Sarı Ceket Sokmaları Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir sarı ceket tarafından sokulmak acı verici bir deneyim olabilir! Bir sarı ceket birden fazla kez sokabilir, bu nedenle yalnızca bir sarı ceketle karşılaşmış olsanız bile birkaç kez sokulabilirsiniz. Acıyı, kaşıntıyı ve şişliği yatıştırmaya yardımcı olmak için iğneyi temizleyerek ve buz uygulayarak başlayın. Ardından, ağrı ve şişliği topikal bir ev ilacı, Benadryl gibi bir antihistaminik veya Ibuprofen gibi bir ağrı kesici ile tedavi edin. Düzgün bir şekilde iyileştiğinden emin olmak için önümüzdeki 2 ila 3 gün boyunca sokmayı yakından takip edin ve herhangi bir endişeniz varsa bir doktor çağırın. Hayatı tehdit edebilecek alerjik veya anafilaktik reaksiyonlara karşı dikkatli olmak da önemlidir.

Adımlar

Sokmayı Temizleme ve Yatıştırma

  1. adım 1 i̇ğneyi kazıyarak çıkarın
    Kredi kartı ya da kör bir bıçakla sıkışmışsa iğneyi kazıyın. İğnenin battığı yerde siyah bir nokta olup olmadığını kontrol edin. Eğer bir tane görürseniz, bu iğnedir. Bir kredi kartını veya kör bir bıçağı iğnenin kenarına bastırın ve çıkarmak için iğnenin üzerinden hafifçe kazıyın. İğneyi bu şekilde çıkaramazsanız, bir cımbızla çıkarmayı deneyebilirsiniz.
    • Sarı ceketler genellikle bir iğne bırakmazlar, ancak bir tane olup olmadığını kontrol etmek iyi bir fikirdir. İğne derinize saplanmışsa, daha fazla zehir salgılayabilir ve sokmanın daha fazla acı vermesine neden olabilir.
    • Gerginseniz veya iğneye ulaşamıyor veya bulamıyorsanız birinden size yardım etmesini isteyin.
  2. adım 2 etkilenen bölgeyi sabun ve suyla yıkayın.
    Etkilenen bölgeyi sabun ve suyla yıkayın. İğneyi çıkardıktan sonra, sokulan bölgeyi soğuk, akan suyun altında tutun ve bölgeye az miktarda sabun uygulayın. Sabunu nazikçe ovalayın ve ardından tamamen durulayın. Bölgeyi temiz, kuru bir havluyla kurulayın.
    • İğneyi ovalamayın çünkü bu muhtemelen tahriş edecektir. Sadece parmak uçlarınızla nazikçe yıkayın.
  3. adım 3 acıyı ve şişliği azaltmak için iğneye buz uygulayın.
    Acıyı ve şişliği azaltmak için iğneye buz uygulayın. Bir buz torbasını ince bir havluya sarın ve iğneye uygulayın. Buz torbasını yaklaşık 10 ila 20 dakika boyunca yerinde tutun. Ardından buz torbasını çıkarın ve buz torbasını tekrar uygulamadan önce cildinizin normal sıcaklığına dönmesini bekleyin. Bu işlem yaklaşık 1 ila 2 saat sürecektir.
    • Sokulduktan sonraki ilk 24 ila 48 saat içinde ağrı, kaşıntı ve şişliği azaltmaya yardımcı olmak için gerektiğinde buz torbası kullanın.

    İpucu: Buz torbanız yoksa, bir torba donmuş sebzeyi bir kağıt havlu veya ince bir beze sarın ve buz torbası olarak kullanın.

  4. adım 4 kol veya bacağınızı yükseğe kaldırın's where the sting is located.
    Sokmanın olduğu yer kol veya bacağın yüksekte olması. Otururken veya uzanırken kolunuzu veya bacağınızı birkaç yastığın üzerine koyun. Ya da ayaktaysanız ve iğne kolunuzdaysa, kolunuzu havaya kaldırın ve yapabildiğiniz kadar uzun süre orada tutun. Bu şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır.

