Bir Arı veya Yaban Arısı Tarafından Sokulduğunuzda Kendinizi Nasıl Tedavi Edebilirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Arı ve yaban arısı sokmaları rahatsız edici ve acı verici olabilir, ancak nadiren uzun süreli etkileri vardır. Çoğu durumda evde tedavi yeterlidir ve etkilenen bölge birkaç saat ya da bir iki gün içinde kendini daha iyi hissetmelidir. Bununla birlikte, arı ve yaban arısı sokmaları için ayırıcı tedaviyi ve özellikle de bir sokmaya karşı ciddi bir reaksiyon gösterip göstermediğinizi nasıl belirleyeceğinizi öğrenmek önemlidir, böylece uygun tıbbi yardım alabilirsiniz.

Adımlar

Sokmaları Tedavi Etmek

  1. adım 1 vücudunuzu değerlendirin's reaction to the sting.1Vücudunuzun sokmaya karşı tepkisini değerlendirin. Geçmişte birden çok kez sokulduysanız veya bu olayda birden çok kez sokulduysanız, yaban arısı veya arının zehrindeki proteine karşı alerjik bir reaksiyon yaşayabilirsiniz. Reaksiyonunuzun seviyesi, daha fazla tedavi veya profesyonel tıbbi yardım gerekip gerekmediğini belirleyecektir.
    • Hafif bir reaksiyon sokulduğunuz bölgede lokalize olacaktır. Yaklaşık ½ inç çapında kırmızı, kabarık bir yara oluşabilir. Ancak bazı kişilerde çapı iki inç kadar olan kırmızı kabarık bir alan görülebilir. Bölge kaşıntılı olabilir. İğnenin deriyi deldiği yerin merkezi genellikle beyazdır.
    • Orta dereceli bir reaksiyon, hafif bir reaksiyonda göreceğiniz lokalize tepkiyi ve sokmayı takip eden bir veya iki gün içinde etkilenen bölgede iki inçten daha fazla uzanan şişmeyi içerir. Orta dereceli reaksiyonlar genellikle 48 saatte zirve yapar ve beş ila on gün sürer.
    • Sokmaya karşı şiddetli bir reaksiyon, kronik kurdeşen (ürtiker), ishal, öksürük veya nefes almada zorluk, dil ve boğazda şişme, zayıf ve hızlı nabız, düşük kan basıncı, bilinç kaybı ve hızlı bir şekilde tedavi edilmezse potansiyel olarak ölümle birlikte hafif ve orta dereceli reaksiyon seviyelerindeki semptomlardır. Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, yerel acil durum numaranızı aramalısınız. Alerjinizin farkındaysanız ve bir epinefrin otomatik enjektörünüz (EpiPen, Auvi-Q veya diğer) varsa, onu kullanmalı veya yakınınızdaki birinin size kullanmasını sağlamalısınız. Otomatik enjektörü uyluğunuza bastırın ve birkaç saniye boyunca orada tutun. Acil yardım bekleyin.
  2. adım 2 sizi neyin soktuğunu belirleyin.2Sizi neyin soktuğunu belirleyin. Arı veya yaban arısı sokması için ilk yardım sizi hangi böceğin soktuğuna bağlı olacaktır. Ancak her iki durumda da ilk yardım, bölgedeki rahatsızlığı ve şişliği azaltmaktan ibaret olacaktır.
    • Yaban arıları arkalarında bir iğne bırakmazken, bal arıları (yaban arıları olmasa da) arkalarında dikenli bir iğne bırakacaktır.
  3. adım 3 geride iğne bırakmayan sokmalar için ilk yardım uygulayın.3İğnenin geride kalmadığı sokmalar için ilk yardım uygulayın. Sokma bölgesini su ve sabunla nazikçe yıkayın. Rahatsızlığı azaltmak için soğuk su kullanın. Sıcak/ılık su bölgedeki dolaşımı artıracak ve şişliği artıracaktır. Ardından, şişliği azaltmak için soğuk paket veya buz uygulayın. Buz kullanıyorsanız, cilt yüzeyinde soğuk hasarı potansiyelini azaltmak için buz ile cildiniz arasında bir havlu olduğundan emin olun. Rahatlama hissedene kadar soğuk paket veya buzu saatte bir 20 dakika boyunca uygulayın.
    • Bölge çok kaşınıyorsa, kaşıntıyı hafifletmek için Benadryl gibi oral bir antihistaminik alabilirsiniz. Alternatif olarak, bölgedeki sokmaya karşı histamin tepkisini azaltmak için reçetesiz satılan topikal kortikosteroid krem de kullanılabilir.
