Çocuklarda Örümcek Isırıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Örümcekler her yerdedir, ancak neyse ki örümcek ısırıkları nadirdir, bunun nedeni kısmen birçok örümceğin insanlar için bir tehdit oluşturmamasıdır. Ancak bazı zehirli örümcekler insanlar için zararlıdır ve çocuğunuzun bir örümcek tarafından ısırılması korkutucu olabilir! Çocuğunuzun zehirli bir örümcek tarafından ısırıldığını düşünüyor veya biliyorsanız, ısırığın daha ciddi hale gelmesini önlemek için çocuğunuzu acil servise götürerek hızlı bir şekilde tedavi edin. Isırığı kontrol ettiğiniz, çocuğunuzu acile götürdüğünüz ve evde tedaviyi takip ettiğiniz sürece çocuğunuz iyi olacaktır.

Adımlar

Durum Analizi

  1. adım 1 belirtileri arayın...1Şişlik ve kızarıklık gibi kahverengi münzevi ısırığı belirtilerine bakın. Bu tür bir örümcek ısırığında, ısırığın etrafındaki kızarıklıktan çocuğunuzun ısırıldığı bölgeyi tespit edebilmeniz gerekir. Ayrıca vücudun diğer bölgelerinde kızarıklık, ateş, yorgunluk veya eklem sertliği de olabilir.
    • Diğer durumlar örümcek ısırıklarını taklit edebilir. Örneğin, bir stafilokok enfeksiyonu kahverengi münzevi ısırığına benzeyebilir.
  2. adım 2 kusma da dahil olmak üzere karadul örümceği ısırığı belirtilerine dikkat edin.2Kusma da dahil olmak üzere karadul örümceği ısırığı belirtilerine dikkat edin. Bir karadul örümceği ısırığında, örümcek çok küçük olduğu için ısırık izlerini bile göremeyebilirsiniz. Ancak, çocuğunuz için acı verici olan kırmızı, şiş bir alan görmelisiniz. Diğer belirtiler arasında ısırıktan sonraki 8 saat içinde kas krampları, karın ağrısı ve nefes almada güçlük gibi şeyler yer alacaktır.
    • Bir karadul örümceği ısırığı, mide sorunlarına ve ateşe neden olduğu için bir mide hastalığı gibi görünebilir. Ancak, vücutlarının herhangi bir yerinde gelişen kırmızı alanı görebilmeniz gerekir.
  3. adım 3 alerjik reaksiyon belirtilerine dikkat edin.3Alerjik reaksiyon belirtilerine dikkat edin. Bunlar arasında çocuğun nefes almakta zorlanması veya göğsünde sıkışma olması sayılabilir. Ayrıca kolayca konuşamayabilir veya yutkunamayabilirler. Alerjik reaksiyon yüzde ve ağız çevresinde şişmeye neden olabilir.
    • Bunun gibi bir alerjik reaksiyon her zaman acil servise gitmeyi gerektirir.
  4. adım 4 bölgeyi ılık sabun ve su kullanarak temizleyin.4Bölgeyi ılık sabun ve su kullanarak temizleyin. Eğer varsa antibakteriyel bir sabun tercih edin, ancak yoksa herhangi bir el sabunu da yeterli olacaktır. Çocuğun örümcek ısırığını temizlemeden önce ellerinizi sabun ve suyla yıkayın. Bölgeyi ıslatın ve sabunu nazikçe sürün. İşiniz bittiğinde iyice durulayın.
    • İsterseniz lateks veya nitril eldiven giyebilirsiniz.
