Örümcek Isırıkları Nasıl Tedavi Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Örümcek ısırıkları kaşıntılı ve ağrılı olabilir. Bazı ısırıklar ciddidir, ancak çoğu kolayca tedavi edilebilir. Örümcek ısırığını tanımlamak faydalı olsa da, her zaman acil tıbbi yardım almalısınız çünkü bir ısırığı yanlış tanımlamak oldukça kolaydır. Bir tıp uzmanı size ısırığın tehlikeli olmadığını söylese bile, olumsuz bir reaksiyon belirtisi olup olmadığını evde izlemelisiniz.

Adımlar

Örümcek Isırığının Tanımlanması

  1. adım 1 sydney huni ağ örümceği arayın's tarantula-like body.
    Sidney huni ağ örümceğinin tarantula benzeri gövdesine bakın. Oldukça saldırgan olan Sidney huni ağ örümceği parlak bir tarantulayı andırır ve Güneydoğu Avustralya'da karanlık, nemli ortamlarda bulunur. Bu örümcekler tehlikeli bir ısırığa sahip olduğundan ve semptomlar hızla ortaya çıkacağından, bir ısırık derhal profesyonel tıbbi yardım gerektirir.
    • Başlangıçta yoğun acı veren ısırık çok az iltihaplanma veya kabarma gösterecektir, ancak kişi terleyecek, yüzünde seğirmeler olacak ve ağız çevresinde karıncalanma hissedebilecektir. Anti-venom mevcuttur ve mümkün olan en kısa sürede bir hastanede uygulanmalıdır.
  2. adım 2 brezilya gezgin örümceğini fark edin's large, hairy body.
    Brezilyalı gezgin örümceğin büyük, kıllı gövdesine dikkat edin. Brezilya gezgin örümcekleri Güney Amerika'da bulunan büyük, agresif gece örümcekleridir. Genellikle kahverengi ve tüylüdürler, 2 inç (5,1 cm) uzunluğunda bir gövdeye ve göbekte siyah bir işarete sahiptirler. Gezgin örümcekler ağ yapmazlar, geceleri dolaşırlar ve muz kümelerinde veya karanlık ortamlarda saklanırken bulunabilirler.
    • Isırıkları, gövdeye doğru yayılan lokalize şişlik ve ağrıya neden olur ve bulantı, kusma, hipertansiyon, solunum güçlüğü ve erkeklerde ereksiyon semptomları eşlik edebilir. Semptomları hafifletmeye yardımcı olan anti-venomlar mevcuttur ve ölümler nadirdir.
  3. adım 3 kahverengi münzevi ısırığını belirtmek için sıvı dolu bir kabarcık arayın.
    Kahverengi münzevi ısırığına işaret etmek için içi sıvı dolu bir kabarcık arayın. Kahverengi münzevi örümcekler kahverenginin birçok farklı tonunda olabilir, ancak sırtlarında keman şeklinde bir işaret ve uzun, cılız bacakları vardır. Isırıkları başlangıçta acı verir, ardından sonraki 8 saat içinde şiddetli ağrıya dönüşür. Sürekli büyüyen açık bir yaraya dönüşen sıvı dolu bir kabarcık ortaya çıkar ve kalıcı doku hasarı, yara bölgesinin etrafında mavi ve kırmızı bir 'hedef işareti' ile başlar.
    • Diğer belirtiler arasında ateş, döküntü ve mide bulantısı yer alır.
    • Kahverengi münzevi örümcek ısırıkları yara izi bırakabilir, ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde hiçbir ölüme neden olmamıştır. Anti-venom yoktur, ancak ısırık lezyonlarının tedavisi ameliyat ve antibiyotiklerle mümkündür.
    • Eğer bir kahverengi münzevi ısırığı alırsanız, bir doktora görünün. Enfeksiyonları önlemek, kaşıntı ve rahatsızlığı kontrol altına almak için antibiyotik ve antihistaminik reçete edebilirler. Yakın zamanda tetanoz aşısı olmadıysanız tetanoz aşısı da yaptırmanız gerekecektir.
    • Isırık özellikle derinse veya enfekte olmuşsa, düzgün bir şekilde iyileşmesine yardımcı olmak için ameliyata veya daha gelişmiş yara bakımına ihtiyacınız olabilir.
  4. adım 4 bir karadulun üzerindeki kırmızı kum saati işaretine dikkat edin.
    Bir karadulun üzerindeki kırmızı kum saati işaretine dikkat edin. Kara dullar, karınlarında kırmızı bir kum saati şekli olan büyük, parlak siyah örümceklerdir. Kuzey Amerika'nın her yerinde bulunurlar. Isırık iğne batması gibi hissedilebilir ve ısırık yeri hafifçe kızarır ve şişer. Ancak 30 dakika ila birkaç saat içinde şiddetli ağrı ve sertlik başlayacaktır.
    • Şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı, ateş veya titreme gelişebilir. Kara dul ısırıkları genellikle sağlıklı yetişkinler için ölümcül değildir çünkü aşısı genellikle hazırdır. Ancak tedavi edilmezse insanlar uzuvlarını kaybedebilir.
    • Kara dullar ve kahverengi recluslar ABD'deki tehlikeli derecede zehirli örümceklerin sadece 2 türüdür. Her ikisi de sıcak iklimlerde yaşar ve dolaplar ve odun yığınları gibi karanlık, kuru yerleri tercih ederler.
  5. adım 5 kırmızı sırtlı örümceği not edin's red abdominal stripe.
    Kızıl sırtlı örümceğin kırmızı karın şeridine dikkat edin. Kara dullarla yakın akraba olan kırmızı sırtlı örümcekler Avustralya'nın her yerinde, özellikle de kentsel alanlarda bulunur. Sadece dişi kırmızı sırtlı örümcekler tehlikelidir. Bunların bezelye büyüklüğünde siyah (bazen kahverengimsi) bir gövdesi, karnın üst kısmında kırmızı bir şerit ve karnın alt kısmında kum saati şeklinde kırmızımsı turuncu bir işaret vardır.
    • Kızıl sırt ısırığı terleme, kusma, bulantı, kas güçsüzlüğü ve dayanılmaz olabilen ağrıya neden olur.
    • Kızıl sırt anti-venomunun icadından bu yana, kızıl sırt ısırığı sonucu hiçbir ölüm meydana gelmemiştir.