Kaşıntı ve Ağrıyı Azaltma

  1. adım 1 baharatsız et yumuşatıcı ve sudan yapılmış bir macun uygulayın.
    Baharatsız et yumuşatıcı ve sudan yapılmış bir macun uygulayın. Kalın bir macun oluşturmak için 2 ölçü et yumuşatıcıyı 1 ölçü su ile karıştırın. Daha sonra macunu iğneye uygulayın. İğneyi ve etrafındaki alanı tamamen kaplayın. Macunu yaklaşık 15 ila 20 dakika bekletin, ardından soğuk, nemli bir bezle silin veya soğuk suyla durulayın.
    • Ağrı ve kaşıntıyı yönetmeye yardımcı olmak için bunu her gün gerektiği kadar tekrarlayın.
  2. adım 2 sokmanın üzerine karbonat macunu sürün.
    Sokmanın üzerine karbonat macunu sürün. Kalın bir macun oluşturmak için 2 ölçek karbonat ve 1 ölçek suyu karıştırın. Ardından, macunu sarı ceket sokmasının üzerine yayın. Yaklaşık 15 ila 20 dakika bekletin ve ardından soğuk, ıslak bir bezle silin.
    • Kaşıntı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak için bunu günde birkaç kez tekrarlayın.
  3. adım 3 islak, soğuk bir çay poşetini sokmaya karşı bastırın.
    Sokmaya karşı ıslak, soğuk bir çay poşeti bastırın. Bir fincan siyah çay demleyin ve ardından çay poşetini çıkarın. Çay poşetini oda sıcaklığına gelene kadar yaklaşık 5 ila 10 dakika soğumaya bırakın. Ardından çay poşetini iğneye doğru bastırın. Çay poşetini yaklaşık 5 ila 10 dakika boyunca yerinde tutun.

    İpucu: Çay poşetini buzdolabında soğuttuktan sonra da uygulayabilirsiniz. Çay poşetini plastik bir torbaya koyun ve yaklaşık 30 dakika soğutun. Ardından çay poşetini iğnenize uygulayın.

  4. adım 4 sokmalar için reçetesiz satılan bir ürün kullanın.
    Sokmalar için reçetesiz satılan bir ürün kullanın. Antihistaminik krem, kortikosteroid krem veya kalamin losyonu sarı ceket sokmasının neden olduğu kaşıntıyı azaltmak için iyi çalışır. Ürünü üretici tarafından belirtildiği şekilde sokmaya uygulayın.
    • Örneğin, kalamin losyonu kullanıyorsanız, losyonu pamuk toplarına uygulayın ve sokma veya sokmaların üzerine sürün.
  5. adım 5 reçetesiz satılan bir ağrı kesici alın.
    Reçetesiz satılan bir ağrı kesici alın. Asetaminofen veya ibuprofen almak, sarı ceket sokmasının neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir; bu ağrı, sokmanın yerine ve sayısına bağlı olarak şiddetli olabilir. Ağrı için gerektiği kadar üretici tarafından önerilen dozu alın.
    • Bir ağrı kesici aldıktan sonra hala çok ağrınız varsa, doktorunuzu arayın. Size daha güçlü bir şey verebilir veya lidokain gibi lokal anestezi uygulayabilirler.
  6. adım 6 şişliği azaltmak için reçetesiz satılan bir antihistaminik alın.
    Şişliği azaltmak için reçetesiz satılan bir antihistaminik alın. Sarı ceket sokmasından kaynaklanan şişlik için antihistaminik almadan önce, özellikle de şişlik dramatikse, bir doktora sormak en iyisidir. Ancak, sorun olmadığını söylerlerse, önerilen dozda reçetesiz bir antihistaminik alın.
    • Doktorunuzun ne tür bir antihistaminik önerdiğini sorun. Bazı yaygın türler arasında difenhidramin veya klorfeniramin bulunur, ancak başka bir şey de önerebilirler.

Ne Zaman Tıbbi Yardım İsteyeceğinizi Bilme

  1. adım 1 çoklu sokmalar için acil tıbbi yardım alın.
    Birden fazla sokma için acil tıbbi yardım alın. Kişi birden fazla sarı ceket tarafından sokulmuşsa, acil tıbbi yardıma ihtiyacı olabilir. Vücut ağırlığının 1 kg'ı (2,2 lb) başına yirmi sokma genellikle ölümcüldür. Ancak, bir kişi çok daha az sayıda sokma nedeniyle ciddi semptomlar yaşayabilir. Bir çocuk vücut ağırlığının her 10 lb'si (4,5 kg) için 5 kereden fazla sokulmuşsa veya bir genç veya yetişkin 50 kereden fazla sokulmuşsa, acil servisleri arayın.
    • Örneğin, çocuk 30 lb (14 kg) ağırlığındaysa ve 15 kereden fazla sokulmuşsa, derhal acil servisleri arayın.
  2. adım 2 sokmanın yerini göz önünde bulundurun ve aşağıdaki durumlarda yardım çağırın's near an airway.
    Sokmanın yerini göz önünde bulundurun ve hava yoluna yakınsa yardım çağırın. Kişi boğazından, ağzından veya dilinden sokulmuşsa acil servis çağırın. Bu bölgedeki şişme nefes almada zorluğa yol açabilir. Kişinin hava yolunun şişme nedeniyle kapanmaya başlaması durumunda acil servisleri arayın.