  5. adım 5 eğer varsa bezelye büyüklüğünde antibiyotik merhem sürün.5Eğer varsa bezelye büyüklüğünde antibiyotik merhem sürün. Antibiyotik merhemi bölgeye hafifçe sürmek için pamuklu çubuk kullanın. Temiz kalmasına yardımcı olmak için gerektiğinde biraz gazlı bezle örtebilirsiniz.
    • Örümcekler zehrin yanı sıra bakteri de taşıyabilir. Antibiyotik merhem sürmek enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir, ancak örümceğin zehri konusunda hiçbir şey yapmayacaktır.
  6. adım 6 her şeyin yoluna gireceğine dair güvence vererek çocuğun sakinleşmesine yardımcı olun.6Çocuğa her şeyin yoluna gireceğine dair güvence vererek sakinleşmesine yardımcı olun. Örümcek ısırığı bir yetişkin için bile korkutucu bir şeydir. Çocuğu derin nefes almaya teşvik edin ve iyi olacağını bilmesini sağlayın. Onlara bakacağınızı ya da yardımcı olacak bir doktora götüreceğinizi söyleyin.
    • Şöyle diyebilirsiniz: 'Bunun korkutucu olduğunu biliyorum ama hadi birkaç derin nefes almaya çalışalım. Nefes alın.... ve verin.... ve alın... ve verin. Seninle ilgileneceğim ve sana yardımcı olacak bir doktora gideceğiz. İyi olacaksın.'
  7. adım 7 çocuğu ısırığı kalbinin üzerine kaldırması için teşvik edin.7Çocuğu ısırığı kalbinin üzerine kaldırması için teşvik edin. Bu, ısırık bir bacak veya kolda ise en iyi sonucu verir. Kan ısırıktan uzaklaştığı için ısırığın etrafındaki şişmeyi engeller. Çocuğunuzun uzvunu yukarı kaldırması için uzanması gerekebilir. Bir yastıkla destekleyerek yardımcı olabilirsiniz.
    • Ayrıca, çocuğunuzun bir göreve odaklanmasına yardımcı olabilir, bu da onu sakinleştirecektir.
  8. adım 8 çocuğun üzerinde bir örümcek görürseniz örümceği tanımlayın veya yakalayın.8Çocuğun üzerinde örümcek görürseniz tanımlayın ya da yakalayın. Amerika Birleşik Devletleri'nde sadece 2 örümcek sorun yaratır; kahverengi münzevi ve kara dul. Kahverengi münzevi örümcek yaklaşık 1 inç (2,5 cm) çapındadır ve uzun, sıska bacakları vardır. Başında bir keman şekli vardır. Kara dul daha küçüktür ve bacakları daha kısadır ve karnında ya da sırtında kırmızı bir iz vardır.
    • Örümceği görürseniz, fotoğrafını çekmeye çalışın ya da küçük bir kap içinde yakalayın. Onu yakalamak için, kabı baş aşağı üzerine yerleştirin, ardından üst kısmın altına bir kağıt kaydırın, böylece ters çevirebilirsiniz. Örümceğe ellerinizle dokunmaya çalışmaktan kaçının.
  9. adım 9 ağrıyı ve şişliği hafifletmek için havluya sarılmış bir buz torbası kullanın.9Ağrıyı ve şişliği hafifletmek için havluya sarılmış bir buz torbası kullanın. Örümcek ısırıkları kızarıklık, şişme ve ağrıya neden olabilir. Bir torbaya buz koyun ve torba ile deri arasına bir havlu yerleştirin. Soğuk, siz bakım ararken ağrının bir kısmını hafifletmeye yardımcı olacaktır.
    • Ayrıca soğuk, ıslak bir bez veya bir bezle soğuk dondurucu paketi de kullanabilirsiniz.
    • Hasara neden olabileceğinden asla doğrudan cilde buz koymayın.