    • Bölgede ağrı hissederseniz, gerektiğinde ibuprofen (Advil) veya asetaminofen (Tylenol) alabilirsiniz. Şişenin üzerindeki tüm dozaj talimatlarına uyun.
  4. adım 4 i̇ğnenin geride kaldığı bir sokma için ilk yardım uygulayın.4İğnenin geride kaldığı bir sokma için ilk yardım uygulayın. Öncelikle iğneyi çıkarmanız gerekir. İğne, iğnenin merkezinde bulunmalıdır. Arı uçup gittikten sonra vücudunuza zehir pompalamaya devam eden bir zehir kesesi bağlı olacaktır. İğneyi parmaklarınızla veya bir cımbızla çekip çıkarmayın. Zehir kesesini sıkmak sadece zehrin vücudunuza daha hızlı girmesine neden olur. Bunun yerine ellerinizi yıkayın ve ardından tırnaklarınızı iğnenin üzerinde gezdirerek iğneyi yakalayın ve keseyi sıkmadan dışarı çekin. İğneyi çıkarmak için sokma bölgesini bir kredi kartı kenarıyla da kazıyabilirsiniz.
    • Yaban arısı sokmasında olduğu gibi, etkilenen bölgeyi sabun ve suyla yıkayın, şişliği ve rahatsızlığı azaltmak için bölgeye soğuk bir paket veya buz uygulayın. Buz torbası kullanıyorsanız, dokunun soğuktan zarar görmesini önlemek için buz ile cildiniz arasına bir havlu yerleştirin.
    • Sokmadan kaynaklanan iltihaplanma, kaşıntı ve rahatsızlığı azaltmak için reçetesiz satılan bir antihistaminik veya topikal kortikosteroidleri düşünün.
  5. adım 5 bazı ev ilaçları uygulayın.5Bazı ev ilaçları uygulayın. Alerjik reaksiyona neden olmayan sıradan sokmalar için (aşağıya bakınız), ilk ilk yardım uygulandıktan sonra evde tedavi yeterlidir. Çoğu durumda, sokmayla ilişkili belirti ve semptomlar birkaç saat veya bir veya iki gün içinde kaybolmalıdır. Bununla birlikte, tabiri caizse sokmanın acısından kurtulmayı sağlayabilecek bazı ev ilaçları vardır. Bunlar şunları içerir:
    • Bölgenin üzerine koymak için karbonat ve sudan oluşan bir macun yapın. Karbonat bölgeyi yatıştırmaya, şişliği azaltmaya ve kaşıntıyı yatıştırmaya yardımcı olur.
    • Şişliği ve rahatsızlığı azaltmak için bölgeye bal uygulayın. Bal doğal antibakteriyel özelliklere sahiptir.
    • Birkaç diş sarımsağı ezin ve suyunu bölgeye uygulayın. Sarımsak da doğal antibakteriyel özelliklere sahiptir.
    • Lavanta esansiyel yağı, etkilenen bölgeye topikal olarak birkaç damla uygulandığında arı ve yaban arısı sokmalarının acısını azaltmaya yardımcı olabilir.
  6. adım 6 belirtilerinizi bir süre izleyin.6Bir süre belirtilerinizi izleyin. Çoğu insanda şişlik ve kaşıntı, küçük bir reaksiyon ve evde tedavi ile birkaç saat içinde gerileyecektir. Reaksiyon ne kadar şiddetli olursa belirtiler de o kadar uzun sürecektir. Sokmadan birkaç dakika veya bir saat sonra ortaya çıkabilen ve sokmaya karşı ciddi bir reaksiyona işaret eden aşağıdaki semptomları gözlemleyin. Bunlardan herhangi birini yaşarsanız yardım isteyin.
    • Karın ağrısı
    • Anksiyete
    • Nefes almada güçlük ve hırıltılı solunum
    • Göğüs rahatsızlığı veya gerginliği
    • Öksürük
    • İshal
    • Baş dönmesi
    • Kurdeşen ve kaşıntılı cilt
    • Çarpıntı
    • Konuşma bozukluğu
    • Yüz, dil veya gözlerde şişme
    • Bilinçsizlik
    • Arı ve yaban arısı sokmalarına karşı aylarca süren kalıcı semptomlar, serum hastalığı, ensefalit (beynin şişmesi) ve anafilaktik şok sonrası ikincil Parkinsonizm (Parkinson Hastalığına benzer semptomlar) gibi olağandışı reaksiyonların da rapor edildiğini unutmayın. Ancak bunlar arı ya da yaban arısı sokmasına verilen nadir tepkilerdir.

