Kayak Yaparken Nasıl Dönülür?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Nasıl yapılacağının temellerini öğrendikten sonra skinasıl dönüleceğini öğrenmeye geçebilirsiniz. Yeni başlayan biriyseniz, kayaklarınızı 'V' şeklinde açarak kar küreme dönüşü ile başlayın. Orta seviye bir seçenek için, kayaklarınızı kalça genişliğinde açık ve her zaman düz tutarak paralel dönüşü öğrenin. Paralel kaymayı öğrendikten sonra, kayağın iç kısmını yerle aynı hizada tutarak yamaçtan aşağı oymayı deneyin. Biraz pratik ve özveri ile kayak yaparken dönmeyi kolayca öğrenebilirsiniz!

Adımlar

Bir Kar Küreme Dönüşünün Tamamlanması

  1. adım 1 kayaklarınızı bir 1Kayaklarınızı 'V' şeklinde konumlandırın. Nasıl dönüleceğini yeni öğreniyorsanız, kar küreme dönüşü başlamak için harika bir yerdir. Kayaklarınızın ön uçlarını ortaya doğru açın, böylece kayaklarınızın arka ucu ön ucundan daha geniş yayılır.
    • Bu konumlandırma ile sağ kayağı sol yöne ve sol kayağı sağ yöne doğru yönlendirirsiniz.
  2. adım 2 harekete başlamak için ağırlığınızı eşit dağıtarak öne doğru kayın.2Harekete başlamak için ağırlığınızı eşit dağıtarak öne doğru kayın. Eğimin tepesinden başlayın. İvme kazanmak için dizlerinizi hafifçe bükün, ayaklarınızı ortada tutun ve omuzlarınızı hafifçe öne doğru eğin. Bunu yaptığınızda yokuştan aşağı kaymaya başlayacaksınız.
    • Bu şekilde, dönüşünüzü kolayca yapabilmek için hız kazanmaya başlayacaksınız.
  3. adım 3 sola dönüş yapmak için sağ bacağınızla, sağa dönüş yapmak için sol bacağınızla itin.3Sola dönüş yapmak için sağ bacağınızla, sağa dönüş yapmak için sol bacağınızla itin. Yokuş aşağı kayarken ağırlığınızı sağ kayak üzerine verin. Sağ kayağınız hafifçe sola doğru açılı olduğundan, sol tarafa doğru kayacaksınız.
    • Sola doğru kaymak için sağ bacağınız yerine sol bacağınızla itmeniz yeterlidir.
  4. adım 4 yeni bir dönüş başlatmak için ağırlığınızı tekrar her iki kayağa eşit olarak dağıtın.4Yeni bir dönüş başlatmak için ağırlığınızı her iki kayağa da eşit olarak dağıtın. Yön değiştirmek istiyorsanız, kalçalarınızı düz olacak şekilde döndürerek ağırlığınızı her iki kayağa da geri verin. Bu hızınızı yavaşlatır, böylece diğer tarafa kolayca uyum sağlayabilirsiniz. Ters yöne dönmek istiyorsanız, ters tarafa doğru eğilmeniz yeterlidir.
  5. adım 5 daha hızlı veya daha uzağa gitmek için ağırlık dağılımınızı değiştirin.5Daha hızlı veya daha uzağa gitmek için ağırlık dağılımınızı değiştirin. Hızlanmak ve keskin bir dönüş yapmak istiyorsanız sağ kayaktan biraz ağırlık alın. Yavaşlamak ve yamaç boyunca daha fazla ilerlemek istiyorsanız, kayağınızın bir tarafına daha fazla ağırlık verin.
    • Ağırlığınızı ayarlayarak dönüşünüzün hızını değiştirebilirsiniz.