Tıbbi Bakım Alma

  1. adım 1 örümcek ısırığından şüpheleniyorsanız çocuğunuzu acil servise götürün.1Örümcek ısırığından şüpheleniyorsanız çocuğunuzu acil servise götürün. Çocuğunuzun üzerinde örümcek görürseniz veya çocuğunuzun ısırılmış olabileceğini düşünüyorsanız, üzülmektense güvende olmak daha iyidir. Hem kahverengi münzevi örümcek hem de karadul örümceği ısırıkları ciddi olabilir.
    • Örümceği yakaladıysanız, ağzı kapalı bir kavanoz içinde yanınızda getirin. Fotoğrafını çektiyseniz ancak örümceği yakalayamadıysanız, onun yerine fotoğrafını getirin.
    • İlk ziyaretinizden sonra, çocuğunuzda ısırıktan sonra ani bir döküntü gelişirse acil servise dönmeniz gerekebilir. Bu alerjik bir reaksiyonun işareti olabilir.
    • Isırık enfekte görünüyorsa veya çocukta ağrı veya kramp varsa acil servise tekrar gitmeniz gerekebilir. Enfeksiyon belirtileri arasında kızarıklık, şişme ve irin bulunur. Bölge dokunulduğunda sıcak olabilir veya ısırıktan kırmızı çizgiler çıktığını görebilirsiniz. Çocuk ısırık yerinde ağrı, yakındaki eklemlerde ağrı, kas krampları veya mide krampları yaşayabilir.
  2. 2. adım çocuğunuz tetanos aşısı olmadıysa aşı yaptırmasını bekleyin't had one in 5 years.2Çocuğunuz 5 yıldır tetanos aşısı olmadıysa aşı yaptırmasını bekleyin. Çoğu çocuğun tetanos aşısı güncel olsa da, aradan uzun bir süre geçtiyse doktorunuz bir aşı önerebilir. Örümcek ısırıkları, tetanoza neden olan bakteriler de dahil olmak üzere çocuğunuzun kan dolaşımına bakteri bulaştırabilir.
    • Çocuğunuzu aşı yaptırma konusunda sakinleştirmek için, sadece bir an için canının yanacağını bilmesini sağlayın. Şöyle diyebilirsiniz: 'Tamam, küçük bir iğne batması hissedeceksin ama bir saniye içinde geçecek. Bana bakabilir ve nefes alıp vermeye odaklanabilir misin?'
  3. adım 3 bazı ısırıklar için kortikosteroidleri tartışın.3Bazı ısırıklar için kortikosteroidleri tartışın. Doktorlar, özellikle kahverengi münzevi ısırıkları için bu ilaçları reçete edebilir. Şişliğin inmesine ve vücudun ısırığa verdiği tepkinin azalmasına yardımcı olabilir.
    • Doktor çocuğunuza bir iğne yapabilir veya eve götürmesi için bir ilaç reçete edebilir. Bazen bu ilaç iğne ya da hap yerine krem şeklinde de olabilir. Bunu uygulamak için, bezelye büyüklüğünde bir miktarı belirtilen sıklıkta bölgeye nazikçe sürün.
  4. adım 4 kara dul ısırığı için kas gevşetici ilaçları sorun.4Kara dul ısırığı için kas gevşeticiler hakkında bilgi alın. Bu ısırıklar şiddetli kas kramplarına neden olabileceğinden, kas gevşeticiler biraz rahatlama sağlamaya yardımcı olabilir. Doktor muhtemelen acil serviste çocuğunuza bir miktar verecek ve yanınıza almanız için size bir reçete yazacaktır.
  5. adım 5 bazı ısırıklar için ameliyat ve/veya hastaneye yatış gerekebileceğini anlayın.5Bazı ısırıklar için ameliyat ve/veya hastaneye yatış gerekebileceğini anlayın. Çocuğunuz özellikle kötü bir reaksiyon gösterirse, bölgedeki ölü veya hasarlı dokuyu çıkarmak için ameliyat olması gerekebilir. Alternatif olarak, özellikle kötü bir alerjik reaksiyon geçiriyorsa, ısırığın neden olduğu semptomları kontrol altına almaya yardımcı olmak için hastaneye yatırılması gerekebilir.
    • Bazı durumlarda, çocuğunuzun panzehir ile tedavi edilmesi gerekebilir, bu da kısa bir süre hastanede kalmasını gerektirebilir.

