğutmaya ve yatıştırmaya yardımcı olur.
  11. adım 11 soğuk kahve sürün.
    Soğuk kahvenin üzerine sürün. Eğer biraz koyu demlenmiş kahveniz kaldıysa, bir pamuk yardımıyla pişik bölgenize sürün. Taze bir fincan da hazırlayabilirsiniz, ancak uygulamadan önce kahvenin buzdolabında soğumasını bekleyin. Kahve, doğal bir anti-enflamatuar olan klorojenik asit içerir.

Gelecekte Maruz Kalmayı Önleme

  1. adım 1 tanımlamayı öğrenin...
    Zehirli bitkileri tanımlamayı öğrenin. Aşağıdaki özelliklere sahip bitkilerden kaçının:
    • Zehirli sarmaşığın 3 parlak yeşil yaprağı ve kırmızı bir gövdesi vardır. Tipik olarak nehir veya göl kıyılarında asma olarak yetişir. Ayrıca ormanlarda da bulunabilir. Genel bir kural olarak şu basit tekerlemeyi hatırlayın: 'Üç yapraklı, kendi haline bırak.'
    • Zehirli meşe bir çalı olarak yetişir ve zehirli sarmaşık gibi 3 yaprağı vardır. Zehirli meşe genellikle ABD'nin Batı Yakası'nda bulunur.
    • Zehirli sumak, çiftler halinde dizilmiş 7 ila 13 yapraklı odunsu bir çalıdır. Mississippi Nehri boyunca bol miktarda yetişir.
  2. adım 2 bitkilere maruz kalmışlarsa evcil hayvanlarınızı yıkayın.
    Bitkilere maruz kalmışlarsa evcil hayvanlarınızı yıkayın. Evcil hayvanlar zehirli sarmaşık veya zehirli meşeye karşı hassas değildir, ancak yağlar kürklerinde sıkışırsa, onları evcilleştiren herhangi birinde alerjik reaksiyona neden olabilir. Evcil hayvan şampuanı kullanın ve onlara banyo yaptırırken lastik eldiven giyin.
  3. adım 3 önleyici tedbirler alın.
    Önleyici tedbirler alın. Yürüyüşe çıkıyorsanız veya zehirli sarmaşık yetişen bir bölgede kamp yapıyorsanız, yanınıza fazladan soğuk su ve ispirto şişeleri alın. Bunların her ikisini de temas ettikten hemen sonra uygularsanız, maruziyetle ilişkili yayılma ve ağrıyı büyük ölçüde azaltmış olursunuz.
  4. adım 4 dışarı çıkarken uygun şekilde giyinin.
    Dışarı çıkarken uygun şekilde giyinin. Zehirli sarmaşık veya zehirli meşe bulabileceğinizi düşündüğünüz bir alana gidiyorsanız bu özellikle önemlidir. Uzun kollu tişörtler, uzun pantolonlar ve çoraplar giyin. Burnu kapalı ayakkabılar giydiğinizden emin olun ve bir kaza ihtimaline karşı her zaman yanınızda yedek kıyafet bulundurun.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Zehirli sarmaşık döküntülerimin daha az kaşınmasını nasıl sağlayabilirim?
    Cildinize hidrokortizonlu bir krem veya kalamin losyonu kullanmanızı öneririm. Kaşıntıyı hafifletmek için ağızdan antihistaminik de alabilirsiniz.
  • Soru
    Zehirli meşe iyileşmeden önce sertleşir mi?
    Kızarıklıktan kaynaklanan iltihaplanma şişmeye neden olabilir ve bu da cildin 'sert' hissetmesine neden olabilir. Ayrıca kaşımak cildin kalınlaşmasına ve 'sert' hissetmesine neden olur. Döküntü iyileştiğinde bu durum düzelecektir. Ne kadar az kaşırsanız, cildiniz o kadar hızlı iyileşecektir.
  • Soru
    Kızarıklığın ortaya çıkması ne kadar sürer?
    Kızarıklığın ortaya çıkması ortalama olarak 2 ila 4 gün sürer, ancak daha önceki maruziyetinize bağlı olarak daha uzun veya daha kısa olabilir.

Video

İpuçları

  • Oral Ivy'yi yerel eczanenizden alabilirsiniz. Suyun içine koyup içiyorsunuz. Tadı yoktur ve hızlı etki eder. Maruz kalmadan önce kullanırsanız döküntüyü durdurur. Eğer zaten kızarıklığınız varsa, kaşıntıyı keser ve iyileşmeyi hızlandırır.
  • Maruz kaldıktan hemen sonra küvete girmeyin. Yağlar H2O'nun üstünde yüzer ve isiliği yayar. Bunun yerine, banyoya girmeden önce yağları çıkarın.
  • Dışarı çıkmadan önce kollarınıza ve bacaklarınıza sprey deodorant sürün. Gözeneklerinizi tıkar ve zehirli sarmaşığın yağı cildinize girmez. Antiperspirant olarak etiketlenmiş olanlardan arayın.

Uyarılar

  • Gözlerinizde, ağzınızda, burnunuzda veya genital bölgenizde döküntü varsa veya döküntü vücudunuzun 1/4'ünden fazlasını kaplıyorsa doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca, döküntü birkaç gün içinde düzelmezse, kötüleşirse veya geceleri sizi uyutmazsa doktorunuza görünün. Doktorunuz kaşıntıyı hafifletmek için kortikosteroid reçete edebilir.
  • Zehirli sarmaşık, zehirli meşe veya zehirli sumaktan kurtulmak için asla yakmayın. Yağ buharlaşır ve reçineler dumanın içinde rüzgarla aşağı doğru süzülebilir ve onu soluyabilecek herkes için ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu, akciğer dokusunda kızarıklığa neden olarak aşırı durumlarda solunum yetmezliğine yol açabilir. Her iki durumda da çok tehlikelidir.
  • Nefes almakta güçlük çekiyorsanız veya şiddetli şişlik yaşıyorsanız 9-1-1'i arayın. Yardım beklerken 1-2 antihistaminik alın. Yanan zehirli bitkilerin dumanına maruz kaldıysanız, acil yardım almalısınız.
  • Antihistaminikler olmadan asla kampa gitmeyin, çünkü zehirli sarmaşık gibi bir alerjenle karşılaşırsanız hayat kurtarıcı olabilirler.
  • Ateşiniz 100 F (38 C) üzerindeyse, sarı kabuklar veya irin görürseniz veya döküntüde hassasiyet gelişirse, enfeksiyon kapmış olabileceğiniz ihtimaline karşı derhal doktorunuza görünmelisiniz.