Sokmaları Tanıma

  1. adım 1 yaban arısı ile arıyı ayırt edin.1Yaban arısı ile arıyı ayırt edin. Yaban arıları ve arılar, her ikisi de acı verici sokmalar yaptığı için birbirleriyle karıştırılabilse de, doğru tedaviyi uygulayabilmeniz için aralarındaki farkı bilmek ve tanımlayabilmek önemlidir. Arılar ve eşek arıları Hymenoptera (veya kanatlı zar) böcek takımının üyeleridir, ancak farklı görünürler ve farklı yaşam alışkanlıklarına sahiptirler:
    • Vücutları farklı boyutlardadır. Arılar yaklaşık 2,5 cm uzunluğundadır ve tamamen siyah gövdelere sahip olabilirler. Diğerleri sarı çizgili siyah veya kahverengidir. Arılar ayrıca tüylüdür. Yaban arıları ise daha dar bir bele ve pürüzsüz, parlak bir cilde sahiptir. Ayrıca arıların iki kanadı varken eşek arılarının dört kanadı vardır.
    • Arı kolonileri 75.000'in üzerindeki nüfuslarıyla çok daha büyükken, eşek arıları 10.000'den az kolonilerde yaşar. Yaban arıları kış ayları boyunca kış uykusuna yatar, ancak arılar soğuk kış aylarında kovanda kalmalarına rağmen kış uykusuna yatmazlar. Yaban arıları bal üretemez ancak tüm arı türleri üretebilir. Arılar polen ve bitki ürünleriyle beslenirken, eşek arıları polenin yanı sıra diğer böcekleri de yerler.
    • Bal arıları sadece bir kez sokabilir. İğneleri dikenlidir ve vücudunuzda kalır, arının vücudundan kopmasına ve derinizde kalmasına neden olur. Bal arıları saldırdıktan sonra ölürler. Ancak tek bir yaban arısı veya yaban arısı birden fazla kez sokabilir.
  2. adım 2 i̇ğnenin neye benzediğini belirleyin.2İğnenin neye benzediğini belirleyin. Arı sokmaları ve yaban arısı sokmaları çoğunlukla birbirine benzer. Böceğin sizi soktuğunu görmediğiniz sürece, hangisinin soktuğu belli olmayabilir, bu nedenle sokmada neye bakacağınızı bilmek yardımcı olabilir.
    • Sokma yerinde ani ve keskin bir yanma hissi duyarsınız.
    • Dakikalar içinde kırmızı bir yara belirecektir.
    • Sokulduğunuz yerdeki yaranın ortasında küçük beyaz bir nokta olacaktır.
    • Sokulan yerin etrafı hafifçe şişebilir.
    • Sizi sokanın bir bal arısı olup olmadığını belirlemek için kırmızı alanın ortasında bir iğne olup olmadığına bakın.
    • Tedavinizi sokmaya ve vücudunuzun buna verdiği tepkiye göre düzenleyin.
  3. adım 3 arıları ve eşek arılarını kışkırtmaktan kaçının.3Arıları ve eşek arılarını kışkırtmaktan kaçının. Arılar genellikle uysaldır ve yalnızca kışkırtıldıklarında saldırırlar, eşek arıları ise doğal olarak daha agresif yırtıcılardır. Genel olarak, arıların ve eşek arılarının yanında sakin kalmalısınız. Bölgeden yavaşça uzaklaşın. Arılara ve yaban arılarına vurmak sokmalarına neden olabilir. Eşek arıları ve yaban arılarının dış mekanınızı istila etmesini önlemek, sokulmayı önlemenin en iyi yoludur.
