Temel Eskrim Terminolojisi Nasıl Anlaşılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eskrimde yeniyseniz ya da bu sporun size göre olup olmadığına karar vermek için 'araştırıyorsanız' (ve eğer kendinizi fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak zorlamak, müsabakaları kazanmanın yanı sıra hoşunuza giden bir çabaysa, öyledir), o zaman 'sixte', 'riposte' ya da 'septime' gibi kelimelerle karşılaşmışsınızdır (ya da yakında karşılaşacaksınız). Bunlar sporun tarihinde yer alan ve büyüsünün önemli bir parçası olan kelimelerdir. Ancak, iyi haber şu ki, anlaşılması ve hatırlanması kolaydır ve spordan zevk alma ya da bir silah alıp feryat etme yeteneğinize katkıda bulunacaktır. Burada kelimeler tanımlanmaktadır; bu kelimelerin genel olarak tanımladığı teknikler açıklanmaya çalışılmamaktadır. Gerçek 'savuşturma' tekniği, yapılan saldırının türüne bağlıdır ve çok fazla laf kalabalığı gerektirir ve kendi makalesine layıktır.

Adımlar

  1. adım 1 aşağıdaki anahtar kelimeleri ve sizi tanıyın'll be ready to take on the sport of fencing.
    Aşağıdaki anahtar kelimeleri öğrenin ve eskrim sporuna başlamaya hazır olun.
  2. adım 2 lunge and parry:
    'Hamle' ve 'Savuşturma': Bunlar muhtemelen hemen anlayacağınız iki temel kelimedir. Her seviyede bir maçta sayısız kez gerçekleşen eylemleri tanımlarlar:
    • 'Hamle' saldırı, 'savuşturma' ise saldırıya karşı yapılan savunmadır. Hamleyi anlayabilirsiniz çünkü hamle yapan eskrimci silahının ucunu mümkün olduğunca rakibe doğru uzatır, arka bacağı düzdür ve saldırıya en az 45 derece eğilir ve ön bacağı dizin ayak bileğinin üzerinde olduğu noktaya kadar bükülür.
    • 'Savuşturma', savunmacının saldıran bir kılıcı 'kenara itmek' için silahını hareket ettirmesidir. Savuşturmanın ve hamle yapmanın birkaç farklı yolu vardır ancak her birinin temel amacı aynıdır.
  3. adım 3 en garde (french term):
    'En garde' (Fransızca terim): Eğitimde bir eskrimcinin temel duruşunu tanımlar. Maçta ise her iki eskrimciye de çit atmaya hazırlanmaları için yönetmen tarafından yapılan bir uyarıdır.
  4. adım 4 pret (french term):
    'Pret' (Fransızca terim): Bu, bir eskrim maçında bir hakem tarafından kullanılır. Hakem eskrimcileri 'en garde' ile uyardıktan sonra, eskrimcileri maçın başlamak üzere olduğu konusunda uyarmak için 'pret' der. Amerikalı hakemler genellikle 'pret' yerine 'ready' kelimesini kullanırlar.
  5. adım 5 allez (french term):
    'Allez' (Fransızca terim): Bu terim eskrim maçlarında hakem tarafından iki eskrimciye birbirlerine saldırmalarını söylemek için kullanılır. Amerikalı hakemler genellikle 'allez' yerine 'fence' kelimesini kullanırlar.
  6. adım 6 arrêt (french term):
    'Arrêt' (Fransızca terim): Dur. Bu terim, eskrim müsabakalarında yönetmen tarafından iki eskrimciye durmalarını söylemek için kullanılır.
  7. adım 7 touch:
    'Dokunma': (Eskrim bir spor haline geldikçe geliştirilen, bıçaklamanın yerini alan çok hoş bir alternatiftir). Bir eskrimcinin silahının ucunun rakibin hedef bölgesine dokunması temas olarak adlandırılır. Dokunuşun puanla sonuçlanıp sonuçlanmayacağı, görevlerinden biri dokunuşun müsabaka kurallarına uygun olmasını sağlamak olan müsabaka direktörünün kararına bağlıdır. Yukarıda belirtilenler tüm eskrim stilleri için geçerlidir. Ancak, kılıç eskriminde bir temas tüm kılıçla puanlanabilir.
  8. adım 8 riposte (another of the ubiquitous french terms (the french love to fence), literally meaning answer.
    'Riposte' (Her yerde kullanılan Fransızca terimlerden bir diğeri (Fransızlar eskrime bayılır), kelime anlamı 'cevap'). Eskrimde, bir eskrimcinin bir parry yaptıktan hemen sonra yaptığı bir saldırıyı tanımlar. Böylece her yerde kullanılan eskrim terimi 'parry-riposte' ortaya çıkar. Parry-riposte, yine herhangi bir seviyede bir eskrim maçında göreceğiniz puanlama dokunuşlarında en yaygın tekniklerden biridir. Parry-riposte genellikle iki veya üç sıralı olarak yapılır, yani eskrimciler hızlı bir şekilde hücum, savunma, hücum, savunma arasında geçiş yaparlar - bir dokunuş puanlanana veya eskrimcilerden biri geri çekilene kadar ileri geri. Müsabakanın en üst seviyesinde, hız gözleri kamaştıracak kadar hızlıdır.
  9. adım 9 disengage (not a french term though the french terms are so apt) :