Acil Önlem Alınması

  1. adım 1 acil tıbbi yardım alın.
    Acil tıbbi bakım alın. Isırığın ciddi olmadığını düşünseniz bile tedavi için derhal bir tıp uzmanına görünün. Sonuçta, bir örümcek ısırığını yanlış teşhis etmek kolaydır. Şiddetli kaşıntı, ısırık çevresinde yayılan kızarıklık, baş dönmesi, hırıltılı solunum, nefes almada zorluk, bulantı ve kusma veya yüzünüzde, dudaklarınızda, dilinizde veya boğazınızda şişme gibi ciddi reaksiyon belirtileri varsa acil servise gidin veya acil servisi arayın.
    • Şiddetli reaksiyon veya anafilaktik şok belirtileri gösteriyorsanız, varsa hemen bir epi-pen kullanın. Kendi epi-pen'iniz yoksa, acil durum personeli muhtemelen size bir epinefrin enjeksiyonu ve ardından antihistaminikler verecektir.
    • Örümcek ısırığının türünü bilmeseniz bile, mümkün olan en kısa sürede büyük bir antihistaminik enjeksiyonu yaptırmak iyi bir fikirdir. Çoğu ambulansta anti-venom bulunsa da, uygun olanın seçilmesi ve uygulanması biraz zaman alabilir.
  2. adım 2 i̇ltihabı azaltmak için buz torbası uygulayın.
    İltihabı azaltmak için buz torbası uygulayın. Bu, zehrin yayılmasını yavaşlatmaya ve ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olacaktır. Doku hasarını önlemek için, buzu cildinizde bir seferde 10 dakikadan fazla bırakmayın. Buz torbasını her 1-2 saatte bir tekrar uygulayın.
    • Isırığın bir Brezilya gezgin örümceğinden kaynaklandığını düşünüyorsanız, sıcak kompres uygulayın. Bu, bölgedeki kan basıncını azaltmaya yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 zehri yavaşlatın's spread with elevation and compression.
    Yükseltme ve sıkıştırma ile zehrin yayılmasını yavaşlatın. Isırık bir kol veya bacakta ise, uzvu yükseltin. Ayrıca ısırığın üzerindeki uzvunuzun etrafına sıkıca bir bandaj sarabilirsiniz. Zehrin yayılmasını yavaşlatmak için mümkün olduğunca az hareket edin.
    • Bandajı bağlarken dolaşımı kesmemeye dikkat edin.
    • Kızıl sırt ısırığı ile karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız, bölgenin etrafına bandaj bağlamayın. Kızıl sırt zehri yavaşça yayılır, bu nedenle bandaj ağrıyı kötüleştirmek dışında pek bir işe yaramayacaktır.
  4. adım 4 mümkünse örümceği yanınızda tıbbi tesise götürün.
    Mümkünse örümceği yanınızda tıbbi tesise götürün. Örümcek ezilmiş olsa bile, onu kurtarmaya çalışın ve yanınızda tıbbi tesise getirin. Kan testleri örümcek ısırığının türünü ortaya çıkarabilir, ancak örneğe sahip olmak teşhis ve tedavi sürecini hızlandırabilir.
    • Örümceği korumak için ovma alkolü kullanılabilir.

