Zehirli Sarmaşık Kabarcıkları Nasıl Tedavi Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Su kabarcıkları, yaygın ve tahriş edici bir sonuçtur. zehirli sarmaşık döküntüsü. Bu yaraları deşmek ve kaşımak çok cazip görünse de, bu sinir bozucu yaralara izin vermek önemlidir. kendi kendilerine iyileşirler. Bazı kaşıntı ve rahatsızlıkları hafifletmek için kalamin losyonu, kabartma tozu veya çay ağacı yağı gibi bazı yatıştırıcı topikal tedavileri tercih edin. Kaşıntı devam ediyorsa, antihistaminik haplar almayı veya steroid kremler ve enjeksiyonlar hakkında bir doktora danışmayı düşünün. Kabarcıklarınızı bandajlarla koruyarak iyileşme sürecinin olabildiğince hızlı ilerlemesini sağlayın. Yaklaşık bir hafta içinde zehirli sarmaşık kabarcıklarınız kaybolmaya başlayacaktır!

Adımlar

Kaşıntı ve Rahatsızlığı Yatıştırır

  1. adım 1 kabarcıkların üzerine bezelye büyüklüğünde kalamin losyonu sürün.
    Kabarcıkların üzerine bezelye büyüklüğünde kalamin losyonu sürün. Parmak uçlarınıza az miktarda kalamin losyonu sıkın. Yumuşak, nazik hareketlerle ürünü tüm kabarcıklarınızın üzerine yayın. Losyonunuz biterse, bezelye büyüklüğünde bir miktar daha dökün.
    • Reçetesiz satılan her türlü kortikosteroid krem işe yarayacaktır.
  2. adım 2 kabarcıkları günde 4-6 kez alüminyum asetat ıslak pansumanlarla örtün.
    Kabarcıkları günde 4-6 kez alüminyum asetat ıslak pansumanlarla örtün. Pansumanları alüminyum asetat içinde ıslatın ve ardından kabarcıkların üzerine koyun. Islak pansumanları 20 ila 30 dakika boyunca yerinde bırakın. Daha sonra sargıları çıkarın. Tahriş olmuş cildi yatıştırmaya yardımcı olmak için günde 4 ila 6 kez tekrarlayın.
  3. adım 3 kabarcıklarınıza kabartma tozu macunu uygulayın't have lotion.
    Losyonunuz yoksa kabarcıklarınıza kabartma tozu macunu uygulayın. Kabartma tozu 3 çay kaşığı (12 g) ve 1 çay kaşığı (4,9 mL) su ile yatıştırıcı bir topikal tedavi oluşturun. Malzemeleri iyice karıştırın ve macunu etkilenen bölgelere sürün. Macunu durulamayın, bunun yerine losyon uyguladığınız şekilde kullanın.
    • Zehirli sarmaşık kabarcıklarınız daha yaygınsa, içine ½ fincan (90 g) karbonat karıştırılmış ılık bir banyo yapın.

    Biliyor muydunuz? Elma sirkesi kabarcıklarınıza hızlı bir rahatlama sağlarken aynı zamanda cildi kurutmaya da yarar. Asitli sirke iltihaplı cildinizde sert bir his yaratacağından, bu tedavinin ilk başta acı verebileceğini unutmayın.