Paralel Dönüş Yapmak

  1. adım 1 kar küreme dönüşüne alıştığınızda paralel bir dönüş deneyin.1Kar küreme dönüşünü öğrendiğinizde paralel dönüşü deneyin. İpleri öğrendikten ve temel dönüşlerde kendinize güvendikten sonra, paralel dönüşler yapmaya başlayın. Bu dönüşler sırasında kayaklarınız tüm dönüş boyunca birbirine paralel kalır. Dönüş, ağırlığınızı yeniden yönlendirmek için kalçanızı döndürerek yapılır.
    • Paralel dönüş yapmayı öğrendikten sonra, genellikle kar küreme dönüşü yapmanıza gerek kalmaz.
  2. adım 2 öne doğru eğilin ve dönüşünüzü başlatmak için ağırlığınızı her iki kayağa dağıtın.2Dönüşünüzü başlatmak için öne doğru eğilin ve ağırlığınızı her iki kayağa da dağıtın. Dizlerinizi bükün ve omuzlarınızı kayaklarınızın önüne doğru hareket ettirin. Bu, vücut ağırlığınızı yeniden konumlandırır ve sizi yokuş aşağı hareket ettirmeye başlar.
    • Paralel bir dönüş yaparken, momentumunuzu artırmak ve dönüşünüzü yapmak için vücut ağırlığınızı kullanırsınız.
  3. adım 3 dönüşünüzü yönlendirmek için kayaklarınızın ve vücudunuzun yönünü eşleştirin.3Dönüşünüzü yönlendirmek için kayaklarınızın ve vücudunuzun yönünü eşleştirin. Paralel kayak yaparken, kayaklarınız her zaman öne doğru bakmalıdır. Bu, hareket yönünüzü belirler.
    • Sola doğru gitmek için kalçanızı sola doğru hareket ettirin. Sağa doğru dönmek için vücudunuzu sağ tarafa doğru yeniden konumlandırın.
  4. adım 4 ağırlığınızı yeniden dağıtmak ve dönüşünüzü yapmak için bir tarafa doğru itin.4Ağırlığınızı yeniden dağıtmak ve dönüşünüzü yapmak için bir tarafa doğru itin. Dönmek için dizlerinizi ve ayak bileklerinizi dönmek istediğiniz yöne doğru döndürün. Kayaklarınızı paralel tutmak için her iki ayağınızı da aynı yöne doğru hareket ettirin. Daha sonra ağırlığınızı ayağınızın diğer tarafına ayarlayarak dönüşünüzü değiştirebilirsiniz.
    • Sağa dönmek istiyorsanız, ağırlığınızı ayağınızın sağ tarafına doğru ayarlayın. Sola doğru dönüş yapmak için ağırlığınızı her iki ayağınızın sol tarafına verin.
    • Omuzlarınızı dönmek istediğiniz yöne doğru hafifçe döndürün.
  5. adım 5 dönüşünüzden çıkmak isteyene kadar sabit bir hızda kayın.5Dönüşünüzden çıkmak isteyene kadar sabit bir hızda kayın. Dizlerinizi hafifçe bükerek ve ağırlığınızı dönmek istediğiniz tarafa dağıtarak kayın. Dönüşünüzü tamamladığınızda, omuzlarınızı öne doğru eğerek ağırlığınızı kayaklarınızın ön ortasına doğru dağıtın. Bu sizi öne doğru paralel kayak pozisyonuna getirir.
    • Kayarken oluşturduğunuz momentum hızınızı kontrol eder.