Tehlikeli Olmayan Bir Isırığı Evde Tedavi Etmek

  1. adım 1 isırık bölgesini soğuk sabunlu suyla yıkayın.
    Isırık bölgesini soğuk sabunlu suyla yıkayın. Isırığın ciddi olmadığına inansanız bile, bir tıp uzmanına muayene ettirmek iyi bir fikirdir. Tehlikeli olmadığına karar verirlerse, enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için yarayı sabunlu suyla temizleyerek başlayın.
  2. adım 2 her seferinde 10 dakika boyunca buz torbası gibi soğuk bir kompres uygulayın.
    Her seferinde 10 dakika boyunca buz torbası gibi soğuk bir kompres uygulayın. Bu ısırığın acısını hafifletecek ve şişliğin 20 ila 30 dakika boyunca inmesine yardımcı olacaktır. Doku hasarını önlemek için buz torbasını bir seferde 10 dakikadan fazla açık bırakmayın.
    • Şişliğin inmesini sağlamak için buzu her 1-2 saatte bir yeniden uygulayın.
  3. adım 3 şişliği indirmek için ısırılan ekstremiteleri yükseltin.
    Şişliği indirmek için ısırılan ekstremiteleri yükseltin. Kolunuzda veya bacağınızda örümcek ısırığı varsa, uzvunuzu mümkün olduğunca yüksekte tutun. Bu, iltihaplanmayı ve şişliği azaltmak için faydalıdır.
    • Örneğin, bacağınızdan ısırıldıysanız, uzanın ve bacağınızı bir yastığa ya da kanepenin koluna dayayın.
  4. Kaşıntı ve şişliği hafifletmek için oral antihistaminikler alın. Örümcek ısırıkları çok kaşıntılı olabilir. Çok fazla kaşıntı ve iltihaplanma yaşıyorsanız, Benadryl veya Chlor-Trimeton gibi reçetesiz satılan bir antihistaminik deneyin.
    • Antihistaminikler uykunuzu getirebilir, bu nedenle araç veya ağır makine kullanmadan önce dikkatli olun.
    • Her zaman paket üzerindeki dozaj talimatlarına uyun. Ne kadar almanız gerektiğinden emin değilseniz, doktorunuza veya eczacınıza sorun.
  5. adım 5 nsai̇i̇'ler veya asetaminofen (tylenol) ile hafif ağrı ve şişlik semptomlarını hafifletin.
    NSAID'ler veya asetaminofen (Tylenol) ile hafif ağrı ve şişlik semptomlarını hafifletin. Isırık iltihaplı veya ağrılıysa, reçetesiz satılan ağrı kesiciler yardımcı olabilir. İbuprofen (Motrin), naproksen (Aleve) veya aspirin gibi steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar hem şişliği hem de ağrıyı hafifletecektir. Ağrı için asetaminofen (Tylenol) de alabilirsiniz, ancak şişmeye yardımcı olmaz.
    • Su çiçeği geçiren veya grip benzeri semptomları olan çocuklar veya gençler aspirin almamalıdır.
  6. Kaşıntıyı azaltmak için 1-2 gün boyunca topikal steroid krem uygulayın. Steroid kremler ısırık bölgesinde kaşıntı ve iltihaplanmayı yatıştırmaya yardımcı olabilir. Triamsinolon asetamid %0.05 veya %1 hidrokortizon krem gibi bir krem kullanın.
    • Her zaman paketin üzerindeki talimatlara uyun veya kremi ne sıklıkta uygulayacağınız konusunda doktorunuzdan veya eczacınızdan tavsiye alın.