  4. adım 4 kabarcıklarınızın üzerine 15 dakika boyunca serin ve ıslak bir kompres uygulayın.
    Kabarcıklarınızın üzerine 15 dakika boyunca serin ve ıslak bir kompres uygulayın. Bir kağıt havlu veya el bezini soğuk akan suya batırın. Islak kalmaması için kompresi sıkın ve en kaşıntılı kabarcıklarınızın üzerine yerleştirin. Kompresi cildinizde 15-30 dakika bekletin, ardından cildinize biraz temiz hava vermek için havluyu veya bezi çıkarın. Bu tedaviyi gün boyunca birkaç kez kullanmaktan çekinmeyin.
    • Bu tedavi zehirli sarmaşık kabarcıklarının küçük bölümleri için en iyisidir.
    • Ilık veya sıcak su kullanmayın, çünkü bu tahriş olmuş cildinizi rahatlatmayacaktır.
  5. adım 5 zehirli sarmaşık kabarcıklarını...
    Kabarcıklarınız yaygınsa ılık bir yulaf ezmesi banyosunda bekletin. Eczanenizde ana maddesi yulaf ezmesi olan bir banyo bakım ürünü arayın veya ılık suyla dolu bir küvete yaklaşık 1 fincan (90 g) yulaf ekleyin. İdeal olarak, banyonuzun 90 ila 95 °F (32 ila 35 °C) arasında olmasını hedefleyin.
    • Eğer aceleniz varsa, bunun yerine kısa ve soğuk bir duş almayı deneyin.
  6. adım 6 biraz çay...
    Açılmış zehirli sarmaşık kabarcıklarının üzerine biraz çay ağacı yağı damlatın. Küçük, bozuk para büyüklüğünde bir miktar çay ağacı yağını bir pamuk topuna veya pedine dökün ve açılan kabarcığınızın üzerine hafifçe vurun. Yağı ovalamayın, bunun yerine etkilenen cildin etrafına nazikçe masaj yapın. Yağı silmek yerine açık kabarcığın üzerinde bekletin.
    • Çay ağacı yağı anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve enfeksiyonları önlemek için harikadır.
  7. adım 7 kaşıntıyı hafifletmek için ağızdan antihistaminik tabletler alın.
    Kaşıntıyı hafifletmek için ağızdan antihistaminik tabletler alın. Yerel eczanenize gidin ve Benadryl gibi bazı antihistamin tabletleri alın. Şişenin üzerinde önerilen dozu takip edin ve bir kerede çok fazla tablet almayın. İlacın izin verdiği ölçüde gün boyunca bu hapları almaya devam edin.
    • Benadryl kullanıyorsanız, yetişkinler her 4 ila 6 saatte bir 25 ila 50 mg alabilir. Benadryl uyumanıza da yardımcı olabilir.
    • Uykulu olmayan bir seçenek için günde bir kez 10 mg Claritin (loratadine) alın. 3 ila 5 yaş arası çocuklar günde bir kez 5 mg Claritin alabilirler.
    • Uykulu olmayan bir başka antihistaminik de Zyrtec'tir (setirizin).

Şiddetli Kabarcıklar için Tıbbi Tedavi Alma

  1. adım 1 kabarcıklarınız şiddetliyse reçetesiz satılan bir steroid krem alın.
    Kabarcıklarınız şiddetliyse reçetesiz satılan bir steroid krem alın. Zehirli sarmaşık kabarcıklarınızdan kaynaklanan zayıflatıcı kaşıntı veya tahriş varsa doktorunuza başvurun. Steroid kremin sizin için bir seçenek olup olmadığını ve yerel doktorunuzun bunu sizin için sınırlı olarak reçete etmeye istekli olup olmadığını öğrenin.
    • Ne yazık ki, alerji iğneleri iyileşme sürecini hızlandırmaz veya kaşıntıyı hafifletmez.
  2. adım 2 steroid enjeksiyonlarını tercih edin't want to use cream.
    Krem kullanmak istemiyorsanız steroid enjeksiyonlarını tercih edin. Zehirli sarmaşık döküntüleriniz ve kabarcıklarınız dayanılmazsa steroid enjeksiyonu yaptırmak için doktorunuzla konuşun. Özellikle enjeksiyonlara ek olarak başka bir ilaç almanız gerekiyorsa, tedavi talimatlarını dikkatle izleyin.
    • Bireysel durumunuza bağlı olarak, doktorunuz bir triamsinolon enjeksiyonu reçete edebilir.
  3. 3. adım bir doktor ayarlayın's appointment if your blisters are oozing pus.
    Kabarcıklarınızdan irin sızıyorsa bir doktor randevusu alın. Belirtilerinize dikkat edin ve iç sıcaklığınızı not edin. Ateşiniz çıkmaya başlarsa veya kabarcıklarınızdan sarı renkli irin aktığını fark ederseniz, enfeksiyon kapmış olma ihtimaliniz yüksektir. İhtiyacınız olan doğru tedaviyi almak için mümkün olan en kısa sürede doktorunuza başvurun.
    • Vücut sıcaklığınız 100 °F'nin (38 °C) üzerindeyse veya döküntüleriniz 2-3 hafta içinde geçmediyse, doktorunuzdan acil bir randevu almalısınız.
  4. adım 4 kabarcıklarınız enfekte olmuşsa antibiyotik alın.
    Kabarcıklarınız enfekte olmuşsa antibiyotik alın. Durumunuz hakkında resmi bir teşhis almak için doktorunuzla konuşun. Reçete edildiğinde, uygun dozaj talimatlarını izleyin ve iç sıcaklığınız gibi belirtilerinizi izleyin. Doktorunuz enfeksiyonun geçtiğini onaylayana kadar bu ilacı ağızdan almaya devam edin.
    • Enfeksiyonlar, zehirli sarmaşık döküntüsünün daha büyük salgınlarında ortaya çıkma eğilimindedir.