    İpucu: Sokma kişinin yüzünde veya yakınındaysa, özellikle de göz çevresindeyse bir doktor çağırmak isteyebilirsiniz. Bu, kişinin görüşünü engelleyebilecek bir şişmeye yol açabilir.

  3. adım 3 önümüzdeki 2 ila 3 gün içinde sokma daha da kötüleşirse doktorunuzu arayın.
    Sokma sonraki 2 ila 3 gün içinde daha da kötüleşirse doktorunuzu arayın. Çoğu durumda, sarı ceket sokması 2 ila 3 gün sürebilecek kızarıklık, şişme, ağrı ve kaşıntıya neden olur. Ancak, sokma zamanla daha iyi görünmeli ve hissedilmelidir. Sokma daha şiş, ağrılı, kırmızı hale geliyorsa veya bu konuda başka endişeleriniz varsa doktorunuzu arayın. Dikkat edilmesi gereken bazı belirtiler şunlardır:
    • Önümüzdeki 2 gün içinde daha da kızaran bir iğne
    • Isınma, şişme, kızarma ve irin akması gibi enfeksiyon kapmış gibi görünen bir sokma
    • El bileği veya diz gibi bir eklemin üzerinde veya 4 inçten (10 cm) daha büyük şişmiş bir alan
  4. adım 4 alerjik reaksiyon belirtilerini izleyin.
    Alerjik reaksiyon belirtilerini izleyin. Bir kişinin sarı ceketlere alerjisi varsa veya bir kişi birden fazla kez sokulursa, alerjik reaksiyon gösterebilir. Böyle bir durumda derhal tıbbi yardım almak önemlidir. Acil servisi arayın ya da en yakın hastanenin acil servisine gidin. Dikkat edilmesi gereken bazı ciddi belirtiler şunlardır:
    • Kurdeşen, kaşıntı ve vücudun diğer bölgelerinde şişme
    • Karın krampı, bulantı, kusma veya ishal
    • Nefes almada güçlük veya göğüste sıkışma hissi
    • Boğuk bir ses, yutma güçlüğü veya dil ya da boğazda şişme
  5. adım 5 anafilaktik reaksiyon belirtilerini izleyin.
    Anafilaktik reaksiyon belirtilerine dikkat edin. Anafilaktik reaksiyon, sarı ceket sokmasına karşı şiddetli bir alerjik reaksiyondur. Bu genellikle kişinin sokulmasından sonraki 10 dakika içinde gerçekleşir. Siz veya bir başkası anafilaktik reaksiyon geçiriyorsa derhal acil servisleri arayın. Anafilaktik reaksiyonun belirtileri şunları içerebilir:
    • Baş dönmesi
    • Kan basıncında keskin düşüş
    • Bilinç kaybı
    • Kardiyak arrest
  6. 6. adım doktorunuza sorun...
    Alerjik bir reaksiyon geçirdiyseniz doktorunuzdan epipen reçete etmesini isteyin. Anafilaktik bir reaksiyon veya kurdeşen ve şişme gibi kaşınma dışında bir cilt reaksiyonu yaşadıysanız, doktorunuzdan epipen reçetesi istemelisiniz. Bu şekilde, gelecekte anafilaktik şoka gireceğiniz acil bir durum olursa, epinefrini kendinize uygulayabilirsiniz.
    • Acil bir durumda kalemi her zaman yanınızda taşımalısınız.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Alerjisi olan çocukları çok sayıda arı veya sarı ceketin bulunduğu bölgelerden uzak tutun.
  • Çok kaşınıyor olsa bile iğneyi kaşımayın. Bu sadece daha da kötüleştirecektir.
  • Arılara veya sarı ceketlere karşı alerjiniz varsa her zaman bir epinefrin kalemi (epipen) taşıyın.

Uyarılar

  • Sarı ceket sokmasıyla ilgili herhangi bir endişeniz varsa, kontrole gelmeniz gerekip gerekmediğini öğrenmek için doktorunuzu arayın. Bunu özellikle çocuğunuz sokulduysa ve tıbbi müdahaleye ihtiyacı olabileceğini düşünüyorsanız yapmanız önemlidir.