    'Disengage' (Fransızca terimler çok uygun olsa da Fransızca bir terim değildir) : Ayrılma, kılıcın ucunu rakibin kılıcının altından ya da üstünden diğer tarafa ya da ayrılmanın başladığı yere doğru hareket ettirmektir. Bu çok hızlı ve mutlak minimum hareketle yapılır - 'büyük' eskrimciler sadece parmaklarını kullanarak bıçağın ucunu rakibin silahının etrafından dolaştırırlar. Esas olarak bir savuşturmadan kaçmak için veya gizlenmiş bir saldırının parçası olarak kullanılır, yani saldırı rakibin sol tarafına doğru başlar (rakip solu düşünür ve solu savunmaya hazırlanır) ve rakibin sağ tarafına doğru hareket eder (o kadar hızlıdır ki rakibin değişikliği fark edecek ve bir savuşturmayla tepki verecek zamanı yoktur).
  10. adım 10 attack (we are now safely away from the french):
    'Hücum' (artık Fransızlardan güvenle uzaktayız): Atak, bir dokunuş yapmayı amaçlayan herhangi bir harekettir.
  11. adım 11 right of way:
    'Geçiş hakkı': Bu, flöre eskriminde ve kılıç eskriminde önemli bir kavramdır, ancak épée eskriminde geçerli değildir. (Bu çok karmaşık bir kavramdır, ancak bu sadece bir giriş olduğundan, bu çok temel bir açıklamadır). Flöre ve kılıç eskrimcilerinin hareket hızı nedeniyle, her iki eskrimci de aynı anda olmasa bile neredeyse aynı anda bir tuş yaptığında, bir hakemin puan vermesi için bir yol olması gerekiyordu. 'Geçiş hakkı' genellikle puanı saldırganın alacağı anlamına gelir (saldırganlık öder). Bir 'parry-riposte 'da, başarılı bir parry rakibin atağını sonlandırır ve riposte (bir atak olarak) başarılı olursa puanı o eskrimciye verir, atağı başlatan eskrimci meşru bir hedefte parry-riposte'a dokunsa bile, çok kötü - başarılı parry-riposte'u uygulayan kişi dokunuşu alır. Temel olarak, bir parry, yol hakkını bunu yapan kişiye aktarır, ardından bir riposte (saldırı veya dokunuş) ile takip etmek puan kazandırır.
  12. adım 12 hedef alanlar.
    Hedef alanları. Maçta kullanılan silaha göre değişir. Flöre (Fransızca'da 'fleuret') eskriminde hedef alan, gövdenin üzerine giyilen ve metalik malzemeden yapılmış gibi görünen bir ceketle (lame [lom-MAY]) tanımlanır; başka bir yere dokunmak 'hedef dışı 'dır (israf, puan kontrolü alıştırması). Epe eskriminde hedef bölge, baş ve ayaklar da dahil olmak üzere rakibin tüm vücududur. Kılıç eskriminde hedef bölge, eller hariç (topalın metalik malzemesi tarafından kaplanmayan) kollar, gövde ve baş dahil olmak üzere tüm üst vücuttur. Bu nedenle, flörede bir dokunuş topala değmezse hedef dışıdır ve eskrim puan verilmeden durur. Epeede 'hedef dışı' diye bir şey yoktur. Kılıçta, bir hedef alan olmasına rağmen, bir eskrimci hedef dışı bir alana dokunursa, eskrimciler bir dokunuş puanlanana kadar eskrime devam ederler.
  13. adım 13 directeur (or director):
    'Directeur' (veya Direktör): Herhangi bir eskrim müsabakasının baş hakemi. (Sıfır, iki veya dört 'yan hakem' de olabilir.) Puanlama ışıkları hangi eskrimcinin meşru bir tuş yaptığını açıkça göstermediğinde, Direktör eskrimciler arasındaki hareket sırasını analiz eder ve varsa hangi eskrimcinin puan alacağına karar verir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    İkinci hamleye ne denir?
    Eğer savuşturmamışlarsa ya da karşı saldırıya geçmemişlerse 'redouble'. Eğer savuşturmuşlar ama karşı saldırı yapmamışlarsa, bunun yerine 'remise' denir.
  • Soru
    Olimpik eskrimde sarı, mavi, yeşil ve kırmızı ne anlama gelir?
    Olimpiyatlarda eskrim şeritlerinin farklı renklerde olması esas olarak estetik amaçlıdır. Yarışan eskrimcilerin doğru şeridi bulmalarına ve spikerlerin hangi eskrimcilerin hangi şeritte olduğunu belirlemelerine yardımcı olmanın ötesinde, renkler çok az şey ifade eder.
  • Soru
    Eskrim alanına ne denir?
    Bir müsabakanın gerçekleştiği oyun alanına pist denir. Genel olarak on dört metre uzunluğunda ve bir buçuk metre genişliğindedir.

Video

İpuçları

  • Düzenli olarak eskrim yapmak istediğinizi bilmeden ekipman satın almayın, çoğu kulüpte yeni başlayanlar için uygun ekipmanlar vardır.
  • Uluslararası eskrimin yönetim organı olan F.I.E. (Federation Internationale d'Escrime), bilgisayarınızda bazı harika maçları izlemenizi sağlayacak bir siteye sahiptir.
  • Eskrim hakkında bilgi edinmek için en iyi yol denemektir. Ders almadan önce, bölgenizde varsa birkaç kulübün (çoğu kulübün WWW sitesi vardır) kimlik bilgilerini okuduğunuzdan emin olun. Karşılaştırma yaparsanız çok fazla geçmişe ihtiyacınız olmaz (yani yakınınızda olmasa bile olabildiğince çok kulübe bakın).

Uyarılar

  • Uygun ekipman olmadan eskrim yapmaya çalışmayın. F.I.E. ve U.S. Fencing Association ve herhangi bir yasal eskrim kulübü, tüm eskrim müsabakaları için uygun ekipman gerektirir. Bu konuda bıkkınlık göstermeyin: kazalar olur ve bu yüzden onlara kaza denir.