Isırığın Evde Bakımı

  1. adım 1 bölgeye her 20 dakikada bir soğuk kompres uygulamaya devam edin.1Her 20 dakikada bir bölgeye soğuk kompres uygulamaya devam edin. Kompresi 20 dakika boyunca açık bırakın, ardından 20 dakika boyunca çıkarın. Serinlik ağrı, şişlik ve kızarıklığa yardımcı olacaktır. Çocuğunuzun ağrısı olduğu sürece kompres uygulayabilirsiniz.
    • Çocuğunuzun cildine zarar verebileceğinden, soğuk kompresleri asla uzun süre açık bırakmayın.
  2. adım 2 evde reçete edilen ilaç rejimini takip edin.2Evde reçete edilen ilaç rejimini takip edin. Doktorunuz çocuğunuza evde kullanması için steroidler, gerektiğinde kas gevşeticiler ve/veya antibiyotikler içerebilecek ilaçlar verebilir. Bunlar haplar, oral sıvılar veya kremler olabilir. Çocuğunuza bakım sağlamaya yardımcı olmak için doktorunuzun talimatlarını dikkatle uyguladığınızdan emin olun.
  3. adım 3 çocuğunuza ağrı için bir doz asetaminofen veya ibuprofen verin.3. Çocuğunuza ağrı için bir doz asetaminofen veya ibuprofen verin. Çocuğunuzda bölgede ağrı, kas krampları veya diğer ağrı türleri varsa, reçetesiz satılan çocuk asetaminofeni (Tylenol) yardımcı olabilir. Doktorunuz çocuğunuzun kilosuna ve yaşına göre ne kadar vermeniz gerektiğini söyleyebilir. Tipik olarak, her 4-6 saatte bir 1 kilogram (2,2 lb) ağırlık başına 10-15 mg verebilirsiniz.
    • Asetaminofen İngiltere'de ve dünyanın diğer bölgelerinde parasetamol olarak bilinir.
    • İbuprofen de yardımcı olabilir, ancak Reye sendromu olarak bilinen nadir bir duruma neden olabileceğinden çocuğunuza aspirin vermekten kaçının.
  4. adım 4 kaşıntı için reçetesiz satılan bir antihistaminik kullanın.4Kaşıntı için reçetesiz satılan bir antihistaminik kullanın. Ellerinizi yıkadıktan sonra bölgeye bezelye büyüklüğünde bir miktar antihistaminik krem sürün. Örümcek ısırığına ve çevresine hafifçe sürün.
    • Alternatif olarak, çocuğa difenhidraminin çocuk versiyonunu (Benadryl) verin. Uygun doz hakkında doktorunuzla konuşun.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruKızımda kırmızı ve kabarcıklı bir örümcek ısırığı var. Ne yapmam gerekiyor? Genel olarak örümcek ısırıklarının tedavisi yara bakımı, ağrı yönetimi ve gerekirse tetanoz profilaksisini içerir. Çoğu ısırık fazla tedavi gerektirmeden yara izi bırakmadan iyileşir. Tedavi sağlayıcınız bir antibiyotik önerebilir. Isırığı su ve sabunla yıkayarak temiz tutun. Ardından, 12 saatlik bir süre boyunca her 1-2 saatte bir 10 dakika boyunca ısırığa soğuk kompres uygulayın. Kompresi 10 dakikadan daha uzun süre uygulamayın çünkü cilde zarar verebilir. Ayrıca, ısırığın iyileşmesine yardımcı olmak için bölgeyi yükseltin ve doktoru almasının güvenli olduğunu söylerse kızınıza ibuprofen gibi bir ağrı kesici verin.
  • Soru Kolumun, karnımın ve bacaklarımın her yerinde şişlikler var. Bunların örümcek ısırığı olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Kolunuz, karnınız veya bacaklarınızdaki şişliklerin birçok olası nedeni vardır. En iyisi muayene, teşhis ve tıbbi tedavi için birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınızı ziyaret etmektir.

İpuçları

  • Çocukların garaj, tavan arası gibi alanlarda ve örümceklerin barınabileceği kapalı, karanlık alanlarda oynarken uzun kollu ve pantolon giymelerini sağlayın.
  • Evinizi örümceklere ve diğer haşerelere karşı ilaçlaması için bir ilaçlama şirketi kiralayın.
  • Çocuklarınıza örümceklerle oynamamalarını öğretin, özellikle de bölgenizdeki zehirli örümcekleri tanımlayamıyorlarsa.