Hijyenik Alışkanlıkların Sürdürülmesi

  1. adım 1 kaşıntıya neden olan yağlardan kurtulmak için etkilenen bölgeyi hemen yıkayın.
    Kaşıntıya neden olan yağlardan kurtulmak için etkilenen bölgeyi hemen yıkayın. Kızarıklık ve kabarcıkları fark ettiğiniz anda bölgeyi ılık su ve Dial sabunu, GOOP (yağ ve gresi giderir) veya Tecnu (zehirli sarmaşık tedavisi için formüle edilmiş bir sabun) ile yıkamak için zaman ayırın. Cildinizde kalan ve kızarıklık ve kabarcıkların oluşmasına neden olan doğal madde olan urushiol kalıntılarını temizleyin. Tırnaklarınızın altını da fırçaladığınızdan emin olun. Ayrıca, zehirli sarmaşığa yakalandığınız sırada üzerinizde olan tüm kıyafetleri çıkarın.
    • Kıyafetlerinizi çıkardıktan hemen sonra yıkadığınızdan emin olun.
    • Yağ cildinizden yıkandıktan sonra, zehirli sarmaşık artık diğer insanlara bulaşıcı değildir.
  2. adım 2 kabarcıkları kaşımaktan veya kurcalamaktan kaçının.
    Kabarcıkları kaşımaktan veya kurcalamaktan kaçının. Kabarcıklarınızı patlatarak açma isteğinize karşı direnin. Yaygın inanışın aksine, bu döküntülerinizin daha hızlı iyileşmesini sağlamaz; aslında iyileşme sürecini önemli ölçüde yavaşlatabilir. Kaşıntı dayanılmaz hale gelirse, herhangi bir rahatsızlığı hafifletmek için yatıştırıcı bir topikal tedavi uygulamayı deneyin.
    • Enfeksiyonlar çoğunlukla patlamış/açılmış kabarcıklarda görülür.

    Bunu biliyor muydunuz? Zehirli sarmaşık kabarcıklarınızın içindeki sıvı bulaşıcı değildir. Zehirli sarmaşık, meşe ve sumak tarafından salgılanan bulaşıcı, kaşıntıya neden olan yağ urushiol olarak bilinir ve etkilenen bölgeyi yıkadığınız anda çıkarılır.

  3. adım 3 bandaj kullanmak yerine kabarcıkları açıkta bırakın.
    Bandaj kullanmak yerine kabarcıkları açıkta bırakın. Kabarcıkları örten deri doğal bir koruyucu bandaj görevi göreceğinden kabarcıkları açıkta bırakmak önemlidir. Kabarcıkları herhangi bir bandajla kaplamaktan kaçının çünkü bu daha da kötüleştirebilir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

Kaşıntı ve Rahatsızlığı Yatıştırır

  • Kalamin losyonu
  • Alüminyum asetat çözeltisi ve ıslatma için bandajlar
  • Karbonat
  • Su
  • Soğuk ıslak kompres
  • Yulaf Ezmesi
  • Çay ağacı yağı
  • Pamuk Topu
  • Antihistaminik ilaçlar

Şiddetli Kabarcıklar İçin Tıbbi Tedavi Alma

  • Steroid krem
  • Antibiyotikler

Sıhhi Alışkanlıkların Sürdürülmesi

  • El sabunu