Carve Dönüşünü Kullanma

  1. adım 1 kayağınızı bir sonraki seviyeye taşımak istediğinizde oymalı bir dönüş yapın.1Kayağınızı bir sonraki seviyeye taşımak istediğinizde oymalı dönüşü tercih edin. Oymalı dönüş, kayağın bir taraftan diğerine geçtiği bir tekniği ifade eder. Bunu yapmak için, ağırlığınızı kayaklarınızın en kenarlarına yeniden dağıtın. Kayaklar orta kısımda üst ve alt kısımlara göre daha incedir. Bu kum saati şekli, carve dönüşü yapmayı mümkün kılar. Kayağınızın kenarını yere sıkıca bastırdığınızda momentumunuz doğal olarak dönüşü gerçekleştirecektir.
    • Carve dönüşü bir tür paralel dönüştür.
    • Kayak, kenarı üzerindeyken bir yay şeklinde bükülür ve bu yay şeklini takip etmek kusursuz bir dönüş hareketi sağlar.
  2. adım 2 momentum ve hız kazanmak için yokuş aşağı kaymaya başlayın.2Hız ve ivme kazanmak için yokuş aşağı kaymaya başlayın. Ayaklarınızı kalça genişliğinde açın ve ellerinizi önünüzdeki direklere yerleştirin. Ardından, tepeden aşağı inmek ve ivme kazanmak için hafifçe öne doğru eğilin. Daha fazla hız kazanmak için yokuş aşağı düz gitmeye devam edin.
    • Karving yaparken, yerçekimi ve momentum dönüşü sizin için yapar.
  3. adım 3 dönüşünüzü başlatmak için kayağın kenarına yuvarlanın.3Dönüşünüzü başlatmak için kayağın kenarına yuvarlanın. Dönmek istediğinizde, kayaklarınızın kenarına yuvarlanmak için ayak bileklerinizi yana doğru hareket ettirin. Sağa doğru dönmek istiyorsanız, ayak bileklerinizi sağ tarafa doğru hareket ettirin. Sola doğru hareket etmek için ayak bileklerinizi sol kenara yerleştirin. Her iki durumda da her iki ayak bileğinizi aynı tarafa doğru hareket ettirin.
    • Kayaklara baskı uygulamak, siz hareket ettikçe kayaklarınızın doğal olarak kıvrılmasını sağlar.
  4. adım 4 yön değiştirmek için dizlerinizi ve ayak bileklerinizi bir yandan diğer yana hareket ettirin.4Yön değiştirmek için dizlerinizi ve ayak bileklerinizi bir yandan diğer yana hareket ettirin. Eğimi aşağı doğru oymak için soldan sağa kolayca hareket edebilirsiniz. Bunu yapmak için, ayak bileklerinizi ve dizlerinizi karşı tarafa kaydırarak 1 kenardan diğerine hızla yuvarlanın.
    • Bu, basıncı kayaklarınızın diğer kenarına dağıtır, böylece doğal şekillerini takip etmeye devam edebilirsiniz.
  5. adım 5 dönüşünüzü tamamlarken kayağınızın kenarına daha fazla baskı uygulayın.5Dönüşünüzü tamamlarken kayağınızın kenarına daha fazla baskı uygulayın. Dönüşünüzün sonuna geldiğinizde, kayaklarınızın kenarlarına daha fazla basınç uygulayın. Bu, tahtanın ortasına basınç uygulayarak yavaşlamanıza ve dönüşten rahatça çıkmanıza yardımcı olur.
  6. adım 6 ağırlığınızı yeniden dağıtmak ve hızınızı artırmak için öne doğru eğilin.6Ağırlığınızı yeniden dağıtmak ve hızınızı artırmak için öne doğru eğilin. Ağırlığınızı kayaklarınızın ön tarafına doğru yeniden konumlandırmak hızınızı artırmanıza yardımcı olur, böylece yokuş aşağı daha da hızlı ilerleyebilirsiniz. Bunu yapmak için omuzlarınızı kayaklarınızın önüne doğru hareket ettirin.
    • Bunu dönüşü başardıktan sonra yapın, çünkü bu dönüş seçeneğiyle zaten oldukça hızlı gideceksiniz!
  7. adım 7 dönüşünüzü bitirmek için dizlerinizi ve ayak bileklerinizi düzeltin.7Dönüşünüzü bitirmek için dizlerinizi ve ayak bileklerinizi düzeltin. Yamaçtan aşağı inmeyi bitirdiğinizde, tekrar düz gitmeye başlamak için ayak bileklerinizi kayaklarınızın ortasına geri getirin. Bu, hızınızı yavaşça azaltacaktır. Daha sonra düz gitmeye devam edebilir veya yavaşlamaya başlamak için batonlarınızı kullanabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Bir kayak eğitmeni ile bire bir eğitim, dönüş gibi temel bilgileri hızlı bir şekilde öğrenmenize yardımcı olabilir.
  • Kayak yapmayı öğrenirken kendinize karşı sabırlı olun. Temel bilgileri öğrenmek ve ileri düzey numaralarda ustalaşmak zaman alır!

Uyarılar

  • Temel konularda ustalaşana kadar ileri düzey dönüşler yapmaya çalışmayın. Her birinde geliştirilen beceriler birbirinin üzerine inşa edilir, bu nedenle rahat olana kadar pratik yapmak en iyisidir.