Kum Piresi Isırıkları: Tedavi, Önleme ve Daha Fazlası

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Plaj günlerinin eğlenceli ve dinlendirici olması gerekir. Ancak eve ayaklarınızın, bileklerinizin ve bacaklarınızın her yerinde kaşıntılı, kırmızı ısırıklarla döndüğünüzde, eğlenceli plaj gününüz rahatsız edici bir deneyime dönüşebilir. Bu ısırıkları oluşturan minik böceklere kum piresi denir ve ısırdıklarında arkalarında kaşıntıya neden olan ve cildi tahriş eden tükürük bırakırlar. Neyse ki, ev ilaçları ve kişisel bakım yöntemlerini kullanarak kaşıntınızı hafifletebilir ve kum piresi ısırıklarını hızlı bir şekilde tedavi etmek için iyileşmeyi teşvik edebilirsiniz. Evde bakım işe yaramazsa, size ne zaman tıbbi yardım almanız gerektiğini de söyleyeceğiz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Kaşıntıyı hafifletmek için hidrokortizon krem, aloe vera jeli ve kalamin losyonu gibi OTC ürünleri kullanın.
  • Hızlı rahatlama için karbonat banyosunda veya yulaf ezmesi banyosunda bekletin.
  • Isırıkları mümkün olduğunca kaşımaktan kaçının. Kaşımak açık yaralara yol açarak sizi enfeksiyon riski altında bırakabilir.
  • Belirtileriniz kötüleşirse doktorunuzu ziyaret edin, çünkü antibiyotiğe ihtiyacınız olabilir.

Adımlar

Evde Bakım

  1. adım 1 kalamin losyonu uygulayın...
    Isırıklara kalamin losyonu sürün Kalamin losyonu kaşıntıyı yatıştırır ve tahriş olmuş cildi sakinleştirmeye yardımcı olur. Bir şişe kalamin losyonu alın, ardından tüm talimatları okuyun ve ısırıklarınıza az miktarda uygulayın. Isırıklarınız iyileşene kadar losyonu günde bir kez kullanmaya devam edin.
    • Tahrişi önlemek için kalamin losyonunu gözlerinizde, ağzınızda veya cinsel organlarınızda kullanmayın.
    • Kalamin losyonunu 6 aylıktan küçük çocuklarda kullanmadan önce doktorunuzla konuşun. Hamileyken veya emzirirken losyonu kullanmadan önce bir doktora danışın.
  2. adım 2 hidrokortizonlu kremi deneyin...
    Kaşıntıyı hafifletmek için hidrokortizon kremi deneyin. Hidrokortizon krem, tahriş olmuş cildi yatıştırmaya yardımcı olan bir başka reçetesiz satılan ilaçtır. Paketin üzerindeki talimatları okuyun, ardından kremi pire ısırıklarınızın üzerine sürün. Isırıklarınız artık kaşınmayana kadar günde bir kez hidrokortizon kremi kullanmaya devam edin.
    • Hamileyseniz veya başka bir ilaç kullanıyorsanız, hidrokortizonlu krem kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.
  3. adım 3 isırıkların üzerine aloe sürün.
    Isırıkların üzerine aloe sürün. Aloe vera ve aloe vera jeli yatıştırmak ve iyileşmeyi desteklemek için harikadır. Aloe jel satın alın ve ısırıklarınıza sürün ya da aloe bitkisinden elde edilen aloe kullanın. Kendinizi biraz rahatlatmak için tahriş olmuş bölgeye günde 2 ila 3 kez sürün.
  4. adım 4 cildinizi yatıştırmak için karbonat ve suda bekletin.
    Cildinizi rahatlatmak için karbonat ve su ile ıslatın. Bir küveti soğuk suyla doldurun, ardından 4 ila 5 yemek kaşığı (56 ila 70 g) karbonat ekleyin. Her seferinde 10 dakika boyunca tüm vücudunuzu suda bekletin. Isırıklarınız kaşınmayı bırakana kadar günde 1 ila 3 kez karbonat banyosu yapın.
    • Banyo yapmak istemiyor musunuz? 3 ölçek karbonatı 1 ölçek su ile karıştırın. Bir macun oluşana kadar karıştırın. Ardından, macunu tahriş olmuş cildinize sürün. Macunu cildinizde yaklaşık 30 dakika bekletin ve ardından suyla yıkayın.
  5. adım 5 yulaf ezmesi banyosu yapın...
    Kaşıntıyı hafifletmek için yulaf ezmesi banyosu yapın. Yulaf ezmesi, cilt üzerinde yatıştırıcı etkileri olan antioksidanlar içerir. Yulaf ezmesi banyosu yapmak için, bir küvet ılık suya 1 ila 2 bardak (250 g ila 500 g) pişmemiş yulaf ekleyin. Yaklaşık 1 saat boyunca ya da cildiniz kendini daha iyi hissedene kadar küvette bekletin.
    • Sıcak su kullanmayın, çünkü bu cildinizin daha fazla tahriş olmasına neden olabilir.
  6. adım 6 isırıkları kaşımamaya çalışın.
    Isırıkları kaşımamaya çalışın. Kum piresi ısırıkları kaşındırıcıdır ve biraz rahatlamak için onları kaşımak çok cazip gelecektir. Ancak çok fazla kaşımak ısırıkları açarak sizi enfeksiyona daha açık hale getirebilir. Kaşımak yerine kaşıntıyı yatıştırmak için ev ilaçlarını kullanmak için elinizden geleni yapın.
    • Kaşıntı yoğunlaştığında, tırnaklarınızla cildinize hafifçe vurmayı deneyin. Cilde hafifçe vurmak kaşımaya gerek kalmadan kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Ne Zaman Doktora Görünmeli