    • Eşek arıları ve yaban arıları tatlı içeceklere, yiyeceklere ve çöplere ilgi duyarlar. Piknik yiyeceklerinizi yalnızca yemeye hazır olduğunuzda çıkarın ve bu böcekleri çekmemek için işiniz bittiğinde hemen kaldırın. Ağızdan sokulmayı önlemek için yemeden veya içmeden önce tüm içecek ve yiyeceklerin içini inceleyin.
    • Böceklerin çöpün içinde toplanmasını ve kapağı açtığınızda üzerinize üşüşmesini önlemek için çöpün üzerinde sıkı bir kapak kullanın.
    • Bahçede asla sarı veya beyaz renkler veya çiçek desenleri giyerek çalışmayın çünkü bunlar böcekleri çeker. Kırmızı renk giymeyi deneyin çünkü arılar ve eşek arıları kırmızı rengi göremezler. Arı ve eşek arılarının sıkışabileceği bol giysiler giymeyin.
    • Parfüm, kolonya, kokulu sabun, saç spreyi ve diğer kokular gibi çekici kokuları en aza indirin.
    • Çıplak ayakla yürümeyin. Yaban arıları ve arılar genellikle yerde bulunur.
    • Geceleri dış ışıkları gereğinden uzun süre açık bırakmayın. Işık böcekleri ve onları yiyen eşek arısı gibi yırtıcıları çeker.
    • Bir eşek arısını ezmeyin. Yaban arısının vücudu, bölgedeki diğer yaban arılarına saldırmaları için sinyal veren kimyasal bir alarm yayacaktır. Benzer şekilde, bir arı soktuğunda diğer arıları bölgeye çeken bir kimyasal salgılar.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruŞiddetli bir reaksiyon geçirirseniz yardım almak için ne kadar bekleyebilirsiniz? Beklemeyin - acil servisleri arayarak ve/veya en yakın acil servise giderek ve varsa bir epipen kullanarak derhal tıbbi yardım alın. Şiddetli bir alerjik reaksiyon geçiriyorsanız boğazınızın şiştiğini ve hırıltılı solunum gibi nefes alma sorunları yaşadığınızı fark edeceksiniz. Hırıltılı nefes alıyorsanız derhal tıbbi yardım alın.

İpuçları

  • Bir arı veya yaban arısı sokması yaşayıp yaşamadığınızı belirleyin. Cildinizde bir iğne kalmışsa, onu sıkmadığınızdan emin olun.
  • Arı veya yaban arısı sokmasına verilen lokal tepkilerin çoğu birkaç saat içinde düzelir.
  • Sokmaya karşı alerjik tepkinizi değerlendirin. Acil bakım gerekiyorsa, derhal yerel acil durum telefon numaranızı arayın.

Uyarılar

  • Arı veya yaban arısı sokmasına karşı ciddi bir tepki belirtileri yaşarsanız yerel acil durum numaranızı arayın. Acil serviste reaksiyonun şiddetini azaltmak için epinefrin ile tedavi edilmeyi bekleyebilirsiniz. Bu, histamin tepkisini azaltacak, kan basıncını yükseltecek ve akciğerlerdeki daralmayı azaltacaktır. Epinefrin kullanımındaki gecikme, hemen uygulanmadığında ölüme katkıda bulunmuştur.