  7. adım 7 semptomların ortadan kalktığından emin olmak için ısırığı sonraki 24 saat boyunca izleyin.'t worsen.
    Belirtilerin kötüleşmediğinden emin olmak için ısırığı sonraki 24 saat boyunca izleyin. Birkaç gün içinde şişlik inmeli ve ısırılan bölge daha az acı vermelidir. Belirtiler düzelmezse doktorunuzu arayın.
    • Isırık sadece bir çeyrek büyüklüğündeyse, gözünüz üzerinde olsun. Ancak, bölge etrafında çizgili bir şekilde yayılırsa, kızarıklık ve şişlik oluşturursa, hemen bir doktora görünün.
  8. adım 8 alerjik bir reaksiyonunuz varsa doktorunuza görünün.
    Alerjik reaksiyon gösterirseniz doktorunuza görünün. Bazı durumlarda, normalde tehlikeli olmayan bir örümcek ısırığı alerjik reaksiyona neden olabilir. Örümcek ısırığı olan kişide aşağıdaki belirtiler varsa derhal acil tıbbi hizmetleri arayın:
    • Nefes almada zorluk
    • Hırıltı
    • Mide bulantısı
    • Kas spazmları
    • Isırık bölgesinden yayılan çizgili bir desen
    • Boğazda yutkunmayı zorlaştıran sıkışma
    • Bolca terleme
    • Baygınlık hissi
  9. Enfeksiyon belirtileri görürseniz doktorunuza başvurun. Çoğu zaman örümcek ısırıkları kişisel bakımla kendiliğinden iyileşir. Ancak, ısırık birkaç gün içinde iyileşmeye başlamazsa veya daha kötüye gittiğini fark ederseniz, doktorunuzu arayın. Daha yoğun yara bakımı yapmaları veya sizi bir enfeksiyon için tedavi etmeleri gerekebilir. Aşağıdaki gibi belirtilere dikkat edin:
    • Isırığın etrafında açık bir yara veya kararmış ya da rengi değişmiş deri
    • Ateş veya genel bir rahatsızlık hissi
    • Isırık çevresinde kötüleşen ağrı, şişlik, kızarıklık veya sıcaklık
    • Isırıktan gelen irin veya başka bir akıntı
    • Isırıktan uzağa yayılan kırmızı çizgiler

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Beni ne tür bir örümceğin ısırdığını bilmiyorsam ne yapmalıyım?
    Güvende olmak üzülmekten daha iyidir, bu nedenle ne tür bir örümcek ısırığına sahip olduğunuzu belirleyebilmeleri için bir doktora görünmelisiniz.
  • Soru
    Makalede listelenen yöntemlerle örümcek ısırığını tedavi ettikten sonra kolum hala sıcak ve ağrılıysa antibiyotik almalı mıyım?
    Evet, profesyonel tıbbi yardım almalısınız. Doktor antihistaminik, antibiyotik veya alerji önleyici bir oral ilaç reçete edebilir. Doktor ayrıca sistemik kan dolaşımınızda zehir olmadığından emin olmak için bir kan testi de yapabilir.

İpuçları

  • Evinizi sık sık temizleyin; örümceklerin çoğu karanlık ve rahatsız edilmedikleri ortamları tercih eder.
  • Örümceklerin yatak çarşaflarında barınmasını önlemek için yatakları köşelerden ve duvarlardan uzaklaştırın.
  • Örümceklerin girmesini azaltmak için evleri uygun şekilde yalıtın.