  1. adım 1 deri altında üreyen pireler tespit ederseniz doktorunuza görünün.
    Deri altında üreyen pireler tespit ederseniz doktorunuza görünün. Çoğu durumda, kum piresi ısırıkları sivrisinek ısırığına benzer şekilde küçük kırmızı bir noktadan ibaret olacaktır. Ancak bazı durumlarda, dişi bir pire yumurtalarını çıkarmak için derinin içine girer ve bu da enfeksiyona ('tungiasis' olarak adlandırılır) yol açabilir. Isırık, ortasında küçük siyah bir nokta bulunan şişmiş bir alan gibi görünecektir. Neyse ki, bir doktor yuvalanmış pireyi hızlı bir şekilde çıkarabilir.
    • Yuvalanmış bir pireyi çıkarmak için doktorunuz muhtemelen bölgeyi uyuşturacak ve ardından pireyi cildinizden çıkarmak için steril forseps kullanacaktır.
  2. adım 2 belirtileriniz kötüleşirse doktorunuzu ziyaret edin.
    Belirtileriniz kötüleşirse doktorunuzu ziyaret edin. Ev ilaçlarını kullandıktan sonra kaşıntı ve tahriş azalmalıdır. Bu gerçekleşmezse veya belirtiler kötüleşirse, derhal doktorunuzu ziyaret edin. Bu, ısırıkların enfekte olduğu veya pire salyasına alerjiniz olduğu anlamına gelebilir.
  3. adım 3 doktorunuz reçete ederse ısırıkları bir antihistaminik kremle tedavi edin.
    Doktorunuz reçete ederse ısırıkları bir antihistaminik kremle tedavi edin. Pire tükürüğüne alerjiniz olduğu ortaya çıkarsa, doktorunuz size reçeteli bir krem verebilir. Bu, tahrişi yatıştırmaya ve kaşıntınızı azaltmaya ve ısırıklarınızı iyileştirmeye yardımcı olacaktır.
    • Isırıklar günler geçtikçe daha fazla kaşınıyor ve tahriş oluyorsa kum piresi ısırıklarına alerjiniz olabilir.

Kum Piresi Isırıklarını Önleme

  1. adım 1 şafak ve alacakaranlıkta plajdan kaçının.
    Şafak vakti ve alacakaranlıkta plajdan kaçının. Kum pireleri en çok sıcaklığın daha düşük olduğu geceleri aktiftir. Kum piresi ısırıklarını önlemek için, güneş batmaya başlamadan önce gün ortasında plaja gidin. Yine de birkaç ısırık alabilirsiniz, ancak bu süre zarfında dışarıda çok fazla pire olmayacaktır.
    • Yağmur yağarken plaja gitmekten kaçının. Kum pireleri en çok serin ve nemli havalarda aktif olurlar.
  2. adım 2 böcek kovucu uygulayın....
    Böcek kovucu uygulayın. Böcek kovucu, kum pireleri de dahil olmak üzere çoğu böceği caydırır. Plaja gidecekseniz, pireleri uzak tutmak için ayaklarınıza, bileklerinize ve bacaklarınıza böcek kovucu sıkın.
    • Ya da uçucu yağlarla doğal böcek kovucu yapın. Sadece bunun mağazadan satın aldığınız kovucular kadar etkili olmayabileceğini unutmayın.
  3. adım 3 bacaklarınızı, ayaklarınızı ve bileklerinizi örtün.
    Bacaklarınızı, ayaklarınızı ve bileklerinizi örtün. Kum pireleri yalnızca 20 ila 40 cm (8-16 inç) zıplayabilir, bu nedenle belinizin üzerinde herhangi bir yerde ısırılmanız pek olası değildir. Sahil boyunca yürürken açık renk pantolon ve parmaklarınızı geçirmeyen sandaletler giyin. Kumun üzerine uzanıyorsanız, bir havlu veya battaniyenin üzerine oturduğunuzdan emin olun.
    • Örtünmeyi böcek kovucu ile birleştirmek kum piresi ısırıklarını önlemenin en iyi yoludur.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Isırıklar size acı veriyorsa, Advil veya Tylenol gibi bir ağrı kesici ilaç almayı deneyin.